Nieporozumienie w salonie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • misiura
    Classic
    • 2010
    • 19

Zamieszczone przez abstinent
    Filtr odkręcę bez problemu?
    Tak, chyba, że jest przyspawany

Zamieszczone przez abstinent
    Gdzieś czytałem że 3,8 a gdzie indziej 4,3 4,5
    3,8 bez DPF, 4,3 z DPF

Generalnie sprawa prosta, podnosisz maskę, zdejmujesz plastyk, odkręcasz korek, podnosisz wózek, albo podpełzasz pod spód, odkręcasz korek, spuszczasz olej, odkręcasz obudowę filtra, wkładasz filtr, zakręcasz obudowę, zakręcasz śrubę w misce pamiętając, że miska jest alu i łatwo przedobrzyć, wlewasz olej, zakładasz plastyk, odpalasz silnik, odczekujesz, sprawdzasz bagnet, ew. dolewasz, zerujesz licznik przeglądów.
    i tyle.

nie znam momentów dokręceń.
  • PieTrzaK
    L&K
    • 2009
    • 1323
    • Octavia I (1U2)
    • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Witam
    Dawno mnie tu nie było, człowiek przestał mieszkać na stałe w rodzinnym domu i przy okazji zaczął bardziej zajmować się swoimi 4 kółkami aniżeli rodzinną Skodzianką. W każdym razie mam pewien problem i może ktoś tutaj zetknął się z podobną sytuacją i może się wypowiedzieć.

W lutym 2009 roku odebraliśmy z salonu Octavię. Funkiel nówka i w ogóle lodzio miodzio. Wczoraj jednak zadzwonił do mnie szef salonu gdzie kupowaliśmy autko i zaczął mówić o jakiejś luce w papierach związanej z uszkodzeniem zderzaka. W grudniu jakiś ciul zafundował nam na prawym przednim rogu owego zderzaka małą obcierkę - myślałem więc cały czas że chodzi właśnie o to i po prostu ojciec zgłosił to do ASO żeby było to odnotowane w papierach. Miał mi podesłać na maila papier do podpisania i odesłania. I tutaj zonk, papier przyszedł i okazało się że dotyczy uszkodzenia samochodu w transporcie do salonu. Nie byliśmy o tym fakcie poinformowani z powodu - jak to ładnie kierownik ujął - niedopatrzenia pracownika. Niby nie jest to jakaś wielka sprawa, ale czujemy się zrobieni w przysłowiowego członka. Jeżeli nagle po 11 miesiacach wychodzi sprawa ze zderzakiem - co jeszcze może wyjść później?
    Jakie mamy w takiej sytuacji prawa i czego możemy się domagać od salonu? Myślałem w pierwszej chwili o jakimś upuście przy przelądzie/czymś innym w ichniejszym ASO ale to odpada bo po prostu serwisujemy samochód w innym miejscu niż te gdzie samochód kupiliśmy. Jakieś inne pomysły?

Komentarz

• rkb
      RS
      • 2008
      • 2152
      • Rapid Spaceback (NH1)
      • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Mysle ze powinienes sie cieszyc ze w ogole Cie o fakcie poinformowali, jakis pracownik dal ciala a jego przelozony poczul sie w obowiazku Cie o tym poinformowac (szczegolnie ze po takim czasie), to akurat dobrze swiadczy o aso, bo pewnie 9/10 kierownikow w takiej sytuacji mechnelo by reka. Na Twoim miejscu wytargowal bym jakis rabacik na serwisie lub przegladzie, napewno sie uda
      Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• szkoda
        RS
        S_OCP Member
        • 2005
        • 22543

Zamieszczone przez PieTrzaK
        Jeżeli nagle po 11 miesiacach wychodzi sprawa ze zderzakiem - co jeszcze może wyjść później?
        a co niby miałoby wyjść?!
        zresztą nic nie wyszło, tylko ktoś o tym rzetelnie poinformował, więc przede wszystkim czapka z głowy dla takiego salonu

Niby nie jest to jakaś wielka sprawa, ale czujemy się zrobieni w przysłowiowego członka.
        szczerze mówiąc w tej sytuacji nie bardzo rozumiem dlaczego, czyżby nagle auto okazało się be?

