[1.8] Olej po 3kkm - wymiana

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Alltmk
    Classic
    • 2015
    • 8

Z czego to zamontowałeś z A3/ S3 ?? Bo nie napisałeś z czego jest nowy wynalazek.
  • Black_Dev
    Drive
    • 2013
    • 73

Hej,
    Któtko i na temat.
    1) Jaki olej był wlewany na starcie w fabryce ?
    2) Niektórzy wymienili po 3kkm - na jaki lepkość i rodzaj poproszę?
    3) Wymianę robiliście w skoda czy u p. "Kazia/Henia etc..." ?

Nie interesuje mnie jaki olej lepszy/gorszy etc.. a wiec proszę nie rozciągać tematu o wątki poboczne.
    -----
    O3 - zamówiona...

Komentarz

• mascotte
      Ambiente
      • 2013
      • 180

odpowiedź:
      1. zapytaj w sklepie z autami jaki leją
      2. niektórzy czyli kto? i dlaczego po 3kkm?
      3. kupujesz auto zastosuj się do zaleceń producenta i ASO (patrz gwarancja)
      -auto jest dla Ciebie, a nie Ty dla auta-
      Octavia III 1.4 TSI AMBITION, KOLOR DZIADKOOOWYYY BEŻOOOWY

Komentarz

• Przem78
        Rider
        • 2013
        • 561

Zamieszczone przez Black_Dev
        1) Jaki olej był wlewany na starcie w fabryce ?
        Nie wiem

2) Niektórzy wymienili po 3kkm - na jaki lepkość i rodzaj poproszę?
        LM TopTec 4200 5W30 VW 504/507, wymiana po ok 3.5 kkm bo po tym okresie już motor powinien być w miarę dobrze ułożony (niektórzy pisali żeby poczekać do ok 5 kkm) o ile wcześniej nie był katowany. Obecnie po wymianie mam przejechane ~ 9 kkm i nie zauważyłem ubytków oleju, może z 1 mm na bagnecie ale to równie dobrze może być błąd pomiarowy. Jeżdżę różnie czasami z rodziną "emeryt style" a czasami w pracy "struś pędziwiatr" ogólnie średnią prędkość z ponad 12 kkm mam na poziomie 56 km/h

3) Wymianę robiliście w skoda czy u p. "Kazia/Henia etc..." ?
        Serwis Skoda z wpisem do KG, zapłaciłem całe 100 pln z filtrem :szeroki_usmiech Poza tym nie wiem jak w innych serwisach ale u mnie przy wymianie auto jest podłączone pod komputer, sprawdzone wszystkie płyny itp.

Zamieszczone przez mascotte
        -auto jest dla Ciebie, a nie Ty dla auta-
        Ale też nigdzie nie jest napisane żeby nie wymieniać a poza tym w gwarancji nic nie napisali o jakości montażu, jakości obróbki elementów trących, czystości montażu itp. I co wtedy ??!! patrząc w instrukcję obsługi lub komputerek wymiana oleju co ~ 25-30 kkm sorry ale nie po to zapłaciłem duże pieniądze za auto żeby dziadować ~ 350 pln na wymianę oleju (w moim wypadku pierwsza wymiana po ~ miesiącu, kolejna będzie po ~ 4 miesiącach)
        Pozdr. Przemek

Komentarz

• Sebastian_M26
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 1823
          • Superb II (3T4)

Ja wymieniałem po 2tyś w ASO Skody. Olej własny, filtr OE, cena robocizny to grosze 30-40zł.
          Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

• mascotte
            Ambiente
            • 2013
            • 180

skoro koledzy tak piszecie to też wymienię w aucie oliwę
            Octavia III 1.4 TSI AMBITION, KOLOR DZIADKOOOWYYY BEŻOOOWY

Komentarz

• tomekb1
              Rider
              • 2013
              • 352

Ja też się zastanawiam. Rozumiem, że przy jeździe w kapeluszu to mam czekać gdzieś do 5 tys. ?
              Pozdrawiam
              Tomek

Komentarz

• Przem78
                Rider
                • 2013
                • 561

Zamieszczone przez tomekb1
                Ja też się zastanawiam. Rozumiem, że przy jeździe w kapeluszu to mam czekać gdzieś do 5 tys. ?
                Jazda w kapeluszu nie ma tu wielkiego znaczenia, silnik się kręci, układa, powstają jakieś opiłki metalu itp. 2 sprawa nie wiesz co było zalane w fabryce (można tylko gdybać ) a tak po wymianie wyleci co miało wylecieć, zalejesz olejem docelowym i wiesz co masz.

