Fotoradary

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kowal 2002
    RS
    S_OCP Member
    • 2006
    • 5161

Zamieszczone przez 2pac
    takie pytanko do Warszawiakow

jest gdzies w wawie lub w okolicach czynny fotoradar?
    Tak na stałe to nie wiem czy działający, ale ostatnio przyszło do firmy zdjęcie z ul. Pileckiego ( fotoradar jest kawałek od Puławskiej w stronę ursynowa ).
    Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
    Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• tomil
      L&K
      S_OCP Member
      • 2008
      • 1179

Zamieszczone przez 2pac
      Na kogo wypadnie na tego bęc- przerzucają fotoradary pomiędzy puszkami.
      It doesn't matter what we're losing
      It only matters what we're going to find!

Komentarz

• 2pac
        L&K
        S_OCP Member
        • 2007
        • 1476
        • Octavia I (1U2)
        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

kowal 2002, to blisko mnie obadam, btw...ciekawe jest to ze tam nigdy nie slyszalem zeby byl pstryk...

tomil, ale zazwyczaj na jednym maszcie sa po kilka dni, dlatego wlasnie pytam. czy ktos nie slyszal o takowym
        President Johnny II + President Florida/ ML-145
        O1 - 122KM@141KM 261Nm@303Nm By Rogalotti
        OII - 140KM@178KM 320Nm@374Nm By CompSport

Komentarz

• sabur
          Drive
          • 2008
          • 46

niekoniecznie po kilka dni. Kraków, ul. Armii Krajowej jest ulubionym miejscem miejscowych do zarobku. Wkładają aparacik do puszki, kolo w niebieskim vento stoi na trawniku (?) i pilnuje. A zdjęcia padają jedno za drugim. Za 2-3h nie ma juz czynnego fotoradaru. Widziałem już wiele razy jak tak robili.

Komentarz

• JPS1972
            Ambiente
            • 2005
            • 247

Zamieszczone przez Thundi
            Aha jeszcze jedno z powodu przepisów nie wystawia się mandatu jeśli na zdjęciu są dwa pojazdy. A za 5km/h to ja jeszcze nigdy nie widziałem mandatu (tym bardziej że licznik w aucie przekłamuje i jeśli to było licznikowe 55 to w życiu nie dostaniesz mandatu.
            Tylko to był fotoradar "strażników" w małej miejscowości.. na drodze nad morze...więc chęć zarobku jest duża :evil:

Zobaczę czy coś przyjdzie (mają na to 365 dni).
            Pozdrawiam
            Jacek

Komentarz

• Octan
              Rider
              • 2006
              • 653

Zamieszczone przez 2pac
              Na drodze nr 7 w Tarczynie fotograf jest nabity na stałe. Robi zdjęcia nie tylko za przekroczenie prędkości ale i za przejazd na czerwonym świetle

Komentarz

• genesis
                Ambiente
                • 2010
                • 232

Zamieszczone przez JPS1972
                teren zabudowany (czyli 50km/h) ja mam może 55km/h
                Polecam się przejechać z GPS i porównać aktualną prędkość z satelity i z prędkościomierza. Liczniki w autku zawsze zawyżają prędkość.
                DADRL wyłącz światła - włącz myślenie

Komentarz

• Flame
                  Elegance
                  • 2010
                  • 898

Fotoradary zazwyczaj są tak ustawione że walą fotki przekraczającym dozwoloną prędkość od 20km/h.
                  ORIGINAL GERMAN AUDI A6 C7 AVANT 3.0 TDI 313KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...168233#1168233

ORIGINAL GERMAN AUDI QUATTRO 2.2 200KM- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...460025#1460025

ORIGINAL CZECH SKODA FABIA MONTE CARLO 1.2 TSI 105KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=906416#906416

Komentarz

• tryton
                    Elegance
                    • 2008
                    • 935

Zamieszczone przez Flame
                    Fotoradary zazwyczaj są tak ustawione że walą fotki przekraczającym dozwoloną prędkość od 20km/h.
                    Policyjne to może i tak ale dzielnej straży miejskiej, gminnej to już na 100% nie . Mam już dwa zdjęcia przekroczenie 15 km

Komentarz

• szkoda
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 22543

Zamieszczone przez tryton
                      Zamieszczone przez Flame
                      Policyjne to może i tak ale dzielnej straży miejskiej, gminnej to już na 100% nie . Mam już dwa zdjęcia przekroczenie 15 km
                      dokładnie, straż miejska jedzie ostro :lol:
                      saport techniczny baj DGW
                      była BKD+DSG '05 120kkm
                      była BXE '08 190kkm
                      no i nie ma :-)

