Zamieszczone przez gusiak11
Czarny lakier
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez liloneoXs napisał/a: np. ASO zafundowało mi polerkę po naprawie blacharskiej i miałem koliste drobne rysy na całym aucie jak się popatrzyło pod słońce ;/ )
bo zrobili to na odczepnego
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Tippooni spier... lakier
A takich samochodów co były w ten lub podobny sposób polerowane to w słoneczny dzień wiedzę kilka stojąc na światłach
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez gusiak11Bez przesady narobili tylko tzw. hologramów da sie bez wiekszych problemów usunąć ale trzeba wiedzieć jak i skąd się biorą żeby ich nie robić ( ale to chyba nie ten wątek )
Komentarz
-
-
Kolega auto odsprzedał i problemu tego już nie ma W każdym razie efekt "kółek" zobaczyłem dopiero wiosną bo auto odebrałem zimą, całe lśniące itd i nie było tego widać Najgorsze było to, że samochód miał pół roku. Nie dość, że w dupę strzała dostał to jeszcze ASO cały lakier mu sp@#%# Btw. taki efekt uzyskałem w Ganinex Katowic. Jeszcze oddano mi auto z niedomykającą się klapą bagażnika i na poprawkę musiałem jechać na jakieś odludzie (blacharkę robią gdzie indziej) bo bym inaczej czekał bez auta znowu z tydzień.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez SweetdreamJak się Wam sprawuje czarny lakier?
Jak dla mnie biały kolor jest o niebo lepszy w utrzymaniu o srebrnym nie wspominając.PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Jedyny minus czarnego koloru jaki widzę to problem utrzymania go w czystości szybko się brudzi. Jest to mój pierwszy czarny samochód ale raczej nie ostatni korzystam z dobrej myjni ręcznej i jakoś nie zauważyłem większych problemów. Co do zarysowań nie zgodzę się, że szybciej się rysuje po prostu na czarnym łatwiej zobaczyć drobne ryski w porównaniu z kolorem srebrnym czy białym.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez lukaszc2Co do zarysowań nie zgodzę się, że szybciej się rysuje po prostu na czarnym łatwiej zobaczyć drobne ryski w porównaniu z kolorem srebrnym czy białym.
Gdybym miał możliwość (przy zakupie używki nie ma, nie jest priorytetem) srebrnego bym nie kupił, ale ja mam ''szajbę'' do której lakier srebrny się średnio nadaje, czarny daje najbardziej spektakularne efekty ale jakiś fajny grafit, granat oczywiście w metalicu/perle.
Co do tego że trzeba dbać wycierać itd... każdy lakier wymaga takich zabiegów bo będzie widać np. waterspoty, na szybko myłem auto na bez dotyku i następnego dnia mimo wycierania zaraz po, gdzieś z pod uszczelek listewek powypływało i mimo że srebrny odpowiednie kosmetyki poszły w ruch.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez lukaszc2Co do zarysowań nie zgodzę się, że szybciej się rysuje po prostu na czarnym łatwiej zobaczyć drobne ryski w porównaniu z kolorem srebrnym czy białym.Zamieszczone przez gusiak11Dokładnie tak kolego, każdy (prawie) sie rysuje tylko jedne są bardziej podatne inne mniej nie kolor ma na to wpływ, ale na szczęście technologia XXIw. pozwala na zminimalizowanie/z powolnienie tego procesu.
Czarny jest miekki,rysuje od patrzenia...szczegolnie na Hondach i Mazdach...tak twierdzi fachowiec od detailingu :szeroki_usmiech
Wiec prosze...ogarnijcie sie i douczcie :szeroki_usmiechTato,tato...czy to auto jest chore?
Nie synku...to diesel PD.
Honda...the power of dreams.
Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez gebekZamieszczone przez lukaszc2Co do zarysowań nie zgodzę się, że szybciej się rysuje po prostu na czarnym łatwiej zobaczyć drobne ryski w porównaniu z kolorem srebrnym czy białym.Zamieszczone przez gusiak11Dokładnie tak kolego, każdy (prawie) sie rysuje tylko jedne są bardziej podatne inne mniej nie kolor ma na to wpływ, ale na szczęście technologia XXIw. pozwala na zminimalizowanie/z powolnienie tego procesu.
