Konwerter VGA => HDMI

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • greggorr
    Classic
    • 2009
    • 38

Konwerter VGA => HDMI

Pozdrowienia dla kierownika czarnej O1 Combi spotkanego dziś ok. 15 na Czerniakowskiej
  • cysterniarz
    RS
    • 2008
    • 1887
    • Octavia II combi (1Z5)
    • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Konwerter VGA => HDMI

Podłaczaliście może laptopa do TV w HD ?
    - laptop ma wyjścia S-video i D-sub(VGA), nie ma niestety wyjścia DVI :cry: i przejściówka na HDMI nie rozwiązuje tematu bo trzeba przekonwertować sygnał analogowy z D-sub na cyfrowy.

Znalazłem coś takiego

narazie mam podłaczonego laptoka przez s-video ale obraz jest do d... a do tego jest czarna ramka ok 3cm wokół ekranu i nie da się tego zniwelować ani ustawieniami rozdzielczości ani ustawieniami tv ani prog. tv-tool ani power strip.

Może ktoś siedzi w temacie i mógłby pomóc czy ten konwerter zabangla i obraz będzie żyletka na pełnym ekranie plazmy?

oczywiście służyć to będzie czytaniu forum na dużym ekranie TV :zlosnik:
    dzięx

Komentarz

• splawik
      L&K
      S_OCP Member
      • 2006
      • 1292

Ja mam TV podłączony przez D-sub. Obraz żyleta. Jak podłączałem przez S-video to była kaszana tak jak piszesz.
      A6 Avant 1.9 TDI AVG - przedlift
      AR 156 SW 1.9 JTD 16V - półlift
      O1 Combi 1.6 MPI BFQ - polift
      -------------------------------------------------
      Dysponuję kasownikiem do poduszek VAG

Komentarz

• cysterniarz
        RS
        • 2008
        • 1887
        • Octavia II combi (1Z5)
        • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

splawik, a jak masz przed d-sub podłaczony ?
        w tv mam wejścia"
        -hdmi
        -component
        -2x scart

Komentarz

• kowal 2002
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 5161

cysterniarz, tak jak pisze kolega splawik, podłącz lapka do TV kablem D-SUB ( VGA ). Jeśli się dogadają po szynie danych to lapek sam zmieni rozdzielczość do takiej jaką ma TV, jeśli się nie dogadają to musisz ustawić to ręcznie i obraz będzie jak kryształ ( oczywiście pod warunkiem zastosowania dobrego jakościowo i nie za długiego kabla VGA - jeśli będzie słaby to wzdłuż krawędzi np. ikon czy tekstu zobaczysz odbicia jak przy źle ustawionej antenie ).

BTW. Masz TV Full HD, czy HD Ready?

EDIT

Zamieszczone przez cysterniarz
          splawik, a jak masz przed d-sub podłaczony ?
          w tv mam wejścia"
          -hdmi
          -component
          -2x scart
          Nie masz tam wejścia D-SUB? Co to wogóle za model TV?
          Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
          Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• cysterniarz
            RS
            • 2008
            • 1887
            • Octavia II combi (1Z5)
            • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez kowal 2002
            TV kablem D-SUB
            no tylko jakim kablem to podłaczyć po te wszystkie sprzedawane mają kierunek sygnału do VGA i na ekranie będzie czarna d...
            Nie masz tam wejścia D-SUB? Co to wogóle za model TV?
            no nie ma właśnie, tak to by problemu nie było
            Panasonic th37pv7p hd ready

Komentarz

• kowal 2002
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 5161

...Panasonic th37pv7p hd ready
              Normalnie jestem w szoku :shock: Faktycznie ten TV nie ma wejścia VGA :roll: Byłem 100% przekonany, że wszystkie większe mają ( te które widziałem zawsze miały )...

Cóż, żeby obraz był dobrej jakości to faktycznie S-video odpada. Zostaje jedynie ten konwerter z linku, który podałeś, ale trzeba by sprawdzić czy na 100% zadziała, bo często przy takich wynalazkach pojawiają się problemy z HDCP ( zabezpieczenie przed kopiowaniem ).

