Pytanka do posiadaczy Octavii III RS TSI

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • JoannaR
    Classic
    • 2015
    • 3

aniol, Możliwe że poszli w góry No chyba że mjr Flak dzisiaj dowodzi :diabelski_usmiech
  • michalpl7
    Classic
    • 2013
    • 17

Cześć,

przymierzam się do zakupu Octavii III RS 2.0 TSI, ale mam kilka obaw/pytanek:

a) Jakość wykonania i spasowania elementów, trzeszczenie plastików, wyciszenie kabiny, ogólnie odczucia z obcowania i ogólne zadowolenie z wyboru auta ?
    b) Średni zasięg do pojawienia się kontrolki o rezerwie ( wiem, że to zależy od stylu jazdy, ja głównie jeżdżę w trasie ale robię ok. 100 km/dziennie ), bak z tego co rozumiem ma tylko 50 l?
    c) Rozrząd jest finalnie na łańcuchu czy pasku ( jeśli łańcuch to czy jest czego się bać )?
    d) Widziałem kilka wpisów o słabej trakcji, czy powyżej 50 km/h podczas przyśpieszania auto faktycznie nie wykorzystuje swojego potencjału i zapala się kontrolka ESP?
    e) Podatność na powiewy wiatru i stabilność toru jazdy ( ktoś pisał, że często trzeba kontrować aby auto jechało prosto ).
    f) Czy ten silnik bierze olej w takiej ilości, że trzeba robić dolewki pomiędzy przeglądami ( 15000 km, wiem że w audi 2.0 TFSI tak mają )?

Dzięki za informacje.

Komentarz

• Himenek
      Rider
      • 2014
      • 412

skoro robisz 100 km dziennie na trasie to bierz diesla, wstawisz chipa i będziesz miał 220 koni
      na resztę pytań nie odpowiem bo nie mam jeszcze furaka :P

Komentarz

• piotrek_gdy
        RS
        • 2008
        • 7723
        • Volkswagen
        • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez michalpl7
        wiem że w audi 2.0 TFSI tak mają
        nic mi na ten temat nie wiadomo a mam 2,0 tfsi w audi- chyba, że myslisz o akcji serwisowej w a5 :wink:

toś pisał, że często trzeba kontrować aby auto jechało prosto
        to dotyczy aut z belką a nie zawieszeniem wielowahaczowym

Jakość wykonania i spasowania elementów, trzeszczenie plastików, wyciszenie kabiny, ogólnie odczucia z obcowania i ogólne zadowolenie z wyboru auta
        jak masz audi to będziesz rozczarowany jakością wykończenia skody

Widziałem kilka wpisów o słabej trakcji, czy powyżej 50 km/h podczas przyśpieszania auto faktycznie nie wykorzystuje swojego potencjału i zapala się kontrolka ESP
        każde auto z ośką ma problemy z trakcją jeśli ma powyżej 200KM zwłaszcza na mokrym
        przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• LUKI
          RS
          • 2005
          • 5776

c) Rozrząd jest finalnie na łańcuchu czy pasku ( jeśli łańcuch to czy jest czego się bać )?
          2.0TSI 220HP CHHB ma pasek

f) Czy ten silnik bierze olej w takiej ilości, że trzeba robić dolewki pomiędzy przeglądami ( 15000 km, wiem że w audi 2.0 TFSI tak mają )?
          za mało RS TSI żeby stwierdzić
          kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM

Komentarz

• michalpl7
            Classic
            • 2013
            • 17

Zamieszczone przez Himenek
            skoro robisz 100 km dziennie na trasie to bierz diesla, wstawisz chipa i będziesz miał 220 koni
            na resztę pytań nie odpowiem bo nie mam jeszcze furaka :P
            Obecnie mam 2.0 TDI 140 KM i powiem szczerze, chciałbym trochę mocniejsze auto. Zależy mi jednak aby go nie przerabiać ( gwarancja, odsprzedaż ). Wiem, że chipy można odłączać, cudować itd... ale wolę fabryczne, teraz te silniki są tak wysilone, że strach czy się nie rozpadnie taki jak jest, a co dopiero go kręcić na więcej.

