No dobra to otwieramy pacjenta :roll: Mam nadzieję że pacjent przeżyje :roll:
1.4TSI - branie oleju
Zwiń
X
-
1.4TSI - branie oleju
Minęło już chyba wystarczająco dużo czasu by mogli się wypowiedzieć użytkownicy którzy mają już trochę przebiegu - u mnie dopiero 3,5kkm więc ciężko wyrokować.
Jak z braniem oleju w nowych 1.4? Nie bierze nic czy jednak znika olej? Jeśli znika to w jakich ilościach (i jaki macie zalany)? Jak się ma sytuacja? :diabelski_usmiechJeśli pomogłem - kliknij "pomógł" ! Pozdrawiam
-
-
Zamieszczone przez bob_bestJak z braniem oleju w nowych 1.4
- po wymianie (LM TopTec 4200) od 3.5- 8.5 kkm brak widocznych oznak na bagnecie (miał być bardzo długi wyjazd ~ 15 kkm zmiana oleju ponad programowo ale wyjazd nie wypalił)
- po wymianie (LM TopTec 4200) od 8.5kkm - 15kkm brak widocznych oznak na bagnecie
- po wymianie (LM TopTec 4200) od 15kkm - 25kkm (obecny przebieg) ubyło z bagnetu ~ 2mm (obstawiam, że 200-300 ml)
Jazda bardzo różna począwszy od "emeryt style" skończywszy na "struś pędziwiatr i ponad 180 km/h na blacie" ogólnie średnie z miasta są bardzo niskie ~ 14-25 km/h a z trasy ~ 65-110 km/h
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ryjeksZamieszczone przez bob_bestu mnie dopiero 3,5kkm więc ciężko wyrokować.
Słyszałem, że biorą, nie wiem tylko ile :wink:
Achhh ten VAG 8)Jeśli pomogłem - kliknij "pomógł" ! Pozdrawiam
Komentarz
-
-
wlasnie przegladalem jeden magazyn motoryzacyjny i natknalem się na test długodystansowy 40k km dla octavii 1.2 105KM i tam w sumie zjadło strasznie dużo oleju... ale tam butowali silnik ile się da..... sami zobaczcie - skan zalaczony poniżej....u mnie na dystansie 1.5k km nie ubylo nawet 1mm...O3 1.2 105KM 6M
Komentarz
-
-
Dla porownanie 1.4 TSI CAXA. Ja juz mam 51 tys. km przebiegu. Miedzy wymianami (co 15 tys. km) nie dolewalem nic. Podczas ostatniej zmiany (39 tys. km) bylo nalane 3.6l oleju i to wyszlo troche w obszarze A bagnetu nazwanym "nie dolewac" . Teraz zblizam sie do wymiany i poziom oleju jest dokladnie na granicy obszaru A i B. Poszedl moze 1 mm - ile to ml, nie wiem? Nie ma sensu dolewac. Wymiana za 3 tys. km. Uzytkowanie rozne, troche miasto troche trasa, ale w ciagu roku zrobilem 30 tys km.Była: Skoda Fabia Combi 1.4 BKY 2006
Obecna: Skoda Octavia Combi FL 1.4 TSI 2011 CAXA
Silnik obecnie smaruje Mobil1 0w-40
Komentarz
-
-
Przy 17800km przebiegu upomniała się o olej komunikatem "sprawdź poziom oleju" i pomarańczową lampką. Na bagnecie (zimny) silnik było poniżej dolnego zakresu. Dolałem 300ml (ciemno było) i nie krzyczy, ale ją jeszcze sprawdzę i trochę doleję, zresztą i tak się wybieram na wymianę oleju i filtrów (nie w ASO) więc dużo lał nie będę.O3 1,4TSI Brąz Topaz Elegance z rozsądku. Jeep Grand Cherokee WG 4,0l Limited dla przyjemności.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez oskar12345wlasnie przegladalem jeden magazyn motoryzacyjny i natknalem się na test długodystansowy 40k km dla octavii 1.2 105KM i tam w sumie zjadło strasznie dużo oleju... ale tam butowali silnik ile się da..... sami zobaczcie - skan zalaczony poniżej....u mnie na dystansie 1.5k km nie ubylo nawet 1mm...
przecież to normalne jak wstawiaszkliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6
SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM
Komentarz
-
-
Przejrzałem zamieszczony test 1,2TSI - jednorazowo 1,5 litra dolewki oleju? Pomyłka, czy lali pod korek?
Kolega ryjeks pisze, że do max jest około 1 litra, może w 1,2 TSI jest większa miska, albo przy każdym komunikacie otwierali maskę i na 100km spokój z domaganiem się oleju.O3 1,4TSI Brąz Topaz Elegance z rozsądku. Jeep Grand Cherokee WG 4,0l Limited dla przyjemności.
Komentarz
-
-
Mam nakręcone dopiero ponad 3000 ale oleju nic nie ubyło na bagnecie :lol:Octavia 3 1.4 Tsi Brąz Topaz Ambition+Amazing+Canton i inne dodatki.
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=75869
http://www.youtube.com/channel/UCgYZicxNasAMuZs6oEIQvAA
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez TrancerGeneralnie zdziwiłbym się, żeby tego oleju nie brał. Przy ostrej jeździe i konstrukcji silników 16V to norma.Pozdrawiam
perfex
Octavia HTP
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez perfexprzy normalnej eksploatacjiO3 1,4TSI Brąz Topaz Elegance z rozsądku. Jeep Grand Cherokee WG 4,0l Limited dla przyjemności.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez perfexZamieszczone przez TrancerGeneralnie zdziwiłbym się, żeby tego oleju nie brał. Przy ostrej jeździe i konstrukcji silników 16V to norma.
Generalnie do 10k km zużycie oleju może być różne zależnie od egzemplarza.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kylo76Przejrzałem zamieszczony test 1,2TSI - jednorazowo 1,5 litra dolewki oleju? Pomyłka, czy lali pod korek?
Kolega ryjeks pisze, że do max jest około 1 litra, może w 1,2 TSI jest większa miska, albo przy każdym komunikacie otwierali maskę i na 100km spokój z domaganiem się oleju.
Komentarz
-
Komentarz