dobre noże kuchenne

Zwiń
X
 
  • Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • b707
    L&K
    S_OCP Member
    • 2006
    • 1272

    #26
    Tylko jeden nóż wszystkich nie zastąpi:P
    Adam

    Komentarz

    • dwaoka
      Elegance
      • 2010
      • 927

      #27
      w tej cenie są ceramiczne noże Kyocera, ale niestety usługa ostrzenia najbliżej w DE...
      bkc+dsg

      Komentarz

      • kbjanek
        Rider
        • 2009
        • 381

        #28
        Zamieszczone przez djczas
        kupcie sobie po jednym nożu ze stali damasceńskiej
        aby uscislic powiem tylko ze technologia wyrobu stali damascenskiej zanikla na bliskim wschodzie gdzies w 17 wieku

        Komentarz

        • sosna1
          Rider
          S_OCP Member
          • 2007
          • 463
          • Octavia II (1Z3)
          • BGU 1.6 MPI 102 KM

          #29
          mecholl ja używam takiego zestawu jak podał ci Techno200 od ponad roku i z czystym sumieniem mogę polecić,tylko dokup sobie ich ostrzałkę(czasami sprzedają w zestawach)a ostrzenie będzie czystą przyjemnością.
          Marcin



          My ©koda is fantastic

          Komentarz

          • djczas
            RS
            • 2005
            • 9612

            #30
            kbjanek, aby Uściślić to na bliskim wschodzie pewnie tak ale na dalekim wschodzie w Japonii do dzis są firmy które wykonują noże miecze w technologi od setek lat do dziś

            Komentarz

            • westwi78
              RS
              • 2008
              • 2940

              #31
              djczas, Hattori Hanzo ?

              Komentarz

              • 4x4BKF
                L&K
                • 2010
                • 1279

                #32


                A ja bym polecił ten zestaw gerlacha.





                Używam z żoną od jakiegoś roku i spisuje się rewelacyjnie.

                Jak będziesz kupować noże to zwróć uwagę na to, żeby nie były wykonane z paska blachy, tylko żeby ostrze buło kute.

                Najprostszy sposób odróżnienia to taki, że ostrze patrząc od krawędzi nieostrej schodzi się na kształt klina ku krawędzi tnącej, oraz kiedy patrzymy na nóż od góry (w takiej pozycji jak trzymamy go przy krojeniu) krawędź nieostra czyli górna zwęża się w kierunku od rękojeści do czubka. Takie może mają dużo sztywniejsze ostrze i można je skutecznie naostrzyć.

                Jak ktoś ma dostęp do szlifierki wodnej (tarcza, taśma) to niech sobie na niej naostrzy. Chłodzenie w czasie ostrzenia zapobiega przegrzaniu ostrza, zmianie struktury i szybkiej utracie ostrości.
                Można też jak to drzewiej bywało "potoczyć na kamieniu" no ale trzeba mieć kamień, mokry kamień.


                Ogólnie dobry nóż to teraz rarytas. Ja ostatnio zachwycam się bagnetem przywiezionym z Ukrainy, od tamtejszej wersji defiladowego AK47. Panowie, takiego pięknego kawałka stali dawno nie widziałem.
                No i o ile dobry nóż może kupić każdy, o tyle nie każdy go może naostrzyć.

                4x4

                Komentarz

                • djczas
                  RS
                  • 2005
                  • 9612

                  #33
                  westwi78, na przykład cała miejscowość Seki słynie z produkcji noży i mieczy :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech
                  Uwierzcie mi że nóż którym pracowałem marki SAI 25 cm długości zastępuje 3/4 tego kompletu co opisujecie do tego wystarczy kupić dobry kamień do ostrzenia o ziarnie 1000 oraz jakieś dwa maniejsze scyzoryki do filetowania :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech
                  Powiem tak raz mi upadł ten nóż i końcówka noża dość mnie poharatała rękę a bez wysiłku można przecić tym nożem kości

                  Komentarz

                  • kbjanek
                    Rider
                    • 2009
                    • 381

                    #34
                    Zamieszczone przez djczas
                    tak ale na dalekim wschodzie w Japonii do dzis są firmy które wykonują noże miecze w technologi od setek lat do dziś
                    to taki chwyt marketingowy, nikt nie wykuwal by dzis noza 150 lat, tak jak bywalo z mieczami dla samuraja, technologia vii wieku w japoni roznila sie od stali damascenskiej iloscia platow stali, stal damscenska jak sama nazwa mowi pochodzi z okolic damaszku,
                    potocznie wielowarstwowe noze nazywa sie damscenskimi, ale to nie ma nic wspolnego z legendarna bronia biala,
                    zwrocilem na to uwage zeby poprostu nie popelniac bledu i wygadywac glupot,
                    ot ludzi interesujacych sie historia to poprostu smieszy

                    Komentarz

                    • mecholl
                      L&K
                      • 2008
                      • 1006

                      #35
                      Dzięki za rady, wypowiedzi. Zakupiłem coś takiego< fiskars + ostrzałka >

                      Nasze Auta http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=599169#599169



                      Komentarz

                      Pracuję...