Mam Play Online na karte i dziala mi to w Bielsku srednio, chociaz ostatnio troche lepiej. Nie korzystam z tego na codzien, bo dostali to tesciowie do zabawy, ale tak to mniej wiecej wyglada. Zasieg jest niby na max, jakosc tez, a pliki zasysaja sie z predkoscia 10-30kB/s pingi srednio 150-200ms :roll: Jedyny plus, chyba jest to najtansze rozwiazanie bo karta na rok wazna kosztuje jakies 270zl i mamy troche tych GB, wiec w momencie kiedy nie korzystamy z tego co miesiac na full to jest OK.
Mam jeszcze Orange 3G i dziala to duzo szybciej, pingi ma duzo lepsze, a co do kosztow uzywania nie mam pojecia, bo nie ja za to place
Od niedawna ma iPlusa. Do użytku domowego 3GB za 60 PLN. Ale jest ta reklamowana usługa 100 GB miedzy 24 a 9 rano nie liczone do transferu z abonamentu o ile go nie przekroczysz Jak na razie nie miałem problemów z zasięgiem (Wawa i GM).
No calkiem znosnie z tym lapkiem. Za 70 zl brutto masz abonament z 8GB transferu, abonament z lapkiem kosztuje 99 zl brutto, transfer 4GB.
Ciezko to wyliczyc, bo nie maja w ofercie abonamentu 4GB, ale tak mniej wiecej za lapka doplacisz przez 24 miesiace okolo 1200 zl, czyli w zasadzie nieco ponad jego cene rynkowa. Jakies tam wielkie naciagactwo to nie jest. Po prostu rozkladaja lapka na solidne 24 raty
Jedynie osobiscie slyszalem troche zlych opinii odnosnie dzialania trasmisji danych w Erze, ale to najprawdopodobniej zalezy od konkretnego nadajnika. U nas moze byc lipa, gdzie indziej moze byc dobrze. Z reszta tak jest z wiekszoscia ofert GSMow. No moze poza Play, ktory ogranicza transfer do 1 Mb/s i wszyscy sa szczesliwi bo nikt nikt nie zapcha stacji. Ale jednoczesnie Play ma zasieg tylko w obrebie duzych miast.
Moja żona ma internet bezprzewodowy z Play(za ok .50 zł nie pamietam) i korzysta w sumie z niego raz na 3 miesiace.I powiem tak miał działac w całej polsce no i działa tylko tam gdzie jest G3.czyli tylko w miastach.Na trasie w aucie zamiast delektować sie internetem mamy brak zasięgu :? W miescie.Zasięg niby pełny a otwieranie stron tragedia.Filmiki- trzeba czekać na buforowanie wieczność.A Pley ponoć jest szybki to,aż boje się myslec jak jest w innych sieciach.Ogólnie nie polecam takiego internetu :!:
shok, No chyba wiadome jest, ze Play ma zasieg internetu tylko w duzych miastach, tam gdzie ma swoje nadajniki 3G, bo ich pozostaly zasieg wynika z roamingu krajowego z siecia Plus. Wystarczylo zapewne zapytac sprzedawce. Na trasie powyzej 80 km/h i tak nawet z gprs zazwyczaj ciezko jest. Wiec z tym delektowaniem sie internetem w trasie to nie przesadzajmy.
W Białymstoku na dwoch osiedlach, u nas w Zabkach pod Warszawa i w Warszawie w kilku miejscach Play dziala swietnie, prawie zawsze deklarowany 1 Mbps jest osiagalny.
Co jak co, ale Play szybki akurat nie jest, w zamierzeniu mial byc stabilny, stad ograniczenie 1 Mbps szybkosci. To wlasnie w innych sieciach bedzie loteria, w porywach 3 Mbps, a czasami jak krew z nosa.
Czy wiadome? Nie sądzę idz do salonu i spytaj się jaki zasięg ma Play.Otrzymasz odpowiedz w całej Polsce.I jakoś nikt nie powie Ci,że tylko w dużych miastach.Nawet dzwoniąc na obsługe dopiero za 3 razem dowiedziałem sie o tym.A za każde połaczenie sie płaci i odpowiedz brzmiała niemożliwe.
Dla mnie nie było to wiadome.
Po drugie strony otwierają sie tragicznie wolno- reklamacje nic nie daja.
No a fajnie jest stanąc na trasie na parkingu i właczyc sobie internet- po to jest bezprzewodowy czyz nie?
