Owiewka szyby przedniej

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • michas85
    Classic
    • 2015
    • 6

Owiewka szyby przedniej

oby była niezawodna
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=90292
  • krzyzakp
    L&K
    • 2013
    • 1016
    • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

Owiewka szyby przedniej

Ktos moze widział/słyszał/ma pomysł jak dostac/stworzyc owiewke szyby przedniej? Chodzi o cos takiego jak było do O1: http://www.e-heko.com/pl/Marka_Model...d-101996r.html - glowny cel to ochrona przed kamieniami (+ w bonusie owadami). Zalezy mi na tym pierwszym, by maska i przednia szyba nie była poszatkowana po roku-dwoch, jako ze jezdze glownie po autostradach..

W O2 z tego co patrzyłem, problem byłby z montazem, jako ze grill podnosił sie z maska. W O3 powrocili do maski podnoszonej bez grila, wiec montaz powinien byc łatwiejszy..

Ktos z Was rozeznał moze juz ten temat albo wie, kto/gdzie podjał by sie zrobienia czegos takiego, nawet w formie prototypu?

Moja O3 RS

Komentarz

• robreg
      L&K
      • 2010
      • 1195
      • Octavia I (1U2)
      • AXP 1.4 MPI 75 KM

Jak Ci taka pierdółka ma ochronić szybę przed pociskiem w stylu kamienia dowolnej granulacji? Od biedy może Ci wybić z toru lotu krople deszczu, ale nie jakikolwiek opadający kamień, w którego tor lotu defacto to ty wjeżdzasz z impetem prędkości auta.
      Pozdrawiam, Robreg.
      ----
      furmanka.blogspot.com fan ;-)

Komentarz

• krzyzakp
        L&K
        • 2013
        • 1016

robreg, wlasnie jest w stanie ochronic, info chocby od producenta tej do O1: http://www.heko.pl/index.php?opt=gal_przednie
        Zadaniem owiewki szyby przedniej jest takie odchylenie strugi powietrza, aby wszystkie zanieczyszczenia zostały przemieszczone ponad dachem samochodu. Przejmuje ona także uderzenia drobnych kamyków, wyrzucanych spod kół jadących samochodów, uniemożliwiając powstanie trwałych uszkodzeń powłok lakierniczych w tej szczególnie narażonej części nadwozia. Skuteczność działania tej owiewki jest potwierdzana bardzo dużym zainteresowaniem naszych odbiorców. Owiewka uatrakcyjnia wygląd samochodu
        Po za tym np w USA sa one duzo popularniejsze, szczegolnie w truckach.. Na ktoryms filmiku na YT albo wpisie na FB nolibab3 o tym mowił i tłumaczył, ale nie moge tego na szybko znalezc..
        Ma to jednak duzy sens, bo gdy pedzisz np. 150 na autostradzie, to powietrze z podobna predkoscia oplywa Twoje auto.. Jezeli miales kiedys okazje np. w gorach przezyc taki wiatr, to pewnie znasz uczucie kiedy sie kladziesz płasko na glebie, by i Ciebie nie zdmuchnelo Pare razy mimo masy wlasnej ponad 90kg z plecakiem tak sie rozpłaszczałem, bo inaczej bałem sie zdmuchniecia... A co dopiero taki mały kamyczek

Moja O3 RS

Komentarz

• robreg
          L&K
          • 2010
          • 1195
          • Octavia I (1U2)
          • AXP 1.4 MPI 75 KM

Maskę w miejscu przyklejenia ochroni napewno. Na podwiewanie kamienia ponad szybe pęd samochodu ma tyle czasu, ile zajmie miniecie przez poruszajacy sie wzgledem samochodu kamien odległości od owiewki do przedniej szyby - nie wiem jaki to musialby byc tajfun, by sie udalo.

Ludzi wichura przewraca, bo dziala na tyle dlugo, by pokonujac bezwladnosc czlowieka. Pocisk popychajacy czlowieka, nie przewraca go, tylko robi w człowieku dziurę - kwestia m.in.bezwładności calego ciala czlowieka.
          Pozdrawiam, Robreg.
          ----
          furmanka.blogspot.com fan ;-)

Komentarz

• greg505
            L&K
            • 2013
            • 1239

Tez uwazam ze nic to nie pomoze, na kamienie pomoga tylko ubezpieczenie z ochrona znizek
            Black magic

Komentarz

• krzyzakp
              L&K
              • 2013
              • 1016

Ubezpieczenie ubezpieczeniem, ale nie polakieruja mi z niego maski, po roku, gdy posiada parenascie/paredziesiat malutki kropeczek od piasku/kamyczkow.. Tak samo z przednia szyba - nie naprawia kilkunastu malutkich dziurek ani nie wymienia szyby z tego powodu...

Wiem doskonale ze kamyczek wielkosci orzeszka ziemnego i tek zrobi kuku, chodzi o ten drobiazg w postaci piasku lub minimalnie wiekszego, by pozbyc sie sladow po tym..