Jakie mamy w takiej sytuacji prawa i czego możemy się domagać od salonu?
        prawdopodobnie sporo pieniaczy tutaj DOMAGAŁO by się wymiany auta na nowe :lol:
        a ja przy tak postawionej sprawie wziąłbym jakieś upust od salonu albo po prostu olał całą sprawę
        saport techniczny baj DGW
        była BKD+DSG '05 120kkm
        była BXE '08 190kkm
        no i nie ma :-)

Komentarz

• PieTrzaK
          L&K
          • 2009
          • 1323
          • Octavia I (1U2)
          • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Poinformował bo zauważył braki w papierkach które po prostu muszą być uzupełnione bo kierownik pana kierownika się przyczepi.
          Cóż, nie wiem co może jeszcze wyjść. Może uszkodzenia nie objęły tylko zderzaka? Wypadałoby przy odbiorze opisać co się stało i pokazać zakres naprawy, jakąś dokumentację tego... Z autka i tak byśmy przecież już nie zrezygnowali. Tak, wiem biurokrata ze mnie i tyle.

Szkoda, autko jest jak najbardziej nie_be Po prostu sam odbiór auta też odbywał się z niezłymi przygodami i to w 2 podejściach co wystarczająco nas zirytowało i pozwoli na długo zapisać w pamięci ten salon i sam proces zakupu a tu nagle wychodzi po takim czasie drobny fakt że autko uległo uszkodzeniu, nas o tym słowem nie poinformowano a teraz wymaga się od nas podpisania dokumentu mówiącego że wiedzieliśmy o wszystkim z datą 19.02.2009. Jak dla mnie - coś nie jest do końca w porządku.

Wymiana autka na nowe to przerost formy nad treścią, doskonale o tym wiemy Upust w ichniejszym ASO też nas niezbyt satysfakcjonuje ponieważ autko jest serwisowane w ASO w naszym mieście. Do nich mamy blisko 100km. Sprawy nie oleję, bo po prostu kłóci się to z moim charakterem i przekonaniami :wink: Sądził się z nimi nie będę, kierownik zaproponował polubowne załatwienie sprawy i jakieś zadośćuczynienie - nie bardzo tylko wiem czego mógłbym od nich chcieć skoro z ich ASO nie korzystam.

Komentarz

• szkoda
            RS
            S_OCP Member
            • 2005
            • 22543

a teraz wymaga się od nas podpisania dokumentu mówiącego że wiedzieliśmy o wszystkim z datą 19.02.2009. Jak dla mnie - coś nie jest do końca w porządku.
            no, tego nie zrozumiałem wcześniej, to niestety już nie jest w porządku :roll:
            saport techniczny baj DGW
            była BKD+DSG '05 120kkm
            była BXE '08 190kkm
            no i nie ma :-)

Komentarz

• fernando
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 1890

jakieś zadośćuczynienie - nie bardzo tylko wiem czego mógłbym od nich chcieć skoro z ich ASO nie korzystam.
              Może jakieś wyposażenie dodatkowe, akcesoria jakieś? :wink:

Komentarz

• daszek
                Ambiente
                • 2009
                • 239
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Postaw ultimatum: zgłaszasz sprawę na policję, bo to ewidentne oszustwo, w końcu wyszedłeś na tym niekorzystnie, sprzedali ci uszkodzony pojazd, co obligatoryjnie obniża jego cenę.
                (A jak byś wiedział, to miałbyś wybór: kupuje, albo nie kupuje, albo kupuje z rabatem.)
                Lub też idź na układ z kierownikiem salonu i niech ci sprzedadzą po b.atrakcyjnej cenie jakieś akcesoria, albo przegląd gratis.

