czachus, Generalnie jeśli na zdjęciu widoczne są 2 pojazdy (lub więcej) obok siebie w formacji bok w bok (jak jak jeden za drugim to nie) to zdjęcie jest nieważne i jeżeli ci takie coś przedstawią to masz prawo zakwestionować bo nie wiadomo którego auta prędkość była zmierzona. Oczywiście jeśli dostaniesz mandat z innego powodu (nie zapięte pasy, rozmowa przez telefon, czy wyprzedzanie na ciągłej itp.) to to nie obowiązuje.
NOWOŚĆ Weekendowe akcje na ul. Mogilskiej juz którąś sobotę z rzędu byłu kontrole kaskadowe 3 radiowozy od Huty w strone r. Mogilskiego
UWAGA koledzy od niedawna co rano od godziny 5.30 na Bieńczyckiej za tomexem w stronę czyżyńskiego stoi WV jetta a za nim fotoradar lub Astra i panowie z suszarką odświeżenie teraz pojawili się jeszcz ew przeciwną strone kolo szkoły ale to głównie piątek sobota niedziela
Uwaga stacjonarne fotoradary na estakadzie nad rondem polsadu są od piątku 31 08 2009 załadowane i robią fotki odświeżenie radary dalej błyskają nie jestem na tyle odważny żeby sprawdzać ale ostatnio gościowi przedemna zaświeciło na czerwono tak jak z przenośnego nie wiem czy to już atrapa czy dalej radar
UWAGA
i w czwartki jest wystawiana pokraka na Bora-Komorowskiego na przeciwko Krokusa która robi fotki od tyłu (ps. wiadomo dlaczego akurat w czwartki)
nowa pokraka na 3 nogach pojawiła się na ul.Pilotów pod wiaduktem gdzie przechodzi w ul.Olszyny radar stoi pod wiaduktem i nie wiadomo kiedy i z której strony może łapać ponoć robi fotki tez od tylu info od znajomego taksówkarza godziny w których stoi są nie do odgadnięcia
02-03.30
22-23.30
5.30-7
10-11
8-9
14.30-16
w takich godzinach był tam widziany więc nie można trafić ja go osobiście widziałem o godzinie 23.18 więc UWAGA bo tam jest chyba do 50km/h no a w nocy do 60
na ul Bora- Komorowskiego i ul Opolskiej przez 'kochanych' motocyklistów i ich nocne popisy pojawiła się nieoznakowana granatowa Vectra z kamerą głównie zaczyna działalność od godziny 18 ale ostatnio przejeżdżając widziałem jak trzymali kogoś na boku naprzeciwko BP koło godziny 15
uwaga nie dać się sprowokować bo siadają na ogonie i podpuszczają :wsciekly: odświeżenie motorów coraz mniej ale Vectra KSU.. dalej goni poszeżyla jeszcze teren działania o rondo kocmyrzowskie i czyżyńskie i M. Dąbrowskiej Carrefour i LM czyżyny ostatnio prawie u mnie pod domem na osiedlu mnie sprawdzali ale to była kontrola bo im sie chyba nudziło młody to go przeczepiemy może sie znajdzie jakiś haczyk było dmuchanie i sprawdzanie papierów i nie byli to tajniacy tylko Ruch drogowy
jeszcze dwa nowe miejsca M.Dąbrowskiej od wandy w stronę rondka przy Carrefourze na wysokości garaży piętrowych i w drugą stronę na postoju taksówek staja z suszarą bo jest do 40 ;/
sory że tak dużo w jednym poście
JEST O2FL kombi 1,8TSI
BYŁA czerwona Fabia I kombi 1.4 16V 74kw/101km 2005r
dodaj na ul. Armii Krajowej, w stronę Czarnowiejskiej wczoraj tłukł ostro foty fotoradar. Błysk za błyskiem. Dodam, że to już kolejny raz w ciągu kilku tygodni aktywowali pstrykawkę.
Na trasie W-wa Konstancin, stoi sobie maszt ze skrzynką w której, bodaj we wrześniu ktoś zamalował obiektyw na żółto. Miesiące mijają, już prawie grudzień a obiektyw jest ciągle żółty. Ja niczego nie sugeruje ale widać z tego że umycie lub wymiana szybki to trudny i czasochłonny problem dla odpowiednich służb.
Co do tych list nieoznakowanych miśkowozów które ktoś zamieścił na poprzednich stronach ,to przynajmniej jeśli chodzi o Wawkę, większość radiowozów tam podanych ma warszawskie rejestrację zaczynające się trzema literami np. WXB, czyli mowa jest o starych czarnych blachach a co za tym idzie i o radiolach które już dawno zostały przerobione na żyletki. Słowem ta lista jest mocno pokryta kurzem
Wczoraj koło 18 między Jankami i Tarczynem nie pamiętam dokładnie miejscowosci
wyhamowałem przed czerwonym, a 3 auta przeleciały na tzw późnym pomarańczowym
Widziałem tylko trzy błyski fotoradaru samochody nie jechały na tyle szybko, żeby było to przekroczenie prędkości.
