Antywirus + Firewall
Zwiń
X
-
Antywirus + Firewall
Jak w temacie - jakiego antywirusa z firewallem byście polecali?
Przez ostatnie 2 lata używałem mks_vira, byłem całkiem zadowolony aż do czasu kiedy monitor systemu zaczął resetować komputer :evil: Firma nie była sobie w stanie poradzić z tym problemem, więc przyszedł czas na zmianę programu.
Sporo osób poleca Kasperskiego, jego największym mankamentem wydaje się być cena (potrzebuję licencji na 3 stanowiska).
Czekam na Wasze opinie.
-
-
Jeśli chodzi o darmowe to polecam firewalla Commodo (ale instaluj bez antywira, antywira jeszcze cienkiego mają) a antywira AVG 8 (7 była taka sobie, ale 8 już dobrze wypada w testach). Jeśli ma to być soft do firmy to nie wiem czy licencje pozwalają na użytek komercyjny (raczej nie).
Kasperskiego nie polecam - co prawda najlepiej wypada w testach, ale czasami potrafi poważnie zmulać albo nawet posypać system. Używałem kiedyś NOD32, działał niezauważalnie (nie zmulał kompa) i w testach wypada całkiem dobrze.
Polecam poszukać testów w sieci, dużo rankingów jest na www.virus.gr.
Jeśli chodzi o firewalle programowe to bezapelacyjnie najlepszy jest Outpost Firewall Pro. Kiedyś można było go kupić w zestawie właśnie z NOD32, teraz chłopaki z Agnitum swojego antywira też sprzedają - nie wiem jaką ma skuteczność.
[ Dodano: Pią 16 Sty, 09 14:26 ]
Wygląda na to, że nadal można kupić Outposta z NODem, jeśli miałbym wydawać kasę to wziąłbym właśnie to. Tymczasem używam darmowych narzędzi które wymieniłem :-)
Pozdrawiam!
Komentarz
-
-
Co człowiek to inny antywirus
Ja zaś używam Norton Internet Security 2009 i powiem że jest całkiem nieźle kiedyś dość mocno obciążał system ale teraz popracowali i nad tym i jest dobrze
Poza tym FF i ADBlock i masz spokój.O ortografie dba FF.
Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
Skoda Octavia & Audi A6
Komentarz
-
-
Re: Antywirus + Firewall
Po mojemu Avast jest może sympatyczny, darmowy i po polsku, to jednak porównać go z NODem32 to jak porównać Poloneza z OctaviąZamieszczone przez satootKerio + Avast
Ew. zamiast Avasta → NOD32.
Miałem kilka przypadków ewidentnej infekcji komputera, której Avast nie przeszkodził. W grupie antywirów darmowych już więcej zaufania miałbym do Aviry lub (spolszczonego ostatnio) AVG.
NOD32 ostatnio dość wysoko stoi w testach skuteczności, poza tym ponoć jest pisany w czystym asemblerze, co powoduje, że w małym stopniu obciąża komputer i można go stosować także na starszych i słabszych komputerach. Mam tu na myśli NODa32 Antivirusa, bo o NODzie 32 Internet Security już nie mam takiego dobrego zdania. Dlatego wolę stawiać na NOD32 Antivirus + jakiśinnydobryfirewall.
Komentarz
-
-
Re: Antywirus + Firewall
Ależ gdzie ja porównywałem? Napisałem tylko "ew.", żeby jedno drugim zastąpić.Zamieszczone przez zplutaPo mojemu Avast jest może sympatyczny, darmowy i po polsku, to jednak porównać go z NODem32 to jak porównać Poloneza z Octavią
Poleciłem AVAST, bo infekcji NIGDY ŻADNEJ nie miałem, Avast 'krzyczy' jak należy gdy są próby przemycenia czegoś np. w mailu, jest po polsku, nie obciąża systemu, jest prosto konfigurowalny.
NOD32 używa kilku wykładowców na Politechnice Poznańskiej, i wciąż to gówno o czymś inforuje w narożniku ekranu, wciąż czymś przeszkadza, jakieś okienka, "wyskakiwajki". Nawet w czasie prezentacji w Power Piont musi o czymś donosić, że jakiś pakietów nie udało mu się wysłać - po co to? To jest taki dobry program?
U innych wykładowców jest Avast - i widać to tylko po ikonce w narożniku. U mnie też jest, pracuje, skanuje, a ja tego nie widzę, a jego obecność odczuwam... no właśnie - nie odczuwam, bo nie mam żadnych problemów z infekcjami.
[ Dodano: Pią 16 Sty, 09 19:25 ]
Najlepiej?... najlepiej tutaj:Zamieszczone przez paprotJak w temacie - jakiego antywirusa z firewallem byście polecali?
Przez ostatnie 2 lata używałem mks_vira, byłem całkiem zadowolony aż do czasu kiedy monitor systemu zaczął resetować komputer :evil: Firma nie była sobie w stanie poradzić z tym problemem, więc przyszedł czas na zmianę programu.
