Tylko jeden nóż wszystkich nie zastąpi:P
dobre noże kuchenne
Zwiń
X
-
A ja bym polecił ten zestaw gerlacha.
Używam z żoną od jakiegoś roku i spisuje się rewelacyjnie.
Jak będziesz kupować noże to zwróć uwagę na to, żeby nie były wykonane z paska blachy, tylko żeby ostrze buło kute.
Najprostszy sposób odróżnienia to taki, że ostrze patrząc od krawędzi nieostrej schodzi się na kształt klina ku krawędzi tnącej, oraz kiedy patrzymy na nóż od góry (w takiej pozycji jak trzymamy go przy krojeniu) krawędź nieostra czyli górna zwęża się w kierunku od rękojeści do czubka. Takie może mają dużo sztywniejsze ostrze i można je skutecznie naostrzyć.
Jak ktoś ma dostęp do szlifierki wodnej (tarcza, taśma) to niech sobie na niej naostrzy. Chłodzenie w czasie ostrzenia zapobiega przegrzaniu ostrza, zmianie struktury i szybkiej utracie ostrości.
Można też jak to drzewiej bywało "potoczyć na kamieniu" no ale trzeba mieć kamień, mokry kamień.
Ogólnie dobry nóż to teraz rarytas. Ja ostatnio zachwycam się bagnetem przywiezionym z Ukrainy, od tamtejszej wersji defiladowego AK47. Panowie, takiego pięknego kawałka stali dawno nie widziałem.
No i o ile dobry nóż może kupić każdy, o tyle nie każdy go może naostrzyć.
4x4
Komentarz
-
-
westwi78, na przykład cała miejscowość Seki słynie z produkcji noży i mieczy :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech
Uwierzcie mi że nóż którym pracowałem marki SAI 25 cm długości zastępuje 3/4 tego kompletu co opisujecie do tego wystarczy kupić dobry kamień do ostrzenia o ziarnie 1000 oraz jakieś dwa maniejsze scyzoryki do filetowania :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech
Powiem tak raz mi upadł ten nóż i końcówka noża dość mnie poharatała rękę a bez wysiłku można przecić tym nożem kości
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez djczastak ale na dalekim wschodzie w Japonii do dzis są firmy które wykonują noże miecze w technologi od setek lat do dziś
potocznie wielowarstwowe noze nazywa sie damscenskimi, ale to nie ma nic wspolnego z legendarna bronia biala,
zwrocilem na to uwage zeby poprostu nie popelniac bledu i wygadywac glupot,
ot ludzi interesujacych sie historia to poprostu smieszy
Komentarz
-
Komentarz