namo, Chyba ten komin masz za malej srednicy i sniegu nie widziales :lol:
W ubiegly czwartek, zaprosilbym Cie do Bystrej. Tam 4x4 byl problem podjechac jak snieg zaczal topniec, a nie wszystkie drogi sa odgarniane :lol: Albo tydzien temu w zasadzie cala okolica, boczne uliczki w Straconce, czy podjazd na Salmopol.
Kazdy chwali co ma, ale jakos wole miec przynajmniej jedno 4x4 w domu
....hmmm - trudno Namo krytykować - miał 4x4 i nawet "wślizgał" się nim do rowu (cytując klasyka: "Morzna? Morzna!"). To dowód zresztą na to, że i 4x4 nie jest stuprocentowym ratunkiem.
ALE
jeżdżę od września takowym - dostrzegam ogromne plusy, dostrzegam pewne ograniczenia haldexa. Moim zdaniem - warto. Ale czy aż warto wyłożyć 10 tys. w nowym? Nie warto.
grisza76, 2 ostatnie zdania ujmuja cały sens Czy warto dokladac te 10tys w nowym aucie... Bo jak by nie bylo to nie mala suma, nawet przy tym ile wydajemy na te auta...
Ja bym dopłacił, gdyby się dało, jednak mając wybór 40 KM, kilkadziesiąt Nm, 200 ccm więcej v. 4x4 - wybieram ośkę.
Miałem 4x4 w audi a6 2.5tdi, mam też w drugim aucie. Potrafię docenić przydatność. Sam często biorę żony samochód pojeździć wokół "komina" jak warunki są słabe (w trasy nie biorę bo pali jak smok).
Gdyby w RS była opcja 4x4 to pewnie byłaby wysoko na mojej liście. Jak dla mnie skoda nie dała mi wyboru przy moich obecnych kryteriach wyboru auta.
Z drugiej strony od kilku lat jeżdżę na co dzień ośką i daję radę (zwłaszcza przy takich zimach jakie mamy).
Jeżeli ktoś ma jednak inne kryteria i go stać to uważam że każde 4x4 to dobry wybór.
Z tego powodu jak będę wymieniał kiedyś żony auto to też pewnie będę się starał żeby było 4x4 :szeroki_usmiech
To taki mój sposób na wróbla w garści i gołębia na dachu
qazy, 2.5TDI to jakikolwiek by nie byl, pali jak smok, wiec tu nawet 1.8TSI 4x4 bedzie palil mniej :diabelski_usmiech
i to byłby np. mój wybór kombinacji "silnik/napęd" na drugie auto
W audi miał 180KM manual i średnie spalanie wychodziło 10,5l
W superbie mam teraz 163KM automat i średnie spalanie wychodzi 7,8 - 8 l
Ten silnik ma wiele różnych oblicz
Ale żona ma teraz (pisząc o drugim aucie miałem na myśli że mam 4x4 a nie 2.5tdi) auto 2.4 benzyna 170KM 4x4 manual i poniżej 10l ciężko zejść. Na szczęście przebiegi robi małe.
....hmmm - trudno Namo krytykować - miał 4x4 i nawet "wślizgał" się nim do rowu (cytując klasyka: "Morzna? Morzna!"). To dowód zresztą na to, że i 4x4 nie jest stuprocentowym ratunkiem.
W rowie lezalo 1,4tsi 8)
Zauwazylem, ze o 4x4 najwiecej do powiedzenia zwykle maja ci, co taki naped widzieli tylko w katalogu :diabelski_usmiech
Widzę, że mały Off Topic się tu zrobił a ja chciałbym wrócić do rozpoczętego przeze mnie wątku. Otóż będę się z Wami żegnał, ostatecznie nie odebrałem zamówionego auta, dealer pomylił się w konfiguracji, którą zamawiałem, odmówiłem i musiał sprzedać komuś innemu to co przyjechało z fabryki :-) W każdym bądź razie miałem nie lada problem i zaj***** dylemat, w 2-3 dni musiałem podjąć decyzję co robić i wybrałem moim zdaniem jedyną sensowną opcję. Jako że auto musiało być tylko białe i najlepiej w TDI, dealer się zrekompensował i znalazł bardzo fajnego Superba II Combi Platinium 2.0 TDI 170 KM 4x4 DSG w wersji Outdoor - to mi się co prawda najmniej podoba, bo poza plastikami i osłonami zderzaków nie ma to kompletnie nic na co mogłaby nazwa wskazywać (przy Allroadzie się chowa ) Niemniej cena prawie taka sama jak w przypadku Octavii III, której nie odebrałem a jednak samochód trochę większy i lepiej wyposażony (właściwie to ma wszystko co można wybrać w konfiguratorze dla wersji Platinium oprócz elektrycznego szklanego dachu i webasto). Żegnajcie zatem, bo ja przenoszę się na forum Superba - moją OII 1.8 TSI DSG z żalem zdaję do CFM pod koniec przyszłego tygodnia - najbardziej będzie mi brakowało mocy no i ciszy przy benzynce (jakby nie było Superb będzie miał gorsze przyspieszenie o całą sekundę do setki no i charakterystyka pracy), ale zawsze można zrobić jakiś program i podwyższyć moc Trochę żałowałem, że nowy Superb dopiero będzie za kilka m-cu (wczoraj prezentacja w Pradze), no ale nie można mieć wszystkiego Pozdrawiam wszystkich forumowiczów i życzę Wam jak największej frajdy z posiadania Waszych Octavek i jak najmniej problemów!!
Maicroft, do Bystrej? Ja swoją wyprowadzam na spacer na trasę Katowice <-> Wrocław a na codzień wozi dzieci do szkoły. Nie moje klimaty takie górskie podjazdy, wolę suchą i pusta drogę.
Komentarz