Z czego to zamontowałeś z A3/ S3 ?? Bo nie napisałeś z czego jest nowy wynalazek.
[1.8] Olej po 3kkm - wymiana
Zwiń
X
-
[1.8] Olej po 3kkm - wymiana
Hej,
Któtko i na temat.
1) Jaki olej był wlewany na starcie w fabryce ?
2) Niektórzy wymienili po 3kkm - na jaki lepkość i rodzaj poproszę?
3) Wymianę robiliście w skoda czy u p. "Kazia/Henia etc..." ?
Nie interesuje mnie jaki olej lepszy/gorszy etc.. a wiec proszę nie rozciągać tematu o wątki poboczne.-----
O3 - zamówiona...
-
-
Zamieszczone przez Black_Dev1) Jaki olej był wlewany na starcie w fabryce ?
Zamieszczone przez Black_Dev2) Niektórzy wymienili po 3kkm - na jaki lepkość i rodzaj poproszę?
Zamieszczone przez Black_Dev3) Wymianę robiliście w skoda czy u p. "Kazia/Henia etc..." ?
Zamieszczone przez mascotte3. kupujesz auto zastosuj się do zaleceń producenta i ASO (patrz gwarancja)
-auto jest dla Ciebie, a nie Ty dla auta-
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez tomekb1Ja też się zastanawiam. Rozumiem, że przy jeździe w kapeluszu to mam czekać gdzieś do 5 tys. ?
Po 5 kkm to wymieniłem w poprzednim 1.5 dci ale tam w instrukcji było wyraźnie napisane żeby traktować łagodnie silnik benzynowy do 1500 km a silnik Diesla do 5000 km (Nissan) sprzedałem auto z przebiegiem prawie 100 kkm i wszystko było OK, pobór oleju ~ 0.5/20 kkm, turbina zdrowa itp.
Komentarz
-
-
Widzisz kolego ten sam silnik 1,5 DCI był montowany w Megane II a tam w instrukcji było 1500 km okresu tzw "(docierania/układania)" a nie 5000 jak w Nisanie ten sam silnik. Oczywiście pierwszą wymianę oleju zrobiłem po 20 000 km (zgodnie z instrukcją) na zalecany olej elf 5W40 a potem co 20 000km i nic się nie działo samochód sprzedałem znajomemu przy przebiegu 131 000 km silnik nie brał oleju i z turbina też się nic nie działo. Kolega jeździ dalej i jest ok. Może czasami troszkę przesadzamy z tymi wcześniejszymi wymianami oleju ?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez lukaszc2Widzisz kolego ten sam silnik 1,5 DCI był montowany w Megane II
To zależało od wersji silnika, w wersji 106 km był taki zapis (chyba że Nissan miał inne widzi misie IMO bardzo dobre)
Zamieszczone przez lukaszc2na zalecany olej elf 5W40
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez lukaszc2Widzisz kolego ten sam silnik 1,5 DCI był montowany w Megane II a tam w instrukcji było 1500 km okresu tzw "(docierania/układania)" a nie 5000 jak w Nisanie ten sam silnik. Oczywiście pierwszą wymianę oleju zrobiłem po 20 000 km (zgodnie z instrukcją) na zalecany olej elf 5W40 a potem co 20 000km i nic się nie działo samochód sprzedałem znajomemu przy przebiegu 131 000 km silnik nie brał oleju i z turbina też się nic nie działo. Kolega jeździ dalej i jest ok. Może czasami troszkę przesadzamy z tymi wcześniejszymi wymianami oleju ?Seria 188KM/270Nm na 95RON
Komentarz
-
-
Panowie, a wiecie może czy w serwisach przy wymianie oleju stosują płukankę? Wg mnie byłoby to wskazane, żeby oczyścić silnik. Plan mam taki, żeby po zrobieniu 3-5k km udać się do serwisu ze swoim olejem i płukanką i niech wymienią. Zastanawiam się tylko jak na to zareagują i czy płukanka to dla niech nie będzie nowością.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pbasikPanowie, a wiecie może czy w serwisach przy wymianie oleju stosują płukankę? Wg mnie byłoby to wskazane, żeby oczyścić silnik. Plan mam taki, żeby po zrobieniu 3-5k km udać się do serwisu ze swoim olejem i płukanką i niech wymienią. Zastanawiam się tylko jak na to zareagują i czy płukanka to dla niech nie będzie nowością.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Przem78Zamieszczone przez pbasikPanowie, a wiecie może czy w serwisach przy wymianie oleju stosują płukankę? Wg mnie byłoby to wskazane, żeby oczyścić silnik. Plan mam taki, żeby po zrobieniu 3-5k km udać się do serwisu ze swoim olejem i płukanką i niech wymienią. Zastanawiam się tylko jak na to zareagują i czy płukanka to dla niech nie będzie nowością.
Nie wiem czemu ale mam bardzo ograniczone zaufanie jeśli chodzi o mechaników, chyba za dużo się nasłuchałem jakie to przekręty robią.
Może ma ktoś doświadczenie z serwisami w małopolsce, który jest solidny i godny zaufania?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pbasikZamieszczone przez Przem78Zamieszczone przez pbasikPanowie, a wiecie może czy w serwisach przy wymianie oleju stosują płukankę? Wg mnie byłoby to wskazane, żeby oczyścić silnik. Plan mam taki, żeby po zrobieniu 3-5k km udać się do serwisu ze swoim olejem i płukanką i niech wymienią. Zastanawiam się tylko jak na to zareagują i czy płukanka to dla niech nie będzie nowością.
Nie wiem czemu ale mam bardzo ograniczone zaufanie jeśli chodzi o mechaników, chyba za dużo się nasłuchałem jakie to przekręty robią.
