Znaczy klapa gasząca rusza się swobodnie, jutro sprawdzę jak to wygląda od środka. Ale czy to może być przyczyną utraty mocy?
Oplowskie silniki 1.9cdti 120/150KM- opinie.
Zwiń
X
-
Przedewszystki to silniki Fiatowskie JTD montowane w Oplach jako CDTI, z tego co szłyszalem od mechanika to całkiem dobre jednostki, tylko że w tych 150 czesto padja kola dwumasowe.http://www.wimeb.markomp.net
Już nie moja Skodzina
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=31952
Komentarz
-
-
lukanio63, na forum już było o tych silnikach w tym wątku http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...hlight=1.9cdti
W nim też jest link do forum Opla VectryOctavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez makogPrzedewszystki to silniki Fiatowskie JTD montowane w Oplach jako CDTI, z tego co szłyszalem od mechanika to całkiem dobre jednostki, tylko że w tych 150 czesto padja kola dwumasowe.
Komentarz
-
-
Gdyby to był Fiat to w ciemno można brać. Ale niestety Opel chciał poprawić twórców i wyszło jak zwykle.
Ogólnie to bardzo fajne jednostki, trwałe i oszczędne. Od nas z forum ktoś ma z tegoco pamiętam 1,9 Vectrę 150 konną (Bouli???)It doesn't matter what we're losing
It only matters what we're going to find!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BigJa bym doradzał rezygancje z diesla i zakup Opla z benzynką pod maską.Jest: Skoda Octavia 2 VRS BMN+
Byla: Skoda Octavia 2 Laurin & Klement Estate
Superstar 3900 + Sirio Megawatt 4000
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez lukanio63Bardzo bym chcial ale chyba nie przesiade sie juz na benzyne bo zadrogoCzarny Elegance
Komentarz
-
-
Big, przesadzasz może z tą "totalną bezawaryjnością" ale zgodzę się.lukanio63, nie daj się zwieść pozornym oszczędnościom... Benzyna z tego samego roku będzie miała co najmniej połowę przebiegu odpowiednika w dieslu... a "taniość" napraw diesla to mit. Jeździłem VW bora 1.9 tdi pd 115 km, przebieg 134 000, pozbyłem się go bo koszty napraw w kosztorysach szybciutko dochodziły do 4-5 tyś. zł. ;/ Nie mówiąc o serwisie na który wydałem 2 tyś. Fakt nie można uogólniać, ale w rodzinie były u nas 3 diesle... Polecam tylko 1.9 sdi - niezniszczalny i mega oszczędny . Benzyna 4 life !
Ps. 1.9 multijet Fiata to prekursor techniki common rail, a panowie którzy mówią, że daleko im do bezawaryjności VW tdi nie mają po prostu racji. Te silniki są bardzo konkurencyjne dla tdi a problemy z dwumasą dotyczą WSZYSTKICH mocnych turbodiesli.AUM sprzedany, sentyment do Was został...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Bear.PawBig, przesadzasz może z tą "totalną bezawaryjnością" ale zgodzę się.lukanio63, nie daj się zwieść pozornym oszczędnościom... Benzyna z tego samego roku będzie miała co najmniej połowę przebiegu odpowiednika w dieslu... a "taniość" napraw diesla to mit. Jeździłem VW bora 1.9 tdi pd 115 km, przebieg 134 000, pozbyłem się go bo koszty napraw w kosztorysach szybciutko dochodziły do 4-5 tyś. zł. ;/ Nie mówiąc o serwisie na który wydałem 2 tyś. Fakt nie można uogólniać, ale w rodzinie były u nas 3 diesle... Polecam tylko 1.9 sdi - niezniszczalny i mega oszczędny . Benzyna 4 life !
Ps. 1.9 multijet Fiata to prekursor techniki common rail, a panowie którzy mówią, że daleko im do bezawaryjności VW tdi nie mają po prostu racji. Te silniki są bardzo konkurencyjne dla tdi a problemy z dwumasą dotyczą WSZYSTKICH mocnych turbodiesli.
Tylko ty mówisz o 1.9fiata a kolega się pyta o silnikach 1.9 w Oplu.Jeśli poczytasz fora Opla a Fiata to zrozumiesz ,że to trochę inne rozwiązania techniczne.Tak masz racje Opel montuje silniki Fiatowskie TYLKO zmodyfikowane przez inżynierów Opla.I tak się złożyło ,iż co ruszyli to popsuli.TU jest mowa o 1.9CDTi a nie 1.9 fiata.Rozumiesz różnice?
Gdyby mowa była o silniku 1.9 fiata napewno nikt nie pisał by ,że daleko mu do 1.9 TDI VW
Komentarz
-
-
Zwracam honory aczkolwiek mój post pozbawiony jest jakiegokolwiek negatywnego nastawienia.Zamieszczone przez shokTak masz racje Opel montuje silniki Fiatowskie TYLKO zmodyfikowane przez inżynierów Opla.I tak się złożyło ,iż co ruszyli to popsuli.
