Kino domowe

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sknerus
    Drive
    • 2008
    • 40

moim zdaniem kazdy kupujacy powinien wybrać do sklepu w którym bedzie miał możliwość skonfigurowania sobie sprzetu i go wypróbowania porządny sklep ma pomieszczenie do tego przystosowane. ile ludzi tyle opini o sprzęcie jednemy bedzie pasowało innemu nie, dlatego nalezy skorzystac z okazji i sprawdzic sprzet przed zakupem. nie mam tu na mysli odsłuch w wielkiej hali sklepowej.
    pozdrawiam i zycze udanych zakupów

Komentarz

• Nexus6
      RS
      S_OCP Member
      • 2004
      • 4847
      • Volkswagen

sknerus, odsłuch żeby faktycznie miał sens to powinien być przeprowadzony w miejscu gdzie sprzęt będzie grał docelowo,
      słuchanie sprzętu w przygotowanym pomieszczeniu w sklepie czy salonie daje jedynie pewne wyobrażenie jak może zagrać wybrany sprzęt.
      With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• sknerus
        Drive
        • 2008
        • 40

zgadzam sie z Tobą miałem na mysli jedynie to aby nie kupowac w ciemno bez wczesniejszego odsłuchu" bo ktoś ma" . bo mozna sie niezle zdziwić. a wcześniejszy odsłuch nawet w takim salonie pozwoli na jakakolwiek ocene. pozdrawiam

Komentarz

• Kejup
          Rider
          S_OCP Member
          • 2007
          • 533

Po wielu nieprzespanych nocach i przestudiowaniu miliona stron na różnych forach internetowych wybór w końcu został podjęty a zwycięzcą jest taki oto zestaw:
          Harman Kardon avr255 + Harman Kardon DVD39 + Jamo s606Hcs3 + sub200.

Dzięki za pomoc w wyborze!
          Skoda Octavia II RS 2.0 Tdi BLACK MAGIC.
          Pozdrawiam Wszystkich klubowiczów!!!

Komentarz

• RURKA
            Classic
            • 2008
            • 31

witam,
            przeglądałem forum i trafiłem na ten temat o kinie domowym
            zamierzam zakupić coś w tym rodzajum
            decyzję co do ampli podjąłem i padło na Denon 1509
            Nad głośnikami jeszcze się zastanawiam

Nurtuje mnie jednak jedno pytanie. Jak to jest jesli będe chciał zainstalowac do tego ampli głośniki 5.0 a przystosowany on jest do 5.1
            Suba nie chcę ( bynajmniej na razie)

kiedyś gdzieś usłyszałem że jeśli jest wyjście w Ampli to powinno być ono "obcążone" tzn podpięty głośnik bo inaczej po dłuższym czasie pracy ( nie wiem za bardzo jak to rozumieć) mogą się spalić końcówki mocy czy coś takiego, co ponoć jest kosztowne przy ewentualnej naprawie.

i nie jestem pewien czy ampli do 5.1 może pracować na 5.0 i nic mu nie będzie czy jesli jest 5.1 to musi być 5.1 i już ?

pozdraiwam,
            Octavia Tour 1.6 BFQ

Komentarz

• Kejup
              Rider
              S_OCP Member
              • 2007
              • 533

Witaj RURKA! Nic się nie stanie jeśli będziesz miał zestaw 5.0, po prostu wyłączysz sub w amplitunerze i git. Ja mam ampli 7.1 a słucham zestwau 5.1, wszysko można ustawić (no może prawie wszystko zależnie od amplitunera) według swoich potrzeb.

A jeśli szukasz fachowej opinii oraz rady na temat jaki sprzęt wybrać polecam to forum:

Ja skorzystałem z pomocy chłopaków i nie żałuję!

P.S.
              Wiele zależy od posiadanego budżetu :wink:

Pozdrawiam!!!
              Skoda Octavia II RS 2.0 Tdi BLACK MAGIC.
              Pozdrawiam Wszystkich klubowiczów!!!

