ASR - mozna zmniejszyc sile dzialania?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sp525
    Classic
    • 2016
    • 15

Zamieszczone przez pstryczek
    Zgubiłem się wczoraj w Krakowie i to dwa razy
    tak to jest jak się do stolicy przyjeżdża :diabelski_usmiech

[ Dodano: Wto 29 Mar, 16 13:41 ]
    z prowincji :diabelski_usmiech
  • greg505
    L&K
    • 2013
    • 1239

Czy da sie zmniejszyc sile dzialania ASR przez kabelek?
    Chcialbym zeby jednak umozliwial delikatny uslizg kol podczas ruszania. Dynamiczne ruszenie z miejsca (wlaczanie sie do ruchu) na mokrej nawierzchni jest niemozliwe, jest to bardzo niebezpieczne, ja mu w gaz a on nie jezdzie.
    Black magic

Komentarz

• LUKI
      RS
      • 2005
      • 5776

greg505, nie ma szans
      kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM

Komentarz

• abstinent
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 4842
        • Octavia II combi (1Z5)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

a co to da że zmniejszysz ?
        będzie mielił więc i tak stoisz w miejscu :lol:
        rusz bez gazu a potem dodaj więcej
        powinno być lepiej

Komentarz

• greg505
          L&K
          • 2013
          • 1239

Zamieszczone przez abstinent
          rusz bez gazu a potem dodaj więcej
          powinno być lepiej
          No wlasnie w tej sytuacji odcina najbardziej, po przerzuceniu na 2ke jest juz dobrze, swieci sie kontrolka ale czuc ze auto "walczy" o trakcje.
          Na jedynce tak odcina moment, ze jest naprawde niebezpiecznie.
          Ruszenie i trzymanie na "pol-sprzegle" rozwiazuje problem, ale tak to za chwile bym zajechal sprzeglo.

A moze cos u mnie jest nie tak, jak to wyglada u innych? :roll:

Pisze o warunkach gdzie jest mokro na drodze, a nie o sniegu czy lodzie.
          Black magic

Komentarz

• abstinent
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 4842
            • Octavia II combi (1Z5)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez greg505

Pisze o warunkach gdzie jest mokro na drodze, a nie o sniegu czy lodzie.

a no to żeśmy się dogadali
            ja bym prędzej szedł w porządne opony i nowe gumy na zawiasie :P

Komentarz

• greg505
              L&K
              • 2013
              • 1239

Opony to continental ts850, po jednym sezonie, wiec calkiem dobra guma, ale chyba za waskie bo tylko 205.
              O zawias bym sie tez nie martwil, bo ma tylko 20tys przebiegu.
              Co ciekawe, dzis juz nie bylo tak mokro no i na jednynce pieknie "drze" do przodu z migaca kontrolka ASR.
              Sam juz nie wiem co myslec :|
              Black magic

Komentarz

• tadfi
                Rider
                • 2008
                • 501
                • Octavia III combi (5E5)
                • CJSA 1.8 TSI 180 KM

greg505 mam tak samo, więc chyba ten typ tak ma. Czasami tak przyhamuje jakbym nacisnął na hamulec (zwłaszcza na zimnym).
                TadFi
                Breloki, logo na klapę i inne gadżety

Komentarz

• Big
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 6389

greg505, od tego jest ASR. Tak właśnie działa i po to jest aby sterując momentem obrotowym silnika umozliwić ruszenie i jazdę bez mielenia kołami.
                  Jeśli go nie potrzebbujesz to na tunalu środkowym na pewno mas zmagiczny przycisk który go wyłącza (ESp jest ndal aktywne).
                  A tak wogóle to po prostu dodawaj mniej gazu przy ruszaniu i problem sam się rozwiąże.
                  Czarny Elegance

Komentarz

• AKa
                    Rider
                    • 2008
                    • 572
                    • Mercedes-Benz

