HID i ksenon bez samopoziomowania = brak ważnego badania

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • zbynio_63
    Drive
    • 2010
    • 46

Dużo szczęścia
    Jestem oszustem występującym wcześniej pod nickami Speedy, Paweł-SK, Pawulon_rs. NIE RÓB ZE MNĄ ŻADNYCH INTERESÓW.
    Szczegóły tutaj:
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=35044
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=28595
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=24798
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=23313
  • westwi78
    RS
    • 2008
    • 2940

załącznik I dział I
    punkt 4.1.5 i 4.1.6

ostateczna podstawa prawna do eliminacji hid`ów ale też dokładanych ksenonów bez samopoziomowania.

Komentarz

• Big
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 6389

westwi78, to "tylko" przepis Jesli będize stosowany tak jak do tej pory, jeśli nadal będzie można otrzymać aktualne badanie techniczne od diagnosty który nawet NIE WIDZI samochodu to co zmienią nawet najostrzejsze nowe przepisy ??
      Puki prowo bedize stosowane w wposób wybiórczy, tak jak robi to policja drogowa, puty nic się nie zmieni
      Czarny Elegance

Komentarz

• westwi78
        RS
        • 2008
        • 2940

Dotychczas nie było tak jednoznacznego przepisu zarówno dla diagnostów jak i RD.
        Akurat w moim rejonie za HID wzięli się bardzo ostro.

Komentarz

• Big
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 6389

Zamieszczone przez westwi78
          Dotychczas nie było tak jednoznacznego przepisu zarówno dla diagnostów
          Jak to nie było przepisu ??? dotychczas tez był zapis mówiący o ustawianiu świateł i ich rodzju
          A pozatym, czy wierzysz że pan Waldek, ktory do tej pory podbijał dowody rejestracyjne za flaszkę, nie widząc nawet auta na oczy nagle , po tej nowelizacji, się zmieni i bedzie przykładym diagnostą ?? O naiwności !!!
          Czarny Elegance

Komentarz

• marek1
            Drive
            • 2009
            • 91

wiem ze temat hid-uw jest jak rzeka ale powinni przestac montowac je w samochodach bo to masakra nie swiatła :? niestety w warszawie jezdzi pełno pseudo xenonu i nic z tym nie robia stare vectry i seaty to norma nie polecam wszystkim zakładania takich zestawów

Komentarz

• westwi78
              RS
              • 2008
              • 2940

Zamieszczone przez Big
              Dotychczas nie było tak jednoznacznego przepisu zarówno dla diagnostów
              Jak to nie było przepisu ??? dotychczas tez był zapis mówiący o ustawianiu świateł i ich rodzju
              A pozatym, czy wierzysz że pan Waldek, ktory do tej pory podbijał dowody rejestracyjne za flaszkę, nie widząc nawet auta na oczy nagle , po tej nowelizacji, się zmieni i bedzie przykładym diagnostą ?? O naiwności !!!
              Bardziej mi tu chodzi o RD. Zabiera dowód za coś takiego i jedź teraz do diagnosty który ci to klepnie jak jest wskazany powód.

Komentarz

• Big
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 6389

Bardziej mi tu chodzi o RD. Zabiera dowód za coś takiego i jedź teraz do diagnosty który ci to klepnie jak jest wskazany powód.
                Pożyjemy, zobaczymy. Ja twierdzę, że nic się nie zmieni Po prostu najpierw musi się chcieć człowiekowi inaczej żadne przepisy nic nie pomogą. A znając polska mentalnośc to przepisy sobie, a zycie sobie.
                P.S. Przepis mówiący o nakazie jazdy prawym pasem też jest, ba nawet taryfikator mandatów ujmuje to wykroczenie i co ? I nic
                Czarny Elegance

Komentarz

• westwi78
                  RS
                  • 2008
                  • 2940

No przecież ja nigdzie nie napisałem że od jutra nie będzie HID`ów na polskich drogach. Piszę tylko że to rozporządzenie jednoznacznie wskazuje że brak samopoziomowania i sprysków przy wyładowczych źródłach światła = brak przeglądu . Do tej pory to było bardziej podejście od strony homologacji, teraz jest jak na tależu.

Komentarz

• Tomaszek
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2008
                    • 1545
                    • Citroen

Niestety diagnosci się muszą znać to jest najważniejsze!
                    Trzy razy byłem ustawiać ksenonki na stacjach diagnostycznych i trzy razy słyszałem:
                    proszę ustawić regulację reflektorów na zero!
                    Król załamał ręce :P
                    Tak więc za Hid-y się może biorą,ale ksenonki prawie wszystkich przerastają,niestety!

Komentarz

• westwi78
                      RS
                      • 2008
                      • 2940

No ja mówię o HID - bo to jest dramat na drodze.

Komentarz

• Big
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 6389

Piszę tylko że to rozporządzenie jednoznacznie wskazuje
                        i tu sie z Tobą zgadzam " rozporządzenie wskazuje...." i to jest problem, bo to nie rozporządzenie eliminuje nieprawidłowości tylk człowiek które je stosuje bądz nie. A od samego początku próbuje ci powiedzieć, że w Polsce ustawa, rozporzadzenie, zarządzenie to tylko kartka papieru która niczemu nie słuzy
                        Co z tego że ustawa o podatkach zakazuje powójnego opdatkowania skoro takie odpodatkowanie istnieje w majestacie prawa - widzisz analogię ??
                        Wszystko zalezy od CZŁOWIEKA, a ten w Polsce nie jest skory do stosowania prawa i przedkłada prywate nad interes społeczny. Dlatego uwazam że nawet najbardziej rygorystyczne przepisy nic nie zmienią puki nie zmieni się mentalności ludzi w tym kraju.
                        Czarny Elegance

Komentarz

• westwi78
                          RS
                          • 2008
                          • 2940

Nie, nie widzę ale to dyskusja już na zupełnie inny temat.