Czarny jest miekki,rysuje od patrzenia...szczegolnie na Hondach i Mazdach...tak twierdzi fachowiec od detailingu :szeroki_usmiech
Wiec prosze...ogarnijcie sie i douczcie :szeroki_usmiech
Komentarz
-
-
A czy kolega może przeczytać to co napisałem ale przeczytać ze zrozumieniem, a jak zrozumiesz to proszę ogarnij się sam i doucz się.
_________________Tato,tato...czy to auto jest chore?
Komentarz
-
-
gusiak11, wiesz,ja tak naprawde sie nie znam...jestem dostawca pizzy.
Ale czytam opinie'' detailingowca'' z forum...ze czarny sie rysuje,bo jest miekki...a teraz Ty drugi ''detailingowiec''piszesz cos odwrotnego...WTF :roll:
Ja tam wiem wszystko o serach do pizzyTato,tato...czy to auto jest chore?
Komentarz
-
-
gebek,
Ja wszystko rozumiem, po to są m. in. fora żeby coś sie dowiedzieć ale proponował bym nie cytowac informacji nie sprawdzonych a gdzieś wyczytanych.
Uwierz mi na forach detailingowych również wypowiadają sie osoby które wiedzą że dzwoni ale nie do końca w którym kościele
Ja sie podpieram swoja kilkuletnia wiedzą, może nie mogę powiedzieć że zjadłem na tym zęby ale naprawdę w garażu kilka h spędziłem, i kolor auta nie ma wiekszego wpływu na jego rysowanie ale to jest troche jak z tymi waterspotami na czarnym widzi kazdy z kilometra na jasnych ja widze z 50m nie wprawieni z 10m.
A wracając do pytania autora posta pisałem ze jak bawi go dbanie o auto to ciemne kolory przede wszystkim czarny daje najfajniejsze efekty, natomiast jeżeli nie to jak najbardziej z jasnym lakierem bedzie miał łatwiejsze życie
P.S> też amatorsko czasem upiekę placka lub dwa jaki ser jest najlepszy do pizzy
Komentarz
-
-
lilo,
Spoko damy radę z tymi szwami. :szeroki_usmiech
Ja tylko nie chciałem żeby z kolegi gebek, ''nabijali'' się że pisze jakieś nie sprawdzone info
Zamieszczone przez liloczarny rysuje się od samego patrzenia
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez gusiak11Moja srebrna też sie rysuje nie ma tu znaczenia kolor, znaczenie ma twardość lakieru
Ja tak sobie myslalem,ze z tymi kolorami to jak z serem na pizzy...im wyzsza temp.
tym ser jest bardziej miekki.
Analogicznie czarny kolor sie bardziej nagrzewa w sloncu...wiec jest bardziej miekki od
np.bialego i sie bardziej rysuje :idea:
Ale skoro tak nie jest :idea: ...czlowiek cale zycie sie uczyTato,tato...czy to auto jest chore?
Komentarz
-
-
Jak kto dba, tak ma, niezależnie od twardości lakieru.U mnie na poprzedniej OIIFL czarnej,regularnie mytej i woskowanej po czterech latach nie miałem swirli ani żadnych rysek, aż do tego stopnia, że przy sprzedaży potencjalni kupujący zarzucali mi, że robiłem polerkę do handlu, a ona była po prostu zadbana, fakt że czarną trzeba myć często żeby zawsze ładnie wyglądała. Teraz dla odmiany mam białą, tutaj mniej widać kurz i drobny brud, ale bardziej widoczne są kropki od smoły, asfaltu i żywica z drzew, wniosek taki że białą można myć trochę rzadziej ale trzeba dokładniej.
Dodam,że czarna całe życie bez polerki, tylko glinka i dobre kosmetyki.
Komentarz
-
Komentarz