Ale chyba trzeba dodać, że przy odpalaniu zimnego silnika.
Masakra zakupowa - opony
Zwiń
X
-
Masakra zakupowa - opony
kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6
SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEMTagi: Brak
-
-
Masakra zakupowa - opony
Na ten sezon muszę założyć nowy komplet opon, więc jakieś sześć tygodni temu zacząłem monitorować rynek, bo wiadomo - odezwał się odwieczny problem z wyborem, w czym jak wiadomo forum jest średnim doradcą :lol:
Okazało się, że sam wybór to problem pomijalny wobec horroru cenowego -> w ciągu jakichś czterech tygodni, niektóre modele zdrożały o około 150PLN na sztuce :shock: (mówię tu o rozmiarze 225/45/17).
Jak rozumiem te podwyżki są związane z niekorzystnymi kursami walut i być może już ceny reagują na zbliżający się sezon, ale szczerze mówiąc czegoś takiego się nie spodziewałem :roll:
Inną, dla mnie dziwną rzeczą jest problem z kupnem danego modelu w ogóle, kupuję opony nie od dziś i chyba NIGDY nie zdarzyła mi się taka sytuacja, że jakichś opon po prostu NIE MA...
Zamówiłem komplet w niedzielę (przy okazji oceniam obsługę klienta sklepu salon-opon.com jako kiepską), chodziło o Dunlopy SP Sport Maxx TT - kiedy już udało mi się skontaktować ze sklepem, w środę (sic!), dowiedziałem się, że nie mają tych opon i generalnie do widzenia
OK, zamawiam w netcarze, który uważam za naprawdę solidny sklep internetowy, zresztą zaopatrywałem się tam wielokrotnie, oczywiście drożej, raz ze względu na sklep a dwa dlatego, że... drożej
No więc super, opony mają być u mnie już następnego dnia, szybki kontakt, miło, przyjemnie itd.
Następnego dnia opony przyjeżdżają... tylko, że nie te :!: Przysłali mi kierunkowe Sport Maxxy, ok, nie odbieram, dzwonię do sklepu, wszystko fajnie, przyślą mi właściwe, po chwili telefon, okazuje się, że nie mają ani w swoich magazynach, ani nie ma ich w magazynach producenta...
Nie wiem dokładnie jak to działa, może mi ktoś wyjaśni przy okazji, ale jak to jest możliwe, że Dunlop nie ma popularnego modelu opon, które wprowadził na rynek w zeszłym roku, dla mnie to jest niezrozumiałe :?: :!:
Na szczęście mam bekap, więc nie zastanawiając się dłużej, już w trakcie tej rozmowy telefonicznej zamawiam asymetryczne F1, pani sprawdza, tak, są, nie ma problemu.
No i od 2 dni zamówienie wisi ze statusem oczekiwania na coś tam -> kiedy zawsze potwierdzali zamówienia praktycznie bez zwłoki, zaczynam mieć wrażenie, że sklepy cwaniakują i nie wiem, czekają na kolejną podwyżkę, nie wiem jak inaczej to tłumaczyć :?:
W każdym razie jestem już przygotowany na info w poniedziałek, że tych opon także "nie ma", tylko, że w ten sposób to ja mogę je zamawiać do usranej śmierci i nic specjalnego z tego nie wyniknie :lol:
Dziwne...
Wasz sfrustrowany zakupowicz :szeroki_usmiechsaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
-
-
Zamieszczone przez szkodaWasz sfrustrowany zakupowicz :szeroki_usmiech
Zamieszczone przez szkodaOkazało się, że sam wybór to problem pomijalny wobec horroru cenowego -> w ciągu jakichś czterech tygodni, niektóre modele zdrożały o około 150PLN na sztuce
Zaraz ktoś napisze , że to wina kryzysu i tyle :szeroki_usmiechByła O1 130/280 powered by turbodiesel.pl
Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl
Jest O1 1.6 BFQ
Komentarz
-
-
to pewnie wina kryzysu :wink: :lol:
a tak na poważnie to nie tylko z oponami tak jest. w hurtowniach motoryzacyjnych brakuje podstawowych rzeczy takich jak np. klocki hamulcowe, że o napinaczach pasków już nie wspomnę. do tego ceny... raz na tydzień podwyżka, nawet towaru którego jeszcze nie ma na magazynie ale jest zamówiony :twisted:NFPNorth-West
2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm
WARSZTAT www.dsize.pl
->CENNIK warsztat 01.01.11 <-plik do pobrania tel. 790226060
spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]
Komentarz
-
-
no wlasnie idzie pomalu wiosna i tez zaczolem sie rozgladac za nowymi oponami. Na stronie opony com znalazlem cos takiego Nokian H 205/55R16 94 H XL. Sa to opony najlepiej oceniane przez internaltow-mocno zastanawiam sie nad ich kupnem. Co sadzicie o nich??? :wink:Skoda Octavia 19-TDI Elegance 136/304NM
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Jacek NowakNokian H 205/55R16 94 H XL. Sa to opony najlepiej oceniane przez internaltow-mocno zastanawiam sie nad ich kupnem. Co sadzicie o nich??? :wink:
bazuj na własnym doświadczeniu i szukaj niezależnych testów, o ile takie są, te oceny też można poczytać, ale tylko jeśli jest ich jakaś rozsądna ilość, nie wiem powiedzmy >50, no i trzeba przeczytać wszystkie oceny, jeśli jakaś cecha np. głośność pojawia się w co drugiej, to może rzeczywiście o czymś to świadczy, patrz też na auto oceniającego, jeśli gość jeździ 20letnim kadetem to ma inny punkt odniesienia niż pacjent z nowego mercedesa (o ile te auta są prawdziwe ), no i na rozmiary, bo czasem ten sam model w innym rozmiarze zachowuje się zupełnie inaczej.
