Nawet.
Tak jak napisał piotrek_os:
Policjant - sygnalizacja świetlna (+ zasada prawej ręki) - znaki drogowe - gdy niema znaków stosuje zasadę prawej ręki.
A o co ci chodzi z rondami to ja nie wiem jak przed rondem nie ma znaku ustąp pierwszeństwa to wjeżdżając na rondo masz pierwszeństwo chyba logiczne proste jak budowa cepa
o to samo co z sytuacją z obrazka.
Znaczy się że w miejscu skrzyżowania jest rondo i takie same znaki i taka sama sygnalizacja świetlna ??
Zamieszczone przez piotrek_os
sesik, ja juz odpuszczam dyskusje. Swoje zdanie na owy temat wyraziłem. Mamy ten sam poglad. Bo juz zaczynaja wypisywac o rondach itd. - tu była konkretna krzyzówka i konretne znaki i na owy temat trzeba było sie wypowiedziec. tak jak wyzej napisałem nie chciałbym sie na tym skrzyowaniu z co po niekotrymi spotkac.
Ja nie odpuszczam bo mam 2 takie skrzyżowania po codziennej trasie praca-dom i się boję na drogę wyjechać bo jak spotkam takich kierowców to skasuje sobie auto, a tego bym bardzo nie chciał.
Popatrzyłem na obrazek (nie powiększając) i kliknąłem że niebieski, tyle że przyznaję się do błędu bo nie zauważyłem że są Światła
Oczywiście jeśli są światła i świeci się zielone to pierwszeństwo ma auto jadące na wprost :!: (bez znaczenia jak idzie główna) dopiero jak światła zgasną (lub będzie migać żółte) to wchodzą znaki i wtedy pierwszeństwo ma pojazd jadący na głównej.
Sprawa prosta najważniejszy jest policjant po nim światła a po nich znaki a na szarym końcu są znaki na jezdni.
ps: Admini: możecie przesunąć mój głos z niebieskiego na biały? uprzejmie proszę.
Według mnie niebieski ma pierwszeństwo, biały może przejechać na wprost, ale musi ustąpić skręcającym z przeciwka.
tu jest ciekawa odpowiedz!!!! Az sie spytam czy kolega ma prawo jazdy? I czy oby sie nie wybiera gdzies w okolice Kielc? Bo jak bedzie skrecał w lewo gdzies na światłach to bedzie chciał jechac jako pierwszy......
O ile policjant pozwala na ignorowanie świateł i znaków, o tyle światła nie zezwalają na ignorowanie ich.
USTAWA
z dnia 20 czerwca 1997 r.
Prawo o ruchu drogowym.
(Dz. U. z dnia 19 sierpnia 1997 r.)
Dział II
Ruch drogowy
Rozdział 1
Zasady ogólne
Art. 5.
pkt 3. Sygnały świetlne mają pierwszeństwo przed znakami drogowymi regulującymi pierwszeństwo przejazdu.
Znaczy się że w miejscu skrzyżowania jest rondo i takie same znaki i taka sama sygnalizacja świetlna ??
ad:
Sory może jestem nie kumaty ale omawialiśmy skrzyżowanie a ty wyjechałaś z rondem, więc próbuje zrozumieć o co chodzi.
Art. 5. 1. Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani stosować się do poleceń i sygnałów dawanych przez osoby kierujące ruchem lub uprawnione do jego kontroli, sygnałów świetlnych oraz znaków drogowych, nawet wówczas, gdy z przepisów ustawy wynika inny sposób zachowania niż nakazany przez te osoby, sygnały świetlne lub znaki drogowe.
2. Polecenia i sygnały dawane przez osoby kierujące ruchem lub uprawnione do jego kontroli mają pierwszeństwo przed sygnałami świetlnymi i znakami drogowymi.
3. Sygnały świetlne mają pierwszeństwo przed znakami drogowymi regulującymi pierwszeństwo przejazdu.
w pierwszej chwili też sie chciałem kłócić, że od kiedy to jak masz znak ustąp, to jedziesz pierwszy, ale później przypomniała mi się zasada pierszeństwa ważności sygnalizacji św. później znaki pionowe...... troche zapomniałem już to wszystko , ale raczej beżowy jadący na wprost ma pierszeństwo, bo światła są ważniejsze niz znaki
Ja zamuliłem i myślałem że pierwszy przejedzie niebieski (bo nie zobaczyłem sygnalizacji)
Gdyby ktoś potrzebował podpiąć Vas'a w Łodzi to mogę pomóc tel. 600683962 lub PW (+serwis)
!!!MoTóR NiE UmIeRa NiGdY , MoTóR JeSt WiEcZnY !!!
Panie władzo, wiem ze przekroczyłem prędkość, ale porostu... lubię za==e==alać!!!
Przeraza mnie wynik ankiety.....z tego konkretnego w/w skrzyzowania.
Podkreslam, ze jest to malo skomplikowane skrzyzowanie. Ot zwykla sygnalizacja swietlna i dodane znaki na wypadek gdyby byla awaria swiatel lub byl nadawany sygnal zolty pulsujacy.
Temat wzbudzil wiele kontrowersji nie tylko na tym forum. Z wynikow innych ankiet stwierdzam:
dojezdzajac do takiego skryzowania masz 50% szans na bezkolizyjne opuszczenie skrzyzowania jadac bezowym.
VW Vento 1.9TDI 1Z ++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj! Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol
bradley, jestem przekonany, że w rzeczywistości gros klikających błędnie i tak pojechałoby prawidłowo. Taka forma "egzaminu" jest ułomna choćby przez swoją dwuwymiarowość, jakość grafiki etc.
Z drugiej jednak strony teksty w stylu "nie zauważyłem sygnalizacji" dość często słychać w pewnym programie motoryzacyjnym pt. "Wypadek - Przypadek"... a to już smutne.
looker nawyk, doswiadczenie, impuls. Pewnie by tak bylo. Tylko, ze na skrzyzowaniu masz sekundy na decyzje. Albo wiesz albo nie wiesz, a tragedia czycha.
VW Vento 1.9TDI 1Z ++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj! Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol
dobra, zostańmy na chwilę przy twoim stopie.
jest sobie sygnalizacja i są sobie znaki. Odnieśmy się do pierwszeństwa z obrazka, ale beżowy niech ma stop etc. Pierwszeństwo masz określone. I ok, niech będzie, że pierwszeństwo przy światłach jest 'na wprost', ale gdy tylko nie działa 'pierwszeństwo ci zabierają'.
Może ja mam za małą głowę, może skoczyła mi temperatura, a może jestem głupią babą, nie wiem. Zastanawia mnie, co za inżynier wymyślił tak wykluczające się sytuacje.
Biorąc jeszcze pod uwage słoneczne dni....co nieraz trzeba sie wpatrywac w sygnalizacje....- to co poniektórzy wybiorą sobie dobrze widoczny znak....i szkoda dalej pisac.
Znak stop nie tylko oznacza stop, ale takze ustap pierwszenstwa przejazdu.
Nic sie nie wyklucza. Schemat jest prosty.
Skrzyzowanie
if "dzialaja swiatla" then "nie patrz sie na znaki i zachowaj regule prawej reki"
if "nie dzialaja swiatla" then "patrz sie na znaki i jedz zgodnie z nimi"
else "wypadek"
Komentarz