Zamieszczone przez szkoda
Zapytanie o ZABYTEK
Zwiń
X
-
Zapytanie o ZABYTEK
Witam Mam zamiar nabyć zabytkowe auto, ale jest mały problem Poprzedni właściciel sprzedał auto obecnemu na zasadzie umowy kupna-sprzedaży i tu narazie ok ale nowy właściciel nie przerejestrował owego auta i nie płacił OC przez kilka lat. Samochód nie jeździł i od tych kilku lat auto stoi (jest uszkodzone). Pytania to takie:
- czy będę musiał zapłacić zaległe OC
- czy będzie jakaś kara za brak ubezpieczenia w tym okresie
- jak teraz przerejestrować auto
- czy muszę mieć umowę kupna-sprzedaży poprzedniego właściciela z obecnym
- jak zarejestrować auto jako zabytek
- kiedy muszę zrobić badania techniczne, przed rejestracją czy po ?
-
-
Re: Zapytanie o ZABYTEK
Zamieszczone przez tom2212- jak zarejestrować auto jako zabytek
- kiedy muszę zrobić badania techniczne, przed rejestracją czy po ?
Komentarz
-
-
tom2212, OC musi byc zaplacone-bez tego nici z rejestracji
jeśli sam(albo poprzedni właściciel) uzupelnicie braki w OC to kary nie bedzieprzyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez tom2212a jesli kupie auto to zaplace OC ale czy wtedy poprzedniwlasciciel bedzie musiał zrobić to samo za okres kiedy auto staloprzyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Komentarz
-
-
Jak ciaglosc, a co mnie interesuje czy ktos na to auto placil OC(to jest jego problem, a moj od dnia zakupu). Kupuje auto w tym samym dniu jak go rejestruje ide wykupic OC. Przeciez ludzie sprzedaja auta gdzie OC sie skonczylo, Ty wypowiadasz umowe w dniu kupna i rejestracji auta jak zrobi sie wszystko w ciagu jednego dnia.
Najlepiej dopytac w WK i ubezpieczalni, dodatkowo to ma byc zabytek, wiec OC nie jest obowiazkowe.
Komentarz
-
-
Re: Zapytanie o ZABYTEK
Zamieszczone przez tom2212Witam
Zamieszczone przez tom2212- czy będę musiał zapłacić zaległe OC
Zamieszczone przez tom2212- czy będzie jakaś kara za brak ubezpieczenia w tym okresie
Zamieszczone przez tom2212- jak teraz przerejestrować auto
Zamieszczone przez tom2212- czy muszę mieć umowę kupna-sprzedaży poprzedniego właściciela z obecnymZamieszczone przez tom2212- jak zarejestrować auto jako zabytek
Zamieszczone przez tom2212- kiedy muszę zrobić badania techniczne, przed rejestracją czy po ?
Komentarz
-
-
Zeby przerejestrowac auto musisz miec umowe K-S miedzy Toba a tym gosciem, i miedzy tym gosciem a poprzednim wlascicielem (dlatego, ze gosc od ktorego kupujesz nie przerejrestrowal na siebie).
Z dniem zakupu samochodu musisz wykupic ubezpieczenie OC i masz 30dni na wypowiedzenie wczesniejszej umowy.
Art. 31. 1. W razie zbycia pojazdu mechanicznego, którego posiadacz zawarł umowę ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych, na nabywcę pojazdu przechodzą prawa i obowiązki zbywcy wynikające z tej umowy. Umowa ubezpieczenia ulega rozwiązaniu z upływem okresu, na który została zawarta, chyba że nabywca wypowie ją przed upływem 30 dni od dnia nabycia pojazdu mechanicznego. W przypadku wypowiedzenia umowy, rozwiązuje się ona z upływem 30 dni następujących po dniu nabycia pojazdu mechanicznego. Przepisy art. 28 stosuje się odpowiednio.
