Antywirus + Firewall
Zwiń
X
-
Antywirus + Firewall
Jak w temacie - jakiego antywirusa z firewallem byście polecali?
Przez ostatnie 2 lata używałem mks_vira, byłem całkiem zadowolony aż do czasu kiedy monitor systemu zaczął resetować komputer :evil: Firma nie była sobie w stanie poradzić z tym problemem, więc przyszedł czas na zmianę programu.
Sporo osób poleca Kasperskiego, jego największym mankamentem wydaje się być cena (potrzebuję licencji na 3 stanowiska).
Czekam na Wasze opinie.
-
-
Jeśli chodzi o darmowe to polecam firewalla Commodo (ale instaluj bez antywira, antywira jeszcze cienkiego mają) a antywira AVG 8 (7 była taka sobie, ale 8 już dobrze wypada w testach). Jeśli ma to być soft do firmy to nie wiem czy licencje pozwalają na użytek komercyjny (raczej nie).
Kasperskiego nie polecam - co prawda najlepiej wypada w testach, ale czasami potrafi poważnie zmulać albo nawet posypać system. Używałem kiedyś NOD32, działał niezauważalnie (nie zmulał kompa) i w testach wypada całkiem dobrze.
Polecam poszukać testów w sieci, dużo rankingów jest na www.virus.gr.
Jeśli chodzi o firewalle programowe to bezapelacyjnie najlepszy jest Outpost Firewall Pro. Kiedyś można było go kupić w zestawie właśnie z NOD32, teraz chłopaki z Agnitum swojego antywira też sprzedają - nie wiem jaką ma skuteczność.
[ Dodano: Pią 16 Sty, 09 14:26 ]
Wygląda na to, że nadal można kupić Outposta z NODem, jeśli miałbym wydawać kasę to wziąłbym właśnie to. Tymczasem używam darmowych narzędzi które wymieniłem :-)
Pozdrawiam!
Komentarz
-
-
Co człowiek to inny antywirus
Ja zaś używam Norton Internet Security 2009 i powiem że jest całkiem nieźle kiedyś dość mocno obciążał system ale teraz popracowali i nad tym i jest dobrze
Poza tym FF i ADBlock i masz spokój.O ortografie dba FF.
Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
Skoda Octavia & Audi A6
Komentarz
-
-
Re: Antywirus + Firewall
Zamieszczone przez satootKerio + Avast
Ew. zamiast Avasta → NOD32.
NOD32 ostatnio dość wysoko stoi w testach skuteczności, poza tym ponoć jest pisany w czystym asemblerze, co powoduje, że w małym stopniu obciąża komputer i można go stosować także na starszych i słabszych komputerach. Mam tu na myśli NODa32 Antivirusa, bo o NODzie 32 Internet Security już nie mam takiego dobrego zdania. Dlatego wolę stawiać na NOD32 Antivirus + jakiśinnydobryfirewall.
Komentarz
-
-
Re: Antywirus + Firewall
Zamieszczone przez zplutaPo mojemu Avast jest może sympatyczny, darmowy i po polsku, to jednak porównać go z NODem32 to jak porównać Poloneza z Octavią
Poleciłem AVAST, bo infekcji NIGDY ŻADNEJ nie miałem, Avast 'krzyczy' jak należy gdy są próby przemycenia czegoś np. w mailu, jest po polsku, nie obciąża systemu, jest prosto konfigurowalny.
NOD32 używa kilku wykładowców na Politechnice Poznańskiej, i wciąż to gówno o czymś inforuje w narożniku ekranu, wciąż czymś przeszkadza, jakieś okienka, "wyskakiwajki". Nawet w czasie prezentacji w Power Piont musi o czymś donosić, że jakiś pakietów nie udało mu się wysłać - po co to? To jest taki dobry program?
U innych wykładowców jest Avast - i widać to tylko po ikonce w narożniku. U mnie też jest, pracuje, skanuje, a ja tego nie widzę, a jego obecność odczuwam... no właśnie - nie odczuwam, bo nie mam żadnych problemów z infekcjami.
[ Dodano: Pią 16 Sty, 09 19:25 ]
Zamieszczone przez paprotJak w temacie - jakiego antywirusa z firewallem byście polecali?
Przez ostatnie 2 lata używałem mks_vira, byłem całkiem zadowolony aż do czasu kiedy monitor systemu zaczął resetować komputer :evil: Firma nie była sobie w stanie poradzić z tym problemem, więc przyszedł czas na zmianę programu.
