1.2 tsi 105 km vs 1.6 tdi 105 km

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • octavia208
    Classic
    • 2016
    • 18

bohen, wiesz co dobre... obecnie funkcjonuje tam takze jakis snowpark.... oba obiekty znajduja sie przy obwodnicy miasta. bez problemu mozna tam trafic. od pl granicy to jakies 40 km....
    w sejnach zawsze mozesz odwiedzic kantor i wymienic cash
  • Sweetdream
    Ambiente
    • 2013
    • 108

Hej mam do Was pytanie który silnik wybralibyscie przy następującej charakterystyce tras:

roczny przebieg ok 45 0000 km
    stosunek miasto/trasa 25/75
    chciałbym sprzedać samochód max po 4 latach

Generalnie interesuje mnie jak najbardziej ekonomiczna eksploatacja samochodu przy uwzglednnieu jednak różnic w cenie zakupu.

Teoretycznie wybór dieasla powinien byc oczywisty niemniej jak wynika z ponizszego kalkulatora: http://www.autocentrum.pl/benzyna-czy-diesel/ zakup diesla zwróci mi sie po ok 3-4 latach (w zależności od wskazanego momentu sprzedaży samochodu.

Czy biorąc pod uwagę faktyczne spalanie, koszty eksploatacji a także kulturę pracy silnika faktycznie wybór diesla jest tak oczywisty?

Z góry dzieki za wszelkie komentarze użytkowników tych dwóch jednostek silnikowych.

Komentarz

• Zorr
      RS
      • 2011
      • 2110

z kalkulatorem ciężko będzie dyskutować...
      a jakie dane podałeś w kalkulatorze?

PS Obstawiałbym diesla gdyż łatwiej go będzie sprzedać... bo od jakiegoś czasu auto w dieslu jest modne nie ważne ile i jaki przebieg się robi.
      Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
      Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• Sweetdream
        Ambiente
        • 2013
        • 108

Z tym że ten kalkulator uwzględnia różnicę w cenie sprzedazy obu wersji.
        Cena zakupu diesla jest o ok 10 000 wyższa. Tak więc głównie nizszym spalaniem jestem w stanie zredukować tą różnicę, szkopuł w tym, ze nie wiem dokładnie jaka jest faktyczna róznica w spalaniu pomiedzy tymi silnikami. Ja założyłem ze róźnica na korzyść diesla wynosi 1,5 l /100km.

Komentarz

• Zorr
          RS
          • 2011
          • 2110

Zamieszczone przez Sweetdream
          Z tym że ten kalkulator uwzględnia różnicę w cenie sprzedazy obu wersji.
          to dobrze że uwzględnia cenę sprzedaży + różnice w kosztach ubezpieczeń, utraty wartości itd... wg najlepszy kalkulator na rynku.

mi wyszło dla 1.8TSI vs 2.0TDI zwrot po 8latach przy sprzedaży dopiero.

różnica 1,5L w spalaniu jest bardzo realną ... ale to zależy jak jeździsz, poza tym większa różnica będzie w mieście a mniejsza na trasie, a pisałeś że na trasie będzie 75%.

jest jeszcze jedna kwestia, możesz planować sprzedaż auta po 4latach natomiast w życiu różnie bywa i może się zdarzyć, iż jeszcze pojeździsz rok-dwa dłużej

Komentarz

• piotrek_os
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 8162
            • Octavia II (1Z3)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Zorr
            Obstawiałbym diesla gdyż łatwiej go będzie sprzedać... bo od jakiegoś czasu auto w dieslu jest modne nie ważne ile i jaki przebieg się robi.
            własnie na rynku jakaś zmiana.....proponuje zapytać nawet w salonie ile teraz sprzedaja diesli, a ile benzyniaków......
            Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• Maicroft
              Moderator
              S_OCP MemberModeratorr
              • 2004
              • 25757
              • Audi

Ja bym zalozyl roznice 1l.

Dla 1.6TDI przyjal 5,5l w trasie i 7l w miescie.

