KRYZYS

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • buffalo
    Classic
    • 2009
    • 14

KRYZYS

bo być może menu maxidota ma ograniczona ilość pozycji i wolne miejsce w ktorym masz Phone jest zajmowane prze E-MFA lub sygnal z radia przesyłany na wyświetlacz idzie po tym samym kablu co dane z czujników... tak sobie to narazie tłumacze

Podłącza sie tylko kabelek do radia w miejsce obecnego a ten do tego kabelka. Robota czyta bez obcinania nic. Wszystkie kostki sa plug and play. Ściąga dane przez ten kabelek i wysyła na zegary.
  • g_rego_r
    Rider
    • 2008
    • 496

KRYZYS

W związku z faktem że wczoraj był 8-my marca i wiadomo ten dzień Kobitek więc pojechałem z całą moją babską ekipą do Krakowa do centrum Plaza na jakiś film 3-D o Afryce, ale nie w tym rzecz.
    Co prawda wybraliśmy się po południu i mogłem się spodziewać ale... ALE...
    Sytuacja mnie całkowicie zaskoczyła 20 minut szukałem wolnego miejsca na obu parkingach Wszystkie miejsca zawalone zupełnie.
    WSZĘDZIE kolejki i wszędobylskie tłumy.
    Myślę sobie może to tylko przez ten dzień. Okazuje się że nie prawda Tu tak jest w każdy weekend no to gdzie ten kryzys ???
    A takie sytuacje obserwuję pod wszystkimi centrami handlowymi co jakiś czas jak bywam
    I ztąd takie moje luźne przemyślenia co WY na to?

Komentarz

• recykling
      Drive
      • 2007
      • 85

Zamieszczone przez g_rego_r
      no to gdzie ten kryzys ???
      w mediach!
      to dziennikarze sieja panikę, a przez to my zaczynamy na kazda wydawana zlotowke patrzec ostrozniej, co przeklada sie na mniejsza sprzedaz, co daje mniejsze podatki itd.

Komentarz

• satoot
        Rider
        • 2008
        • 525

Zamieszczone przez recykling
        w mediach!
        Coś w tym jest, bo oto:

Komentarz

• hankasz7
          L&K
          S_OCP Member
          • 2007
          • 1097

recykling, Prawda.
          A przecież w Polsce tak naprawdę jest cały czas kryzys, a ludzie jakoś żyją
          Piszę poprawnie po polsku.
          Parkujesz? Zdrapujesz!!!

Komentarz

• redhead
            Ambiente
            • 2008
            • 161
            • Octavia II combi (1Z5)
            • BSE 1.6 MPI 102 KM

w mediach!
            na rynku walutowum - to co dzieje się ze złotówą to koszmar jakiś

a tak poza tym w normie

pzdr

Komentarz

• recykling
              Drive
              • 2007
              • 85

Zamieszczone przez redhead
              tak mi sie wydaje, że to wynik spekulacji na rynku walutowym, niz rzeczywista wartosc naszej waluty

Komentarz

• Thundi
                L&K
                • 2005
                • 1157

Ten kryzys w Polsce jest ciekawym zjawiskiem i bardziej jest eksperymentem naukowym (jak zachowają się ludzie) niż kryzysem. Patrząc na wyniki sprzedaży można zrozumieć że sprzedaż samochodów spada (bo ludzie boją się wydać większą gotówkę) można też zrozumieć większą sprzedaż w niektórych hipermarketach (gdzie czasami faktycznie jest taniej niż w innych sklepach) ale tak ogromnego wzrostu sprzedaży w "fast fudach" ja przynajmniej nie zrozumiem a ten wzrost sięgną u niektórych niemal 40-60%
                Tak więc kryzys jest w naszych głowach a nie w rzeczywistości.
                O ortografie dba FF.
                Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
                http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
                Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• redhead
                  Ambiente
                  • 2008
                  • 161
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

tak mi sie wydaje, że to wynik spekulacji na rynku walutowym, niz rzeczywista wartosc naszej waluty
                  spekulacja nie-spekulacja ale cena jaką trzeba zapłacić dajmy na to za np. procek e2500 jest wieksza niz rok temu

no i jednak czasem ktos splajtuje - www.znak.pl

poza tym kryzys niewątpliwie odczuwają franciszkanie (i niewiele pomaga tu bank centralny chf czy libor) - jest więcej i to fakt

kryzys mniej tyczy się handlu ogolnospozywczego a to dlatego, że człeki jednak coś tam jeść muszą - hierarchia potrzeb i tyle

Komentarz

• AndiT
                    Rider
                    • 2008
                    • 332

w mediach!

