Zapytanie o ZABYTEK

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mlody5743
    Drive
    • 2010
    • 43

Zapytanie o ZABYTEK

Zamieszczone przez szkoda
    Zamieszczone przez Jackal
    dzis nie wyleje... dopiero na jutro wieczor ustawilem pekanie walow
    :lol:
    sie tak nie usmiecha... tylko mowi czy dojedzie
    mlody5743
  • tom2212
    RS
    • 2008
    • 3892

Zapytanie o ZABYTEK

Witam Mam zamiar nabyć zabytkowe auto, ale jest mały problem Poprzedni właściciel sprzedał auto obecnemu na zasadzie umowy kupna-sprzedaży i tu narazie ok ale nowy właściciel nie przerejestrował owego auta i nie płacił OC przez kilka lat. Samochód nie jeździł i od tych kilku lat auto stoi (jest uszkodzone). Pytania to takie:
    - czy będę musiał zapłacić zaległe OC
    - czy będzie jakaś kara za brak ubezpieczenia w tym okresie
    - jak teraz przerejestrować auto
    - czy muszę mieć umowę kupna-sprzedaży poprzedniego właściciela z obecnym
    - jak zarejestrować auto jako zabytek
    - kiedy muszę zrobić badania techniczne, przed rejestracją czy po ?

Komentarz

• przemek88
      Rider
      • 2009
      • 613

Re: Zapytanie o ZABYTEK

Zamieszczone przez tom2212
      Na pewno musisz załatwić sprawę z rzeczoznawcą i auto musi być oryginalne w 85% lub 90% z tego co dobrze pamiętam. A co badania technicznego to musisz mieć przed rejestracja bo inaczej Ci go nie zarejestrują w wydziale komunikacji

Moja Octavia 1.9 TDI AGR

Komentarz

• tom2212
        RS
        • 2008
        • 3892

auto jest na pewno oryginalne

Komentarz

• piotrek_gdy
          RS
          • 2008
          • 7723
          • Volkswagen
          • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

tom2212, OC musi byc zaplacone-bez tego nici z rejestracji
          jeśli sam(albo poprzedni właściciel) uzupelnicie braki w OC to kary nie bedzie
          przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• tom2212
            RS
            • 2008
            • 3892

ja jesli kupie auto to zaplace OC ale czy wtedy poprzedniwlasciciel bedzie musiał zrobić to samo za okres kiedy auto stalo ?

Komentarz

• piotrek_gdy
              RS
              • 2008
              • 7723
              • Volkswagen

a jesli kupie auto to zaplace OC ale czy wtedy poprzedniwlasciciel bedzie musiał zrobić to samo za okres kiedy auto stalo
              tak, musi być ciągłość opłat OC

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• Maicroft
                Moderator
                S_OCP MemberModeratorr
                • 2004
                • 25757
                • Audi

Jak ciaglosc, a co mnie interesuje czy ktos na to auto placil OC(to jest jego problem, a moj od dnia zakupu). Kupuje auto w tym samym dniu jak go rejestruje ide wykupic OC. Przeciez ludzie sprzedaja auta gdzie OC sie skonczylo, Ty wypowiadasz umowe w dniu kupna i rejestracji auta jak zrobi sie wszystko w ciagu jednego dnia.

Najlepiej dopytac w WK i ubezpieczalni, dodatkowo to ma byc zabytek, wiec OC nie jest obowiazkowe.
                Spritmonitor.de

Komentarz

• SMOG_84
                  Rider
                  • 2009
                  • 395

tom2212, podpisuje się pd maicroftem odnośnie OC.
                  W sprawie rejestracji odsyłam do linku. Tam są wszystkie procedury.
                  O2 1.9 TDI BXE ELEGANCE - SILVER ARROW

Komentarz

• przemek88
                    Rider
                    • 2009
                    • 613

Raczej ubezpieczenie OC to z zależny do właściciela "Ciebie" nie interesuje czy wcześniejszy miał czy nie. A jeśli nie miał to dlaczego miałbyś zwracać koszty całego czasu i niby komu miałbyś za to zapłaci skoro nigdzie nie był ubezpieczony

Moja Octavia 1.9 TDI AGR

Komentarz

• piotrek_gdy
                      RS
                      • 2008
                      • 7723
                      • Volkswagen

poczytajcie

Komentarz

• piotrekpruszcz
                        Ambiente
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 122

