Pozdrowienia dla kierownika czarnej O1 Combi spotkanego dziś ok. 15 na Czerniakowskiej
Konwerter VGA => HDMI
Zwiń
X
-
Konwerter VGA => HDMI
Podłaczaliście może laptopa do TV w HD ?
- laptop ma wyjścia S-video i D-sub(VGA), nie ma niestety wyjścia DVI :cry: i przejściówka na HDMI nie rozwiązuje tematu bo trzeba przekonwertować sygnał analogowy z D-sub na cyfrowy.
Znalazłem coś takiego
narazie mam podłaczonego laptoka przez s-video ale obraz jest do d... a do tego jest czarna ramka ok 3cm wokół ekranu i nie da się tego zniwelować ani ustawieniami rozdzielczości ani ustawieniami tv ani prog. tv-tool ani power strip.
Może ktoś siedzi w temacie i mógłby pomóc czy ten konwerter zabangla i obraz będzie żyletka na pełnym ekranie plazmy?
oczywiście służyć to będzie czytaniu forum na dużym ekranie TV :zlosnik:
dzięx
-
-
Ja mam TV podłączony przez D-sub. Obraz żyleta. Jak podłączałem przez S-video to była kaszana tak jak piszesz.A6 Avant 1.9 TDI AVG - przedlift
AR 156 SW 1.9 JTD 16V - półlift
O1 Combi 1.6 MPI BFQ - polift
-------------------------------------------------
Dysponuję kasownikiem do poduszek VAG
Komentarz
-
-
cysterniarz, tak jak pisze kolega splawik, podłącz lapka do TV kablem D-SUB ( VGA ). Jeśli się dogadają po szynie danych to lapek sam zmieni rozdzielczość do takiej jaką ma TV, jeśli się nie dogadają to musisz ustawić to ręcznie i obraz będzie jak kryształ ( oczywiście pod warunkiem zastosowania dobrego jakościowo i nie za długiego kabla VGA - jeśli będzie słaby to wzdłuż krawędzi np. ikon czy tekstu zobaczysz odbicia jak przy źle ustawionej antenie ).
BTW. Masz TV Full HD, czy HD Ready?
EDIT
Zamieszczone przez cysterniarzsplawik, a jak masz przed d-sub podłaczony ?
w tv mam wejścia"
-hdmi
-component
-2x scartJest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kowal 2002TV kablem D-SUB
Zamieszczone przez kowal 2002Nie masz tam wejścia D-SUB? Co to wogóle za model TV?
Panasonic th37pv7p hd ready
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez cysterniarz...Panasonic th37pv7p hd ready
Cóż, żeby obraz był dobrej jakości to faktycznie S-video odpada. Zostaje jedynie ten konwerter z linku, który podałeś, ale trzeba by sprawdzić czy na 100% zadziała, bo często przy takich wynalazkach pojawiają się problemy z HDCP ( zabezpieczenie przed kopiowaniem ).
Możesz jeszcze sprawdzić jaką masz kartę grafiki w lapku, bo niektóre, z odpowiednią przejściówką, mają możliwość wypuszczania sygnału w standardzie Component - wtedy też obraz powinien być w miarę dobry...Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kowal 2002Normalnie jestem w szoku Faktycznie ten TV nie ma wejścia VGA
Zamieszczone przez kowal 2002ale trzeba by sprawdzić czy na 100% zadziała, bo często przy takich wynalazkach pojawiają się problemy z HDCP ( zabezpieczenie przed kopiowaniem )
Grafika w lapku jest zintegrowana z płytą Mobile Intel(R) 4 Series Express Chipset Family - czyli też podstawowe "gie" z najbardziej okrojoną ilością ustawień jaka może być (kupowalem lapka nie do gier i olałem k.graficzną i teraz wyszło :twisted: )
Pisałem do sprzedawcy czy będzie to współgrało z tą kartą - odpowiedź: że ponoć będzie (problemy ponoć wystepowały tylko chipsetem Intela 965 Family - ponoć! :roll: ),
Tak więc szukam dalej świrów elektroników informatyków :wink: co lubią pobawić się takimi wynalazkami i może testowali.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez cysterniarz-component
Pierwsza z brzegu:
W Sharpie tez nie mam w TV zlacza d-sub, ale producent w standardzie doklada wlasnie taka przejsciowke.
U mnie dziala to bezproblemowo!
Prawdopodobnie tez trzeba bedzie w menu tv zmienic w sekcji zlacza component z RGB na sygnal PC. Przynajmniej tak jest w Sharpie, nie wiem jak w innych."...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"
STOP ECO-TERRORISM!
Komentarz
-
-
Purchawa, już przerabiałem temat i z kablami i przejściówkami.
U mnie na ekranie tv ciemność.
Należy zwrócić szczególną uwagę na to aby urządzenia które posiada gniazdo VGA miało możliwość przełączenia sygnału z RGB na Component - w innym wypadku połączenie nie będzie działało.
I to jest właśnie ta lipa, bo moja karta graf nie ma takich ustawień :evil:
ale dzięx wszystkim, jak upoluje ten konwerter w sklepie na miejscu żeby móc go podłączyć i jak coś oddać to opisze czy to działa, może komuś się przyda.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez cysterniarzNależy zwrócić szczególną uwagę na to aby urządzenia które posiada gniazdo VGA miało możliwość przełączenia sygnału z RGB na Component - w innym wypadku połączenie nie będzie działało.
I to jest właśnie ta lipa, bo moja karta graf nie ma takich ustawień
Sprawdzilem teraz i u mnie w tv jednak jest gniazdo vga, a nie ma component i dali przejsciowke d-sub <-> component, wiec na 100% takie rozwiazanie dziala w obie strony.
