Zafira za 20.000zł? Doradzcie...

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • qickare
    Rider
    • 2007
    • 286

Drodzy Koledzy, mam do Was następujące pytanie a mianowicie mam OIIFL 1,6 z 2009 roku wersja Mint, kupioną 19.01.2010r od wczoraj zauważyłem następującą zmianę: od momentu zakupu do wczoraj na wyświetlaczu centralnym miałem pokazaną temperaturę zewnętrzną a od wczoraj pokazuje mi ile jeszcze przejadę na zawartości baku i nie pokazuje temperatury!! Czy to jest normalne? Moi znajomi, którzy mają też OII Mint mówili mi, że świeci im się temperatura.
    Nadmieniam że ta wersja auta nie ma komputera i na przełączniku wycieraczek i kierownicy nie mam żadnych przycisków!
    Pzdr
  • Agamek12
    RS
    S_OCP Member
    • 2006
    • 9943
    • Ford

Koledzy, z uwagi na fakt kolejnego powiekszania się rodziny, szukam od jakiegoś czasu czegoś większego od swojej O1 kombi, a przy okazji niewiele droższego. Stawiam przede wszystkim na minivana w postaci Zafiry A. I znalazłem coś takiego: http://www.moto.allegro.pl/item75256...fira_2001.html
    Po oględzinach stwierdziłem:
    1. opony letnie do śmietnika (3mm)
    2. klima nie bangla
    3. hamulce słabawe (tzn. dobrze hamuje, ale miękki pedał i trzeba wcisnąć dość mocno)
    4. autem jeździł pies, bo ma sporo sierści i niezbyt świeży zapach
    5. sprzęgło łapie dość wysoko
    6. nie działa centralny zamek na tylne prawe drzwi
    7. nuuuudne wnętrze
    8. brak rolety bagażnika
    Zalety:
    1. prawdziwy przebieg
    2. serwisowany w ASO do 121.000km (wiosna 2008)
    3. żadnych stuków, puków
    4. dobrze przyspiesza, nie szarpie, nie ściąga
    5. brak wycieków
    6. brak korozji (wymaga małej zaprawki tylko na tylnej klapie przy listwie oświetlenia rejestracji i spryskiwaczu)
    7. działający, oryginalny szklany szyberdach oraz ogrzewanie stołków
    8. wszystkie szyby w oryginale
    9. nie ma śladów jakichkolwiek napraw blacharskich
    10. nowe opony zimowe (ale z kolcami )
    11. wnętrze bez oznak zużycia/zniszczeń (poza tymi od psa)
    12. wnętrze w welurze
    13. cztery poduszki (ale bez wyłączania)
    14. NIE JEST SREBRNA/GRANATOWA!!! :-)
    To, co udało mi się wytargować, to kwota 18.300zł za zarejestrowane auto + nabicie i sprawdzenie klimatyzacji po stronie sprzedającego. W podanej cenie jest również ubezpieczenie OC na 6 miesięcy. Ostateczny werdykt co do zakupu po wizycie w ASO. Aha, wybór benzyny 1.8 jest nieprzypadkowy - tylko takiego szukam.
    Powiedzcie mi jeszcze jak to jest z rejestracją: czy jeśli kupuję auto z "miękkim" dowodem, to czy proces jego rejestracji jest identyczny z procesem rejestracji auta z dowodem "twardym"? Czy opłata skarbowa to wciąż 2% wartości auta?
    Jeśli chodzi o dodatkowe koszty, to prawdopodobnie zostawię sobie koła ze Skody i wstawię je do Zośki. Rozrząd wraz z wymianą, olej, świece, filtry, hamulce, czyszczenie wnętrza, itp. powinny mnie wynieść chyba nie więcej, niż 1200-1500zł? Po około 1000-1500km założę gaz.
    Grzeszyć z tą Zosią???
    I nie mówice mi tylko, żebym coś dołożył do lepszego/droższego auta - nie chcę, bo z uwagi na wydatki związane ze swoim potrójnym (za chwilę) babińcem i chęć jak najszybszego spłacenia kredytu na "kwadrat" ograniczam budżet zakupowy do 20.000zł
    Adam... Używam:
    Rolka: e11FL 97KM/130Nm
    Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• tom2212
      RS
      • 2008
      • 3892

