HID i ksenon bez samopoziomowania = brak ważnego badania

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • piotrek_os
    RS
    S_OCP Member
    • 2006
    • 8160
    • Octavia II (1Z3)
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez kowal 2002
    działania układu sprysków ( mogły by być tylko naklejone zaślepki ).
    to jak kiedys rozmawialismy.....ze policjantowi to by wytłumaczył ze auto musi miec przynajmniej predkosc 40 km/h zeby sie spryski wysuneły i widac diagnoscie tak samo :szeroki_usmiech
    Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• piotrek_gdy
      RS
      • 2008
      • 7723
      • Volkswagen
      • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez piotrek_os
      ze auto musi miec przynajmniej predkosc 40 km/h zeby sie spryski wysuneły
      już nie przesadzaj- powiedz, że musi być w ruchu :diabelski_usmiech
      przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• piotrek_os
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 8160
        • Octavia II (1Z3)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez piotrek_gdy
        Zamieszczone przez piotrek_os
        ze auto musi miec przynajmniej predkosc 40 km/h zeby sie spryski wysuneły
        już nie przesadzaj- powiedz, że musi być w ruchu :diabelski_usmiech
        hahhahaah w ruchu to jeszcze bedzie chciał zeby sie ruszylo.....a 40 km/h to mu sie raczej leciec nie bedzie chciało......i ta pomka cisnieniowa jeszcze oko moze wybic jakby prysneło w miejscu
        Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• looker
          RS
          • 2008
          • 1886
          • Octavia II (1Z3)
          • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Nie demonizowałbym też tak bardzo HID-ów. W soczewkowych lampach, dobrze ustawione potrafią lepiej świecić niż niejedne "samopoziomowane" xeny ori z fabryki. Fakt "autentyczny". :P
          BTW - sam włożyłem na próbę HID-y w lampę od H4 i zdziwilibyście się jakie odcięcie było na ścianie, poza tym - ŻADEN kierowca z naprzeciwka mi nie mrugnął, pytałem na CB tych z przodu i z tylu czy nie rażę - zero problemów. Ale czy to znaczy że są legalne - niestety - nie... Nawet sprysków nie mam...
          OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
          SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/

Komentarz

• kowal 2002
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 5161

Zamieszczone przez lukasz3112
            kowal 2002, no i tak jest było i będzie. bo diagnoście zwisa i powiewa, że masz regulację ręczną a nie samopoziomowanie. Czy masz spryski czy tylko zaślepki...
            Ja mam spryski ( tutorial na forum w dziale Poradniki ) i to działające tak jak ja chcę a nie bezsensownie co 5 spryskanie szyby.

Co do samopoziomowania to czasami by się przydało ( np. długie, proste podjazdy pod stromę wzniesienia ), ale zdarza mi się to rzadko a wtedy i tak jeden ruch ręką załatwia sprawę. Generalnie w wypadku braku autopoziomowania światła trzeba ustawić delikatnie niżej niż normalnie i w normalnej jeździe naprawdę nie ma problemu ( jeżdzę już tak rok czasu / 33kkm i nie zdarzyło mi się, żeby ktoś z przeciwka mignął ). Bardzo ważne jest też ustawienie świateł w poziomie ( lewo-prawo ) tak by nie świecić w lusterka auta przed nami.

looker gdyby wszyscy wkładali HID-y do soczewek to praktycznie nie było by problemu. Niestety standard to HID w szklanym kloszu z gładkim odbłyśnikiem a wtedy to MASAKRA!
            Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
            Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• AdamB
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 8030
              • Octavia IV (NX3)
              • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Co do samopoziomowania to czasami by się przydało ( np. długie, proste podjazdy pod stromę wzniesienia
              Tutaj mam pytanie. Samopoziomowanie działa wg różnicy ugięć na wahaczach. Więc jeżeli jesteś na długim podjeździe to myślisz że Ci światła obniży? Chyba nie, bo chyba różnica ugięć wahaczy nie zmienia się na samym podjeździe. No sam nie wiem.
              Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• kowal 2002
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 5161

AdamB, na podjeździe dupa auta idzie w dół a przód w górę ( wektor siły jest odchylony do tyłu o kąt pod jakim wjeżdża auto ) a to powoduje zmianę ugięcia przód-tył.

Komentarz

• AdamB
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 8030
                  • Octavia IV (NX3)
                  • DKZA 2.0 TSI 190 KM

kowal 2002, w moim przypadku to jest chyba niezauważalne, pewnie wina lekkiej dupy i słabego silnika :szeroki_usmiech

Komentarz

• alias27
                    Drive
                    • 2008
                    • 82

Mam pytanie:

Teraz sa dostepne HID-y do kazdego rodzaj gniazda w lampie. Maja homologacje. Oczywiscie wszyscy twierdza, ze lampa jako calosc musi miec homologacje. Jak taki zarnik ja uzyskal?. Skoro ma znak E cos tam to chyba nie uzyskal homologacjii do swiecenia na choince bo sluzy do gniazda w lampie np.H7,H1 itd.
                    Co Wy na to??? Co oznacza wogole homologacja jesli chodzi o zarnik, zarowke itd. Przeciez ona nigdy sama nie pracuje.
                    Octavia scout 2.0 TDI