Mam ten sam problem, i moze byc to spowodowane szerokością kół, albo nadopiekuńczym ESP. Kilka razy juz sie zdarzyło, ze by mi zaparkowali w tyle bo nikt nie przestrzega zabudowanego, dodatkowego znaku 50 bo budowa, tego ze nic nie widać zza zakrętu i tną stówą, a ESP postanowi obciąć moc i jest nieprzyjemnie.
                    Big- w nowych kompaktach na MQB nie będących wersjami usportowionymi nie ma wyciagnietego fizycznego przycisku, jest gdzieś w radio (car, ustawienia, system ESP -> ESP Sport) i wrażenie tego zjawiska jest takie, jakby ktoś przyczepił dwutonową przyczepkę, albo wpadł w notlaufa.
                    Im bardziej czcisz bogów wieczorem, tym chętniej następnego dnia rano zsyłają demony, by tańczyły w twojej głowie.

Seat Leon FR 1.8TSI 2013

Komentarz

• Big
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 6389

Zamieszczone przez AKa
                      albo nadopiekuńczym ESP
                      ESP to kontrola stabilości auta podczas jazdy i nie ma nic wspólnego z ruszaniem i trakcją podczas ruszania. Tu pracuje system ASR.
                      Zamieszczone przez AKa
                      Big- w nowych kompaktach na MQB nie będących wersjami usportowionymi nie ma wyciagnietego fizycznego przycisku, jest gdzieś w radio (car, ustawienia, system ESP -> ESP Sport)
                      No ale jak sam piszesz jest możliwośc dezaktywacji układy ASR. No chyba że juz teraz nie ma, ale raczej to niemożliwe, bo np. aby wyjechac z kopnego śniegu ARS trzeba odłączyć gdyz bedzie przeszkadzał i nie da sie przez niego rozbujać auta.
                      Czarny Elegance

Komentarz

• AKa
                        Rider
                        • 2008
                        • 572
                        • Mercedes-Benz

No, mozna. Tylko ze trzeba sie przegrzebywac przez menu.
                        A co do włączania sie do ruchu- nie wnikam co to jest, ale sprawa występuje przy skreconych kołach.
                        Im bardziej czcisz bogów wieczorem, tym chętniej następnego dnia rano zsyłają demony, by tańczyły w twojej głowie.

Seat Leon FR 1.8TSI 2013

Komentarz

• zepter00
                          RS
                          • 2008
                          • 2304

greg505: Powiedz jeszcze jakie ciśnienie w oponach masz z przodu. Bardzo ważne jest też by było równo w obu przednich kołach. :wink: .
                          Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]

"Superbaśka" zastępcza http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...perb+++tdi+awx

Masz coś do mnie? Lepiej przeczytaj to ;-] http://tomianek.pinger.pl/m/839401

Komentarz

• greg505
                            L&K
                            • 2013
                            • 1239

Wiem do czego sluzy ASR, w 95% dziala tak jak powinien.
                            Ale zdarzaja sie sytuacje, ze nie da sie przyspieszyc.

Oponki moge sprawdzic, ale watpie ze to jest to, gdyz na dwojce, mimo tego ze asr miga to nie ma problemu z przyspieszaniem.

Na nastepny sezon zakladam 17 (225/45) na zime, bo takich jaj na letnich, nawet podczas intensywnego deszczu nigdy nie mialem.
                            Black magic

Komentarz

• Shplus
                              Classic
                              • 2014
                              • 31

Polecam 4x4 i po problemie.

A tak na poważnie, ja mam zimówki 217 225/45 Nokian WR D3 i daje rade na śliskim asfalcie.

Komentarz

• greg505
                                L&K
                                • 2013
                                • 1239

Zamieszczone przez Shplus
                                4x4, mocna benzyna + automat, to jest moje wymaganie dla nastepnego autka
                                Black magic

Komentarz

• sobol1500
                                  Ambiente
                                  • 2013
                                  • 129

Ja w poprzednim aucie mialem ultragrip 8. W O3 tez mam. I jest jak dla mnie znakomicie.