zastanow sie bo czekaja spore wydatki

1. opony letnie do śmietnika (3mm) - trzeba kupic nowe
      2. klima nie bangla niby nabije a czy na pewno bedzie szczelna\ ??
      3. hamulce słabawe (tzn. dobrze hamuje, ale miękki pedał i trzeba wcisnąć dość mocno) - cos do robienia
      4. autem jeździł pies, bo ma sporo sierści i niezbyt świeży zapach - no jesli lubisz
      5. sprzęgło łapie dość wysoko - bedzie robota
      6. nie działa centralny zamek na tylne prawe drzwi - kolejny wydatek
      7. nuuuudne wnętrze - kupisz maskotke bedzie lepiej
      8. brak rolety bagażnik - no i tu tez wydatek no chyba ze bedzie cerata

no i dlaczego chce sprzedac przecież niedawno ja zarejestrowal - mysle ze nie warto

Komentarz

• Agamek12
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 9943
        • Ford

Zamieszczone przez tom2212
        no i dlaczego chce sprzedac przecież niedawno ja zarejestrowal - mysle ze nie warto
        Auto jest sprowadzone na handel. Nie jest jeszcze zarejestrowane, bo wciąż nie zostały porobione wszystkie opłaty (w tej chwili jest tylko akcyza)...

A koszty jakoś mnie bardzo mocno nie przerażają, bo:
        1. opony letnie do śmietnika (3mm) - trzeba kupic nowe - planuję kupić auto na jakieś 60-70k km - i tak kiedyś musiałbym kupić nowe
        2. klima nie bangla niby nabije a czy na pewno bedzie szczelna\ ?? - jestem umówiony, że razem jedziemy na serwis klimy i sprawdzam, co jest problemem
        3. hamulce słabawe (tzn. dobrze hamuje, ale miękki pedał i trzeba wcisnąć dość mocno) - cos do robienia - może to problem zużytych tarcz/klocków - rozwiązanie jak w p. 1
        4. autem jeździł pies, bo ma sporo sierści i niezbyt świeży zapach - no jesli lubisz - porządne pranie za 100-150zł załatwi problem
        5. sprzęgło łapie dość wysoko - bedzie robota - w Golfie też tak miałem i przejechałem bez naprawy 60k km - może i tu się da - tym bardziej, że się nie ślizga
        6. nie działa centralny zamek na tylne prawe drzwi - kolejny wydatek - może przetarł się kabelek?
        7. nuuuudne wnętrze - kupisz maskotke bedzie lepiej - :-) - założę białe tarcze zegarów
        8. brak rolety bagażnik - no i tu tez wydatek no chyba ze bedzie cerata - ma ciemne szyby - i tak nic nie widać...
        Cóż, zdaję sobie sprawę, że jest to używane auto i jak w każdym używanym, konieczne są jakieś nakłady...
        Adam... Używam:

Komentarz

• alfee
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 2583

Agamek12, Też miałem taki sam dylemat przy powiększaniu się rodziny. I nawet na chwilę nie brałem pod uwagi zafiry. To nie jest auto, które nadaje się na rodzinne. Wolałem coś dobrego i sprawdzonego. Kupiłem sharana i nie żałuję. Jest duuuuuużo większy od zafiry i Octavii. Mało pali i się nie psuje. A jakby coś padło, to naprawy są śmiesznie tanie. Tak samo jak w octavii. Zastanów się jeszcze raz. Zafira to tylko rozdmuchana w górę Astra. Nie ma w niej więcej miejsca niż w octavii.
          Alfee
          Ford Mondeo MKIII kombi Duratec HE 1.8 16V + LPG
          Kawasaki ER5 :-)

Komentarz

• Agamek12
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 9943
            • Ford

Zamieszczone przez alfee
            Nie ma w niej więcej miejsca niż w octavii.
            No właśnie ma, sporo takim autem (kuzyna) pojeździłem i wiem. Siedzi się wyżej, jest nieco szerzej, zdecydowanie więcej miejsca jest z tyłu.
            No i nie mam szans, aby kupić coś sensownego z "trojaczków" za założone przeze mnie 20.000zł...
            Adam... Używam:

Komentarz

• alfee
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 2583

Zamieszczone przez Agamek12
              Siedzi się wyżej,

I dlatego wydaje się, że jest więcej miejsca z przodu.
              Wymiary Zafiry/Octavii

Wysokość 1637/1431
              Szerokość 1742/1731
              Długość 4317/4507
              Rozstaw osi 2694/2512

Jak widać po powyższym tylko rozstaw osi jest na korzyść Zafiry, co potwierdza większą ilość miejsca dla pasażerów z tyłu. Za to nie ma prawie wcale bagażnika. No i te pseudo fotele w bagażniku :P

Ja wybrałem VW dlatego, że ma normalne 7 foteli. A nie kanapę i jakieś rozkładane taborety na których i tak nikt nie ujedzie dalej niż 10 km.

nie mam szans, aby kupić coś sensownego z "trojaczków" za założone przeze mnie 20.000zł...