Sporo osób poleca Kasperskiego, jego największym mankamentem wydaje się być cena (potrzebuję licencji na 3 stanowiska).
Czekam na Wasze opinie.
alt.pl.comp.wirusy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez zplutaNod32 Antivirus + Zone Alarm Pro
Nod32 chodzi stabilnie, nie obciaza systemu i nie wyskakuja mi okienka. Moze po prostu ktos ma jakas wersje demo tego NODa32.
Na nowszym kompie w pracy, gdzie ciagle cos sie dzieje(czytaj zawirusowane srodowisko na maxa plus wlamania), siedzi KIS Kasperskiego.
Tez jest bardzo dobry (jak na razie w tak agresywnym srodowisku daje rade caly czas), ale za to bardzo obciaza system.
Jego pracy dopiero nie widac przy 4GB RAM-u.
Jesli szukasz czegos dla siebie do firmy, to ja bym Ci polecil jeden router z wbudowanym firewallem plus wlaczyc firewall w Viscie (wbrew pozorom daje rade) plus NOD32 jako antywirus.
Acha, bo zapomnialbym. Ten router (bez roznicy jakiej firmy Linksys czy Dlink) z wbudowanym firewallem na wejsciu do twojej firmy, uwazam jako konieczny niezaleznie od tego jakiego firewalla programowego bedziesz mial.M47N2
Komentarz
-
-
prawda jest taka, że tyle opinii co użyszkodników
chodząc po wyłacznie oficjalnyh stronach masz masz małe sznase na złapanie czegoś. do tego sensowne podejście do poczty, otwieranie załączników z rozmysłem, Opera lub FF z wtyczką antyreklamową.
W domu kombajn: KIS albo zestaw: Nod + Outpost ($) albo Kerio + Avast (free)
w firmie proponowałbym jednak jakieś rozwiązanie sprzętowe - powiedzmy Juniper albo router linuksowy z IP tables, Squidem itp, do tego czysty antywirus z antyspamem na stacji roboczej. Soft ze skanerem poczty i odcięcie freewareowych kont pocztowych - zero reklam, zero spamu.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mawistego sensowne podejście do poczty, otwieranie załączników z rozmysłem,
Najlepsze zabezpieczenie: rozum.
W firmie na XP Home oraz kilku XP Prof nie ma żadnych zabezpieczeń poza zaporą w windzie. Użytkownicy dorośli, systemy stabilne i czyste. Nie od kilku dni, od znacznie znacznie dłużej.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez satootBrawo!
Najlepsze zabezpieczenie: rozum.
W firmie na XP Home oraz kilku XP Prof nie ma żadnych zabezpieczeń poza zaporą w windzie. Użytkownicy dorośli, systemy stabilne i czyste. Nie od kilku dni, od znacznie znacznie dłużej.
Myśle ze w stacji 3 stacji roboczych jednak najleszpym rozwiązaniem jest ruter z firewallem +nod +firewall z windowsa.
Paprot jeśli chcesz napisz na priv jak to wygląda u Ciebie to spróbuje ci zapropnować jakieś rozwiązanie konkretnie pod Twoja sytacje.
Komentarz
-
-
Dzięki za wszystkie opinie.
Dla uściślenia: chodzi o rozwiązanie dla domu na 3 komputery. Sieć chodzi na routerze neostrady speedtouch (nie wiem czy to to ma firewalla :? ) + AirCruiser Gigabyta. Raczej wolałbym mieć dla spokoju firewalla w programie antywirusowym.
Głosy podzieliły się mniej więcej między NODa a Kasperskyego.
Sprawdziłem cenowo i:
1. ESET NOD Antivirus 1 rok/1 komp. = 140 zł. (no i trzeba szukać firewalla)
2. ESET Smart Security 1 rok/1 komp = 194 zł.
3. Kaspersky Internet Security 2009: 2 lata/3 komp = 400 zł. czyli 1 rok/1 komp = 67 zł. (na 3 lata wychodzi jeszcze taniej)
Więc wybór padnie raczej na Kaspersyego
Komentarz
-
-
avast + sygate personal firewall, niestety nie wiem czy sygate mozna gdzies jeszcze sciagnac :roll:
W razie co moge udostepnic ostatnia wersje free (zanim wykupil ich symantec) :zlosnik:Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
http://www.disi-tune.pl
Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
Był WRX
Była Octa
Komentarz
-
Komentarz