Malo tego. Staje na swiatlach dzisiaj z O3 tyle ze w combi i uzytkownik chyba chcial sie poscigac, bo slysze pisk opon. Ja niewiele myslac gaz w podloge i ruszam bez zadnego pisku pelnym gazem. Zrobilem go jak chcialem. Na kolejnych swiatlach okazalo sie, ze tez ma 1.4 tsi ale jakies chinskie, sluzbowe opony. Mysle, ze to tu lezy problem ale moge sie mylic

Komentarz

• greg505
                                    L&K
                                    • 2013
                                    • 1239

Continental ts850 do chinskiej opony bym nie porownywal
                                    Black magic

Komentarz

• sobol1500
                                      Ambiente
                                      • 2013
                                      • 129

Masz racje teoretycznie lepszY od UG8. Ale u mnie jest super. Za to astra IV przy szybkim ruszaniu ,skakala' jak szalona i serwis stwierdzil, ze TTM.

Komentarz

• AKa
                                        Rider
                                        • 2008
                                        • 572
                                        • Mercedes-Benz

Ja mam UG8, i mam wrażenie, że dają radę do aut z mocami oscylującymi w granicach 160KM- i osoby z takimi silnikami mi je polecały. I następne gumy będą naciągnięte na 17' z letnich, i czuję że będą to yokohamy, albo micheliny. :wink:

Seat Leon FR 1.8TSI 2013

Komentarz

• JerzyM73
                                          Rider
                                          • 2010
                                          • 602

Zamieszczone przez Shplus
                                          4x4, mocna benzyna + automat, to jest moje wymaganie dla następnego autka
                                          Ja 4x4 polecam w 100%, koszt dodatkowy prawie tyle co DSG, niestety do DSG firma już nie dołożyła.
                                          Świadomie zrezygnowałem z DSG na rzecz 4x4 + wielowachacz.
                                          lekki poślizg przy ruszaniu to tylko na śniegu - opony Conti TS 850 .
                                          W poprzedniej 2,0 Tdi przy ruszaniu na mokrym należało bardzo uważać aby nie było poślizgu, no ale to była ośka i spory moment obrotowy.
                                          O III 4x4 2,0TDI Elegance+dynamic+amazing+GSM i inne
                                          Poprzednia O II FL 2.0 TDI elegance + dynamic

Komentarz

• beaviso
                                            Elegance
                                            • 2010
                                            • 767
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Wiem do czego sluzy ASR, w 95% dziala tak jak powinien.
                                            Ale zdarzaja sie sytuacje, ze nie da sie przyspieszyc.
                                            W takiej sytuacji, w razie braku ASR, i tak byś nie przyspieszył - koła by się ślizgały. Tylko poprzez łagodne naciskanie gazu można by coś osiągnąć, ale tak samo przy włączonym ASR - mniej gazu, a przyspieszy. Do pewnej granicy - bo więcej nie przyspieszy, zadziała ASR albo poślizną się koła. To nie kwestia wł/wył ASR, tylko przyczepności opon do nawierzchni przy zadanym momencie obrotowym na kołach. ASR działa dokładnie tyle ile trzeba - bez niego przyspieszenie nie byłoby lepsze, tylko występowałby uślizg kół.

Na początku też nie mogłem przwyknąć i bywały szarpnięcia, a teraz ASR działa jakoś tak łagodnie. Przynajmniej ostrzega przed śliską nawierzchnią (czasem w ten sposób testuję przyczepność, nie przez hamowanie tylko przez depnięcie na II. biegu i obserwację rezultatu).

W drugim aucie mam moment 400 Nm na jedną oś i tam dopiero bywa wesoło, czasami cała para w gwizdek. Ja mu w gaz, o on tylko mruga pomarańczową kontrolką i dławi obroty.

