masz 2 wyjścia:
1. olać wezwanie i nie płacić - tylko jeżeli nie masz zamiaru wracać do Niemiec. Jednak przy kolejnej wizycie u sąsiadów podczas rutynowej kontroli możesz zostać zatrzymany, a auto odholowane na twój koszt.
2. zacisnąć zęby i zapłacić - każdy odpowiada za swoje przewinienia.
Jak będziesz miał pecha, to przy kontroli paszportowej na lotnisku też mogą cię zatrzymać.
Robert70 , poczekaj jak przyjdzie cokolwiek co Ciebie w tej sprawie. Na razie możesz swobodnie jeździć do Niemiec. Tam akurat w przeciwieństwie często do kraju w którym żyjemy jest zasada że ukarać można tylko sprawce. Więc najpierw muszą Cię odszukać, udowodnić winie.
jaka jest mozliwość otrzymania mandatu z Niemiec :?: Radar pstryknął mi fotkę
witaj to co koledzy pisza to bzdura zadna kontrol paszportowa na lotnisku ci nic nie zrobi bo to ty nie musiales jechac tym samochodem a mandat do polski nie przyjdzie na 10000% a co do wyjazdu tu do niemiec to jak bedziesz mial pech to go zaplacisz mi tu zrobiono pare fotek i juz mnie zatrzymano kilka razy i jak na razie nic cisza Gliniaz musi sprawdzic auto w kompie a nie zawsze mu sie chce
Nedar, ma racje. Nie zawsze wysylaja powiastki ale jesli dostaniesz kwit do zaplaty to dlug bedzie czekal na Ciebie az do nastepnej kontroli. Jesli nie bedziesz mogl go wlasnie wyrownac, zabiora Ci gablote a koszta wzrosna niewspolmiernie. Kiedys obcokrajowcy zamiast punktow dostawali podwojna kwote do zaplaty, od kiedy jestesmy w UE punkty wedruja one do kraju pochodzenia. Do 20km/h ponad dopuszczalna- nie ma punktow.
Wyczytalem to stad: http://www.auto-treff.com/bmw/vb/sho...hreadid=217177 , zeby sie upewnic zadzwonilem na tutejsza plicje a potem do komunikacji, dzialu kar za przekroczenia drogowe (Bussgeldstelle). Punkty zostana wyslane do kraju pochodzenia razem z kara pieniezna. Czy zostana one doliczone przez nasze organa, tego nie wiem.
Kto ma pewne zrodlo niech poda i nie musi przekonywac sie do mojego pisania, nie na tym mi zalezy. Opowiem swoje 2 historie: przed 11-ma laty uciekalem przed niemiecka policja, capneli mnie i dostalem (za alkohol) 500€ , nie za uciekanie. Normalna kara to 250€ plus punkty ale o zamianie dla obcych juz pisalem. Gablota czekala na parkingu az zaplace. 3 lata wstecz blysneli mnie w miescie z polskimi tablicami i do domu nie dotarla zadna powiastka. Byc moze biurokracja kosztowalaby wiecej niz szukanie mnie lub numer byl nieczytelny, nie znaju.
Forum ma m.in. zadanie edukacyjne i z takim zamyslem pisalem moje posty w tym temacie starajac sie pomoc zadajacemu pytanie, uwazam jazde po pijaku za zlo i dobrze jesli kogos moje zwierzenie poruszylo.
...Sześć lat temu dostałem "strzał" z fotoradaru na wjeździe do Saßnitz, na Rugii.
Do tej pory czekam.
...Chwila nieuwagi po nocy jazdy.
Wjazd do uśpinego miastczka, czwarta rano...
5 km/h powyżej ograniczenia prędkości.
Ale miałem szczęście, bo chwila nieuwagi czasem kosztuje zycie.
Oficjalnie przychodzą, a czy przyślą to tylko zależy w jakich okolicznościach zrobiło Ci foto. Jeśli jest to niewielkie przekroczenie to prawdopodobnie nie przyjdzie, jeśli spore to na 100% przyjdzie mandat. Słyszałem też że jak fotoradar błyśnie na czerwono to tylko postraszy, ale jak na biało to już masz zdjęcie.
Mi kilka razy zrobiło zdjęcie ale na szczęście nic nie przyszło, ostatnio pod koniec października na 30km/h miałem niecałe 40km/h i błysło ale na razie cisza. Kumplowi zrobiło na 50km/h miał ponad 60km/h i przysło do firmy chyba 30eur.
Słyszałem że mają czas do 3 miesięcy na to żeby przysłać potem niby już przepada.
A co do zatrzymania jak nie zapłacisz to nie do końca tak to wygląda. Jest tak że jak przyjdzie i nie zapłacisz to przyjdzie ponownie i dalej jak nie zapłacisz, a pojedziesz do niemiec i podczas kontroli sprawdzą to poproszą Cie o zapłatę + odsetki (bardzo minimalne), i wtedy jak powiesz że nie masz kasy to raczej Cię zatrzymają aż do momentu uregulowania mandatu, a jak wyciągniesz kasę i zapłacisz to jedziesz dalej
"Bądź uczynny, pomagaj innym - a wtedy wszyscy wokół pomyślą, że to co dla nich robisz, jest twoim zasranym obowiązkiem."
----------------------------------------------------
Kwota 70 euro jest kwota opłacalności ściągnięcia mandatu zza granicy.Więc poniżej tej sumy nic nie przyjdzie.Powyżej owszem.Wiem z autopsji.
Koledze przyszło ostatnio 25 euro za przekroczenie prędkości więc proszę nie opowiadaj bajek... zresztą wyżej kolega pisze o mandacie na 30E i też przyszedł.
Najlepsze, że wszystkie papiery po niemiecku i to twoja sprawa czy zrozumiesz co tam napisali - IMO powinni przysyłać papiery po Polsku, przecież jesteś obywatelem Polski i nie masz obowiązku znać niemieckiego.
Komentarz