W miescie to mi w sumie nie potrzebny idzie złapac darmowy hot spod bez problemu.
Też właśnie słyszałem opinnie że pley to jest jedna wielka ściema. Że niby ma być wszędzie zasięg a jest tam gdzie jest 3G tak jak kolegashok, napisał.
Jak dzwoniłem na biuro obsługi do Ery to jakaś babka mi powiedziała że w Siedlcach tam gdzie mieszkam jest szybkość 7.2Mbit/s. Nie znam się na tym wiec nie wiem czy mnie oszukała czy nie.
Mam nadzieję że mnie uświadomicie koledzy jak to z tym jest tak naprawdę.
W plusie mnie przekonuje to iż od godziny 0.00 do 9.00 jest na usługa 100GB
Przez to już mam mentlik w głowie
Dziękuje bardzo za wypowiadanie się w temacie i udzielanie porad.
Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...
Odnośnie faktur to ja się wypowiem z Orange. Tyle że chodzi o komórkę. Po przedłużeniu jednej z umów w salonie w maju 2009 nie dostaję wcale faktur. Nie wie czy przekraczam abonament czy nie ale ustawiłem stałe zlecenie z konta i co miesiąc pobierana jest kwota abonamentu i nic więcej i ani razu nie wyłączyli mi telefonu ani nic z takich rzeczy
Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...
A co do komorki z Playa to moj jeden znajomy czeka z utesknieniem na koniec umowy i idzie gdzies indziej, a inny juz to zrobil. Bylo fajnie, ale cos sie porobilo i ciagle jak ktos dzwoni to slysza sie w jedna strone, albo nie slysza sie wcale. To samo na przestrzeni kilku miesiecy na roznych telefonach w roznych rejonach Polski :|
Jesli chodzi o telefon jestem w 100% zadowolony oferta Pley powala wszystkie sieci w Polsce bezapelacyjnie-a telefony zaczynajac od mixa za 30zł zostawiaja konkurencje daleko z tyłu.
Jedak do zachodnich standardów im daleko.
Ja bym wziął iplusa. Play jest do niczego strasznie wolny. Orange ma znajomy też narzeka, z BlueConnect się na demotywatorach śmieją więc coś w tym jest. Zawsze możesz poświecić te 50zl i wziąć na próbę iplusa a potem oddać jak się nie sprawdzi. Moja żona pracuje w salonie plusa, mam 2 tel z plusa i nie narzekam na tą sieć.
ja mam Play i działa OK. Miałem 5 GB za 45 PLN i teraz przy przedłużaniu umowy dają mi do wyboru 5GB za 35 PLN albo 10 GB za 45 PLN. W Warszawie śmiga bdb. Transfery na maxa mi nie raz wychodziły. Z fakturami też jest dobrze u nich, no i sprawdzanie konta na necie. Ja jestem zadowolony, zobaczymy co będzie dalej Jak jechałem do Gdańska pociągiem to zasięg pojawiał się i znikał
ArturTDI, mam w iplusie .. na poczatku placilem 60zl ---> limit sciagania danych GB..
teraz przedluzylem umowe i place 45 zl , moge sciagnac 3GB na miesiac w godzinach 9-23.. a po 23 do 9rano moge sciagnac 100giga na miesiac...
co do ery, kolega ma i jest to wielki szajs,slaby zasieg,maly limit itd..
jezeli chcesz cos szybkiego to polecam orange...oferta z modemem +antena (prawie jak z cb radia ) mozna swobodnie gadac na skype lub ogladac filmy..abonament 50zl miesiac limit danych 3giga... jedynym mankamentem jest cena modemu (okolo 250zl)+ aktywacja (60zl chyba)
podsumowujac:
jezeli masz kase to uderz do orange..szybkosc przyzwoita, nie duzy abonament,mozliwosc przetestowania neta przez tydzien..
w plusie jest troche gorzej z predkoscia ...a ere bym odpuscil...
ArturTDI, bierz BC z laptopem. Mam taki komplecik i jestem zadowolony. A laptop wcale nie jest taki "Szajsung" jak by się mogło wydawać i do auta jest rewelka. Bateria potrafi trzymać ponad 5 godzin ( syn ogląda na nim filmy i gra w czasie jazdy ) a jak trzeba to instalujesz Vag-Com-a i masz super zgrabne narzędzie do diagnostyki i robienia log-ów... Jedyny minus to brak wbudowanego Bluetooth-a, ale to łatwo rozwiązać...
Komentarz