Czarny lakier

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • octavia208
    Classic
    • 2016
    • 18

Czarny lakier

Texas, można się podpiąć pijących będzie 4 osoby (tyle wyraziło wolę picia) więc może starczy te 1,2 litra co zrobiłem a jak co to wrzuć coś w bagażnik i będzie jak znalazł jakby picie się skończyło (no chyba że Rafał załatwi swojej cytrynówki)

Czarek - gar 1 osoba.
    Maksiu - gar 3 osoby - ja, żonka i starszy junior - jak pojedzą to sobie pojadą żeby tłoku nie robić :P
    Rafał - grill
    Piotrek - gar 1 osoba - będzie wyjadał ziemniaki :P
    Artur - gar 1 osoba + grill ?
    Robert - grill

Kiełbacha/mięcho na grila każdy zabiera we własnym zakresie :!:
    Gara organizuje Czarek - jedzący gara zrzutka na miejscu. Kompocik organizuję ja - pijący zrzutka na miejscu
  • Sweetdream
    Ambiente
    • 2013
    • 108

Czarny lakier

Jak się Wam sprawuje czarny lakier? Nigdy nie miałem czarnego samochodu, a zawsze chciałem. A teraz gdy stoje przed wyborem koloru to co raz mocnieją docierają do mnie głosy przeciwników tego koloru. Nawet dealer przy składaniu zamówienia powiedział, że czarny bierze się tylko raz i ze ten lakier w octavi jest bradzo podatny na zarysowania.

Dlatego chiałem poznać Wasze uwagi, jak wygląda eksploatacja tego lakieru i jak o niego dbacie.

Komentarz

• Kejup
      Rider
      S_OCP Member
      • 2007
      • 533

W moim przypadku jedyny minus czarnego koloru to fakt iż szybko się brudzi :wink:
      Skoda Octavia II RS 2.0 Tdi BLACK MAGIC.
      Pozdrawiam Wszystkich klubowiczów!!!

Komentarz

• greg505
        L&K
        • 2013
        • 1239

Zamieszczone przez Kejup
        W moim przypadku jedyny minus czarnego koloru to fakt iż szybko się brudzi :wink:
        Potwierdzam, ale jak jest czysty to pieknie wyglada (dzieki "brokatowi")
        Black magic

Komentarz

• voctawias
          Ambiente
          • 2008
          • 191
          • Octavia III (5E3)
          • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Octavia mojego taty jest czarna i powiem tak, to jest pierwsze i ostatnie auto czarne jakie mieliśmy.
          Octavia 3 - 1.4TSI

Komentarz

• polrob
            Rider
            • 2013
            • 535
            • Superb III (3V3)
            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Czarny fajny , ale utrzymanie go wymaga zdecydowanie więcej zabiegów. Też się zastanawiałem nad czarną O3 ale po doświadczeniach z poprzednimi autkami (też czarnymi) zdecydowałem się na brąz - dosyć dobry kompromis pomiędzy ciemnym odcieniem i jego utrzymaniem. Bralem jeszcze pod uwagę szarą platynę ale już jej nie ma w ofercie.
            jest Skoda Superb 3 1.4TSI Ambition RP 2016 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=92672
            była Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE Kombi MY2015 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=86583
            była Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE MY2013- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=69198

Komentarz

• mrfazi
              • 2010
              • 3103
              • Superb III (3V3)
              • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM
              • DKZA 2.0 TSI 190 KM

CZARNY, jedynie słuszny kolor lakieru , zarysowania widać na każdym, brud, kurz też. Zobacz jak się prezentuje taka czarnula, efekt powala :diabelski_usmiech

Komentarz

• mirek_p11
                RS
                • 2010
                • 6630
                • Volkswagen
                • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Sweetdream, polecam 1Z1Z , ale prawda jest taka, że samochód w takim kolorze jest trudniejszy w utrzymaniu czystości. Jeżeli będziesz mył auto regularnie na myjniach ręcznych i zabezpieczał lakier dobrym woskiem to nie będzie problemu z czarną perłą.