Po 5 kkm to wymieniłem w poprzednim 1.5 dci ale tam w instrukcji było wyraźnie napisane żeby traktować łagodnie silnik benzynowy do 1500 km a silnik Diesla do 5000 km (Nissan) sprzedałem auto z przebiegiem prawie 100 kkm i wszystko było OK, pobór oleju ~ 0.5/20 kkm, turbina zdrowa itp.
                Pozdr. Przemek

Komentarz

• lukaszc2
                  Rider
                  • 2013
                  • 376

Widzisz kolego ten sam silnik 1,5 DCI był montowany w Megane II a tam w instrukcji było 1500 km okresu tzw "(docierania/układania)" a nie 5000 jak w Nisanie ten sam silnik. Oczywiście pierwszą wymianę oleju zrobiłem po 20 000 km (zgodnie z instrukcją) na zalecany olej elf 5W40 a potem co 20 000km i nic się nie działo samochód sprzedałem znajomemu przy przebiegu 131 000 km silnik nie brał oleju i z turbina też się nic nie działo. Kolega jeździ dalej i jest ok. Może czasami troszkę przesadzamy z tymi wcześniejszymi wymianami oleju ?
                  Wyniki podane w ikonce poniżej mogą zawierać również zużycie paliwa przez system niezależnego ogrzewania tzw "Webasto" (bierze paliwo z baku samochodu)

Komentarz

• Przem78
                    Rider
                    • 2013
                    • 561

Zamieszczone przez lukaszc2
                    Widzisz kolego ten sam silnik 1,5 DCI był montowany w Megane II

To zależało od wersji silnika, w wersji 106 km był taki zapis (chyba że Nissan miał inne widzi misie IMO bardzo dobre)

na zalecany olej elf 5W40
                    No do mojego zgodnie z książką był zalecany 5W30 i taki zalewałem :szeroki_usmiech
                    Pozdr. Przemek

Komentarz

• Sebastian_M26
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 1823
                      • Superb II (3T4)

Widzisz kolego ten sam silnik 1,5 DCI był montowany w Megane II a tam w instrukcji było 1500 km okresu tzw "(docierania/układania)" a nie 5000 jak w Nisanie ten sam silnik. Oczywiście pierwszą wymianę oleju zrobiłem po 20 000 km (zgodnie z instrukcją) na zalecany olej elf 5W40 a potem co 20 000km i nic się nie działo samochód sprzedałem znajomemu przy przebiegu 131 000 km silnik nie brał oleju i z turbina też się nic nie działo. Kolega jeździ dalej i jest ok. Może czasami troszkę przesadzamy z tymi wcześniejszymi wymianami oleju ?
                      W Auto Bild był test Renault 100tyś km, po rozebraniu silnik kwalifikował się do remontu. Oczywiście jeździł i pewnie kilkadziesiąt tysięcy by zrobił. Serwisowany zgodnie z ASO, na olejach "polecanych" przez producenta. Więc to, że auto jeździ do przodu nie oznacza jego dobrego stanu.
                      Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

• Basik_
                        Rider
                        • 2013
                        • 667

Panowie, a wiecie może czy w serwisach przy wymianie oleju stosują płukankę? Wg mnie byłoby to wskazane, żeby oczyścić silnik. Plan mam taki, żeby po zrobieniu 3-5k km udać się do serwisu ze swoim olejem i płukanką i niech wymienią. Zastanawiam się tylko jak na to zareagują i czy płukanka to dla niech nie będzie nowością.
                        Moja biała jak welon dziewicy O3 vRS

Komentarz

• Przem78
                          Rider
                          • 2013
                          • 561

Zamieszczone przez pbasik
                          Panowie, a wiecie może czy w serwisach przy wymianie oleju stosują płukankę? Wg mnie byłoby to wskazane, żeby oczyścić silnik. Plan mam taki, żeby po zrobieniu 3-5k km udać się do serwisu ze swoim olejem i płukanką i niech wymienią. Zastanawiam się tylko jak na to zareagują i czy płukanka to dla niech nie będzie nowością.
                          Ja pytałem o płukankę przed wymiana u siebie to odpowiedzi była: " zalejemy oczywiście na Pana odpowiedzialność łącznie z podpisaniem kwitu o tym że za szkody powstałe podczas eksploatacji serwis nie ponosi odpowiedzialności" natomiast co do własnego oleju nie ma żadnych problemów - oczywiście musi spełniać normę (502/505 lub 504/507).
                          Pozdr. Przemek

Komentarz

• Basik_
                            Rider
                            • 2013
                            • 667

Zamieszczone przez Przem78
                            Ja pytałem o płukankę przed wymiana u siebie to odpowiedzi była: " zalejemy oczywiście na Pana odpowiedzialność łącznie z podpisaniem kwitu o tym że za szkody powstałe podczas eksploatacji serwis nie ponosi odpowiedzialności" natomiast co do własnego oleju nie ma żadnych problemów - oczywiście musi spełniać normę (502/505 lub 504/507).
                            I jak zgodziłeś się? Idealnie byłoby patrzeć im na ręce i widzieć jak to robią, żeby nie było sytuacji, że np z braku czasu nie zleją wszystkiego i część płukanki zostanie później w silniku.
                            Nie wiem czemu ale mam bardzo ograniczone zaufanie jeśli chodzi o mechaników, chyba za dużo się nasłuchałem jakie to przekręty robią.