Kiedyś 2x podjeżdżałem Skodą pod wzniesienie na wyślizganym śniegu i kiepskich oponach, bez możliwości wzięcia odpowiedniego rozpędu. Próbowałem na różne sposoby, przodem i tyłem, z ASR i bez ASR. Bez ASR prawie spaliłbym sprzęgło, a nie osiągałem szczytu. Z ASR szanse były większe i udany podjazd był z ASR - gaz do dechy, stłumienie maksymalne, ale przynajmniej sprzęgło było puszczone i nie było obaw o ten element. Pozostawało tylko szukać odrobiny przyczepności kierownicą i nie puszczać gazu ani odrobinę. Auto "człapało" sobie pod górę na jakiś 2000 rpm. Koła cały czas były w lekkim uślizgu, akurat tyle ile trzeba (nie mieliły w miejscu jak głupie). Puściłbym gaz, to bym zdusił silnik i musiał ratować się wciśnięciem sprzęgła. Dużo łatwiej byłoby podjechać z EDS/XDS, ale tego moja O2 nie ma (hamowanie pojedynczych kół w celu "oszukania" mechanizmu różnicowego).

M.
                                            666 4U

Komentarz

• greg505
                                              L&K
                                              • 2013
                                              • 1239

beaviso, co innego zmniejszenie momentu, zeby kola nie buksowaly, a co innego odciecie momentu w 90%. Wlasnie o tej drugiej sytuacji pisze ja, jak i koledzy z 1.8 pod maska.
                                              Obawiam sie ze jest to jakis blad w oprogramowaniu, gdyz nie zawsze to wystepuje.
                                              Black magic

Komentarz

• krzyzakp
                                                L&K
                                                • 2013
                                                • 1016
                                                • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

greg505, nie jest to blad, tylko oprogramowanie napisano tak by koła w ogole nie slizgaly sie... A czesto konczy sie to jadac np. po snieznej brei albo czyms rownie sliskim, tym, ze zeby nie bylo poslizgu trzeba wyciac mocno moment i moc - na tyle mocno, ze auto zacznie zwalniac, bo opory sa za duze.. Owszem, da sie przyspieszyc, z czesciowym poslizgiem, ale elektronika ma zaprogramowane zero poslizgu i tego sie trzyma...

Moja O3 RS

Komentarz

• beaviso
                                                  Elegance
                                                  • 2010
                                                  • 767
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez krzyzakp
                                                  Owszem, da sie przyspieszyc, z czesciowym poslizgiem, ale elektronika ma zaprogramowane zero poslizgu i tego sie trzyma...
                                                  To konkretnie - z częściowym poślizgiem, czy "zero poślizgu" :?:
                                                  Chyba w tym właśnie rzecz - zero poślizgu byłoby niepraktyczne. Z moich odczuć wynika, że poślizg jest, ale częściowo stłumiony. Fajnie to czuć wciskając mocniej gaz na śliskiej nawierzchni.

Żeby nie doznawać szarpnięć i niemiłych niespodzianek, warto odpuścić trochę gaz gdy tylko odczuje się uślizg i pierwszą reakcję ASR - mówię o sytuacji przyspieszania na drodze, albo o ruszaniu z miejsca pod górę (tutaj potrzebna dodatkowo reakcja półsprzęgłem). W końcu świadomy kierowca sam czuje najlepiej kiedy koła tracą przyczepność, a reakcja na to powinna wynieść ok. pół sekundy. Elektronika wykryje i zadziała szybciej, ale raczej nie zdąży szarpnąć czy zdławić.

Poślizg przy ruszaniu na mokrej, w ruchu miejskim bywa zdradliwy, bo potrafi rzucić przodem w bok.

Natomiast przy "walce o życie" na stromym podjeździe zimowym najlepiej wdepnąć gaz do końca, zdjąć nogę ze sprzęgła, zdać się całkowicie na ASR i nie puszczać gazu ani trochę. Mam na myśli podjazd w stylu znanego z Youtube "ale urwał" (taki, że po zatrzymaniu auto samo zaczyna zjeżdżać tyłem na zablokowanych kołach i tylko ręczny pomoże)

M.
                                                  666 4U

Komentarz

Pracuję...