Re: Zapytanie o ZABYTEK

Witam
                        Witam

- czy będę musiał zapłacić zaległe OC
                        Nie. Fundusz gwarancyjny będzie ścigał poprzedniego właściciela nie Ciebie.
                        - czy będzie jakaś kara za brak ubezpieczenia w tym okresie
                        j.w. Ciebie to nie interesuje - problem poprzedniego właściciela.
                        - jak teraz przerejestrować auto
                        Potrzebujesz umowę kupna, komplet dokumentów pojazdu i idziesz do WK.
                        - czy muszę mieć umowę kupna-sprzedaży poprzedniego właściciela z obecnym
                        Jeśli piszesz, że obecny właściciel nie przerejestrował pojazdu na siebie to tak musisz mieć ORYGINAŁ umowy poprzedniego właściciela z obecnym, musi być zachowana ciągłość własności. Dodatkowo jesli auto było kupowane przez autohandel dobrze mieć odpis z ewidencji działalności gosp. owego autohandlu bądź KRS(niektóre WK wymagają)
                        za dużo by tłumaczyć na stronie www.youngtimer. pl masz obszerny opis co i jak po kolei
                        Najlepiej zrobić przed wycieczką do WK, auto oczywiście zarejestrujesz bez przeglądu ale WK nie wyda dowodu rejestracyjnego do chwili dostarczenia zaświadczenia z odbytego pozytywnego badania technicznego. To tyle mam nadzieję żę pomogłem.

Komentarz

• bradley
                          L&K
                          • 2008
                          • 1465

Zeby przerejestrowac auto musisz miec umowe K-S miedzy Toba a tym gosciem, i miedzy tym gosciem a poprzednim wlascicielem (dlatego, ze gosc od ktorego kupujesz nie przerejrestrowal na siebie).
                          Z dniem zakupu samochodu musisz wykupic ubezpieczenie OC i masz 30dni na wypowiedzenie wczesniejszej umowy.

Art. 31. 1. W razie zbycia pojazdu mechanicznego, którego posiadacz zawarł umowę ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych, na nabywcę pojazdu przechodzą prawa i obowiązki zbywcy wynikające z tej umowy. Umowa ubezpieczenia ulega rozwiązaniu z upływem okresu, na który została zawarta, chyba że nabywca wypowie ją przed upływem 30 dni od dnia nabycia pojazdu mechanicznego. W przypadku wypowiedzenia umowy, rozwiązuje się ona z upływem 30 dni następujących po dniu nabycia pojazdu mechanicznego. Przepisy art. 28 stosuje się odpowiednio.

Kiedyś kolega kupił samochód bez opłaconego OC, nie wypowiedział umowy i przyszło mu do zapłaty za poprzedniego właściciela zaległe OC.
                          VW Vento 1.9TDI 1Z ++
                          Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
                          Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol

Komentarz

• tom2212
                            RS
                            • 2008
                            • 3892

wszystko ładnie ale dalej martwi mnie jedna sprawa a mianowicie ta kara auto jest uszkodzone i stoi od czasu kupna przez wlasciela a dokladnie od 94 roku :| W jaki sposób ten fundusz dopatrzy się że owa osoba nie płaciła OC ?? przecież auto nie zostało przerejestrowane martwi mnie to bo to auto chcę kupić od mojego dziadka i nie chce aby miał jeszcze jakies nieprzyjemnosci : :|

Komentarz

• piotrekpruszcz
                              Ambiente
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 122

I tak i tak będzie miał te nieprzyjemności gdyż każde auto zarejestrowane ma obowiązek posiadać OC. Jest jeszcze jedno pytanko zapytaj dziadka czy opłacił podatek od umowy kupna która posiada bo jeśli nie to życzę powodzenia z Urzędem Skarbowym.
                              A skąd fundusz się dowie ano gdy tylko ruszy "machina rejestracyjna same z siebie wyjdzie ze ktoś tu nie płacił ubezpieczenia.
                              P.S Na przerejestrowanie nabytego pojazdu masz 30 dni i dotyczy to każdego bez wyjątku.

Komentarz

• tom2212
                                RS
                                • 2008
                                • 3892

czyli jak to mozna ugryźć ? opłaca się czy lepiej sobie darować ??

Komentarz

• piotrekpruszcz
                                  Ambiente
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 122

Dla ciebie to bez znaczenia , kupujesz auto i od chwili podpisania umowy kupna bierzesz za niego odpowiedzialność. Reszta to problem poprzednich właścicieli.
                                  Pytanie co to za auto, że od 94 roku stoi uszkodzone.
                                  Ja osobiście przez tyle lat nie mógłbym trwać w takim stanie, że mam auto uszkodzone, nieprzerejestrowane, nieubezpieczone i nic z tym nie robić. Podziwiam takie osoby.

Komentarz

• bradley
                                    L&K
                                    • 2008
                                    • 1465

Zamieszczone przez piotrekpruszcz
                                    P.S Na przerejestrowanie nabytego pojazdu masz 30 dni i dotyczy to każdego bez wyjątku.
                                    To nie jest az tak wazne. Przymykaja na to oko Wazne ze OC zaplacone i skarbowka zalatwiona.