reasumując, takie oceny nie mówią wiele niestety...
[ Dodano: Sob 07 Lut, 09 14:09 ]
co do twojego rozmiaru - na 16, z własnego doświadczenia mogę polecić bridgestone turanza ER300 - z tym, że stają się głośne w miarę zużycia (bardzo głośne), oraz vredestein ultrac - na razie brak uwag po jednym sezonie.saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
rozglądam się za oponami do siebie i faktycznie jest masakra :?
A podobną do Ciebie przygodę miał ostatnio Yarek
Zamieszczone przez Yarek na autokacik.plUWAGA - zakupy w sklepie http://opony.net/
Jest sobie strona http://opony.net/ - i oprócz niej jest dużo stron typu opony.us opony.net opony.bridgestone.com hankook.com.pl - mają naprawdę dużo domen, ale tak naprawdę to jeden szajs.
Ja zrobiłem zamówienie akurat na hankook.com.pl, ale maile przychodziły już z opony.us
Z tego co mają, znalazłem opony Hankook 215/45/16 - są takie, zamówiłem 4 - fajnie. Dostałem potwierdzenie zamówienia.
Po jakimś czasie dzwoni do mnie 'ich człowiek':
"Proszę pana, nie możemy sprzedać takich opon, bo nie ma takich nigdzie w hurtowniach"
JA: "no to może 205/45/16?"
"Niestety, też takich nie mamy. Ale niech Pan poczeka.... znalazłem Micheliny w takim rozmiarze. Kupuje Pan?"
Niestety, Pan nie rozumiał czemu się śmieję... podziękowałem za rozmowę.Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
http://www.disi-tune.pl
Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
Był WRX
Była Octa
Komentarz
-
-
ja sobie chyba odpuszcze bo opony na ktore mialem ochote a nie do konca bylem przekonany czy nie sa za drogie właśnie... zdrożały :klnie:
na szczescie nie mam noża na gardle, bardziej było to "widzi mi sie" ops:Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
http://www.disi-tune.pl
Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
Był WRX
Była Octa
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MisiekWAWja sobie chyba odpuszcze bo opony na ktore mialem ochote a nie do konca bylem przekonany czy nie sa za drogie właśnie... zdrożały :klnie:
a że za drogo? zgadzam się w całej rozciągłości :evil:saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
Mam nadzieję, że nie spotka mnie to przy zakupie 195/65
A tak w temacie, to faktycznie problem może być związany z nadchodzącą wiosną ...
Większość hurtowni wyprzedaje jeszcze zapasy z poprzedniego roku, a na tegoroczne zamówienie jest jeszcze za wcześnie ...Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Jacek NowakBridgestone ER300 205/55R16 91 H dlugo myslalem i wlasnie takie opony postanowilem zalozyc na ten sezonik. Cena to 315 zl za sztuke
tylko zmieniać jak zaczną hałasowaćsaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Jacek NowakSzkoda te opony wygraly test ADAC w 2008 dlatego mysle ze beda akurat w sam raz. Cos wiecej o nich napisac?
no opony zajebiste, przejechałem na nich 3 sezony czyli około 60kkm, z tym, że ten trzeci sezon to był już zgon, potworny hałas i znaczne pogorszenie właściwości, ale przez pierwsze 40kkm były naprawdę SUPER.saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
MisiekWAW, a jaką zachciewajkę chciałeś spełnić, bom ciekaw :?:
[ Dodano: Nie 08 Lut, 09 00:28 ]
Zamieszczone przez Marek KwiecieńKtoś z Was może jeździł na MICHELIN ENERGY SAVER 91H 205/55 R16 ?
Im ADAC Reifentest: 16 aktuelle Modelle der Dimension 185/65 R15 für viele Kleinwagen. Die Gesamtbilanz ist positiv – bei den Reifen mit kleineren Schwächen lohnt ein Blick in die Detailbewertung.
na mokrym tylko trochę jadąsaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Marek KwiecieńKtoś z Was może jeździł na MICHELIN ENERGY SAVER 91H 205/55 R16 ?PerfectService by
Komentarz
-
Komentarz