Komentarz

• Himenek
              Rider
              • 2014
              • 412

i tu się mylisz, popytaj się na forum co do tuningu, z RS TDI pewnie z 280 spokojnie wyciągniesz bez kucia. te 20% więcej mocy nie zrobi mu żadnej różnicy . no i plus do tego zamawiając teraz autko będziesz czekać i czekać...

Komentarz

• michalpl7
                Classic
                • 2013
                • 17

Zamieszczone przez Himenek
                i tu się mylisz, popytaj się na forum co do tuningu, z RS TDI pewnie z 280 spokojnie wyciągniesz bez kucia. te 20% więcej mocy nie zrobi mu żadnej różnicy . no i plus do tego zamawiając teraz autko będziesz czekać i czekać...
                Czekać w sensie, że tak długie kolejki są? Jak pytałem w zeszłym roku to wychodziło około 3 miesiące do odbioru. Jak jest teraz?

Komentarz

• Himenek
                  Rider
                  • 2014
                  • 412

podobno przy niektórych konfiguracjach grudzień 2014... ja mam przy swojej niby do 11 kwietnia ale wątpię w ten termin
                  zamawiana na początku stycznia

Komentarz

Ja się przesiadłem z Leona 1P do O3 RS TSI. Wnętrze wykończone starannie, nic nie trzeszczy itd (przejechałem dopiero 1200km).
                    Jesli chodzi o czas oczekiwania to ja zamawiałem w październiku 2013 ale chciałem mieć produkcję 2014. Auto do produkcji weszło w pierwszych dniach stycznia, z linii zjechali 28 stycznia a 8 lutego było już w salonie.

Komentarz

• michalpl7
                      Classic
                      • 2013
                      • 17

Zamieszczone przez ojciec_
                      Ja się przesiadłem z Leona 1P do O3 RS TSI. Wnętrze wykończone starannie, nic nie trzeszczy itd (przejechałem dopiero 1200km).
                      Jesli chodzi o czas oczekiwania to ja zamawiałem w październiku 2013 ale chciałem mieć produkcję 2014. Auto do produkcji weszło w pierwszych dniach stycznia, z linii zjechali 28 stycznia a 8 lutego było już w salonie.
                      A jak ocenisz osiągi auta i trakcję? Też masz rozrząd na pasku?

Komentarz

• Himenek
                        Rider
                        • 2014
                        • 412

dotarcie jest do 1500 km więc raczej auto nie było na maxa wykorzystane

Komentarz

Mam silnik chhb wiec według LUKI, powinien być pasek ale nie wiem. Osiągi lepsze nazywa 2.0 BKD. Trakcja jak to trakcja przy przedniej ośce i 220KM :-D

Komentarz

• leszekmw
                            RS
                            • 2005
                            • 5356

Osiągi lepsze nazywa 2.0 BKD
                            nie rozumiem.. :?
                            O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                            GVI 1.4TSI
                            LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                            tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

Miało być osiągi lepsze niż w moim BKD - android poprawił po swojemu...

Komentarz

• leszekmw
                                RS
                                • 2005
                                • 5356

Miało być osiągi lepsze niż w moim BKD - android poprawił po swojemu...
                                haha..
                                no muszą być lepsze ..bkd po programie ?
                                GVI 1.4TSI
                                LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

Tak był po programie na ok 180

Komentarz

• lubek24
                                    Rider
                                    • 2013
                                    • 597
                                    • Octavia III (5E3)
                                    • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Re: Pytanka do posiadaczy Octavii III RS TSI

[quote="michalpl7"]
                                    Czy ten silnik bierze olej w takiej ilości, że trzeba robić dolewki pomiędzy przeglądami ( 15000 km, wiem że w audi 2.0 TFSI tak mają )?quote]

mam 2.0 TSI na pasku w VW i trzeba dolewać tak z 0,5L na 5 tys.
                                    O3 combi 1.8TSI 245Hp 4x4 DSG
                                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...258496#1258496

Komentarz

• leszekmw
                                      RS
                                      • 2005
                                      • 5356

Tak był po programie na ok 180
                                      czy faktycznie duża jest różnica w przyśpieszeniach i dynamice na takich samych biegach ?
                                      próbowałeś już pojeździć dynamicznie jak tdi i poobserwować spalanie ?
                                      a dlaczego piszesz 220km ?
                                      masz dsg ?
                                      GVI 1.4TSI
                                      LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