Ps. nie zapominajmy, że nawet jeśli nieco zmodyfikowane to WCIĄŻ są silnika pochodzenia FIATA, a więc trzonu konstrukcji na pewno nie zepsuli.AUM sprzedany, sentyment do Was został...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Bear.PawJeździłem VW bora 1.9 tdi pd 115 km, przebieg 134 000, pozbyłem się go bo koszty napraw w kosztorysach szybciutko dochodziły do 4-5 tyś. zł. ;/ Nie mówiąc o serwisie na który wydałem 2 tyś. Fakt nie można uogólniać, ale w rodzinie były u nas 3 diesle... Polecam tylko 1.9 sdi - niezniszczalny i mega oszczędny . Benzyna 4 life !
1.9TDI PD to bardzo dobry i trwały silnik.. pzdr Jarek
aktualnie: Octavia 1.6 TDI i Laguna III 2.0 dci
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez YarekZamieszczone przez Bear.PawJeździłem VW bora 1.9 tdi pd 115 km, przebieg 134 000, pozbyłem się go bo koszty napraw w kosztorysach szybciutko dochodziły do 4-5 tyś. zł. ;/ Nie mówiąc o serwisie na który wydałem 2 tyś. Fakt nie można uogólniać, ale w rodzinie były u nas 3 diesle... Polecam tylko 1.9 sdi - niezniszczalny i mega oszczędny . Benzyna 4 life !
1.9TDI PD to bardzo dobry i trwały silnik.
Oczywiście sprawdzony miernikiem lakieru i ręką wróżki z szklaną kulą. Sory ale czasem nie mogę...
Yarek dobrze napisał 1.9 VW to jeden z najtrwalszych silników Tdi na rynku.A u Ciebie przy 135tyś nie dawał juz rady...
Komentarz
-
-
Panowie ale dajcie sposkój tej Borze !! Tu nie chodzi o Borę kolegi ale ogólnie o nowoczesne silniki diesla i to niezależnie od producenta Po prostu te nowoczesne dielsle są niedopracowane !! Owszem są silne, elastyczne i mało palą, ale przy tym wszystkim sa też awaryjne !!!
Powiedzcie jak to jest, że ja czy mój tato mają auta z silnikami benzynowymi NIGDY nie mieliśmy jakiegokolwiek przypadku awarii tych silników.
Natomiast własciciele aut z silnikami diesla non stop coś robią przy sinikach, a to EGR, a to koło dwumasowe a to wtryskiwacze, a to turbina itd. Sam miałem Clio II 1.9d i to jest jedny mój samochód w którym robiłem coś przy silniku, a konkretnie padł czujnik położenia wału. Przyjaciel ojca kupił w styczniu Nissana Kaszkaja 2.0 DCI i juz 2 razy był na czyszczeniu EGR. Kumpel z działu z pracy ma Saaba z dielslem i już wymieniał dwumasę i EGR i tak własciwie każdy kogo znam kto ma diesla to coś przy silniku robił. Więc co komu po tym mniejszym spalaniu tańszego paliwa skoro cały czas coś sie dzieje z silnikiem?
I tak w Renault diesle padaja jak muchy, podobnie jest w Oplu, PSA, Saabie czy VAG. O dziwo z silnikami benzynowymi w tych markach nie ma większych problemów.
Owszem stare poczciwe diesle były niezniszczale, ale nie miały osiagów. Dziś jest odwrotnie, diesle mają wspaniałe osiagi ale ich awaryjność jest bardzo wysoka.Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Chyba cos w tym jest kolego Big, naszczescie ja poki co jezdze sprawdzonym ASV i nie nazekam Silniki koncernu VAG maja naprawde dobra opinie, ale to sie pomalu zmienia. Jak slucham i czytam co za cuda sie dzieje z nowymi 2.0TDI to mnie ciary po plecach przechodza! Za jakis czas diesle nie beda sie juz kojarzyc z bezawaryjnoscia.Jest: Skoda Octavia 2 VRS BMN+
Byla: Skoda Octavia 2 Laurin & Klement Estate
Superstar 3900 + Sirio Megawatt 4000
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez lukanio63Jak slucham i czytam co za cuda sie dzieje z nowymi 2.0TDI to mnie ciary po plecach przechodza!Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...
DIAGNOSTYKA I ELEKTRONIKA SAMOCHODOWA
USŁUGI TRANSPORTOWE
TEL: 531-33-55-77
Komentarz
-
-
lukanio63, ja Cie wcale nie podpuszczam.
Miałeś doczynienia z tym motorem?
Ja mam styczność z tym silnikiem i nic się nie dzieje. samochod robi około 70-80kkm rocznieNie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...
USŁUGI TRANSPORTOWE
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ArturTDIJa mam styczność z tym silnikiem i nic się nie dzieje.
Wiesz do dobrze co sie dzieje i działo z 2.0 TDI, są to fakty powszechnie znane i nie ma co tego kryćCzarny Elegance
Komentarz
-
-
Ja nie powiem złego słowa na 2.0 TDI bo nie widzę nic co by mogło mnie do tego skłonić.
Założe temat nowy w innym dziale żeby nie robic koledze śmietnika w temacieNie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...
USŁUGI TRANSPORTOWE
Komentarz
-
Komentarz