Komentarz

• Zoltar
                      Rider
                      • 2005
                      • 722

Takie wynalazki nie mają prawdziwej homologacji, i mieć jej nie będą
                      www.soft-car.pl
                      www.chiptuning-gdansk.pl

- Chiptuning silników benzynowych oraz diesla
                      - Wyłączanie DPF
                      - Hamownia Obciążeniowa

Komentarz

• sew1981
                        RS
                        S_OCP MemberModeratorr
                        • 2009
                        • 10917
                        • Fiat

czy policja nie moze z tymi hidowcami na drodze porzadku w koncu zrobic?!
                        jeszcze jak te hidy sa w soczewach zainstalowane, to mozna przezyc, np w passku b5 lifcie
                        ale jak debile laduja to do lustrzanych wielkich relflektorow, w autach typu toyota landcruiser...i zabijaja tym swiatlem kazdego, nawet tego za kim stoja w korku..to juz skandal..!! smierc hidom!

Komentarz

• czernobyl
                          L&K
                          • 2008
                          • 1276
                          • Octavia III (5E3)
                          • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                          • BSE 1.6 MPI 102 KM
                          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez alias27
                          Jak taki zarnik ja uzyskal?
                          np. homologacja elektryczna - że możesz mieć to wpięte w elektrykę w aucie, ale homologacji jako źródło światła nie ma. czasem trafiają się jeszcze "homologacje" z samym znaczkiem "E" w kółku - bez numeru

smierc hidom!
                          ostatnio hidy są tak tanie (poniżej 200zł/całość), że chyba kupię sobie coś takiego i założę.....

głęboko pod zderzak albo pod grilla - i używać będę tylko do poświecenia hidowcom w oczy

już raz trafiłem na uja w terenówce z bix na h4 - w wersji "krótkie" oślepiał gdy go mijałem w dzień, jak mu mignąłem długimi to kutas się szyderczo uśmiechnął i z miną triumfu przełączył na "długie". chociaż takim sq-synom to tylko młotkiem dałoby się to z głowy wybić

gdyby tak się udało zainteresować jakąś hienę z faktu albo se chwytającym za serce tematem "zabił bo oślepił" i temat zrobił się popularny nie tylko na forach internetowych.. ? ech, rozmarzyłem się :lol:

Komentarz

• AdamB
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 8030
                            • Octavia IV (NX3)
                            • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Koledzy mam pytanko, czy wjeżdżając do Niemiec i Austrii mogę mieć problemy z tytułu posiadania lamp xenonowych fabrycznych (nie HID!!!!) ze spryskiwaczami z regulacją ręczną zamiast autopoziomowania? Wybieram się w niedługim czasie i mam dylemat czy przekładać na lampy zwykłe. Jeśli macie doświadczenia jakieś w tym temacie to podzielcie się.

Komentarz

• sew1981
                              RS
                              S_OCP MemberModeratorr
                              • 2009
                              • 10917
                              • Fiat

czernobyl, masz racje...bo policja tych ujow to ma w dupencji...zreszta policja nie odroznia h3 od h4 w OI.
                              Chociaz raz widzialem jak trzepali za predkosc dresa w e30 i sie czepiali tez ze ma ksenon bez sprysku - poprosru hid mial wrabany, ale on mial w soczewce wiec dramatu nie bylo. nie wiem czy zaplacil za to tez ..ale watpie.
                              mam wiatrowke w replice c11, poprostu bede otwieral szybe i celowal w te ich reflektorki :diabelski_usmiech ...hehe

Komentarz

• Big
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 6389

Zamieszczone przez sew1981
                                mam wiatrowke w replice c11, poprostu bede otwieral szybe i celowal w te ich reflektorki ...hehe
                                i za cos takiego dostniesz parę latek, zreszta baaardzo słusznie :P
                                Panowie, spokojnie. Znam o wiele większe i bardziej niebezieczne wykroczenia przeciwko bezpieczenstwu na drodze które wiekszość kierowców nagminnie popełnia i jakos nikt ich za to nie linczuje.
                                Wolę minąc na drodze 10 samochodów z HID-ami niz jednego wariata za kierownica który wyprzedza na ciągłych i powierzchniach wyłaczonych z ruchu nie używajac przy tym kierunkowskazów podczas zmieny pasa ruchu
                                Czarny Elegance

Komentarz

• endryu
                                  RS
                                  • 2006
                                  • 3773
                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez Big
                                  Wolę minąc na drodze 10 samochodów z HID-ami niz jednego wariata za kierownica który wyprzedza na ciągłych i powierzchniach wyłaczonych z ruchu nie używajac przy tym kierunkowskazów podczas zmieny pasa ruchu
                                  i takiego b a n d y t ę lepiej mieć przed sobą niż za sobą :!:
                                  Policja nie załatwi wszystkiego za nas. Jak my sami (kierowcy i diagności) nie będziemy starać się eliminować wynalazków techniki motoryzacyjnej.
                                  O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
                                  O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
                                  =================================================