No rzeczywiście to jest trudny temat. Dołóż jeszcze 5-6 kpln i znajdziesz godny uwagi egzemplarz.
              Alfee

Komentarz

• Agamek12
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 9943
                • Ford

Zamieszczone przez alfee
                Jak widać po powyższym tylko rozstaw osi jest na korzyść Zafiry, co potwierdza większą ilość miejsca dla pasażerów z tyłu. Za to nie ma prawie wcale bagażnika. No i te pseudo fotele w bagażniku :P
                Ale mi właśnie chodzi o to, żeby z tyłu mieć więcej miejsca. A "prawie nie ma bagażnika" tylko przy rozłożonym 6 i 7 fotelu - przy pięciu miejscach kufer ma większy, niż Octavia...
                Adam... Używam:

Komentarz

• paf
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 3140

Agamek12, widać jasno że ci się "micha cieszy do tego auta" zadaj sobie pytanie czy my nie widząc tego auta i nie dostarczając ewidentnych dowodów na to że to padaczka albo nie, jesteśmy w stanie odwieść cię od chęci jego zakupu?

myślę że nie jesteśmy zatem...

mnie osobiście zafirka 1 się podoba i nie uważam jej za małe czy ciasne auto ale chyba faktycznie przepaści nie ma od O1 - zaznaczam - przepaści a nie różnicy

trochę to tak wygląda jakbyś nas przekonywał że jednak weźmiesz tą zafirę i chciał przyklaśnięcia - ja to rozumiem ale tak się nie da
                  pozdrawiam i życzę udanego zakupu tego czy innego auta

Komentarz

• Guguś
                    L&K
                    S_OCP Member
                    • 2008
                    • 1212

Agamek12, Ja osobiście po tym jak dmuchnęli mi moja kochaną octavkę zamierzałem kupić vana, brałem pod uwagę: Sharana, Alhambrę, Zafirę

Sharany w miarę dobre były grubo ponad 35 tysków, Alhambry podobnie, Zafira jest ładnym autkiem ale tylko z zewnątrz, jak wsiadłem do środka i zobaczyłem deskę a dokładnie ten tunel środkowy to powiedziałem, ze nie zrobię Sobie tego, co bym wsiadał i na wymioty by mi się zbierało.

W ostateczności padło na Passata B5 FL, generalnie cały czas rozmyślam na zamianie na Sharana i tylko i wyłącznie na Sharana.

Witaj szkoło, żegnajcie kochane pieniążki.

Komentarz

• alfee
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 2583

przy pięciu miejscach kufer ma większy, niż Octavia...

W papierach rzeczywiście ma większy, bo ma wyżej dach. Porównaj pojemność do linii szyb. Ale jak już napisał paf, widać, że jesteś zdecydowany kupić ten samochód.
                      Nie chciałem pisać tak dosadnie:
                      Zamieszczone przez Guguś
                      jak wsiadłem do środka i zobaczyłem deskę a dokładnie ten tunel środkowy to powiedziałem, ze nie zrobię Sobie tego, co bym wsiadał i na wymioty by mi się zbierało.
                      Ale też tak właśnie myślę. Ja jako kierowca oglądam auto głównie od środka i pod tym kątem patrzę na deskę rozdzielczą. I możesz mówić co chcesz, ale opel nigdy nie miał chociażby przyzwoitego wnętrza i to w żadnym modelu. Już nie piszę, że któreś mogłoby być ładne. Ale ... o gustach się nie dyskutuje
                      Jeżeli rzeczywiście kupisz to auto, to niech Ci się sprawuje jak najlepiej.
                      Acha i weź jeszcze pod uwagę, że trzy foteliki nie zmieszczą Ci się i tak w Zafirze na tylej kanapie. No chyba, że masz jakieś mikro foteliki. Ale ja takich nie znalazłem. Nawet Audi A6 Avant ma za wąską kanapę.
                      Ja wybierałem auto dla trójki dzieci z miarką. Trzy foteliki koło siebie (takie najpopularniejsze modele) to minimum 140 cm. Zamknij drzwi w Zafirze i zmierz ile masz miejsca między boczkami drzwi.
                      Alfee