Dla 1.2TSI patrzac obiektywnie 6,5l w trasie i 8l w miescie

Ja wole liczyc ciut wiecej, niz potem narzekac, ze pali duzo i cale wyliczenie w leb bierze.

Roznicy w cenie paliwa na dzis nie ma zadnej, albo siega gora 5-10gr/l.

Plus jest taki, ze po 4 latach 1.6TDI z przebiegiem 200kkm bedzie sprzedawalne bez wiekszych problemow, a 1.2TSI to juz raczej jedynie puszczenie do handlarza albo zostawienie w rozliczeniu. Pomijajac kwestie, ze auto z przebiegiem 195kkm jest dla Polaka akceptowalne, a 203kkm juz nie :lol:

Jest jeszcze jeden szkopul. Upatrywalbym dla siebie szansy w zalozeniu instalacji LPG dla silnika TSI. Tylko w tym momencie nie bralbym 1.2, a 1.4TSI (koszt instalacji do zalozenia za okolo rok oscyluje na 5tys zl. Ale wtedy powiedzmy roznica w cenie zakupu bedzie zadna (1000zl), lecz koszty eksploatacji nizsze o 30-40% na korzysc gazowca.

Z ciekawostek to na mobile.de jest na dzis kilka 1.2TSI z 2010 z przebiegiem okolo 140-160kkm. 1.6TDI tez jest kilka z przebiegiem 210-220kkm.
              Spritmonitor.de

Komentarz

• tomekb1
                Rider
                • 2013
                • 352

Kalkulator nie przewiduje "drobnych" zysków jakie przyniosą nam pieniążki, (10500 różnicy) odłożone na lokacie, dajmy na to 3%, . W ciągu 4 lat jakieś 1300 zł. W sumie niewiele, ale zawsze coś.
                Pozdrawiam
                Tomek

Komentarz

• Zorr
                  RS
                  • 2011
                  • 2110

tomekb1, w sumie nawet więcej niż 10500 różnicy, bo jest jeszcze różnica w cenie AC aut bo i wartość auta jest większa (jakieś 7% od 10500 = 735zł czyli inwestujemy 11235zł)

Komentarz

• Sweetdream
                    Ambiente
                    • 2013
                    • 108

Wskazany przeze mnie kalkulator uwzględnia możliwość ulokowania zaoszcżedzonych środków, a także fakt różnicty w kosztach ubezpieczenia.

W moim przypadku jednak róźnica w cenie nie powstanie odrazu gdyż bęę korzystał z leasingu.

Moje pytanie wynika z tego, że zawsze słyszałem że jak robisz ptrzebiegi ok 30-35 tys km rocznie to warto brać diesla, szczególnie na trasy. A tu wychodzi że wcale nie jest to takie oczywiste.

Komentarz

• Zorr
                      RS
                      • 2011
                      • 2110

Sweetdream, to przez te +10500zł, producenci już nie wiedzą jak wycisnąć więcej od klientów, więc część zysków kierowców ze spalania sobie przywłaszczają sobie przy sprzedaży.

Szczerze wątpię, aby różnica w gratach między t.dieslem i t.benzyną wynosiła 10500zł po kosztach produkcji...

Komentarz

• tomekb1
                        Rider
                        • 2013
                        • 352

Nie jest oczywiste, gdyż masz zamiar sprzedać akurat wtedy, gdy zakup diesla się zaczyna opłacać.

[ Dodano: Sro 11 Wrz, 13 14:24 ]
                        Gdybyś miał sprzedać dajmy na to po 6 latach, przy tych przebiegach wybór byłby oczywisty.