Czy spotkał się ktos z was z fotoradarem który był by zsynchronizowany z sygnalizacją świetlną?
Mogą poleciec mandaty za przejazd na czerwonym?
Dla odświeżenia:
Kraków ul. Armii Krajowej w strone ul Czarnowiejskiej zaraz za wiaduktem jest fotoradar. Montowany przed godziną :wink:
swoja droga bardzo czesto w tym miejscu daja suszarke
Ostatnio w W-wie miałem okazję zobaczyć jak pracuje "mobilne centrum" na światłach ;-) gość jechał, przejechał za mną już na czerwonym i kilkaset metrów dalej już czekała na niego niebieska brygada :-)
A też w W-wie, na ul. Wawelskiej (jakież miałem szczęście, że mi się nie spieszyło i postanowiłem stać w korku te 15 minut) na trawniczku za drzewkiem (blisko pomniku lotnika/ów) stał sobie samochód straży miejskiej i tylko błyskała lampka jak przejechał samochód. Na początku myślałem, że chodzi o prędkość, ale te auta za wolno jechały - potem zauważyłem, że autobusów i taksówek nie łapie - wtedy załapałem "o co biega" ;-)
adnotacja: przeczytałem jeszcze raz co napisałem i okazuje się, że brak tu puenty. Otóż urządzenie robiło zdjęcia pojazdom jadącym na pasie dla autobusów :-)
Ciekawe czy ta maszyna rozpoznaje busy i taxi, czy strażak co chwilę wciska knefel aby zrobić fotkę :szeroki_usmiech
Jestem w trakcie pewnego projektu, w którym m.in. chodzi o rozpoznawanie obiektów i ruchu i bez problemu jestem w stanie napisać oprogramowanie (oczywiście "bez problemu" nie oznacza "w ciągu tygodnia" :-) ), które rozpoznaje takie właśnie pojazdy - ciężarówki, autobusy, osobówki z kogutem na dachu (policja, karetka, taxi itp.). Skoro ja jakoś dałbym radę do sklecić, to gwarantuję, że jest to, bądź bez problemu może być to zaimplementowane w takich urządzeniach jak fotoradary.
Tak samo bez problemu można przygotować oprogramowanie, które monitorując ulicę na bieżąco pokazuje nad jadącym pojazdem jego aktualną prędkość i na nic tu antyradary :-)
Fotoradary rozpoznają wielkość pojazdów, mało tego, można programować próg prędkości dla różnych pojazdów, tak więc jak gdzieś jest znak że ciężarówki mogą tylko 40 a osobowe 50 to osobówek za 40 nie pstryknie. A tak w ogóle to proszę http://www.zurad.com.pl/tstrona/modu...name=FotorapCM
A ja mam pytanie...z jakiej odległości robią fotki (chyba FotorapidCM - takie..."śmietniki")?
O co mi chodzi... teren zabudowany (czyli 50km/h) ja mam może 55km/h i jakiś 15-20 metrów...i blysk światła (czerwonego). Z przeciwka jechała Corsa.
A przy okazji jak to jest z odwołaniami zakazów, np. zakazu zatrzymywania i postoju, ograniczeniami prędkości. Jeżeli jest ograniczenie do 70km/h, a za 200 metrów droga (utwardzona, asfaltowa...) z prawej strony do mojego kierunku jazdy to TA droga odwołuje to ograniczenie (lub zakaz)?
vince123, może być pełny czyli mieć wkład albo nie Często prewencyjnie puszki stoją na słupach puste, ale od czasu do czasu wkład z jednego do drugiego się przerzuca. Raz jadąc Czecha na cb mówili, że aktywny, ale nie widziałem żeby komuś coś błysnęło
A przy okazji jak to jest z odwołaniami zakazów, np. zakazu zatrzymywania i postoju, ograniczeniami prędkości. Jeżeli jest ograniczenie do 70km/h, a za 200 metrów droga (utwardzona, asfaltowa...) z prawej strony do mojego kierunku jazdy to TA droga odwołuje to ograniczenie (lub zakaz)?
Droga nie odwołuje zakazów tylko skrzyżowanie :!: całą drogę wolał bym zobaczyć ale po opisie stwierdzam że raczej tak (jeśli są tam znaki takie jak główna itp. to już w ogóle, wątpliwości nie ma)
Aha jeszcze jedno z powodu przepisów nie wystawia się mandatu jeśli na zdjęciu są dwa pojazdy. A za 5km/h to ja jeszcze nigdy nie widziałem mandatu (tym bardziej że licznik w aucie przekłamuje i jeśli to było licznikowe 55 to w życiu nie dostaniesz mandatu.
Fotoradary często ustawiane są aby robić zdjęcie autu które przekracza ponad 15-20km/h dozwoloną prędkość (kiedyś sam robiłem testy że jak autu przede mną błysnęło to śmigałem z prędkością +15km/h (prędkość z GPS'u ) i nigdy zdjęcia nie miałem (nawet nie błyskało).
psczywiście zdarzyło się kilka razy ze fotoradar błyskał każdemu bez znaczenia czy jechał 5km/h czy +40km/h ale pewnie zepsuty albo akcja pasy.
Komentarz