Komentarz

• czernobyl
                                    L&K
                                    • 2008
                                    • 1276
                                    • Octavia III (5E3)
                                    • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                                    • BSE 1.6 MPI 102 KM
                                    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez Big
                                    Znam o wiele większe i bardziej niebezieczne wykroczenia przeciwko bezpieczenstwu na drodze które wiekszość kierowców nagminnie popełnia i jakos nikt ich za to nie linczuje.
                                    to coś w kategorii wyboru "na co wolałbyś umrzeć"

w ogóle to podziwiam panuf policmajstruf w województwach wschodnich, szczególnie w podlaskiem - co drugi na litewskich blachach sunie na hidach, przecież nawet nie trzeba radaru wyciągać, udowadniać, targować się o 100zł w te czy wewte. od razu - brak homologacji na oświetlenie przednie, 500zł mandatu, norma dzienna wyrobi się sama w godzinę, a jakby stali zaraz koło jakiejś stacji benzynowej, gdzie delikwent mógłby zakupić legalne żarówki, to za obroty mieliby darmowe obiady i kawę.. naprawdę nie rozumiem, z jednej strony szefostwo pędzi, żeby wyrabiać 500% normy, a kiedy to leży samo na ulicy, to okazuje się, że nie ma chętnych. chyba tak już musi być, że jak policja mogłaby zrobić coś naprawdę pożytecznego, to na 95% tego nie zrobi. szybciej zajmie się ratlerkami srającymi na trawnikach, bo właściciel - moherowa babcia - raczej nie zdoła zwiać

Komentarz

• kowal 2002
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 5161

Zamieszczone przez czernobyl
                                      ... bo właściciel - moherowa babcia - raczej nie zdoła zwiać
                                      i jak się wkurzy to nie wyciągnie "gnata" i nie zrobi rozpierduchy :diabelski_usmiech

Komentarz

• loru
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 4286
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Big
                                        o widzę że się przejechałeś po warszawce
                                        O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• sebu
                                          L&K
                                          • 2008
                                          • 1304
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                                          • CDAA 1.8 TSI 160 KM

HIDY. HIDY są dobre, świecą wszędzie, ale nie na drogę :szeroki_usmiech
                                          Nie pij za kierownicą. Stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz
                                          jak pomogłem to daj punkcik
                                          sprzęgło od G 60

Komentarz

• Big
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 6389

Zamieszczone przez loru
                                            o widzę że się przejechałeś po warszawce
                                            No tak. Byłem w poniedziałek.
                                            Czarny Elegance

Komentarz

• sew1981
                                              RS
                                              S_OCP MemberModeratorr
                                              • 2009
                                              • 10917
                                              • Fiat

Big, czernobyl ma racje nie chodzi tu o porownywanie wykroczen...trudno powiedziec co jest gorsze..mi np mniej przeszkadza baran wyprzedzajacy na ciaglej, jesli np jest to noc i nie ma ruchu, niz podobny baran ktory jedzie w nocy na hidach i razi wszystkich z na przeciwka.
                                              A tak swoja droga to wkurzaja mnie kierowcy wymierzajacy "sprawiedliwosc" za policje - jesli jest pusta droga to niech sie zabija, gorzej jesli jest ruch, tylko ze wtedy nie ma co sie denerwowac wykrecasz 112 i mowisz Panom ze szaleniec, ale Ci Panowie i tak sobie z tego nie zrobia nic prawdopodobnie, zreszta tak jak nic nie robia z HIDAMI.
                                              czernobyl, mysle ze brak reakcji policji z bloku wschodniego i nie tylko na Hidy ....to poprostu brak ich orientacji w wiekszosci przypadkow....oni poprostu sa ciemni i zatrzymali sie na epoce swieczek w reflektorze - zobaczcie zreszta jak swieca zarowki w policyjnym octaviach chociazby - zolciej niz w maluchach takie maja zuzyte.
                                              mysle ze trzeba by napisac anonimowy list do komendy glownej pt. "nowy sposob trzepania kasy poza suszarka - hid" i niech rozesla po wszsytkich komendach ze zdjeciami jak to wyglada - troche edukacji misiaszkow i uswiadomienie ze to dobre zrodlo dochodu....(moze nie zawsze legalnego - w lapke) i hidy zaczna znikac.. :twisted:

[ Dodano: Pon 07 Gru, 09 07:30 ]
                                              bo jak sie doksztalca czlek to zaczna rozrozniac...pomietacie zapewne poczatki wies tuningu - obowiazkowy element oswietlenia dres wagenow i maluchow po ospojlerowaniu , te wszystkie "ala ksenon" zarowki swiecace na ciemno niebiesko - to misiaszki nauczyly sie odrozniac i lapaly rzetelnie.
                                              teraz nadeszla epoka hida..miski sie pogubily ,ale mimo wszystko w nich troche wierze..ze zakumaja w koncu :wink:

Komentarz

Pracuję...