[ Dodano: Sro 11 Wrz, 13 14:25 ]
                        Zamieszczone przez Zorr
                        tomekb1, w sumie nawet więcej niż 10500 różnicy, bo jest jeszcze różnica w cenie AC aut bo i wartość auta jest większa (jakieś 7% od 10500 = 735zł czyli inwestujemy 11235zł)
                        No chyba nie, biorąc pod uwagę, że jest/była promocja na ubezpieczenie, tj 1900 zł niezależnie od wartości auta.
                        Pozdrawiam
                        Tomek

Komentarz

• Zorr
                          RS
                          • 2011
                          • 2110

Zamieszczone przez tomekb1
                          No chyba nie, biorąc pod uwagę, że jest/była promocja na ubezpieczenie, tj 1900 zł niezależnie od wartości auta.
                          promocji nie wliczam i być może nie łączy się z inną promocją albo jest tylko przy kredytach i wątpię aby w drugim roku i trzecim też była ...

co kto tam sobie wybierze ...

PS Jak kupowałem swoją to też była promocja na ubezpieczenie a z jakiegoś powodu nie wziąłem.

Edit, mały off top:
                          a może Porsche 918 Spyder, średnie spalanie tylko ~3l/100km za to 887KM mocy
                          Link ;-)

Komentarz

• loru
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 4286
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

różnica w cenie zakupu to jedno a inna sprawa to kto faktycznie wziął te pieniądze i je gdzieś na bok odłożył ...... , takie trochę oszukiwanie siebie, ja niby kupiłem TDI w cenie TSI ale jakoś nie odczułem w związku z tm ,że mam więcej kasy czy że przyoszczędziłem, poszło na inne wydatki i tyle a leć trzeba i service też trzeba zrobić.
                            O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• Sweetdream
                              Ambiente
                              • 2013
                              • 108

A jak wyglada sama eksploatacja silnika 1.6 TDI 105 km w Octavii III, jesteście zadowoleni z osiagów, spalania itp?
                              Prosze o informację użytkowników tego konkretnie silnika.

Dodam że interesuje mnie spokojna, jak najbardziej ekonomiczna, droga do pracy ok 80 km w jedna strone głównie trasa w tym autostrada.

Komentarz

• Prim
                                L&K
                                • 2013
                                • 1040
                                • Audi

Ja przechodziłem osobiście różne fazy - od SII 1.6 TDI, przez O3 1.6 TDI aż w końcu stanęło na 1.4 TSI Tylko ja mam sprawę jasną - robię rocznie max 20k i raczej więcej miasta więc TDI by się raczej męczył i realne oszczędności byłyby żadne.

Myśląc o kupnie samochodu nie patrzyłem na różnicę w cenie między TDI a TSI bo z góry miałem założony budżet - więc albo biedne TDI albo dobrze wyposażone TSI - wygrała próżność i pycha
                                Paseratti B8 1.8 TSI DSG

VW Jetta 1.2 TSI

Komentarz

• mascotte
                                  Ambiente
                                  • 2013
                                  • 180

Zamieszczone przez Prim
                                  Ja przechodziłem osobiście różne fazy - od SII 1.6 TDI, przez O3 1.6 TDI aż w końcu stanęło na 1.4 TSI Tylko ja mam sprawę jasną - robię rocznie max 20k i raczej więcej miasta więc TDI by się raczej męczył i realne oszczędności byłyby żadne.

Myśląc o kupnie samochodu nie patrzyłem na różnicę w cenie między TDI a TSI bo z góry miałem założony budżet - więc albo biedne TDI albo dobrze wyposażone TSI - wygrała próżność i pycha
                                  3 lata jeździłem avensisem w dieslu zrobiłem nim 73 tyś przebiegu to bardzo mało na diesla, sprzedałem ave i wymyśliłem O3 1,4 TSI dołożyłem parę złotych i bez zbytecznych wodotrysków jeżdżę O3, przegląd co 30 tyś lub 2 lata, a z ave co 15 na przegląd, diesel droższy jest w eksploatacji jak się mało jeździ, a nowa O3 pali tak samo co ave, jak narazie jest zadowolony i uważam że zakup benzyny był trafny
                                  Octavia III 1.4 TSI AMBITION, KOLOR DZIADKOOOWYYY BEŻOOOWY

Komentarz

• xtremesystems
                                    RS
                                    • 2010
                                    • 2254
                                    • Hyundai

troche panowie gowno prawda. 1,2 czy 1,4 tsi w duzym miescie (poznan ,wawa,krak,lodz) gdzie stoi sie w korkach wciagnie 10l
                                    1.6 tdi pali mi w miescie miedzy 6 a 7,5.

srednia z 10000km 6,2 .