Może ma ktoś doświadczenie z serwisami w małopolsce, który jest solidny i godny zaufania?
                            Moja biała jak welon dziewicy O3 vRS

Komentarz

• Przem78
                              Rider
                              • 2013
                              • 561

I jak zgodziłeś się? Idealnie byłoby patrzeć im na ręce i widzieć jak to robią, żeby nie było sytuacji, że np z braku czasu nie zleją wszystkiego i część płukanki zostanie później w silniku.
                              Nie wiem czemu ale mam bardzo ograniczone zaufanie jeśli chodzi o mechaników, chyba za dużo się nasłuchałem jakie to przekręty robią.

Może ma ktoś doświadczenie z serwisami w małopolsce, który jest solidny i godny zaufania?
                              U mnie w serwisie są 2 opcje 1-idze pan sobie na kawę, 2-idzie pan na serwis i se ogląda i zadaje pytania wymiana oleju trwa 45 min z czego 10 min podłączenie do kompa, 30 min spuszczanie oleju i na koniec napełnienie nowym oczywiście w każdej chwili mogę poprosić żeby zalali mniej lub więcej. U mnie w/g instrukcji wchodzi 4 litry ale podczas serwisu zalewam ~ 4.3 litra wtedy na bagnecie jest ~ 0.8 stanu max. Co do płukanki to nie robiłem bo po ~ 3.5kkm nie bardzo widziałem sens (tyle kkm to nawet na Selektolu nic by się nie stało )
                              Pozdr. Przemek

Komentarz

• Wally
                                RS
                                • 2012
                                • 3790
                                • Volkswagen

Zamieszczone przez mascotte
                                odpowiedź:
                                taaaa.... wg zaleceń producenta LL najlepszym rozwiązaniem.... i pewnie dlatego ten TEMAT osiągnął taki rozmiar

temat może nie o O3 ale w tym przypadku jest jeszcze bardziej niepewnie,
                                bo (czego oczywiście nie życzę użytkownikom O3) wszystko co złe może dopiero zaraz zacząć wyłazić :?
                                Wg mnie nic się nie stanie jak wymienisz wcześniej niż zaleca producent...
                                Jaki olej i u kogo zrobić to poczytaj na forum - jest mnóstwo tematów jaki olej do jakiego silnika i od groma polecanych warsztatów
                                Była Octavia II 1.9 TDI BXE by Wally

=> Superb II FL 1.6 TDI CAYC,
                                => Volkswagen Passat City 1.6 TDI
                                => Volkswagen Passat Variant 2.0 TSI DSG
                                "Nie ma rzeczy niemożliwych... są tylko nieopłacalne..."

Komentarz

• kylo76
                                  Rider
                                  • 2013
                                  • 743
                                  • Octavia III (5E3)
                                  • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Dojrzewam do wymiany oleju i mam pytanie do kolegów którzy to robili w ASO, czy w kompie zaznaczają wymianę czy komp pozostaje w słodkiej świadomości, że następny serwis zgodnie z zaleceniami czyli po 2 latach lub 30kkm? Serwis mówi, że chyba nie muszą zaznaczać w kompie wymiany ale jeszcze tego nie robili w ten sposób.
                                  Tylko proszę bez dygresji typu "A, co chcesz do 30kkm jeździć po wymianie?" itd.

Kolega ze zmienolej.pl, obecny na forum, zaproponował mi olej (za którą to radę bardzo dziękuję), ale chyba dojeżdżę do 12 miesięcy na Castrolu i dopiero wymienię filtr i olej.
                                  Nie bardzo wierzę w 2 lata na jednym oleju.
                                  O3 1,4TSI Brąz Topaz Elegance z rozsądku. Jeep Grand Cherokee WG 4,0l Limited dla przyjemności.