Seat Leon ST FR by mirek_p11

Fotki
                Octavia II FL 1.8 TSI by mirek_p11
                Fotki

Komentarz

• lu5asz
                  RS
                  • 2011
                  • 2006
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Mam pierwszy raz auto czarnym kolorze i nie zaluje-ale ja lubie go czesto myc a wtedy odwdziecza sie lookiem A jesli nie czarny to biały i juz
                  Kondziu

OCP

Komentarz

• elektrykprosty
                    Rider
                    • 2013
                    • 311

Czarny jest znacznie trudniejszy do utrzymania w zadowalającym stanie.
                    Do tego znacznie bardziej na nim widać kurz, błoto i zacieki.
                    Po automatycznych myjniach zostają rysy. Na czarnym bardziej widoczne.
                    Miałem czarny. Kupiłem szary.
                    Kolejne auto też kupię w jakimś odcieniu szarego.

Komentarz

• OCPtaxi
                      Rider
                      • 2011
                      • 383

Zamieszczone przez Sweetdream
                      czarny bierze się tylko raz i ze ten lakier w octavi jest bradzo podatny na zarysowania.
                      na swoim przykładzie potwierdzam.
                      następny tylko srebrny.
                      Była Octavia II Tour kombi (sprzedana)

Komentarz

• marlej108
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 4976
                        • Octavia III (5E3)
                        • CJZB 1.2 TSI 86 KM

mialem dwie czarne Octavie II i srebrna Fabie II. Czarny wyglada super jak jest czysty... czyli przez godzine od wyjechania z myjni. Po kilku dniach z reguly jest juz troche kiepsko - bo jak nie blyszczy to wyglada tak sobie. Na srebrnym efekt "swiezosci" utrzymywal sie duzo dluzej, choc bardziej mi sie podoba czarny jesli brac pod uwage tylko te dwa kolory. Moim ulubionym jest natomiast bialy.
                        http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                        Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• lu5asz
                          RS
                          • 2011
                          • 2006
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Srebrny miałem,nie widać tak brudu ale problem powstaje jak jakiś element jest do malowania-wybrać odpowiedni odcień srebrnego to prawie niemożliwe,szczególnie w kilkuletni aucie
                          Kondziu

OCP

Komentarz

• Mr0czny
                            Elegance
                            • 2009
                            • 948
                            • Octavia III (5E3)
                            • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

czarny kolor wiadomo najładniejszy ale jesli chodzi o utrzymanie auta to jest masakra, każdy pyłek, każdy odprysk i rysa wszystko zaraz widać

Jakbym miał kupować nowe auto to celowałbym w biały albo ten niebieski rsowy

Komentarz

• Tippo
                              L&K
                              • 2009
                              • 1349
                              • Octavia III (5E3)
                              • CJSB 1.8 TSI 180 KM

u. Nawet dealer przy składaniu zamówienia powiedział, że czarny bierze się tylko raz i ze ten lakier w octavi jest bradzo podatny na zarysowania.
                              Nie jest bardziej podatny, kazdy lakier jest teraz miekki i gowniany,na czarnym bardziej widac swrile i brud.
                              Ojciec ma czarne, wczesniej mial czarne, przy myciu tego ch... utwierdzilem sie, ze nigdy nie kupie "cornego" :?
                              Kolor rzecz gustu, ale czarny latwo sprzedac potem, bo gawiedz lubi szpan
                              Srebrny metalik lub jasny bezowy, w utrzymaniu bajka. Nawet zaprawki po duzych odpryskach malo widac.

Komentarz

• lilo
                                RS
                                • 2006
                                • 4315
                                • Mercedes-Benz

Czarny albo biały kiedyś mówiło się że to nie są kolory bo dużo ludzi miało tv biało-czarne :P

Sweetdream, bierz biały albo czarny i będzie petarda 8)
                                Daniel

Komentarz

• neoXs
                                  Rider
                                  • 2010
                                  • 555

Miałem czarny w O1 i zawsze chciałem autko w takim kolorze. Więcej już nie chcę Dlaczego?

