Objawy to niwzalaczajaca sie matryca, czyli nic nie widac.
Jestem juz po ekspertyzie w laptoprepaircente.pl (usluga darmowa) i wg nich padla grafika. Koszt naprawy to do 1k zl, w zaleznosci co faktycznie sie zesralo. Zostalem rozniez poinformowany, ze istnieje pradopodobienstwo, ze podczas lutowania ukladu moze szlak trafic plyte glowna (takie mysle bardziej ubezpieczenie sie z ich strony, jednak prawdziwe).
Moje pytanie teraz do Was, naprawiac od razu u nich czy moze sprawdzic padaczke jeszcze gdzies indziej? Macie do polecenia jakis inny serwis, najlepiej w Warszawie? Moze ktos z Was pracuje w takim serwisie , lub znajomy?
Spróbuj odpalić laptopa na zewnętrznym monitorze jak wstanie na nim to na 99% masz kartę grafiki sprawną, mogły się poluzować kabelki od zasilania matrycy co wbrew pozorom zdarza się bardzo często a czytając twojego pierwszego posta to ten serwis tylko się domyśla że karta grafiki padła więc sądzę że włączyli laptopa zobaczyli że nic na matrycy się nie świeci i doszli do wniosku że padła grafika, jak masz grafikę osobno znaczy się nie zintegrowaną to da się ją bez problemowo wymienić jak się ma zastępstwo a jak jest zintegrowana na płycie to trzeba naprawdę mistrza lutownicy żeby wymontować układ i przylutować nowy a przy takim rozwiązaniu założę się że pierdzielnie to znowu wcześniej czy później :diabelski_usmiech
Podlaczalem juz jeden monitor i byl kpmunikat, ze brak sygnalu. Wezme jeszcze jutro do pracy i sprawdze na innej sztuce.
Grafika to GF 8600M GT, wiec niezinteeowana.
Nie do konca chce wlasnie zawiezac pierwszym specom i chcialbym to gdzies potwierdzic..
Podlaczalem juz jeden monitor i byl kpmunikat, ze brak sygnalu.
Ogólnie musisz "wyczuć że wstał system" (usłyszysz po dźwięku zalogowania do systemu [jesli go nie wyłączyłeś]) i kombinajcą klawiszy ( u mnie w Asusie jest FN+F8) przełączyć sygnał na wyjście na monitor zewnętrzny bo inaczej karta nie wie że masz go podpiętego i dlatego na monitorze wyświetla się "Brak sygnału". Jeśli wtedy monitor nie zagada to karta. Ale ja bym obstawiał jednak odpięte kabelki od matrycy.
Qulek, wydaje mi się, że jak kiedyś podłączałem monitor to automatycznie w windzie wyskoczyło jak wyświetlać obraz. Ale z ciekawości sprawdzę Twoją radę.
Sprawdziłem dziś i laptop był na gwarancji do 24.IX.2009 (przy czym wydawało mi się, że mam go gdzieś od lipca/sierpnie). Zadzwoniłem więc dziś do Asusa i zgodzili się przyjąć go jeszcze w ramach gwarancji :mrgreen:
A usterka wystąpiła nawet z godziny na godzinę. Rano ok. 10 obejrzałem odcinek How I met... 5x01, a ok 13 już była d...
Qulek, wydaje mi się, że jak kiedyś podłączałem monitor to automatycznie w windzie wyskoczyło jak wyświetlać obraz
mój M51 nie przepina sam... pokazuje że jest podpięty monitor i chce żeby mu pokazać co ma zrobić ale sam nie włączy monitora zewnętrznego.
Rób na gwarancji i sie nie łam serwis Asusa już przerabiałem i musze przyznać że nawet spoko jest. Door to door przyjechał kurier zabrał potem przywiózł i luzik. U mnie osłony zawiasów były kiepskie i odpadły. Dzwoniłem mówili że taka wada tych modeli i kazali wysyłać odrazu
We Wrocławiu serwis jest dobry i w miarę tani ponoć trochę temu były z nim problemy ale ja (kilka razy - a szczęście z różnymi rzeczami) zawsze zostałem obsłużony rewelacyjnie.
Aha firma nazywa się Orika i sały serwis mieści się chyba jedynie we Wrocławiu
Qulek, oczywiście, że wysyłam na gwarancję. Skoro się udało to załatwić to nie kombinuję dalej
Ja natomiast wysyłam do firmy NMC - PE Polska Sp. z o.o. w Koszalinie. Tak mi podali razem z numerem RMA.
Sprzęt już spakowany i czeka na kuriera.
We Wrocławiu serwis jest dobry i w miarę tani ponoć trochę temu były z nim problemy ale ja (kilka razy - a szczęście z różnymi rzeczami) zawsze zostałem obsłużony rewelacyjnie.
Aha firma nazywa się Orika i sały serwis mieści się chyba jedynie we Wrocławiu
Tylko nie Orika :shock:
Jako własciciel Palmtopa Asusa doskoale znam ten serwis...
Notabene niegdys był to serwis oficjalny Asusa... Był tak "doskonały" ze ludzie słali sprzet na naprawe gwarancyjną do Pragi i czesi nawet konsultanta gadającego po polsku sobie załatwili.
Po długich walkach wiem że serwis gwarancyjny przejeło Scientific czy jakos tak w Wawie.
Orika miała zawsze taki burdel że potrafili zapomniec zamówić części lub odesłac sprzęt bez naprawy.
pzdr
Kolego rob na gwaancji i niezadawaj pytań. Jesli laptop jest po gwarancji to polecam się do naprawy tego sprzetu.
Najczęsciej przyczyna braku wyświetlania grafiki w laptopie jest :
1) Preztwornica wysokiego napięcia
2) świetlowki w matrycy
3) uszkodzony wyłącznik wyłaczania matrycy przy zamykaniu jej
4) taśma od matrycy
5)Grafika nawet jak niezintegrowana z chipsetem to i tak wlutowana na plyte głowną i z naprową jest dużooo zabawy. W niektórych przypadkach lepiej kupic uzywaną plyte z rynku wtornego.
Jesli chodzi o nielubianego przezemnie Asusa dobry serwis miał we Wrocławiu COMES
ul. Kościerzyńska 10
51-416 Wrocław
Dział Handlowy: 071 79 29 315
Komentarz