Kiedyś kolega kupił samochód bez opłaconego OC, nie wypowiedział umowy i przyszło mu do zapłaty za poprzedniego właściciela zaległe OC.VW Vento 1.9TDI 1Z ++
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol
Komentarz
-
-
wszystko ładnie ale dalej martwi mnie jedna sprawa a mianowicie ta kara auto jest uszkodzone i stoi od czasu kupna przez wlasciela a dokladnie od 94 roku :| W jaki sposób ten fundusz dopatrzy się że owa osoba nie płaciła OC ?? przecież auto nie zostało przerejestrowane martwi mnie to bo to auto chcę kupić od mojego dziadka i nie chce aby miał jeszcze jakies nieprzyjemnosci : :|
Komentarz
-
-
I tak i tak będzie miał te nieprzyjemności gdyż każde auto zarejestrowane ma obowiązek posiadać OC. Jest jeszcze jedno pytanko zapytaj dziadka czy opłacił podatek od umowy kupna która posiada bo jeśli nie to życzę powodzenia z Urzędem Skarbowym.
A skąd fundusz się dowie ano gdy tylko ruszy "machina rejestracyjna same z siebie wyjdzie ze ktoś tu nie płacił ubezpieczenia.
P.S Na przerejestrowanie nabytego pojazdu masz 30 dni i dotyczy to każdego bez wyjątku.
Komentarz
-
-
Dla ciebie to bez znaczenia , kupujesz auto i od chwili podpisania umowy kupna bierzesz za niego odpowiedzialność. Reszta to problem poprzednich właścicieli.
Pytanie co to za auto, że od 94 roku stoi uszkodzone.
Ja osobiście przez tyle lat nie mógłbym trwać w takim stanie, że mam auto uszkodzone, nieprzerejestrowane, nieubezpieczone i nic z tym nie robić. Podziwiam takie osoby.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piotrekpruszczP.S Na przerejestrowanie nabytego pojazdu masz 30 dni i dotyczy to każdego bez wyjątku.
Btw. Czy ktos wie kiedy weszly nowe przepisy, ze nie mozna bylo wyrejestrowac samochodu w sposob normalny? Bo teraz albo zlom, albo sprzedaz, a kiedys mozna bylo wyrejestrowac.
A w Anglii jakos jest status SORN i kazdy szczesliwy.VW Vento 1.9TDI 1Z ++
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piotrekpruszczPytanie co to za auto, że od 94 roku stoi uszkodzone.
Ja osobiście przez tyle lat nie mógłbym trwać w takim stanie, że mam auto uszkodzone, nieprzerejestrowane, nieubezpieczone i nic z tym nie robić. Podziwiam takie osoby.O ortografie dba FF.
Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
Skoda Octavia & Audi A6
Komentarz
-
-
zawsze poprzedni wlasciciel moze isc zglosic umowe do US.
Ja kupowalem od pana Y moto z dowodem rejestracyjnym na pana X jednak zawsze pan Y mial zgloszona lub na moja prosbe biegl zglosic/oplacic umowe miedzy Y a X w US.
Dla wydzialu komunikacji (WK) wazne jest tylko aby byl dowod rej i ciaglosc umow z pieczatkami ze w skarbowce zgloszone i oplacone.
nikt mnie o stare OC nie pytal bo to ich nie obchodzi, a ja swoje wykupilem coby bylo...
A i pod zadnym pozorem nie informuj WK ze auto jest uszkodzone bo zostaniesz wyslany na dodatkowe badanie techniczne - oczywiscie extra platne :szeroki_usmiech
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez eskometzawsze poprzedni wlasciciel moze isc zglosic umowe do US.
Komentarz
-
-
piotrekpruszcz, dlatego napisalem ze to poprzedni wlasciciel powinien isc i oplacic umowe a nie ja...
to ze jego beda scigac to prawde mowiac/piszac mnie nie interesuje...
a to ja napisze ze w moim US dalej dostaje pieczatke na umowie :P - no chyba ze od wrzesnia 2009 cos sie zmienilo 8)
tak czy owak dalej nie wiem czym jest ow zabytek - tom2212, pochwal sie!
Komentarz
-
Komentarz