Absolutnie nie powinieneś podpisywać ze wsteczną datą!
                zdroofko
                daszek
                http://www.motostat.pl/user_images/13387/icon1.png [1500-3000 obr/min]http://emoty.blox.pl/resource/hi.gif | oryg. instrukcja obsługi Octavia II

Komentarz

• PieTrzaK
                  L&K
                  • 2009
                  • 1323
                  • Octavia I (1U2)
                  • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Podpisanie ze wsteczną datą nie wchodzi w rachubę. Jeżeli w ogóle podpiszemy ten nieszczęsny papierek to z datą obecną. Nie mam zamiaru kryć niekompetencji jakiegoś pracownika i ewidentnego braku kontroli bieżących wydarzeń ze strony kierownictwa. Do centrali Skody w Polsce też chyba nie omieszkam napisać.

Usługi serwisowe w promocyjnej cenie mnie średnio interesują, bo 200km do nich i z powrotem powoduje iż taka wycieczka robi się niezbyt atrakcyjna i lekko wymagająca pod względem czasowym. Mam zamiar powalczyć o jakieś właśnie akcesoria - tylko nie wiem jeszcze zbytnio o jakie. Przeglądam katalog do Toura i szczerze mówiąc poza alufelgami nic by się nam nie przydało - albo po prostu już to mamy (wszelakie wycieraczki, błotochrony, listwy na progi, dywanik do bagażnika, 2 komplety opon i takie tam...) albo jest nam to kompletnie nie potrzebne bo i tak z tego nie skorzystamy (hak,bagażnik dachowy,itp itd.).

Komentarz

• Thundi
                    L&K
                    • 2005
                    • 1157

. Przeglądam katalog do Toura i szczerze mówiąc poza alufelgami nic by się nam nie przydało - albo po prostu już to mamy (wszelakie wycieraczki, błotochrony, listwy na progi, dywanik do bagażnika, 2 komplety opon i takie tam...).
                    No to (tylko nie odbierzcie tego źle) kasa ewentualnie jeśli serwisujesz w ASO to niech załatwiają zniżki tam gdzie serwisujesz (niech pokrywają część opłaty serwisu)
                    O ortografie dba FF.
                    Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
                    http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
                    Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• pic2ek
                      Rider
                      • 2007
                      • 624

Zamieszczone przez szkoda
                      zresztą nic nie wyszło, tylko ktoś o tym rzetelnie poinformował, więc przede wszystkim czapka z głowy dla takiego salonu
                      powiem szczerze, ze tu juz sie troche szkoda zdziwiłem - rzetelnie poinformował?? rzetelne poinformowanie to jest gdy kolega odbiera auto i przed odbiorem mu to mówią, a nie gdy po prawie roku czasu trzeba podpisac papier z data wsteczną i wtedy to wychodzi na jaw, no sorry, to jest kpina delikatnie mówiąc.
                      Wlasnie zrobiłbym jak mówi kolega daszek - jesli juz chcesz podpisac z aktualną datą to bierz akcesoria za naprawdę duże pieniądze - sprzedasz pozniej na aledrogo. I przegląd gratis to stanowczo za mało, odbij małpkę do nich, żeby ci przysłali propozycję rekompensaty, na ile wyceniają pomyłkę pracownika, 11 miesięcy nie wiedzy, i jak bym to ujął "odsetki",to w koncu im zalęzy na podpisaniu a nie tobie.
                      Nie toleruj sk********twa, bo nas, klientów oni dymają jak chcą a teraz ty możesz chociaż troche wydymac ich. Nie popuszczaj!