Btw. Czy ktos wie kiedy weszly nowe przepisy, ze nie mozna bylo wyrejestrowac samochodu w sposob normalny? Bo teraz albo zlom, albo sprzedaz, a kiedys mozna bylo wyrejestrowac.
                                    A w Anglii jakos jest status SORN i kazdy szczesliwy.
                                    VW Vento 1.9TDI 1Z ++
                                    Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
                                    Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol

Komentarz

• tom2212
                                      RS
                                      • 2008
                                      • 3892

pękł wahacz no i dziadek postanowił że już nie będzie jeździł no bo i oczy i zdrowie jako takie nie pozwalało i tak do tej pory stoi

Komentarz

• Thundi
                                        L&K
                                        • 2005
                                        • 1157

Zamieszczone przez piotrekpruszcz
                                        Pytanie co to za auto, że od 94 roku stoi uszkodzone.
                                        Ja osobiście przez tyle lat nie mógłbym trwać w takim stanie, że mam auto uszkodzone, nieprzerejestrowane, nieubezpieczone i nic z tym nie robić. Podziwiam takie osoby.
                                        U mojego dziadka na ogródku w szopie stoi Warszawa (blacha ok, tapicerka ok - stan taki że przy minimalnym wkładzie był by to super oldtimer) stoi tak sobie kilkanaście lat - myślałem żeby auto od dziadka odkupić naprawić (auto nie odpala (coś się w silniku stało dlatego auto wwędrowało do szopy - i od tamtego czasu nikt nie ruszał)) ale dziadek nie chce nawet o tym słyszeć więc stoi, ja co rok podsuwam propozycję i czekam. (Dziadek nic przy tym aucie nie robi bo nie zna się na mechanice dodatkowo w między czasie miał kilka innych aut (zresztą i dziś jeździ autem), nie ma też zamiłowania motoryzacyjnego - on po prostu taki jest)
                                        O ortografie dba FF.
                                        Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
                                        http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
                                        Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• tom2212
                                          RS
                                          • 2008
                                          • 3892

no i pewnie wielu tak ma no ale podpowiedzcie jak ten temat ugryźć bez "szkody" dla mojego dziadka ???

Komentarz

• eskomet
                                            Classic
                                            • 2009
                                            • 29

zawsze poprzedni wlasciciel moze isc zglosic umowe do US.
                                            Ja kupowalem od pana Y moto z dowodem rejestracyjnym na pana X jednak zawsze pan Y mial zgloszona lub na moja prosbe biegl zglosic/oplacic umowe miedzy Y a X w US.
                                            Dla wydzialu komunikacji (WK) wazne jest tylko aby byl dowod rej i ciaglosc umow z pieczatkami ze w skarbowce zgloszone i oplacone.
                                            nikt mnie o stare OC nie pytal bo to ich nie obchodzi, a ja swoje wykupilem coby bylo...

A i pod zadnym pozorem nie informuj WK ze auto jest uszkodzone bo zostaniesz wyslany na dodatkowe badanie techniczne - oczywiscie extra platne :szeroki_usmiech

Komentarz

• tom2212
                                              RS
                                              • 2008
                                              • 3892

Zamieszczone przez eskomet
                                              A i pod zadnym pozorem nie informuj WK ze auto jest uszkodzone bo zostaniesz wyslany na dodatkowe badanie techniczne - oczywiscie extra platne
                                              oczywiście że nie ma co za dużo gadać tylko to co trzeba

Komentarz

• piotrekpruszcz
                                                Ambiente
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 122

Zamieszczone przez eskomet
                                                zawsze poprzedni wlasciciel moze isc zglosic umowe do US.
                                                A wiesz kolego że na opłatę podatku od umowy masz 14 dni? I nikt w US nie stempluje umów. Wydziały Komunikacji już nie wymagają przedstawienia dowodu dokonania opłaty podatku. To twój problem, a uwierz, że US potrafi nawet po kilku latach dojść że nie opłaciłeś w terminie a potem to już tylko płacz i płać.

Komentarz

• eskomet
                                                  Classic
                                                  • 2009
                                                  • 29

piotrekpruszcz, dlatego napisalem ze to poprzedni wlasciciel powinien isc i oplacic umowe a nie ja...
                                                  to ze jego beda scigac to prawde mowiac/piszac mnie nie interesuje...

a to ja napisze ze w moim US dalej dostaje pieczatke na umowie :P - no chyba ze od wrzesnia 2009 cos sie zmienilo 8)

tak czy owak dalej nie wiem czym jest ow zabytek - tom2212, pochwal sie!

Komentarz

Pracuję...