Komentarz

• Przem78
                                    Rider
                                    • 2013
                                    • 561

Zamieszczone przez kylo76
                                    Dojrzewam do wymiany oleju i mam pytanie do kolegów którzy to robili w ASO, czy w kompie zaznaczają wymianę czy komp pozostaje w słodkiej świadomości, że następny serwis zgodnie z zaleceniami czyli po 2 latach lub 30kkm? Serwis mówi, że chyba nie muszą zaznaczać w kompie wymiany ale jeszcze tego nie robili w ten sposób.
                                    Tylko proszę bez dygresji typu "A, co chcesz do 30kkm jeździć po wymianie?" itd.
                                    Pozostanie w słodkiej nieświadomości jak o to poprosisz ale i tak powinien być wpis w KG. Możesz też poprosić o przekodowanie na stałe wymiany i nie robią problemów
                                    Pozdr. Przemek

Komentarz

• kylo76
                                      Rider
                                      • 2013
                                      • 743
                                      • Octavia III (5E3)
                                      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

[ale i tak powinien być wpis w KG. Możesz też poprosić o przekodowanie na stałe wymiany i nie robią problemów
                                      O to, to ich prosić nie trzeba zrobią to z automata. Dzięki za konkretną odpowiedź.
                                      O3 1,4TSI Brąz Topaz Elegance z rozsądku. Jeep Grand Cherokee WG 4,0l Limited dla przyjemności.

Komentarz

• maciekmacc
                                        Classic
                                        • 2013
                                        • 37

Przejechałem swoim 1,8 TSI pierwsze 1300 km. Jaki olej użyliście w swojej benzynce? Nie było problemów w ASO z przyniesieniem własnej oliwy ? Przy odbiorze nie usłyszałem pół słowa o wymianie oleju po 1000 km (niewiedza?). Zastanawiam się czy nie można wymienić olej na własną rękę. Jak myślicie czy nie jest problemem wymiana bądź późniejszy serwis w ASO innym niż tam gdzie autko było kupione? Ja mam do swojego salonu 180 km . A jak już przy temacie to jakie ASO we Wrocławiu polecacie?
                                        Octavia 1,8 TSI Elegance + Amazing + Sunset + Chrom + Dynamic + LED

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=73485

Komentarz

• kylo76
                                          Rider
                                          • 2013
                                          • 743
                                          • Octavia III (5E3)
                                          • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez maciekmacc
                                          wymianie oleju po 1000 km
                                          Trochę się zagalopowałeś, koledzy wymieniają po 3kkm czy 5kkm, a Ty już chcesz po 1300km? Ale to ostatecznie Twoje auto, więc według upodobania. :wink:
                                          Czy serwis wymieni czy nie - poczytaj posty powyżej. Oczywiście, olej powinien być z aprobatą VW, bo mogą robić problemy albo wpisać, że wymiana na olej bez aprobaty VW na Twoją odpowiedzialność.
                                          Serwisować możesz gdzie chcesz, ale za wady produktu (np. samochód był malowany, albo miał coś wymienione itd.) odpowiada salon, który sprzedał samochód.

Komentarz

• Bomber
                                            Ambiente
                                            • 2013
                                            • 226

A ja wymienię jak producent przewidział i zaleca czyli po 30 kkm (lub 2 latach) . Nigdy nie robiłem żadnego poprawiania inżynierów fabrycznych bo po co? :lol: i nigdy nie miałem żadnych przygód z autami jak zmieniałem płyny zgodnie z zaleceniami. To nie czasy FSO co trzeba było olej zmieniać po 1 kkm bo się docierało i olej był do docierania stosowany w samochodach. Teraz już tego nie ma.
                                            Pozdrawiam,

Bomber

Komentarz

• lociu
                                              Classic
                                              • 2013
                                              • 18

No zgadzam się z przedmówcą, jednak to nie czasy FSO a Octavia to nie Formuła 1. Więc te wymiany oleju to tylko dla lepszego samopoczucia. Ja przerobiłem sześć samochody służbowe na których robiłem najmarniej 170 tys. Mam w chacie furę która odkupiłem ma teraz 270 i to benzyna z LPG i jeździ jak ta laka.
                                              Ja tam nigdy takich opcji nie robiłem i nigdy nie oszczędzałem klasy "S".

Ale jak kto woli

Komentarz

• Łabik
                                                Rider
                                                • 2013
                                                • 346
                                                • Octavia III (5E3)
                                                • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Wymiana oleju częściej niż zaleca producent, na pewno wyjdzie na zdrowie autu. Ale nie ma co popadać w paranoje. Najlepiej trzymać się zasady raz w roku lub 15 tyś km wymieniać olej i wszystkie filtry.
                                                Octavia 3 1.4 Tsi Brąz Topaz Ambition+Amazing+Canton i inne dodatki.
                                                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=75869
                                                http://www.youtube.com/channel/UCgYZicxNasAMuZs6oEIQvAA

Komentarz

• mac_aaron
                                                  Elegance
                                                  • 2012
                                                  • 984
                                                  • Octavia III (5E3)
                                                  • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Niedługo na forum będą zalecać wymianę oleju z każdym tankowaniem do pełna... :shock:

Komentarz

Pracuję...