Komentarz

• Stoned
                        Ambiente
                        • 2007
                        • 129

Zamieszczone przez 2pac
                        kowal 2002, to blisko mnie obadam, btw...ciekawe jest to ze tam nigdy nie slyszalem zeby byl pstryk...

tomil, ale zazwyczaj na jednym maszcie sa po kilka dni, dlatego wlasnie pytam. czy ktos nie slyszal o takowym
                        Tam fotograf działa, jakiś czas temu ( ok. 2l) jakiś palant zawinął na przejściu matkę z dzieckiem....
                        O serce dba DobryGrześWawa
                        TDI powered by MR-MOTORS

Komentarz

• westwi78
                          RS
                          • 2008
                          • 2940

U nas SM ustawia tolerancje na 30 km/h. Tak że co kraj to obyczaj.

Komentarz

• kropeck
                            RS
                            • 2009
                            • 2319
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BLF 1.6 FSI 115 KM

Rewolucja w fotoradarach:

Pozdrawiam,
                            Michał

Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)

Komentarz

• 2pac
                              L&K
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 1476
                              • Octavia I (1U2)
                              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

kropeck, dzis w GW wlasnie bylo ze powstanie kolejnych 1000
                              President Johnny II + President Florida/ ML-145
                              O1 - 122KM@141KM 261Nm@303Nm By Rogalotti
                              OII - 140KM@178KM 320Nm@374Nm By CompSport

Komentarz

• filipT
                                Rider
                                • 2010
                                • 554

przede wszystkim powinno to być uregulowane, a nie gminy zrobiły sobie z fotoradarów kurę znoszącą złote jaja i stawiają nie w miejscach niebezpiecznych tylko tam gdzie można najwięcej zarobić. Sama idea fotoradarów jest słuszna, wiemy po co w Polsce według sporej liczby osób są przepisy
                                Mój Szkodnik

Komentarz

• piernik
                                  Elegance
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 975
                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Panie i Panowie mam pytanko, czy możliwie jest zrobienie przez przenośną puszkę zdjęć 2 aut które jadą w bliskiej odległości za sobą jednym pasem??
                                  Miałem właśnie dziś taką sytuację w Lublinie, jadąc za poprzedzającym autem trafił się radar schowany za słupem oświetleniowym. Widziałem jedno mignięcie tylko nie wiem czy złapało Peugeota przede mną czy mnie :roll:. Prędkość 80-85 kmh

Komentarz

• westwi78
                                    RS
                                    • 2008
                                    • 2940

Możliwe, ale jeśli na zdjęciu będą dwa samochody to jest ono nieważne.

Komentarz

• piernik
                                      Elegance
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 975
                                      • Octavia II combi (1Z5)
                                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

No to zostaje czekać miesiąc na słitaśną fotkę :wink:

Komentarz

• quadrat
                                        Classic
                                        • 2010
                                        • 2

Dostałem zdjęcie zrobione z tyłu przez SM (proponują 400 PLN i 6pkt), dotarło do mnie po 45 dniach od wykroczenia, co w takiej sytuacji najlepiej zrobić:

Czy w ogóle mogę coś zrobić skoro minęło już 30 dni i SM musi już chyba skierować sprawę do sądu..? Podobno nawet wtedy można zaproponować ukaranie się np. 100 PLN co SM zgłasza do sadu i idzie gładko.

Jeśli wciąż mogę się tłumaczyć czy warto przyjąć strategię "pożyczyłem samochód znajomym i nie wiem kto prowadził"? Jeśli się uda mogę dostać tylko grzywnę która jest niższa i nie będzie punktów ale z tego co czytałem strażnik zażąda na pewno nazwisk, danych albo skieruje sprawę do rozstrzygnięcia przez sąd gdzie mogę zapłacić jeszcze więcej.

Macie jakieś doświadczenia ze SM lub sądem?

