oby była niezawodna
Owiewka szyby przedniej
Zwiń
X
-
Owiewka szyby przedniej
Ktos moze widział/słyszał/ma pomysł jak dostac/stworzyc owiewke szyby przedniej? Chodzi o cos takiego jak było do O1: http://www.e-heko.com/pl/Marka_Model...d-101996r.html - glowny cel to ochrona przed kamieniami (+ w bonusie owadami). Zalezy mi na tym pierwszym, by maska i przednia szyba nie była poszatkowana po roku-dwoch, jako ze jezdze glownie po autostradach..
W O2 z tego co patrzyłem, problem byłby z montazem, jako ze grill podnosił sie z maska. W O3 powrocili do maski podnoszonej bez grila, wiec montaz powinien byc łatwiejszy..
Ktos z Was rozeznał moze juz ten temat albo wie, kto/gdzie podjał by sie zrobienia czegos takiego, nawet w formie prototypu?
-
-
Jak Ci taka pierdółka ma ochronić szybę przed pociskiem w stylu kamienia dowolnej granulacji? Od biedy może Ci wybić z toru lotu krople deszczu, ale nie jakikolwiek opadający kamień, w którego tor lotu defacto to ty wjeżdzasz z impetem prędkości auta.Pozdrawiam, Robreg.
----
furmanka.blogspot.com fan ;-)
Komentarz
-
-
robreg, wlasnie jest w stanie ochronic, info chocby od producenta tej do O1: http://www.heko.pl/index.php?opt=gal_przednie
Zadaniem owiewki szyby przedniej jest takie odchylenie strugi powietrza, aby wszystkie zanieczyszczenia zostały przemieszczone ponad dachem samochodu. Przejmuje ona także uderzenia drobnych kamyków, wyrzucanych spod kół jadących samochodów, uniemożliwiając powstanie trwałych uszkodzeń powłok lakierniczych w tej szczególnie narażonej części nadwozia. Skuteczność działania tej owiewki jest potwierdzana bardzo dużym zainteresowaniem naszych odbiorców. Owiewka uatrakcyjnia wygląd samochodu
Ma to jednak duzy sens, bo gdy pedzisz np. 150 na autostradzie, to powietrze z podobna predkoscia oplywa Twoje auto.. Jezeli miales kiedys okazje np. w gorach przezyc taki wiatr, to pewnie znasz uczucie kiedy sie kladziesz płasko na glebie, by i Ciebie nie zdmuchnelo Pare razy mimo masy wlasnej ponad 90kg z plecakiem tak sie rozpłaszczałem, bo inaczej bałem sie zdmuchniecia... A co dopiero taki mały kamyczek
Komentarz
-
-
Maskę w miejscu przyklejenia ochroni napewno. Na podwiewanie kamienia ponad szybe pęd samochodu ma tyle czasu, ile zajmie miniecie przez poruszajacy sie wzgledem samochodu kamien odległości od owiewki do przedniej szyby - nie wiem jaki to musialby byc tajfun, by sie udalo.
Ludzi wichura przewraca, bo dziala na tyle dlugo, by pokonujac bezwladnosc czlowieka. Pocisk popychajacy czlowieka, nie przewraca go, tylko robi w człowieku dziurę - kwestia m.in.bezwładności calego ciala czlowieka.Pozdrawiam, Robreg.
----
furmanka.blogspot.com fan ;-)
Komentarz
-
-
Ubezpieczenie ubezpieczeniem, ale nie polakieruja mi z niego maski, po roku, gdy posiada parenascie/paredziesiat malutki kropeczek od piasku/kamyczkow.. Tak samo z przednia szyba - nie naprawia kilkunastu malutkich dziurek ani nie wymienia szyby z tego powodu...
Wiem doskonale ze kamyczek wielkosci orzeszka ziemnego i tek zrobi kuku, chodzi o ten drobiazg w postaci piasku lub minimalnie wiekszego, by pozbyc sie sladow po tym..
Komentarz
-
-
Tylko takie dziwadło widziałem.
Była - Octavia 1 1.9 TDI 90KM Przebiegła 240KKM. Średnio 20KKM rocznie (12 lat)
Jest - Octavia 3 Elegance 1.4 TSI 103KW(140KM)(6)(szary metal)+ amazing+dynamic(kiera wielofunkc.)+chrom+drive setup+areo+maxi-dot kolor+gsm+life plus+alarm + masę duperelek
Moja szara myszka - Octavia 3
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...303773#1303773
Komentarz
-
-
Już wolę co dwa lata maskę malować niż jeździć z takim czymś :-P
To już lepsze są skórzane nakładki na przód maski niż takie coś.
Swoją drogą już malowałem maskę i zderzak.
Ostatnio jakiś kamlot tak mi w szybę uderzył, że huk był niczym z broni palnej.
Niestety jak się szybko i dużo jeździ to trzeba się z tym liczyć, że szyba po kilku latach będzie miała sporo odprysków.
Komentarz
-
-
Trochę odkopię temat.
Miałem taką owiewkę w Passacie B5FL. Wygląda - kwestia gustu, do obrysów US, koła i gleby pasowało - szczególnie na czarnym aucie.
Owiewka jest z takiego plastiku, że nie wiem jaki kamień musiałby ją trafić, żeby połamać - na pewno szyba by się również poddała.
Poza wyglądem to co zauważyłem.
Plusy - ciszej w aucie (serio) a do tego nie powodowało żadnych atrakcji dźwiękowych, mniej usyfiona szyba jadąc za kimś gdy droga jest mokra, w deszczu jakby mniej kropel docierało do szyby.
Minus - na "nie czarnym" aucie będzie na siebie to zwracało uwagę i nie każdemu może się podobać. Montaż jest prosty, ale ja się nie odważyłem zdjąć tego przed sprzedażą. Nowy właściciel chciał zdjąć, ale jego lakiernik też to odradził - może niesłuszanie, ale szkoda było ori lakieru na masce jeśli jednak klej by porządny.Biały działkowóz
Komentarz
-
Komentarz