Zamieszczone przez leszekmw
                                        masz dsg ?
                                        NIe

a dlaczego piszesz 220km ?
                                        Z tego co mi wiadomo O3 RS TSI ma 220KM

próbowałeś już pojeździć dynamicznie jak tdi i poobserwować spalanie ?
                                        Moja codzienna jazda do pracy w tej chwili wygląda tak samo jak tdi (dynamika) gdyż odcinek 32km to w 80-85% "trasa" albo obwodnica jedno pasmowa (z uwagi na moje godziny pracy dużo nie wyprzedzam bo mało co jeszcze wtedy jedzie) albo przelotówka przez miasto 2 pasmowa z kilkoma światłami.
                                        Na chwilę obecną dojazdy do pracy + jakieś zakupy itp sprawy dały mi średnie spalanie na poziomie 7,2 - wynik z dystrybutora, natomiast komputer na wskazaniu "od tankowania" pokazywał chyba 7,5 albo 7,7
                                        Dla porównania BKD na tych samych trasach z bardzo bardzo podobną dynamiką palił mi ok 6,8-6,9.

czy faktycznie duża jest różnica w przyśpieszeniach i dynamice na takich samych biegach ?
                                        O3 wydaje mi się że przyspiesza lepiej tzn. wdepnę pedał i jedzie, a w BKD była cisza i później gwałtowne przyspieszanie. W O3 nie ma tego efektu wgniecenia w fotel ona po prostu cały czas przyspiesza tak samo szybko

Komentarz

• kolba_leon
                                          Classic
                                          • 2013
                                          • 30

średnie spalania miałem 9,6L/100 teraz mi spadło do 9,3L/100 mam ciężką nogę. Przy muskaniu do 2tyś obrotów pali 7,5 L w mieście (śląsk) muskanie tzn. spokojna jazda ale bez całkowitej zamuły i od czasu do czasu jakieś ściganko

Komentarz

• metrotest
                                            Rider
                                            • 2006
                                            • 506
                                            • Volkswagen
                                            • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                                            • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

To może tak info o spalaniu przy prędkościach autostradowych dla O3 RS TSI manual/DSG
                                            /prędkości wg licznika, czyli o 10 więcej niż rzeczywista wg GPS/.
                                            a/ 150 km/h
                                            b/ 170 km/h
                                            c/ 200 km/h

Przy okazji: Kto odebrał wczoraj RS-a w TMT we Wrocławiu, przyznać się

Komentarz

• mac_aaron
                                              Elegance
                                              • 2012
                                              • 984
                                              • Octavia III (5E3)
                                              • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Zamieszczone przez metrotest
                                              Przy okazji: Kto odebrał wczoraj RS-a w TMT we Wrocławiu, przyznać się
                                              To by chyba był bolo81 jak w temacie

Komentarz

• michalpl7
                                                Classic
                                                • 2013
                                                • 17

O3 wydaje mi się że przyspiesza lepiej tzn. wdepnę pedał i jedzie, a w BKD była cisza i później gwałtowne przyspieszanie. W O3 nie ma tego efektu wgniecenia w fotel ona po prostu cały czas przyspiesza tak samo szybko
                                                Czekaj, bo nie wiem czy Cię dobrze zrozumiałem, chcesz powiedzieć, że 2.0 TSI 220 KM niewiele się od niego różni w kwestii osiągów od 2.0 TDI @ 180 KM i nie czujesz efektu wgniatania w fotel podczas przyśpieszania?

Komentarz

michalpl7,
                                                  tak jak pisałem wcześniej O3 przyspiesza lepiej, przyspieszenie jest od razu po naciśnięciu na gaz przez co efekt wgniecenia w fotel wydaje się być mniejszy, natomiast BKD po naciśnięciu na gaz nie rwało do przodu od razu tak jak O3.
                                                  No i jeszcze tak na dobrą sprawę w pełni nie wiem jak przyspiesza O3 bo jeszcze go docieram... obecnie mam coś ok 1600 km zrobione więc jeszcze z ok 900km pierwsza wymiana oleju i wtedy się zobaczy jak to auto przyspiesza np na 3 z pedałem w podłodze.

Komentarz

Pracuję...