Komentarz

• Prim
                                      L&K
                                      • 2013
                                      • 1040
                                      • Audi

tak podchodząc do sprawy spalania - no myślę, że TSI mogłeś spokojnie dać 12l w korku to żaden problem...
                                      Paseratti B8 1.8 TSI DSG

VW Jetta 1.2 TSI

Komentarz

• Alonzo_
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 2460
                                        • Hyundai

Zamieszczone przez mascotte
                                        3 lata jeździłem avensisem w dieslu.... sprzedałem ave i wymyśliłem O3 1,4 TSI dołożyłem parę złotych i bez zbytecznych wodotrysków jeżdżę O3, przegląd co 30 tyś lub 2 lata, a z ave co 15 na przegląd, diesel droższy jest w eksploatacji jak się mało jeździ, a nowa O3 pali tak samo co ave, jak narazie jest zadowolony i uważam że zakup benzyny był trafny
                                        Ciesze sie że jesteś zadowolony. Przy małych przebiegach zwłaszcza używany (zużyty) diesel z dużym prawdopodobieństwem wyjdzie drożej. Ale jeśli chcesz Octą latać długo i szczęśliwie to jeździj na olej co 15 tyś jak z avką. Trzeba nie mieć serca dla własnej furmanki żeby kazać sie jej przez 30 koła kulać na starym smarowidle.

Komentarz

• Maicroft
                                          Moderator
                                          S_OCP MemberModeratorr
                                          • 2004
                                          • 25757
                                          • Audi

Alonzo_, Moje wszystkie diesle robia 15-25kkm rocznie, zalezy od roku. Zaden nie jest wozem, ktory po 5 latach jest na zlom, kazdy trzyma deklarowana moc itd. Wiec nie ma co dramtyzowac.
                                          Spritmonitor.de

Komentarz

• tomekb1
                                            Rider
                                            • 2013
                                            • 352

A jak się mają koszty przeglądów diesel i benzynę porównując ?

Panowie ponawiam pytanie.
                                            Pozdrawiam
                                            Tomek

Komentarz

• ryjeks
                                              Rider
                                              • 2010
                                              • 488
                                              • Octavia III combi (5E5)
                                              • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Sweetdream, przyjąć trzeba 1-1,5l różnicy realnie.
                                              Chyba, że będziesz katował to wtedy ze 2l.

No i jest problem, bo jest na pograniczu.

TDI na pewno będzie łatwiej sprzedawalne z takim przebiegiem, a TSI będzie się lepiej jeździć.

Optymalnie by było 1.2 TSI + DSG :wink:

Jeśli będziesz jeździł spokojnie/normalnie to przyjmij sobie wartości z katalogu i wiele się nie pomylisz.

No ciężki wybór w sumie.

P.S.
                                              DSG by sporo pomogło w utrzymaniu niskiego spalania bez wysiłku.

Komentarz

• Maicroft
                                                Moderator
                                                S_OCP MemberModeratorr
                                                • 2004
                                                • 25757
                                                • Audi

Ale 1.6TDI nie bedzie palil 3,3l/100km tak predzej to 4,3l/100km.
                                                Spritmonitor.de

Komentarz

• ryjeks
                                                  Rider
                                                  • 2010
                                                  • 488
                                                  • Octavia III combi (5E5)
                                                  • CHPA 1.4 TSI 140 KM

1.6 TDI poza miastem ma 3,7
                                                  1.2 TSI poza miastem ma 4,4

Osobiście jestem zdania, że łatwiej będzie osiągnąć te 4,4 w TSI niż 3,7 w TDI
                                                  ale to moja subiektywna opinia.

Komentarz

Pracuję...