Chyba, ze nie masz w tv mozliwosci zmiany sygnalu RGB na PC, ale to by bylo na maksa bez sensu. Poszukaj w menu tv!
Ewentualnie mozna sprobowa jeszcze: przejsciowka VGA <-> DVI i do tego kabel DVI na HDMI."...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"
STOP ECO-TERRORISM!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PurchawaSprawdzilem teraz i u mnie w tv jednak jest gniazdo vga, a nie ma component i dali przejsciowke d-sub <-> component, wiec na 100% takie rozwiazanie dziala w obie strony.
Ewentualnie mozna sprobowa jeszcze: przejsciowka VGA <-> DVI i do tego kabel DVI na HDMI.
Niestety w drugą stronę z D-SUB <czyli de facto RGBHV> na Component <czyli Y, Pb, Pr> to jest już duży problem i potrzebny jest procesor wizyjny. Łatwiej było by już "wpleść" sygnał synchronizacji H i V do sygnału RGB i podpiąć to pod zwykłe Euro ( w systemie RGB ) ale tam z kolei ograniczeniem jest rozdzielczość sygnału ( max. 576i ) więc i tak dupa blada.
Co do przejściówki DVI -> VGA to też działa to tylko w jedną stronę ( nie działa z VGA -> DVI ) więc w tym przypadku też kicha. Potrzebny jest procek, który zamieni analogowy sygnał VGA na cyfrowy ( DVI / HDMI ), czyli ten magiczny BOX za ok. 200 pln ...
BTW.
cysterniarz w instrukcji do twojego TV, w dziale HDMI jest zapis:
Use with a PC is not assumed.
więc zastosowanie np. kabla DVI ( od strony PC gdybyś np. zmienił lapka ) - HDMI ( od strony TV ) też może nie dać spodziewanych rezultatów.Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PurchawaEwentualnie mozna sprobowa jeszcze: przejsciowka VGA <-> DVI i do tego kabel DVI na HDMI.
Zamieszczone przez kowal 2002Co do przejściówki DVI -> VGA to też działa to tylko w jedną stronę ( nie działa z VGA -> DVI ) więc w tym przypadku też kicha. Potrzebny jest procek, który zamieni analogowy sygnał VGA na cyfrowy ( DVI / HDMI ), czyli ten magiczny BOX za ok. 200 pln ...
Zamieszczone przez kowal 2002BTW.
cysterniarz w instrukcji do twojego TV, w dziale HDMI jest zapis:
Use with a PC is not assumed.
w cholerę zamówie ten konwerter, najwyżej go odeślę i koszty przesyłki stracę inaczej nic sensownego chyba się nie da z tym zrobić.
Komentarz
-
-
cysterniarz, No tak skoro nie masz Dsuba w TV to tylko konwerter pozostaje jak koledzy piszą. Wczoraj byłem w MM i pozaglądałem od tyłu na TV różne i sporo nie ma D-suba dla podłączenia kompa :shock:A6 Avant 1.9 TDI AVG - przedlift
AR 156 SW 1.9 JTD 16V - półlift
O1 Combi 1.6 MPI BFQ - polift
-------------------------------------------------
Dysponuję kasownikiem do poduszek VAG
Komentarz
-
-
oizo, sprzęt już podłaczyłem - działa
zamówiłem dokładnie to http://www.nokaut.pl/oferta/manhatta...-vga-hdmi.html
obraz w porównaniu do s-video wypas, momiędzy odtwarzaczem stacjonarnym na hdmi a lapkiem nie widze teraz różnicy przy odpalaniu filmów, jedynie róznica w dźwięku 5.1 a stereo ale divxy przeważnie w stereo chodzą więc cel osiągnięty
Niestety gwarancji nie ma że z Twoją kartą graf zabangla ale sprzęt zawsze można zwrócić więc co najwyżej te 30 zeta popłynie.
Komentarz
-
-
A ktos mnie oswieci w takiej kwestii.
Nettopy maja obecnie bardzo czesto tak samo jak plyty glowne lepszych producentow zaimplementowane porty HDMI na plytach i teraz czy taki port retransmituje nam tylko obraz do TV czy dzwiek tez.
Dla mnie logicznym jest ze jedno i drugie, ale wole sie upewnic.
Pytam poniewaz widze ze czasem jak takiego portu nie ma bezposrednio w nettopie czy na plycie glownej, to daja przejsciowke DVI na HDMI i czy taka przejsciowka tez przetrawi nam dzwiek czy jedynie obraz.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftA ktos mnie oswieci w takiej kwestii.
Nettopy maja obecnie bardzo czesto tak samo jak plyty glowne lepszych producentow zaimplementowane porty HDMI na plytach i teraz czy taki port retransmituje nam tylko obraz do TV czy dzwiek tez.
Dla mnie logicznym jest ze jedno i drugie, ale wole sie upewnic.
Co do tych przejściówek, DVI -> HDMI to teoretycznie DVI nie obsługuje fonii, ale ponieważ "elektrycznie" są podobne to prawdopodobnie jest tak, że ta przejściówka jest tylko "hardware"-owa czyli można powiedzieć, że zmienia się tylko kształt wtyczki ( z DVI na HDMI, piny są odpowiednio połączone ) a za ustawienie konkretnych sygnałów na konkretnych pinach dba sama karta grafiki ( gniazdo DVI, po włożeniu przelotki "przełącza" się z trybu DVI na HDMI ) . Jest więc szansa, że przy takiej ori przejściówce na HDMI dostajesz i obraz i dźwięk ( pomimo tego, że wyjście jest fizycznie realizowane poprzez złącze DVI ).Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Komentarz
-
Komentarz