Jaka srednia wartosc temperatury utrzymuje sie u was przy normalnej jezdzie?
Myslalem ze normalna wartosc to ponizej 100stopni, a u mnie caly czas jest powyzej (102-104),max jaki udlo mi zaobserwowac to 107.
Jaka srednia wartosc temperatury utrzymuje sie u was przy normalnej jezdzie?
Myslalem ze normalna wartosc to ponizej 100stopni, a u mnie caly czas jest powyzej (102-104),max jaki udlo mi zaobserwowac to 107.
Jeżeli skojarzymy poziom temperatury z silnikiem - 1.4 albo 1.8 - to układa się pewien trend
Zdecydowanie różnica wynika z pojemności serducha. Ale może dobrze byłoby zapytać jeszcze ASO. Może akurat ktoś będzie coś wiedział na ten temat
[ Dodano: Nie 30 Mar, 14 12:42 ]
Tak na marginesie. Greg505 i Gosi@czek, wybieracie się na spot w najbliższy piątek do Kryspinowa? Ja się chyba po raz pierwszy pojawię
Jeśli tak, to może jakoś byśmy się zgadali, żeby przynajmniej dwie osoby mogły się czegoś napić.
trasat23 powiem tak ja nie będę miała wtedy samochodu, a co do mojego wyjazdu służbowego wyjaśni się na dniach
ale chętnie się pojawię jak tylko będę mogła
Zamówiona (12.12.2013)
Zakończona produkcja (24.02.2014)
Odebrana (14.03.2014)
OCTAVIA III Liftback 1.4 TSI
W silniku 1,2 85KM temperatura utrzymuje się w granicach 85-106 stopni, piszę o jeździe autostradą z prędkością 140 km/h. 85 stopni miałem zimą przy dużych mrozach (dużych jak na tą zimę czyli około -18 stopni) przy temperaturach około 20 stopni mam 99-102 stopnie olej a jak były upały w po przenie lato to i do 106 temperatura oleju dochodziła ( i to nawet w mieście). Sądzę, że to jest uzależnione od temperatury na zewnątrz, od drogi na autostradzie będzie inaczej a na zwykłej drodze inaczej , w mieście co światła to temperatura oleju spada.
Wyniki podane w ikonce poniżej mogą zawierać również zużycie paliwa przez system niezależnego ogrzewania tzw "Webasto" (bierze paliwo z baku samochodu)
Optymalny zakres temperatury to gdzieś 90-130. Zbyt niska temperatura jest niekorzystna ze względu na słabsze właściwości smarujące oleju. Temperatura na poziomie 100 jest zupełnie normalna. Trzeba pamietać, że to odczyt temperatury oleju z miski - w silniku jest dużo wyższa.
Temperatura oleju jest skorelowana z predkoscia. Jak dam w palnik 180 km/h (oczywiscie w niemcowni) to 110 stopni u mnie przekracza. Jak jade spokojnie to temperatura spada ponizej 100. Na rozgrzanym silniku jednak ponizej 90 nigdy nie spadla u mnie.
u mnie w 1.2 105KM temp przewaznie 85-95 st - przy spokojnej, normalnej jezdzie - w sumie nigdy ponad 100st nie zauwazylem ale dopiero 800km przejechalem
Komentarz