a tak poza tym w normie

pzdr
                    To czysta spekulacja, zobaczcie co dzialo sie z cena ropy. Spekulanci gdzies uciekli z rynku ropy i jest wielce prawdopodobne ze sa na rynku walut. Oslabiaja zlotowke a pozniej jak bedziemy wchodzic do kanalu walutowego przed przyjeciem EURO to beda miec gwarancje ze zlotowka nie umocni sie wiecej niz o 15%, czyli maja jakby gwarancje rzadowe na sprzedaz EURO bo rzad bedzie musial interwencyjnie trzymac walute w tym 15% kanale. Ja bynajmniej tak to widze.
                    M47N2

Komentarz

• djczas
                      RS
                      • 2005
                      • 9612

AndiT, ale tu nie chodzi o to żeby się waluta nie umacniała tylko osłabiała z wypowiedzi prezesa europejskiego banku centralnego wynika że jak się będzie umacniała więcej niż 15% to tylko lepiej dla naszego kraju

Komentarz

• AndiT
                        Rider
                        • 2008
                        • 332

Chodzi o to ze, aby spelnic warunek przyjecia EURO to poza roznymi wymaganiami jest tez warunek wzglednej nezmiennosci kursu czyli +/- 15% jak bedziemy w ERM2. Jak wypadniemy z tego kanalu to nie spelniamy warunku przyjecia EURO w naszym kraju, dlatego jak ktos bedzie chcial spekulacyjnie zaatakowac nasza walute to jest to najlepszy mement. Rzad bedzie plakal a bedzie musial utrzymac sie w tym kanale procentowym. Moim prywatnym zdaniem wlasnie dojdzie do tego, bo spekulanci nie przepuszcza takiej okazji. Rzucili na kolana "funta" to samo zrobili z "marka", wiec beda i w polsce. W biznesie nie ma sentymentow, jest okazja wiec sie chwyta.
                        M47N2

Komentarz

• pete2
                          Drive
                          • 2007
                          • 82

Ja odczułem kryzys na własnej skórze. Miałem zmienić pracę od 2 marca. W poprzedniej się ładnie pożegnałem (po staropolsku ;-)) a w ostatni czwartek lutego telefon z nowej firmy, że nie mogą zatrudnić bo ze względu na spadek zamówień wręcz zwalniają. A ty się człowieku martw co dalej...

Komentarz

• g_rego_r
                            Rider
                            • 2008
                            • 496

kolego pete2 to przykre pytanie czy to kryzys czy życie ???

[ Dodano: Sob 14 Mar, 09 22:13 ]
                            A Tobie życzę jak najlepiej i znalezienia jeszcze lepszej pracy

Komentarz

• djczas
                              RS
                              • 2005
                              • 9612

jja po ostatnich dwóch dniach mam straszny niesmak dotyczy się to notatki wewnętrznej kredyt banku aby nie udzielać kredytów i zabierać linie kredytowe ot tak sobie bank strzela w stopę bo po kryzysie nikt nie przyjdzie do niego ani z pieniędzmi ani po kredyt a do tego teraz ludzie wycofają depozyty z tego banku innym też to grozi jak się będą dalej tak zachowywać jak sie zachowują
                              pete2, szczere wyrazy współczucia

Komentarz

• g_rego_r
                                Rider
                                • 2008
                                • 496

bo w sumie to bardziej tematu chciałem dotknąć bardziej globalnie, choć mam świadomość że historia każdego z nas go tworzy...

Komentarz

• pete2
                                  Drive
                                  • 2007
                                  • 82

A słyszeliście o premiach zarządu AIG jakie sobie powypłacali? Tam to dopiero są popaprańcy...

Komentarz

• shado
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 5315
                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zanim sobie wypłacili premię to wydali kilkaset tysięcy na konferencję z jacuzzi i innymi bajerami, żeby przedyskutować jak wydać tą kasę z dofinansowania.
                                    BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• Agamek12
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 9943
                                      • Ford

Odkopię kotleta, bo się wqrwi.em... Od kilku tygodni po firmie chodziły ploty, że (mimo zakończonej kilka miesięcy temu restrukturyzacji i związanej z tym redukcji kilkunastu procent etatów) nasz zarząd "wymyślił" sobie kryzys. Piszę "wymyślił", bo firma ma w tej chwili same dochodowe, bo podpisane kilka lat temu (w okresie drogich przetargów) kontrakty. Ale dziś wszystko okazało się prawdą: od lutego zarabiać będę 90% dotychczasowej pensji...:-( A tu jedno małe dziecko, drugie w drodze, żona nie pracuje. Przez chwilę chciałem zgrzeszyć z nową Octavią... Cóż, trzeba będzie zacisnąć pasa, albo... szukać nowej roboty...
                                      Adam... Używam:
                                      Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                                      Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• Spory
                                        Ambiente
                                        • 2006
                                        • 119