Możesz jeszcze sprawdzić jaką masz kartę grafiki w lapku, bo niektóre, z odpowiednią przejściówką, mają możliwość wypuszczania sygnału w standardzie Component - wtedy też obraz powinien być w miarę dobry...

Komentarz

• cysterniarz
                RS
                • 2008
                • 1887
                • Octavia II combi (1Z5)
                • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Normalnie jestem w szoku Faktycznie ten TV nie ma wejścia VGA
                ehh gdyby te kilka lat temu zachciałoby mi się takich modyfikacji to bym wybieral z VGA :|, a tak nawet nie zwracałem na to uwagi.
                ale trzeba by sprawdzić czy na 100% zadziała, bo często przy takich wynalazkach pojawiają się problemy z HDCP ( zabezpieczenie przed kopiowaniem )
                dokładnie, dlatego zapytałem czy ktoś to testował, bo w sklepie na miejscu nigdzie tego nie mogę znaleźć a wysyłkowo to trochę strach kupować kota w worku.
                Grafika w lapku jest zintegrowana z płytą Mobile Intel(R) 4 Series Express Chipset Family - czyli też podstawowe "gie" z najbardziej okrojoną ilością ustawień jaka może być (kupowalem lapka nie do gier i olałem k.graficzną i teraz wyszło :twisted: )
                Pisałem do sprzedawcy czy będzie to współgrało z tą kartą - odpowiedź: że ponoć będzie (problemy ponoć wystepowały tylko chipsetem Intela 965 Family - ponoć! :roll: ),

Tak więc szukam dalej świrów elektroników informatyków :wink: co lubią pobawić się takimi wynalazkami i może testowali.

Komentarz

• Purchawa
                  Admin
                  S_OCP Member
                  • 2004
                  • 8007

-component
                  Przejsciowka Componet <-> VGA i po sprawie.

Pierwsza z brzegu:

W Sharpie tez nie mam w TV zlacza d-sub, ale producent w standardzie doklada wlasnie taka przejsciowke.
                  U mnie dziala to bezproblemowo!

Prawdopodobnie tez trzeba bedzie w menu tv zmienic w sekcji zlacza component z RGB na sygnal PC. Przynajmniej tak jest w Sharpie, nie wiem jak w innych.
                  "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
                  Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• cysterniarz
                    RS
                    • 2008
                    • 1887
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Purchawa, już przerabiałem temat i z kablami i przejściówkami.
                    U mnie na ekranie tv ciemność.

Należy zwrócić szczególną uwagę na to aby urządzenia które posiada gniazdo VGA miało możliwość przełączenia sygnału z RGB na Component - w innym wypadku połączenie nie będzie działało.
                    I to jest właśnie ta lipa, bo moja karta graf nie ma takich ustawień :evil:

ale dzięx wszystkim, jak upoluje ten konwerter w sklepie na miejscu żeby móc go podłączyć i jak coś oddać to opisze czy to działa, może komuś się przyda.

Komentarz

• Purchawa
                      Admin
                      S_OCP Member
                      • 2004
                      • 8007

Należy zwrócić szczególną uwagę na to aby urządzenia które posiada gniazdo VGA miało możliwość przełączenia sygnału z RGB na Component - w innym wypadku połączenie nie będzie działało.
                      I to jest właśnie ta lipa, bo moja karta graf nie ma takich ustawień
                      Ale to sie ustawia w TELEWIZORZE nie na karcie graficznej :!: :idea: W laptopie trzeba tylko ustawic, zeby wyswietal na zewnetrznym monitorze.

Sprawdzilem teraz i u mnie w tv jednak jest gniazdo vga, a nie ma component i dali przejsciowke d-sub <-> component, wiec na 100% takie rozwiazanie dziala w obie strony.

Chyba, ze nie masz w tv mozliwosci zmiany sygnalu RGB na PC, ale to by bylo na maksa bez sensu. Poszukaj w menu tv!

Ewentualnie mozna sprobowa jeszcze: przejsciowka VGA <-> DVI i do tego kabel DVI na HDMI.