Sporo osób poleca Kasperskiego, jego największym mankamentem wydaje się być cena (potrzebuję licencji na 3 stanowiska).
Czekam na Wasze opinie.
alt.pl.comp.wirusy
Komentarz
-
-
Mam ten sam zestaw i na starszym kompie Pentium II chodzi wysmienicie.Zamieszczone przez zplutaNod32 Antivirus + Zone Alarm Pro
Nod32 chodzi stabilnie, nie obciaza systemu i nie wyskakuja mi okienka. Moze po prostu ktos ma jakas wersje demo tego NODa32.
Na nowszym kompie w pracy, gdzie ciagle cos sie dzieje(czytaj zawirusowane srodowisko na maxa plus wlamania), siedzi KIS Kasperskiego.
Tez jest bardzo dobry (jak na razie w tak agresywnym srodowisku daje rade caly czas), ale za to bardzo obciaza system.
Jego pracy dopiero nie widac przy 4GB RAM-u.
Jesli szukasz czegos dla siebie do firmy, to ja bym Ci polecil jeden router z wbudowanym firewallem plus wlaczyc firewall w Viscie (wbrew pozorom daje rade) plus NOD32 jako antywirus.
Acha, bo zapomnialbym. Ten router (bez roznicy jakiej firmy Linksys czy Dlink) z wbudowanym firewallem na wejsciu do twojej firmy, uwazam jako konieczny niezaleznie od tego jakiego firewalla programowego bedziesz mial.M47N2
Komentarz
-
-
prawda jest taka, że tyle opinii co użyszkodników
chodząc po wyłacznie oficjalnyh stronach masz masz małe sznase na złapanie czegoś. do tego sensowne podejście do poczty, otwieranie załączników z rozmysłem, Opera lub FF z wtyczką antyreklamową.
W domu kombajn: KIS albo zestaw: Nod + Outpost ($) albo Kerio + Avast (free)
w firmie proponowałbym jednak jakieś rozwiązanie sprzętowe - powiedzmy Juniper albo router linuksowy z IP tables, Squidem itp, do tego czysty antywirus z antyspamem na stacji roboczej. Soft ze skanerem poczty i odcięcie freewareowych kont pocztowych - zero reklam, zero spamu.
Komentarz
-
-
Brawo!Zamieszczone przez mawistego sensowne podejście do poczty, otwieranie załączników z rozmysłem,
Najlepsze zabezpieczenie: rozum.
W firmie na XP Home oraz kilku XP Prof nie ma żadnych zabezpieczeń poza zaporą w windzie. Użytkownicy dorośli, systemy stabilne i czyste. Nie od kilku dni, od znacznie znacznie dłużej.
Komentarz
-
-
To bardzo niebezpiecznie podejście Panowie. Zakładanie że użytkownik jest rozsądny to najkrótsza droga do kłopotów. To że systemy są stabilne nie znaczy że są czyste! Tylko kilkustopniowa ochrona na różnych płaszczyznach pozwala spac jako tako spokojnie. Administruje siecią firmową z 60 komputerami i wiem jak wygląda czasem działanie użytkownika który wydawał by się rozsądny.Zamieszczone przez satootBrawo!
Najlepsze zabezpieczenie: rozum.
W firmie na XP Home oraz kilku XP Prof nie ma żadnych zabezpieczeń poza zaporą w windzie. Użytkownicy dorośli, systemy stabilne i czyste. Nie od kilku dni, od znacznie znacznie dłużej.
Myśle ze w stacji 3 stacji roboczych jednak najleszpym rozwiązaniem jest ruter z firewallem +nod +firewall z windowsa.
Paprot jeśli chcesz napisz na priv jak to wygląda u Ciebie to spróbuje ci zapropnować jakieś rozwiązanie konkretnie pod Twoja sytacje.
Komentarz
-
-
Dzięki za wszystkie opinie.
Dla uściślenia: chodzi o rozwiązanie dla domu na 3 komputery. Sieć chodzi na routerze neostrady speedtouch (nie wiem czy to to ma firewalla :? ) + AirCruiser Gigabyta. Raczej wolałbym mieć dla spokoju firewalla w programie antywirusowym.
Głosy podzieliły się mniej więcej między NODa a Kasperskyego.
Sprawdziłem cenowo i:
1. ESET NOD Antivirus 1 rok/1 komp. = 140 zł. (no i trzeba szukać firewalla)
2. ESET Smart Security 1 rok/1 komp = 194 zł.
3. Kaspersky Internet Security 2009: 2 lata/3 komp = 400 zł. czyli 1 rok/1 komp = 67 zł. (na 3 lata wychodzi jeszcze taniej)
Więc wybór padnie raczej na Kaspersyego
Komentarz
-
-
avast + sygate personal firewall, niestety nie wiem czy sygate mozna gdzies jeszcze sciagnac :roll:
W razie co moge udostepnic ostatnia wersje free (zanim wykupil ich symantec) :zlosnik:Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
http://www.disi-tune.pl
Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
Był WRX
Była Octa
Komentarz
-

Komentarz