Chciałbym poruszyć temat wciskania 'kitu' klientom, nie wiem ile mam racji w mojej wypowiedzi ale ocenicie to sami.
Dzień wcześniej wymieniałem tarcze i klocki na osi tylnej, i zapowietrzyłem układ hamowania.
Dzisiaj zawitałem do serwisu Norauto z zapytaniem jaki jest koszt wymiany płynu hamulcowego i czyszczenia układu hamowania u nich w serwisie, i powiedzieli 49,50 + koszty płynu. Zgodziłem sie, poszedłem do 'Liroy Merlin' znajdującego sie obok wypiłem czekoladę z mlekiem wróciłem i odebrałem skodę. I pan który dawał mi rachunek do zapłaty dał mi również 'KARTĘ PRZEGLĄDU POJAZDU' ( ZAŁĄCZNIK 1) i z usmiechem powiedział mi ze wykona mi BEZPŁATNY kosztorys napraw, zgodziłem sie i co sie ukazało na tym kosztorysie zobaczcie sami w ZAŁĄCZNIKU 2, gdy zobaczyłem cene to ogłupiałem. Zacząłem na spokojnie czytać co i jak. Najbardziej zainteresowały mnie amortyzatory po co je wymieniać jezeli nie odczuwam ich zuzycia i w jaki sposob wywnioskowali ze sa do wymiany ? Ide po auto, mechanik skomentował skode ze jest tak zniszczona ze boi sie nia wyjechac . Troszkę sie zniesmaczyłem, nie myśląc pojechałem na STACJE KONTROLI POJAZDÓW i zrobiłem diagnostykę zużycia amortyzatorów. No i co wyszło ?
OŚ PRZEDNIA Lewa 74 % Prawa 76 %
OŚ TYLNA Lewa 73 % Prawa 72 %
Myśl właśnie to co teraz. W Nor Auto nie ma specjalistów.
Ja sobie odpuściłem jak musiałem kupić 1l Castrol Magnatec na dolewkę (VW Polo 1,9SDi). Uprzejmy serwisant poinformował mnie że mają tylko z beczki. Na pytanie czy to do Diesla, odpowiedział że nie ma znaczenia czy Diesel czy benzyna skoro do obu jest ta sama norma. Podziękowałem pięknie i już tam nie wracam.
Amortyzatory wyszły ci lepiej niż u mnie - mi na trzepakach wyszło od 62 do 68%. Jeśli czujesz że są w porządku to nie ruszaj. Moje lekko nurkują przy hamowaniu, ale jeszcze bez tragedii. A kosztorys.... Cud, miód, malina - robocizna jeszcze ujdzie (poza wymianą przegubów), a ceny części to z kosmosu, zwłaszcza tłumików.
Była O1 kombi ALH++ 150/340
Obecnie Pyzio 206 1.4HDi+ ~90/200
Z amortyzatorami sam się zdziwiłem ze tak dobrze maja :szeroki_usmiech , jutro jadę do mechanika na 'diagnostyke', 'pisku' przy ruszaniu. No i koszt wymiany gumy na wahaczu bo bije przy ruszaniu i hamowaniu Zainwestuje zamiast w felgi nowe to w układ kierowniczy i napędowy Bo zawieszenia zrobione i hamulce wszystkie tarcze nowe i hamowanie na 5 gwiazdek
[ Dodano: Pią 19 Lut, 10 00:55 ]
aha i dodam ze 'mechanik' byl taki uprzejmy ze poprawił mi środkowa kratkę od przedniego zderzaka ;d bo była wypięta ;d I zawiadomili mnie ze mam uszkodzony zderzak ;d
to jest taki McDonalds samochodowy, nie ma co sobie zawracać głowy.
dokładnie - nie pytajcie jak ale podczas zmiany opon z zimowych na letnie w escorcie udalo sie im spieprzyc zbierzność w jednym kole, ogolnie norauto mozna potraktowac jako sklep, ich warsztaty to jakis zart.
Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km
Koledzy co do norauto to mam spore doświadczenia z tym na DTŚ Chorzów/Katowice i powiem tylko tyle ŻENADA !!!
Wymiana tarcz w uno 6 godzin, wymiana żarówki polo 45 min i zerwane zaczepy więcej nie będe opisywać.
Pozdrawiam
Na pytanie czy to do Diesla, odpowiedział że nie ma znaczenia czy Diesel czy benzyna skoro do obu jest ta sama norma. Podziękowałem pięknie i już tam nie wracam.
Jeśli rozmowa była o nowoczesnym syntetyku to mechanik miał chyba rację :diabelski_usmiech
A co do Norauto to ja tam zmienialem opony z jednych felg na drugie i wywazalem felgi. Przynajmniej mozna popatrzec na rece :diabelski_usmiech Wiec wiem, ze to bylo dobrze zrobione. A gdybym tam nie poszedl to by mi zrobili dziure w podlodze bo w Kadziu podczas podnoszenia zwyklym lewarkiem prog sie podnosil a auto stalo
VW Vento 1.9TDI 1Z ++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj! Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol
robert.dg, Niestety są serwisy które czasami chcą zarobić a nie naprawić auto. Sam się z tym spotkałem (opisywałem tu na forum) że przy cykaniu kierunkowskazów jak zapytałem ile kosztuje wymiana dźwigni to upierali się że kierunkowskazy w Octavii są z prawej strony i że to tą trzeba wymienić. Polscy fachowcy i nic na to nie poradzisz - znajdź jeden dobry zakład i trzymaj się go tak kurczowo jak tylko możesz (no chyba że się zacznie zmieniać na gorsze wtedy szukaj nowego zakładu)
Na pytanie czy to do Diesla, odpowiedział że nie ma znaczenia czy Diesel czy benzyna skoro do obu jest ta sama norma. Podziękowałem pięknie i już tam nie wracam.
Jeśli rozmowa była o nowoczesnym syntetyku to mechanik miał chyba rację :diabelski_usmiech
Olej do VW Polo 1,9SDi 1997r. :diabelski_usmiech Motula nie chciałem zalewać, tylko Castrol Magnatec 8)
W 3 kolejnych miejscach od ręki dawano mi ten olej do Diesla.
Była O1 kombi ALH++ 150/340
Obecnie Pyzio 206 1.4HDi+ ~90/200
Ludzie, a co Was ciągnie do takich przybytków.Ceny wysokie , jakość usług niska. Ja kiedyś wszedłem aby kupić żarówkę 1,2 W do pokrętła nawiewu. Były pakowane po 2 sztuki za jedyne 9,99pln, czyli 1 sztuka kosztowała "tylko" 5 pln. Taką samą na stacji benzynowej kupiłem za ~ 1pln.
Komentarz