1. Błyskawicznie się brudzi i to niestety widać.
                                  2. Jak padało słońce to idealnie było widać wszystkie mini ryski (np. ASO zafundowało mi polerkę po naprawie blacharskiej i miałem koliste drobne rysy na całym aucie jak się popatrzyło pod słońce ;/ )
                                  3. Czy już mówiłem, że szybko się brudzi ? :P

Widziałem O3 w czarnym kolorze i wygląda ona słabo - wszelkie kąty i łamania się zlewają - takie pudło bez wyrazu (to moja opinia). Teraz moja O3 jest srebrna i już po pół roku wiem, że to kolor, który świetnie w tym modelu wygląda (kwestia gustu ) i utrzymuje długo wrażenie autka z myjni

Poprzednio miałem Cordobę w kolorze miedzi/pomarańczowym i też b. mi się ten odcień podobał

Komentarz

• lilo
                                    RS
                                    • 2006
                                    • 4315
                                    • Mercedes-Benz

Zamieszczone przez neoXs
                                    np. ASO zafundowało mi polerkę po naprawie blacharskiej i miałem koliste drobne rysy na całym aucie jak się popatrzyło pod słońce ;/ )

bo zrobili to na odczepnego :idea:
                                    Daniel

Komentarz

• kornat
                                      Rider
                                      • 2007
                                      • 578

To może ja dorzucę kilka słów. Posiadam już drugie auto z czarnym lakierem i mam z nim do czynienia już przez 12lat. Fakt jest że po umyciu długo się czarnuchem nie nacieszymy bo bo zaraz widać brud i kurz ale myjąc go co tydzień idzie utrzymać go w czystości Ale za to po umyciu jest świetny efekt. Rysy pod słońce czy coś widać na każdym lakierze więc nie ma mu co tego zarzucać. Mnie mimo po tak długim czasie nie odstraszył. Czy teraz ponownie wybrałbym czarny? Raczej nie, ale tylko przez to że ciężko do tego koloru dopasować jakieś ładne felgi (oprócz srebrnych), chyba że idzie całością w czerń.
                                      Srebrny ma wadę dla osób lubiących bawić się detaliing ponieważ spędzony czas nad lakierem nie jest wprost proporcjonalny do efektu

Komentarz

• piotrek_os
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 8162
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Ja zaczynam przygode z czarnym kolorem.....juz dziś wyprałem mikrofibry i jakoś się trzeba zabrać za glinkowanie woskowanie itp. Niech się psy przegladaja
                                        Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• mario
                                          Drive
                                          • 2007
                                          • 42

neoXS ...kolor to kwestia gustu :lol: ...ale masz rację,że na czarnym nie widać tak charakterystycznych łamań i kątów...też powróciłem do srebrnego z pakietem SUN i oczywiście bez wycieraczki na tylnej szybie :P

Komentarz

• Alf
                                            Ambiente
                                            • 2013
                                            • 169

Na taką konfigurację właśnie czekam :lol: Dobrze się prezentuje?
                                            O3 1,4 TSI 140KM Elegance
                                            Pakiet Amazing, Sunset, Webasto, Park Assist 2.0,
                                            Przebieg-ponad 25 000 km ...

Komentarz

• mario
                                              Drive
                                              • 2007
                                              • 42

mam ambiente + amazing, kierownica trójramienna,podświetlenie przestrzeni,pakiet SUNSET bez wycieraczki i felgi 16'' MINORIS....prezentuje się super(kwestia gustu)

[ Dodano: Pon 04 Lis, 13 21:49 ]
                                              widzę,że zamówiłeś Elegance...czyli na 17"...będziesz zadowolony :lol:

Komentarz

• 2.0-16v Michał
                                                RS
                                                • 2013
                                                • 4038
                                                • Octavia III (5E3)
                                                • BKD 2.0 TDI 140 KM
                                                • CHZD 1.0 TSI 115 KM

Miałem czarną perłe na fabi. Jak była czysta to prezentowała sie pięknie ale po w stawieniu do garażu na noc już tak noego było :roll:
                                                http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...5%BCowa-niunia
                                                przedstawiam smerfetke

Komentarz

• gusiak11
                                                  L&K
                                                  • 2013
                                                  • 1362
                                                  • Ford

Dlatego chiałem poznać Wasze uwagi, jak wygląda eksploatacja tego lakieru i jak o niego dbacie
                                                  Wszystko kwestia twojego zapału w dbaniu o lakier, jeżeli choć trochę interesujesz się detailingiem nie ma lepszego koloru do tej zabawy. Jeżeli nie jesteś fanem woskowania itd... zawsze zostaje Ci powłoka kwarcowa, poszukaj w dziale car detailing na tym forum jest kila aut zrobionych czarne tez .

Natomiast jeżeli nie interesują Cie żadne z powyższych opcji bierz każdy kolor tylko nie czarny :szeroki_usmiech
                                                  http://carsdetailing.blogspot.com/

Komentarz

Pracuję...