Może ma ktoś doświadczenie z serwisami w małopolsce, który jest solidny i godny zaufania?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mascotteodpowiedź:
3. kupujesz auto zastosuj się do zaleceń producenta i ASO (patrz gwarancja)
temat może nie o O3 ale w tym przypadku jest jeszcze bardziej niepewnie,
bo (czego oczywiście nie życzę użytkownikom O3) wszystko co złe może dopiero zaraz zacząć wyłazić :?
Wg mnie nic się nie stanie jak wymienisz wcześniej niż zaleca producent...
Jaki olej i u kogo zrobić to poczytaj na forum - jest mnóstwo tematów jaki olej do jakiego silnika i od groma polecanych warsztatówByła Octavia II 1.9 TDI BXE by Wally
=> Superb II FL 1.6 TDI CAYC,
=> Volkswagen Passat City 1.6 TDI
=> Volkswagen Passat Variant 2.0 TSI DSG
"Nie ma rzeczy niemożliwych... są tylko nieopłacalne..."
Komentarz
-
-
Dojrzewam do wymiany oleju i mam pytanie do kolegów którzy to robili w ASO, czy w kompie zaznaczają wymianę czy komp pozostaje w słodkiej świadomości, że następny serwis zgodnie z zaleceniami czyli po 2 latach lub 30kkm? Serwis mówi, że chyba nie muszą zaznaczać w kompie wymiany ale jeszcze tego nie robili w ten sposób.
Tylko proszę bez dygresji typu "A, co chcesz do 30kkm jeździć po wymianie?" itd.
Kolega ze zmienolej.pl, obecny na forum, zaproponował mi olej (za którą to radę bardzo dziękuję), ale chyba dojeżdżę do 12 miesięcy na Castrolu i dopiero wymienię filtr i olej.
Nie bardzo wierzę w 2 lata na jednym oleju.O3 1,4TSI Brąz Topaz Elegance z rozsądku. Jeep Grand Cherokee WG 4,0l Limited dla przyjemności.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kylo76Dojrzewam do wymiany oleju i mam pytanie do kolegów którzy to robili w ASO, czy w kompie zaznaczają wymianę czy komp pozostaje w słodkiej świadomości, że następny serwis zgodnie z zaleceniami czyli po 2 latach lub 30kkm? Serwis mówi, że chyba nie muszą zaznaczać w kompie wymiany ale jeszcze tego nie robili w ten sposób.
Tylko proszę bez dygresji typu "A, co chcesz do 30kkm jeździć po wymianie?" itd.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Przem78[ale i tak powinien być wpis w KG. Możesz też poprosić o przekodowanie na stałe wymiany i nie robią problemówO3 1,4TSI Brąz Topaz Elegance z rozsądku. Jeep Grand Cherokee WG 4,0l Limited dla przyjemności.
Komentarz
-
-
Przejechałem swoim 1,8 TSI pierwsze 1300 km. Jaki olej użyliście w swojej benzynce? Nie było problemów w ASO z przyniesieniem własnej oliwy ? Przy odbiorze nie usłyszałem pół słowa o wymianie oleju po 1000 km (niewiedza?). Zastanawiam się czy nie można wymienić olej na własną rękę. Jak myślicie czy nie jest problemem wymiana bądź późniejszy serwis w ASO innym niż tam gdzie autko było kupione? Ja mam do swojego salonu 180 km . A jak już przy temacie to jakie ASO we Wrocławiu polecacie?Octavia 1,8 TSI Elegance + Amazing + Sunset + Chrom + Dynamic + LED
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=73485
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez maciekmaccwymianie oleju po 1000 km
Czy serwis wymieni czy nie - poczytaj posty powyżej. Oczywiście, olej powinien być z aprobatą VW, bo mogą robić problemy albo wpisać, że wymiana na olej bez aprobaty VW na Twoją odpowiedzialność.
Serwisować możesz gdzie chcesz, ale za wady produktu (np. samochód był malowany, albo miał coś wymienione itd.) odpowiada salon, który sprzedał samochód.O3 1,4TSI Brąz Topaz Elegance z rozsądku. Jeep Grand Cherokee WG 4,0l Limited dla przyjemności.
Komentarz
-
-
A ja wymienię jak producent przewidział i zaleca czyli po 30 kkm (lub 2 latach) . Nigdy nie robiłem żadnego poprawiania inżynierów fabrycznych bo po co? :lol: i nigdy nie miałem żadnych przygód z autami jak zmieniałem płyny zgodnie z zaleceniami. To nie czasy FSO co trzeba było olej zmieniać po 1 kkm bo się docierało i olej był do docierania stosowany w samochodach. Teraz już tego nie ma.Pozdrawiam,
Bomber
-
-
No zgadzam się z przedmówcą, jednak to nie czasy FSO a Octavia to nie Formuła 1. Więc te wymiany oleju to tylko dla lepszego samopoczucia. Ja przerobiłem sześć samochody służbowe na których robiłem najmarniej 170 tys. Mam w chacie furę która odkupiłem ma teraz 270 i to benzyna z LPG i jeździ jak ta laka.
Ja tam nigdy takich opcji nie robiłem i nigdy nie oszczędzałem klasy "S".
Ale jak kto woli
Komentarz
-
-
Wymiana oleju częściej niż zaleca producent, na pewno wyjdzie na zdrowie autu. Ale nie ma co popadać w paranoje. Najlepiej trzymać się zasady raz w roku lub 15 tyś km wymieniać olej i wszystkie filtry.Octavia 3 1.4 Tsi Brąz Topaz Ambition+Amazing+Canton i inne dodatki.
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=75869
http://www.youtube.com/channel/UCgYZicxNasAMuZs6oEIQvAA
Komentarz
-
Komentarz