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• kowal 2002
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 5161

Zamieszczone przez Purchawa
                        Sprawdzilem teraz i u mnie w tv jednak jest gniazdo vga, a nie ma component i dali przejsciowke d-sub <-> component, wiec na 100% takie rozwiazanie dziala w obie strony.

Ewentualnie mozna sprobowa jeszcze: przejsciowka VGA <-> DVI i do tego kabel DVI na HDMI.
                        No tak mi się właśnie wydawało; gniazdo D-SUB (VGA) w TV przełączane na opcje Component to częsta opcja, bo zaoszczędza miejsce na tylnej ściance TV ( 5 gniazd Cinch mniej ). Elektrycznie to nie problem, po prostu wewnątrz TV gniazdo przełączane jest pomiędzy odpowiednimi wejściami procesora obrazu.
                        Niestety w drugą stronę z D-SUB <czyli de facto RGBHV> na Component <czyli Y, Pb, Pr> to jest już duży problem i potrzebny jest procesor wizyjny. Łatwiej było by już "wpleść" sygnał synchronizacji H i V do sygnału RGB i podpiąć to pod zwykłe Euro ( w systemie RGB ) ale tam z kolei ograniczeniem jest rozdzielczość sygnału ( max. 576i ) więc i tak dupa blada.

Co do przejściówki DVI -> VGA to też działa to tylko w jedną stronę ( nie działa z VGA -> DVI ) więc w tym przypadku też kicha. Potrzebny jest procek, który zamieni analogowy sygnał VGA na cyfrowy ( DVI / HDMI ), czyli ten magiczny BOX za ok. 200 pln ...

BTW.

cysterniarz w instrukcji do twojego TV, w dziale HDMI jest zapis:

Use with a PC is not assumed.

więc zastosowanie np. kabla DVI ( od strony PC gdybyś np. zmienił lapka ) - HDMI ( od strony TV ) też może nie dać spodziewanych rezultatów.

Komentarz

• cysterniarz
                          RS
                          • 2008
                          • 1887
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez Purchawa
                          nie pójdzie tak (już tak kminiłem :wink: ) a w tv nie mam niestety opcji przełączenia sygnału.
                          Co do przejściówki DVI -> VGA to też działa to tylko w jedną stronę ( nie działa z VGA -> DVI ) więc w tym przypadku też kicha. Potrzebny jest procek, który zamieni analogowy sygnał VGA na cyfrowy ( DVI / HDMI ), czyli ten magiczny BOX za ok. 200 pln ...
                          no dokładnie :|
                          BTW.

cysterniarz w instrukcji do twojego TV, w dziale HDMI jest zapis:

Use with a PC is not assumed.
                          :evil:

w cholerę zamówie ten konwerter, najwyżej go odeślę i koszty przesyłki stracę inaczej nic sensownego chyba się nie da z tym zrobić.

Komentarz

• Purchawa
                            Admin
                            S_OCP Member
                            • 2004
                            • 8007

kowal 2002, teraz wszystko jasne. Wydawalo mi sie to prostrze...

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• aldam
                              L&K
                              • 2006
                              • 1036

zmien tv na np 42pv80 i będziesz zadowolony. nawet po d-sub obraz ekstra. filmiki 720p i 1080p bajka.
                              Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

• splawik
                                L&K
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 1292

cysterniarz, No tak skoro nie masz Dsuba w TV to tylko konwerter pozostaje jak koledzy piszą. Wczoraj byłem w MM i pozaglądałem od tyłu na TV różne i sporo nie ma D-suba dla podłączenia kompa :shock:
                                A6 Avant 1.9 TDI AVG - przedlift
                                AR 156 SW 1.9 JTD 16V - półlift
                                O1 Combi 1.6 MPI BFQ - polift
                                -------------------------------------------------
                                Dysponuję kasownikiem do poduszek VAG

Komentarz

• cysterniarz
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 1887
                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                  • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez splawik
                                  Wczoraj byłem w MM i pozaglądałem od tyłu na TV różne i sporo nie ma D-suba dla podłączenia kompa
                                  taką lipe właśnie robią
                                  zamówiłem ten konwerter, po weekendzie pewnie dojedzie, zobaczymy :roll:

Komentarz

• oizo
                                    Rider
                                    • 2010
                                    • 394
                                    • Octavia I combi (1U5)
                                    • AZJ 2.0 MPI 115 KM

szkoda ze nie jestes z blizszej okolicy bo mam ten sam problem a pozyczylbym na godzinke sprawdzic jak to dziala hehe. mam plazme i tez nie mam d-sub. daj znac jak to dziala
                                    Moja furka
                                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=29517

Komentarz

• cysterniarz
                                      RS
                                      • 2008
                                      • 1887
                                      • Octavia II combi (1Z5)
                                      • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

oizo, sprzęt już podłaczyłem - działa
                                      zamówiłem dokładnie to http://www.nokaut.pl/oferta/manhatta...-vga-hdmi.html
                                      obraz w porównaniu do s-video wypas, momiędzy odtwarzaczem stacjonarnym na hdmi a lapkiem nie widze teraz różnicy przy odpalaniu filmów, jedynie róznica w dźwięku 5.1 a stereo ale divxy przeważnie w stereo chodzą więc cel osiągnięty
                                      Niestety gwarancji nie ma że z Twoją kartą graf zabangla ale sprzęt zawsze można zwrócić więc co najwyżej te 30 zeta popłynie.

Komentarz

• Maicroft
                                        Moderator
                                        S_OCP MemberModeratorr
                                        • 2004
                                        • 25757
                                        • Audi

A ktos mnie oswieci w takiej kwestii.

Nettopy maja obecnie bardzo czesto tak samo jak plyty glowne lepszych producentow zaimplementowane porty HDMI na plytach i teraz czy taki port retransmituje nam tylko obraz do TV czy dzwiek tez.

Dla mnie logicznym jest ze jedno i drugie, ale wole sie upewnic.

Pytam poniewaz widze ze czasem jak takiego portu nie ma bezposrednio w nettopie czy na plycie glownej, to daja przejsciowke DVI na HDMI i czy taka przejsciowka tez przetrawi nam dzwiek czy jedynie obraz.
                                        Spritmonitor.de

Komentarz

• kowal 2002
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 5161

Zamieszczone przez Maicroft
                                          A ktos mnie oswieci w takiej kwestii.

Nettopy maja obecnie bardzo czesto tak samo jak plyty glowne lepszych producentow zaimplementowane porty HDMI na plytach i teraz czy taki port retransmituje nam tylko obraz do TV czy dzwiek tez.

Dla mnie logicznym jest ze jedno i drugie, ale wole sie upewnic.
                                          W Asusach ( Eee BOX PC ) możesz skonfigurować tak ( w mikserze audio ), żeby dźwięk szedł razem z obrazem po HDMI do TV.

Co do tych przejściówek, DVI -> HDMI to teoretycznie DVI nie obsługuje fonii, ale ponieważ "elektrycznie" są podobne to prawdopodobnie jest tak, że ta przejściówka jest tylko "hardware"-owa czyli można powiedzieć, że zmienia się tylko kształt wtyczki ( z DVI na HDMI, piny są odpowiednio połączone ) a za ustawienie konkretnych sygnałów na konkretnych pinach dba sama karta grafiki ( gniazdo DVI, po włożeniu przelotki "przełącza" się z trybu DVI na HDMI ) . Jest więc szansa, że przy takiej ori przejściówce na HDMI dostajesz i obraz i dźwięk ( pomimo tego, że wyjście jest fizycznie realizowane poprzez złącze DVI ).

Komentarz

• Maicroft
                                            Moderator
                                            S_OCP MemberModeratorr
                                            • 2004
                                            • 25757
                                            • Audi

No wlasnie, bo dla mnie glupota byloby wsadzenie portu HDMI jakby nim mial leciec tylko obraz do TV a dzwiek musialbym sobie kolejnym kablem przeprowadzic
                                            Spritmonitor.de

Komentarz

Pracuję...