Komentarz

• tomil
                        L&K
                        S_OCP Member
                        • 2008
                        • 1179

Nie jestem pieniaczem, ale sprawy bym nie darował. Mam się cieszyć, że poinformowano mnie po czasie, że z samochodem jest coś nie tak. W końcu do cholery jasnej jest prawo a towar niezgodny z umową.
                        Jak reagujemy na sytuacje, gdy kupuje się auto używane i dopiero po czasie okazuje się, że auto ma troszkę inny przebieg, niekoniecznie jest bezwypadkowe itd. :idea:
                        Szczerze mówiąc- poprosiłbym kulturalnie o zwrot gotówki- przecież ASO jeszcze ten samochód sprzeda.
                        It doesn't matter what we're losing
                        It only matters what we're going to find!

Komentarz

• Zoltar
                          Rider
                          • 2005
                          • 722

Ciężka akcja generalnie :roll:

2 tysiące negocjuj i żądaj zakresu naprawy
                          www.soft-car.pl
                          www.chiptuning-gdansk.pl

- Chiptuning silników benzynowych oraz diesla
                          - Wyłączanie DPF
                          - Hamownia Obciążeniowa

Komentarz

• endryu
                            RS
                            • 2006
                            • 3777
                            • Octavia II combi (1Z5)
                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez daszek
                            Postaw ultimatum: zgłaszasz sprawę na policję, bo to ewidentne oszustwo, w końcu wyszedłeś na tym niekorzystnie, sprzedali ci uszkodzony pojazd, co obligatoryjnie obniża jego cenę
                            to nie jest sprawa dla Policji. Tu ma zastosowanie prawo cywilne związane z kupnem towaru niezgodnego z umową. Może warto skontaktować się z rzecznikiem praw konsumenta. Mają swoje biura w wielu miastach.

Przed podpisaniem tego dodatkowego-zaległego dokumentu żądaj udokumentowania tego uszkodzenia, sposobu jego naprawy i może warto skorzystać z opinii rzeczoznawcy samochodowego (oczywiście wszystko w zależności od obrotu sprawy). Sprzedawany towar musi być pełnowartościowy.
                            O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
                            O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
                            =================================================

Komentarz

• aldam
                              L&K
                              • 2006
                              • 1036

przede wszystkim ustal co było robione. Muszą mieć jakąś dokumentacje fotograficzna
                              Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

• Jac_ek
                                RS
                                • 2009
                                • 1733

Szkoda transportowa, szkodą transportową, zachowanie salonu zostawiam bez komentarza, ale jeśli np wymienili zderzak na nowy to samochód jest pełnowartościowy i nie mam mowy raczej o niepełnowartościowym samochodzie i zwrocie pieniędzy,

Pierwsza rzecz to dowiedz się dokładnie co się stało i jak zostało naprawione i czy ma to wpływ na utratę wartości samochodu. Jak by nie było należy ci się rekompensata a jej wysokość powinna być znacznie większa niż szkoda transportowa !

Generalnie nie zazdroszczę :/
                                - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• PieTrzaK
                                  L&K
                                  • 2009
                                  • 1323
                                  • Octavia I (1U2)
                                  • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zaproponowali mi 2000 zł brutto. Z tego co udało mi się wywnioskować z dotychczasowej wymiany zdań zderzak był lakierowany. Dokumentacja zdarzania jakby nie istniała i wątpie abym w końcu się o nią doprosił.

Komentarz

• vicious
                                    Ambiente
                                    • 2009
                                    • 232

Po pierwsze niczego nie podpisuj ze wsteczną datą!
                                    Po drugie jeżeli nie mają dokumentacji uszkodzenia zażądaj kontroli grubości powłoki lakierniczej całego auta przez niezależnego rzeczoznawcę na ich koszt. Jak był uszkodzony zderzak to możliwe, że również np błotnik...
                                    Po trzecie zadbaj aby ewentualnie wypłacone ci odszkodowanie było w formie aneksu do umowy kupna jako upust a nie rekompensata, bo wtedy powstanie zobowiązanie podatkowe i będziesz musiał odprowadzic od tego podatek.
                                    Nie jeździj szybciej niż twój anioł stróż potrafi latać...
                                    TomTom VIA125 na pokładzie

Komentarz

• pic2ek
                                      Rider
                                      • 2007
                                      • 624