Komentarz

• RURKA
                Classic
                • 2008
                • 31

dzięki bardzo.
                dopytam na forum w kwestii głośnieków. co do ampli już chyba się przekonałem ale zobaczymy. :-)

pozdrawiam
                Octavia Tour 1.6 BFQ

Komentarz

• grol
                  Drive
                  • 2009
                  • 95

Zamieszczone przez RURKA
                  nie jestem pewien czy ampli do 5.1 może pracować na 5.0 i nic mu nie będzie czy jesli jest 5.1 to musi być 5.1 i już ?
                  Przy 5.0 nic mu nie będzie, tym bardzej, że suba podłącza się do wyjscia niskopoziomowego a nie głośnikowego (wyskopoziomowego).
                  Amplituner taki jak 1509 może działać nawet w konfiguracji 2.0, w menu można wyłączyć niepodłączone głośniki.
                  Grzesiek

Komentarz

• cysterniarz
                    RS
                    • 2008
                    • 1887
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Kto pomoże rozwiązać zagadkę, bo ja chłop prosty budowlankie znam ale z elektroniką cienko :wink:
                    Stare bycze kolumny nie wejdą w nowe miejsce :cry: i szukam małego zestawu 5.1 do powieszenia na ścianach. Wydatki ograniczone bo to nie było planowane więc do wymiany sam zestaw kolumn. Ampli to stara Yamaha v361 5x100 na 6ohm [ma służyć tylko do kina więc kwestie grania w stereo pomijamy].

Znalazłem JBL SCS 178 ale problem jest z impedancją = 4ohm, ampli z tym zestawem się wyłacza po kilu min grania - następuje przeciążenie ?
                    Drugi zestaw to Infinity Primus HCS na 8ohm.

Czy dobrze rozumuje że jak ampli jest 6ohm a kolumny 4ohm to przeciążam ampli?
                    A jeżeli podłącze kolumny 8ohm? - będzie to grało, wydajność mocno spadnie ?
                    Nic rozsądnego w tej cenie nie znalazłem oprócz Infinity Primus HCS .

Poddaje się już normalnie, myślałem że zwyczajnie idzie się i kupuje kolumny a tu zonk.

Komentarz

• Nexus6
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2004
                      • 4847
                      • Volkswagen

cysterniarz, obejrzyj sobie: http://sklep.soundpower.pl/?p=produc...Name=hkts-11bq
                      With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• splawik
                        L&K
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 1292

cysterniarz, A nie masz z tyłu Yamahy przełącznika 4-8 Ohm?? Ja mam RX-V550 i korzystam z takiego przełącznika, a kolumienki mam też Yamahy 5.0 NS-P60 i NS-45E. Kolumienki są na 6 Ohm.
                        A6 Avant 1.9 TDI AVG - przedlift
                        AR 156 SW 1.9 JTD 16V - półlift
                        O1 Combi 1.6 MPI BFQ - polift
                        -------------------------------------------------
                        Dysponuję kasownikiem do poduszek VAG

Komentarz

• cysterniarz
                          RS
                          • 2008
                          • 1887
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

HK fajny już go oglądałem i słuchałem ale cena trochę mnie zabija.
                          splawik, no nie ma niestety regulacji ponoc tylko modele dla usa miały możliwość zmiany.

Komentarz

• Purchawa
                            Admin
                            S_OCP Member
                            • 2004
                            • 8007

A czy jest jakis mini zestaw 5.1 z amplitunerem w komplecie, ktory mialby max 15cm wysokosci, a do tego 3 wejscia optyczne?
                            "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
                            Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• RURKA
                              Classic
                              • 2008
                              • 31

Zamieszczone przez grol
                              Zamieszczone przez RURKA
                              nie jestem pewien czy ampli do 5.1 może pracować na 5.0 i nic mu nie będzie czy jesli jest 5.1 to musi być 5.1 i już ?
                              Przy 5.0 nic mu nie będzie, tym bardzej, że suba podłącza się do wyjscia niskopoziomowego a nie głośnikowego (wyskopoziomowego).
                              Amplituner taki jak 1509 może działać nawet w konfiguracji 2.0, w menu można wyłączyć niepodłączone głośniki.
                              Dzięki to już kumam. :-)
                              pozdrawiam.
                              Octavia Tour 1.6 BFQ

Komentarz

Pracuję...