Komentarz

• Agamek12
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 9943
                        • Ford

Alfee, ja wcale nie uważam Zafiry za super auto. I też uważam, że wnętrze ma niezbyt ładne (czarne, smutne, plastikowe). Ale nie dam rady kupić auta typu Galaxy/Sharan/Alhambra po liftingu za określoną przeze mnie kwotę, a przedliftowe w środku są jeszcze brzydsze niż Zafira. Nie chcę też podwyższać budżetu na zakup auta (choć mógłbym). I tak kółko się zamyka... I jak to zostało słusznie zauważone, to tak naprawdę powiększona Astra, ze wszystkimi jej wadami i zaletami...
                        Poza tym szukam auta dla rodziny 2+2...

PS: gdybym chciał wydać 35-40zł to z całą pewnością szukałbym Tourana... ale mam tylko 20.000zł :|
                        Adam... Używam:

Komentarz

• alfee
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 2583

Poza tym szukam auta dla rodziny 2+2...

W pierwszym poście napisałeś, że będziesz miał trójkę dzieci. Więc pod takim kątem Ci doradzałem i przekazywałem swoje sugestie. Bo sam niedawno miałem taki sam dylemat. Ale jak na 2+2, to spokojnie octavia wystarcza. Nie zmieniaj na gorsze :P
                          Alfee

Komentarz

• Agamek12
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 9943
                            • Ford

Zamieszczone przez alfee
                            W pierwszym poście napisałeś, że będziesz miał trójkę dzieci.
                            Babiniec: żonę i dwie córki... :-)

[ Dodano: Czw 08 Paź, 09 21:50 ]
                            Zamieszczone przez alfee
                            Ale jak na 2+2, to spokojnie octavia wystarcza.
                            Niestety, Octavia jest za mała...:-(
                            Adam... Używam:

Komentarz

• tom2212
                              RS
                              • 2008
                              • 3892

Agamek12, to kup C5

Komentarz

• alfee
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 2583

Babiniec: żonę i dwie córki... :-)
                                To ja źle zrozumiałem.

Niestety, Octavia jest za mała...:-(
                                Mnie wystarczała na dwójkę dzieci i bagażnik też wszystko zmieścił.
                                Alfee

Komentarz

• oolsztyniak
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 6647
                                  • Superb II combi (3T5)
                                  • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Zamieszczone przez alfee
                                  ale opel nigdy nie miał chociażby przyzwoitego wnętrza i to w żadnym modelu
                                  moja vectra wygladala calkiem ciekawie w srodku :P
                                  Była O2 RS 190 km / 436 Nm
                                  Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm

Komentarz

• Agamek12
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 9943
                                    • Ford

Zamieszczone przez oolsztyniak
                                    Zamieszczone przez alfee
                                    ale opel nigdy nie miał chociażby przyzwoitego wnętrza i to w żadnym modelu
                                    moja vectra wygladala calkiem ciekawie w srodku :P
                                    ale ja do dziś zachodzę w głowę, jaki "kalkulator" wyliczył, że skokowa regulacja kierownicy (tylko góra-dół) i włączniki regulacji szyby w tunelu środkowym są tańsze, niż "normalna" regulacja (góra-dół i bezstopniowa kierownicy oraz przełączniki szyb na drzwiach)...
                                    Adam... Używam:

Komentarz

• alfee
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 2583

oolsztyniak, To nie wygląda "przyzwoicie"

Ale o gustach się nie dyskutuje.
                                      Dla mnie to kupa. Jakby ten co to wymyślał kichnął na stół kreślarski i tam gdzie była kropka, to przycisk dał albo pokrętło. A kratki nawiewów to chyba z kamaza zaadaptowali. :P Lipa.
                                      Alfee

Komentarz

• Agamek12
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 9943
                                        • Ford

Zamieszczone przez alfee
                                        o gustach się nie dyskutuje
                                        No cóż, potwierdza się tu odwieczna prawda: nie to jest ładne, co jest ładne, ale to, co się komu podoba...
                                        Choć trzeba być np. ogromnym fanem Skody aby przekonywać, że wnętrze Vectry C jest brzydsze/mniej ciekawe, niż wnętrze Octavii Tour. Ale np. pomysł z samopowracającym przełącznikiem kierunków to chyba Oplowi nie wyszedł...
                                        Adam... Używam:

Komentarz

Pracuję...