Ja mieszkam w Danii, tu to hybrydy i elektryki idą jak świeże bułeczki
Na samochody jest obecnie około 150% akcyzy, wystarczyło zmniejszyć akcyzę na hybrydy i elektryki a stały się tańsze od swoich wersji benzynowych.
np Octavia rs benzyna kosztuje 456 000Dkk a iV 395000Dkk plus roznica w podatku drogowym(zielonym) zależnym od spalania , opłata roczna, benzyna 1780Dkk a iV 660Dkk.
W sierpniu elektryki stanowiły 19% a hybrydy 21% sprzedaży nowych samochodów.
...DIESEL KOPCI , DIESEL CZADZI , DIESEL NIGDY CIĘ NIE ZDRADZI... :-)
mala ewolucja BKD ->BMN 205KM/458Nm
Doczytałem się że Skodą i Seat w poprzednim roku mieli przekroczone limity CO2 i musieli płacić kary. Wiec nie zdziwię się jeśli w tym roku mając wymówkę że brakuje części sterują sprzedażą tak by wyjść na zero.
W połowie października mam się dopytać o proponowany nowy termin produkcji az sie boje octavia zamowiona w marcu ostatni proponowany termin 3 tydzień stycznia zobaczymy czy coś się zmieni
No ja bym chciał mieć dobre wiadomości ale lipa , dealer mówi ze do końca roku moja zjedzie bo takie pismo ogólne dostał do tych tygodni co miały być produkowane, a nie zostały . Mówi ze może być za tydzień a może być za 2 Msc . Nikt nic nie wie . Powiem wam ze jest kibel jak nie wiem w tej skodzie . W Vw są chociaż informowani na bieżąco co się z autem dzieje i kiedy będzie produkowane oraz czy jest w produkcji (brak chipów) czy gotowe. W skodzie tylko jest info czy ma fakture czy nie .
Porazka mi od razu powiedzial ze do konca roku to mogę zapomnieć a co będzie w przyszlym niewiadomo czekam juz 7 miesiecy chyba bede rekordzistom w oczekiwaniu na skode
Tak czytałem czytałem . Znalazłem fajnego style dsg 1.5 na wypasie ale 135 tys zł . Trochę drogo mi się wydaje jak na zwykle 1.5 z belka . Nie chce mi się już czekać tymbardziej ze do końca roku fabryka będzie zamknięta praktycznie . Masakra
Widać, na dziecko można czekać 9 miesięcy - poczekam i na moją Czwóreczkę. Oby się w życiu nic nie pop.......ło
Tym bardziej, że chciałbym nową, ale moja obecna jest w sumie OK.
Sam już nie wiem - ten świat jest dziwny....
Pomyśl w ten sposób, twój obecny samochód właśnie cały czas nabiera wartości. U nas w DK używane Octavie bardzo poszły do góry, w PL pewnie to samo. Nowych samochodów nie przybywa to używane drożeją.
Ja czekam juz 7 miesiecy i niewiem czy na 12 miesiącach sie skonczy zamówiłem 1,5 z manuałem chyba na ful wypasie i takiej nigdzie nie mogę znaleźć teraz się zastanawiam czy nie zmienic manuala na dsg ? Pozdrawiam Tomek
Skoda wydała oświadczenie, z którego jednoznacznie wynika - czeski producent samochodów właśnie zatrzymał produkcję swoich modeli. Nie będzie już więcej nowych samochodów rocznika 2021.
Komentarz