Komentarz

• Big
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 6389

Nie, nie widzę
                            No to powiem wprost - NIc sie nie zmieni po tej nowelizacji, bo ani policjantom ani diagnostom nie bedzie się chciało stosować tych przepisów (dodatkowa robota za te same pieniadze - tak mysla ci ludzie i żadne nowe przepisy tego nie zmienią).
                            Czarny Elegance

Komentarz

• westwi78
                              RS
                              • 2008
                              • 2940

Zamieszczone przez Big
                              No to powiem wprost - NIc sie nie zmieni po tej nowelizacji, bo ani policjantom ani diagnostom nie bedzie się chciało stosować tych przepisów (dodatkowa robota za te same pieniadze - tak mysla ci ludzie i żadne nowe przepisy tego nie zmienią).
                              raczej łatwiejsza robota za te same pieniądze - kiedyś wywody o homologacji (nie każdy chciał i nie każdy wiedział) dzisiaj wprost można się na rozporządzenie powołać.
                              Wystarczy jedno szkolenie w OPI i RD i ci którzy do tej pory nie chwytali się tego bo bali się że nie będą tego umieli udokumentować nabiorą pewności.

Komentarz

• Big
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 6389

raczej łatwiejsza robota za te same pieniądze
                                Jak pisałem wyżej, pożyjemy zobaczymy, ja jestem gotów postawic dolary przeciw orzechom, ze za 2-3 lata HID-y nadal bedą w takiej samej liczbie jak teraz.
                                Czarny Elegance

Komentarz

• westwi78
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 2940

Zamieszczone przez Big
                                  Jak pisałem wyżej, pożyjemy zobaczymy, ja jestem gotów postawic dolary przeciw orzechom, z eza 2-3 lata HID-y nadal bedą w takiej samej liczbie jak teraz.
                                  no i to byłby wielki sukces gdyby tak się stało, bo to by znaczyło że ich nie przybywa
                                  a na miejsce wyeliminowanych zawsze się znajdzie następny matoł.

Komentarz

• g_rego_r
                                    Rider
                                    • 2008
                                    • 496

a na miejsce wyeliminowanych zawsze się znajdzie następny matoł.
                                    a wystarczy zakaz sprzedaży tego badziewia i podnieść kary za przyłapanie na używaniu takowych i po temacie

Komentarz

• _tm_
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2004
                                      • 2333
                                      • Superb III (3V3)
                                      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                      • CDAA 1.8 TSI 160 KM
                                      • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Jeśli chodzi o dokładane, oryginalne ksenony to podmiana na standardowe lampy to jakieś 5-10 minut roboty, więc nawet jakby diagnosta się uparł, że nie podbije dowodu to za rogiem można zmienić lampy i wrócić na przegląd .
                                      S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
                                      Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
                                      -------------------------------------------------------------------------
                                      O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
                                      O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
                                      O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010

Komentarz

• andriu21tg
                                        L&K
                                        S_OCP Member
                                        • 2008
                                        • 1499

Zamieszczone przez _tm_
                                        Jeśli chodzi o dokładane, oryginalne ksenony to podmiana na standardowe lampy to jakieś 5-10 minut roboty, więc nawet jakby diagnosta się uparł, że nie podbije dowodu to za rogiem można zmienić lampy i wrócić na przegląd .
                                        dokladnie

Komentarz

• piotrek_os
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 8160
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zwrócie uwage na ori ksenony w citroenie C4 - jak sie mijam z tymi autami to prawie jak HID w zwykłej lampie.
                                          Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• kowal 2002
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 5161

Dobra Panowie, 15 minut temu zrobiłem badanie techniczne swojej OII ( dokładane ksenony, z ręcznym poziomowaniem). Stacja wybrana przypadkowo ( wcale nie "na zadupiu"). Miałem szukać gdzieś w pobliżu roboty dopiero jutro, ale przyuważyłem jakąś po drodze, więc zajechałem. ZERO pytań, sprawdzili tylko standardowo przyrządem czy są dobrze ustawione, nic na temat poziomowania i działania układu sprysków ( mogły by być tylko naklejone zaślepki ).
                                            Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                                            Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• Big
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 6389

Zamieszczone przez kowal 2002
                                              ZERO pytań, sprawdzili tylko standardowo przyrządem czy są dobrze ustawione, nic na temat poziomowania i działania układu sprysków ( mogły by być tylko naklejone zaślepki ).
                                              a nie mówiłem
                                              Czarny Elegance

Komentarz

• lukasz3112
                                                RS
                                                • 2008
                                                • 3607

kowal 2002, no i tak jest było i będzie. bo diagnoście zwisa i powiewa, że masz regulację ręczną a nie samopoziomowanie. Czy masz spryski czy tylko zaślepki...
                                                Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3

Komentarz

• loru
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 4286
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez lukasz3112
                                                  no i tak jest było i będzie. bo diagnoście zwisa i powiewa, że masz regulację ręczną a nie samopoziomowanie. Czy masz spryski czy tylko zaślepki...
                                                  dokładnie, ech......
                                                  a jak jakiś się będzie czepiał to pojedzie za róg zmieni na H7 w najlepszym przypadku i wróci z powrotem już "sprawnym" autem wieć na diagnostów bym raczej tu nie liczył, prędzej taki pajac będzie miał problemy jak spowoduje wypadek o ile poszkodowany wspomni że go "oślepił".
                                                  O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

Pracuję...