Moja O3 RS

Komentarz

• Amix
                Ambiente
                • 2014
                • 220

Tylko takie dziwadło widziałem.
                Była - Octavia 1 1.9 TDI 90KM Przebiegła 240KKM. Średnio 20KKM rocznie (12 lat)
                Jest - Octavia 3 Elegance 1.4 TSI 103KW(140KM)(6)(szary metal)+ amazing+dynamic(kiera wielofunkc.)+chrom+drive setup+areo+maxi-dot kolor+gsm+life plus+alarm + masę duperelek
                Moja szara myszka - Octavia 3
                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...303773#1303773

Komentarz

• Grew
                  Drive
                  • 2014
                  • 72

Mała propozycja.Kupcie sobie plandekę i oklejcie auto później wytnijcie otwory na szyby albo nie lepiej jedno małe kółeczko na przedniej szybie i może się nic nie porysuje chociaż nie daję gwarancji.

Tak na poważnie naprawdę chcecie sobie takie coś założyć i obrzydzić wygląd skody??

Komentarz

• krzyzakp
                    L&K
                    • 2013
                    • 1016

Grew, to powyzsze na bank nie.. Ale w stlyu tej z O1 i owszem - bo po kazdym myciu szlag trafia gdy na obecnej O2 widze te wszystkie dziurki od piachu/kamyczkow... O szybie nie wspomne, choc ta ma ledwo 100tys od wymiany.. A sporo sladow bylo juz i po 50tys km..

Moja O3 RS

Komentarz

• elektrykprosty
                      Rider
                      • 2013
                      • 311

Jeśli komuś bardzo przeszkadzają ślady po kamyczkach na krawędziach to najlepiej okleić taśmą przezroczystą 3M.
                      Najbardziej narażone krawędzie to dół zderzaka, przód maski i dach nad przednia szybą.
                      Te owiewki czasami powodując turbulencje robią więcej złego niż dobrego.

Komentarz

• krzyzakp
                        L&K
                        • 2013
                        • 1016

elektrykprosty, to nie tylko krawedzie, a cała maska/szyba w dziurkach.. Nie ma reguły gdzie wiecej/mniej.. Mysle tez ewentualnie nad oklejeniem całej maski, ale chciałem inne rozwiazanie znalezc..

Moja O3 RS

Komentarz

• Tippo
                          L&K
                          • 2009
                          • 1349
                          • Octavia III (5E3)
                          • CJSB 1.8 TSI 180 KM

"Owiewka uatrakcyjnia wygląd samochodu" :shock:

Jak juz koniecznie, to sa specjalne folie bezbarwne ochronne ciete pod dane auto...

Komentarz

• Dig Dug
                            L&K
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 1306
                            • Seat

A ochrona dla owiewki ?? Przecież tak dostanie kamieniem, to może pęknąć. Lepiej ją okleić czy zastosować owiewkę dla owiewki ?? :szeroki_usmiech

Przesadzacie :|
                            Była O1 jest F2.

Komentarz

• Daro2hola
                              Rider
                              • 2014
                              • 272

Już wolę co dwa lata maskę malować niż jeździć z takim czymś :-P
                              To już lepsze są skórzane nakładki na przód maski niż takie coś.
                              Swoją drogą już malowałem maskę i zderzak.
                              Ostatnio jakiś kamlot tak mi w szybę uderzył, że huk był niczym z broni palnej.
                              Niestety jak się szybko i dużo jeździ to trzeba się z tym liczyć, że szyba po kilku latach będzie miała sporo odprysków.
                              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=79749

Komentarz

• krzyzakp
                                L&K
                                • 2013
                                • 1016

Wiem ze trzeba sie liczyc, ale mysle o czyms, co by moglo jej kondycje poprawic.. Choc pewnie zamowie "dziwadełko" ktore Amix podrzucił wyzej, by chociaz troche dach oslonic.. Maska do lakierowania to jeszcze nie problem, ale dach to juz wiecej roboty dla lakiernika..

Moja O3 RS

Komentarz

• Kapitan Snuja
                                  Ambiente
                                  • 2015
                                  • 189

Trochę odkopię temat.

Miałem taką owiewkę w Passacie B5FL. Wygląda - kwestia gustu, do obrysów US, koła i gleby pasowało - szczególnie na czarnym aucie.

Owiewka jest z takiego plastiku, że nie wiem jaki kamień musiałby ją trafić, żeby połamać - na pewno szyba by się również poddała.

Poza wyglądem to co zauważyłem.

Plusy - ciszej w aucie (serio) a do tego nie powodowało żadnych atrakcji dźwiękowych, mniej usyfiona szyba jadąc za kimś gdy droga jest mokra, w deszczu jakby mniej kropel docierało do szyby.

Minus - na "nie czarnym" aucie będzie na siebie to zwracało uwagę i nie każdemu może się podobać. Montaż jest prosty, ale ja się nie odważyłem zdjąć tego przed sprzedażą. Nowy właściciel chciał zdjąć, ale jego lakiernik też to odradził - może niesłuszanie, ale szkoda było ori lakieru na masce jeśli jednak klej by porządny.
                                  Biały działkowóz

Komentarz

• krzyzakp
                                    L&K
                                    • 2013
                                    • 1016

Nadal bym sie sklanial ku takowej owiewce, tylko niestety nie udało mi sie nigdzie jej znalezc dostepnej dla O3 :/ i to jest baardzo duzy minus..

Moja O3 RS

Komentarz

• Kapitan Snuja
                                      Ambiente
                                      • 2015
                                      • 189

krzyzakp, jakbyś znalazł to sam chętnie tez bym przytulił.
                                      Biały działkowóz

Komentarz

Pracuję...