Komentarz

• kropeck
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 2319
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • BLF 1.6 FSI 115 KM

Ze SM można sobie negocjować, bo im zależy na otrzymaniu jakiejkolwiek kasy :-) przekazanie sprawy na policję bądź do sądu spowoduje, że kasa leci do kasy państwa. Przekazanie sprawy do sądu (nawet na własne życzenie) powinno Cię to kosztować max kilkanaście zł więcej kosztów. Chciałem przetestować jak akurat miałem podobną sytuację, ale SM mi zeszła z 300zł + 6pkt i zeszliśmy do 200zł bez punktów :-)
                                          Pozdrawiam,
                                          Michał

Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)

Komentarz

• enemik
                                            Rider
                                            • 2009
                                            • 397

Panowie uwaga mimo że kraków mocno się korkuje to czasem robi się luźniej i korzystają z okazj i oto nowość w Krakowie na ulicy Opolskiej w obu kierunkach na kładce nad droga stawiany jest fotoradar także jak jest luźniej i nie ma korka to UWAGA
                                            JEST O2FL kombi 1,8TSI
                                            BYŁA czerwona Fabia I kombi 1.4 16V 74kw/101km 2005r

Komentarz

• bzyq_74
                                              RS
                                              • 2008
                                              • 3467
                                              • Volkswagen
                                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                                              • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Straż Miejska może już karać za prędkość :evil:

Kod:
                                              Straż Miejska dostała nowe uprawnienia. W życie weszły przepisy, które umożliwiają strażnikom przede wszystkim walkę z kierowcami, którzy przekroczyli dozwoloną prędkość.
                                              Straż Miejska zyskała nowe przywileje w walce z piratami drogowymi. 
                                              Od teraz dyskusje na temat, kto siedział za kierownicą samochodu gdy fotoradar wykonał zdjęcie nie będą miały miejsca. Za niewskazanie osoby, która kierowała autem kara wynosi 500 zł i będzie musiał ją uiścić oczywiście właściciel pojazdu.

Do tej pory , gdy właściciel nie chciał powiedzieć komu pożyczył auto i kto siedział za kierownicą sprawa była przekazywana do sądu.

Przedstawiciele Straży Miejskiej liczą, że w niedługim czasie otrzymają kolejne przywieje. Zależy im przede wszystkim na możliwości karania kierowców przejeżdżających na czerwonym świetle lub tych, którzy nie stosują się do znaków zakazu.

Zobacz, co teraz mogą strażnicy miejscy:
                                              - ukarać za przekroczenie dozwolonej prędkości (do tej pory Straż Miejska mogła jesynie wysłać wniosek o ukaranie kierowcy do sądu)
                                              - skontrolować taksówkarzy i kierowców busów

Nowy taryfikator mandatów karnych wystawianych przez straż miejską 
                                              do 50 zł - przekroczenie dozwolonej prędkości do 10 km/h 
                                              od 50 zł do 100 zł - przekroczenie dozwolonej prędkości o 11-20 km/h 
                                              od 100 do 200 zł - przekroczenie dozwolonej prędkości o 21-30 km/h 
                                              od 200 do 300 zł - przekroczenie dozwolonej prędkości o 31-40 km/h 
                                              od 300 do 400 zł - przekroczenie dozwolonej prędkości o 41-50 km/h 
                                              od 400 do 500 zł - przekroczenie dozwolonej prędkości o 41-50 km/h 
                                              od 300 do 400 zł - przekroczenie dozwolonej prędkości o 51 i więcej km/h

100 zł - za każdą osobę przewożoną w niewłaściwy sposób w pojeździe nieprzeznaczonym lub nieprzystosowanym 
                                              100 zł - za każdą osobę przewożoną ponad określoną liczbę miejsc w dowodzie rejestracyjnym pojazdu
                                              MARCIN
                                              Mój szkodnik

Komentarz

• no to czas wyjąć antenę na dach :evil:

Komentarz

• bzyq_74
                                                  RS
                                                  • 2008
                                                  • 3467
                                                  • Volkswagen
                                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                                                  • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Kod:
                                                  od 300 do 400 zł - przekroczenie dozwolonej prędkości o 41-50 km/h 
                                                  od 400 do 500 zł - przekroczenie dozwolonej prędkości o 41-50 km/h 
                                                  od 300 do 400 zł - przekroczenie dozwolonej prędkości o 51 i więcej km/h
                                                  ... i jak wszystko w naszym grajdołku spiepszone.
                                                  Nawet nie potrafią porządnie taryfikatora napisać. :diabelski_usmiech
                                                  MARCIN
                                                  Mój szkodnik

Komentarz

• Arhoax
                                                    Ambiente
                                                    • 2010
                                                    • 181

Policja , SM i co jeszcze? niedługo śmieciarze będą mieli radar -.-
                                                    już myślałem, że nie oddadzą im tych uprawnień :P
                                                    Arek

Komentarz

Pracuję...