2000 to mało, nie jest to kwota satysfakcjonująca cie prawda?
                                      Zamieszczone przez vicious
                                      Po drugie jeżeli nie mają dokumentacji uszkodzenia zażądaj kontroli grubości powłoki lakierniczej całego auta przez niezależnego rzeczoznawcę na ich koszt. Jak był uszkodzony zderzak to możliwe, że również np błotnik...
                                      no kolega ma rację absolutnie.
                                      Bylebyś tylko nie wymiękł, bo jak poprzypominam sobie tutaj sytuacje jak salon dymał ludzi to normalnie nóż w kieszeni sie otwiera.

Komentarz

• PieTrzaK
                                        L&K
                                        • 2009
                                        • 1323
                                        • Octavia I (1U2)
                                        • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Lepsze te 2k niż zupełnie nic, to już niezły postęp. Najpierw spróbuję wywalczyć dokumentację całego "epizodu", potem zastanowię się nad kwotą.

Komentarz

• pic2ek
                                          Rider
                                          • 2007
                                          • 624

Lepsze te 2k niż zupełnie nic, to już niezły postęp.
                                          Tak masz racje i jak to mówią chytry traci 2 razy. Jestem ciekawy jak bardzo zależy im na podpisaniu przez ciebie tego dokumentu.

Komentarz

• PieTrzaK
                                            L&K
                                            • 2009
                                            • 1323
                                            • Octavia I (1U2)
                                            • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Po przemyśleniu sprawy powiem tak: Jeżeli uda mi się uzyskać dokumentację potwierdzającą iż uszkodzeniu uległ na 200% tylko zderzak i to w tak niewielkim stopniu jak mi mówiono to pewnie przystanę na te 2 tysiące.

Komentarz

• Woytas
                                              Rider
                                              • 2008
                                              • 279

Postrasz ich tym, że opinia o salonie i ASO zamieszczona w odpowiednim miejscu w necie popsuje im opinie. Po drugie powiedz, że takie sprawy interesują np. raport TVN Turbo, groźba takiej antyreklamy potrafi wiele zdziałac...... no i pismo z informacją do SAP tez się przyda.

Powodzenia

Komentarz

• PieTrzaK
                                                L&K
                                                • 2009
                                                • 1323
                                                • Octavia I (1U2)
                                                • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Sprawa wstrzymana do 18.01.2010. Tutaj '+' dla Salonu - kierownik teraz gdzieś wyjechał, ale zobowiązał się że właśnie 18 stycznia nas odwiedzi i o całej sprawie porozmawiamy osobiście.

Jak narazie udało mi się uzyskać wydruk ze skierowaniem samochodu do naprawy (tylko szkoda że nie ma tam żadnego podpisu osoby wykonującej naprawę) . Dostałem też zapewnienie iż otrzymam na dniach papiery od firmy przewozowej z odnotowaną szkodą transportową.

Komentarz

• Zoltar
                                                  Rider
                                                  • 2005
                                                  • 722

Sprawa wstrzymana do 18.01.2010. Tutaj '+' dla Salonu - kierownik teraz gdzieś wyjechał, ale zobowiązał się że właśnie 18 stycznia nas odwiedzi i o całej sprawie porozmawiamy osobiście.

Jak narazie udało mi się uzyskać wydruk ze skierowaniem samochodu do naprawy (tylko szkoda że nie ma tam żadnego podpisu osoby wykonującej naprawę) . Dostałem też zapewnienie iż otrzymam na dniach papiery od firmy przewozowej z odnotowaną szkodą transportową.
                                                  Nie martw się, salon również trzyma takie dokumenty (zdarzają się nieuczciwi kierowcy)
                                                  www.soft-car.pl
                                                  www.chiptuning-gdansk.pl

- Chiptuning silników benzynowych oraz diesla
                                                  - Wyłączanie DPF
                                                  - Hamownia Obciążeniowa

Komentarz

Pracuję...