Przypominam również, że ceny towarów i usług podskoczyły w A.D. 2009 w porównaniu z zeszłym rokiem o około 3%, więc i tutaj wbita szpila :evil:

Komentarz

• Agamek12
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 9943
                                          • Ford

Zamieszczone przez Spory
                                          Przypominam również, że ceny towarów i usług podskoczyły w A.D. 2009 w porównaniu z zeszłym rokiem o około 3%, więc i tutaj wbita szpila :evil:
                                          Aż tak mocno się już nie dobijam...
                                          A mógłbym jeszcze mocniej. Przyjmijmy, że dziś zarabiam 100%. Dwa lata temu pracowałem w delegacji i z tytułu kosztów dojazdu i rozłąki dostawałem dodatkowe pieniażki. A to dawało jakieś 125% dzisiejszych zarobków. Od dwóch lat nie miałem podwyżki, nie pracuję już w delegacji, a od lutego zarabiać będę 90%. W ciągu dwóch lat moje wydatki/koszty wzrosły o około 10%. Czyli w ciągu minionych dwóch lat straciłem jakieś 40%... :-(
                                          Pozytyw jest taki (i to podtrzymuje mnie na duchu), że dyrektor obiecał, że w styczniu mimo wszystko jak zwykle będą premie... mam nadzieję że starczy na zamianę auta... a przynajmniej na nadpłatę kredytu...
                                          Adam... Używam:
                                          Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                                          Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• Spory
                                            Ambiente
                                            • 2006
                                            • 119

Wpienia mnie wiele aspektów tego cholernego "kryzysu", ale ciągle widzę jeden niepodważalny pozytyw - mój szef ciągle jeszcze mnie potrzebuje, więc ciągle daje mi możliwość zarabiania mamony. Naprawdę znam przypadki z kręgu znajomych, którzy potracili dobrze płatne (stabilne by się wydawało) posady i zostali z kredytami i "kuroniem" na koncie. Masakra jakaś! :?

Komentarz

• westwi78
                                              RS
                                              • 2008
                                              • 2940

Zamieszczone przez Agamek12
                                              Pozytyw jest taki (i to podtrzymuje mnie na duchu), że dyrektor obiecał, że w styczniu mimo wszystko jak zwykle będą premie... mam nadzieję że starczy na zamianę auta... a przynajmniej na nadpłatę kredytu...
                                              wiele osób chciało by mieć takie oczekiwania wobec kryzysu...

Komentarz

• nemi
                                                Ambiente
                                                • 2008
                                                • 227

Zamieszczone przez Spory
                                                Przypominam również, że ceny towarów i usług podskoczyły w A.D. 2009 w porównaniu z zeszłym rokiem o około 3%, więc i tutaj wbita szpila
                                                Niestety te 3% to nie prawda. Tyle może wzrosło statystycznie... Ale jeśli się tematowi przyjrzymy bliżej, to okaże się, że spadły lub utrzymały się ceny samochodów, spadły ceny telewizorów LCD, odtwarzaczy blue-ray itd. A żywność? Wzrosty są dużo bardziej dotkliwe i sięgają nastu procent. Owszem - wzrost cen masła statystycznie łagodzi spadek cen telewizorów, ale ile razy w roku kupujemy nowy telewizor czy auto, a ile razy musimy wybrać się na zwykłe zakupy?

Ja (nie)stety w sierpniu musiałem uciekać z tonącego okrętu, ale paru znajomych znalazło się niestety bez pracy.
                                                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=544518#544518

Komentarz

• tomil
                                                  L&K
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2008
                                                  • 1179

Zamieszczone przez Agamek12
                                                  albo... szukać nowej roboty...
                                                  Z tą akurat jest ciężko, ale jest to jedyna metoda. Po zakończeniu tego kryzysu będziesz startował po wyrównanie (przez szefostwo widziane jako podwyżka) z poziomu 90% wcześniejszych zarobków. Poźniej usłyszysz- uuuu 10% podwyżka, toż to rozpusta.
                                                  Ja w tym roku dostałem 30% w plecy z tą drobną różnicą, że mi powiedzieli, że od tej pory te 30% to moja PREMIA. I to wypłacana raz na kwartał.
                                                  It doesn't matter what we're losing
                                                  It only matters what we're going to find!

Komentarz

Pracuję...