Oplowskie silniki 1.9cdti 120/150KM- opinie.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • nadol93
    Classic
    • 2010
    • 31

Znaczy klapa gasząca rusza się swobodnie, jutro sprawdzę jak to wygląda od środka. Ale czy to może być przyczyną utraty mocy?
  • lukanio63
    Ambiente
    • 2009
    • 202

Czy mial ktos z Was do czynienia z takimi wlasnie silnikami? Jak jest z awaryjnoscia, spalaniem, eksploatacja?
    Jest: Skoda Octavia 2 VRS BMN+
    Byla: Skoda Octavia 2 Laurin & Klement Estate
    Superstar 3900 + Sirio Megawatt 4000

Komentarz

• makog
      Rider
      • 2010
      • 345

Przedewszystki to silniki Fiatowskie JTD montowane w Oplach jako CDTI, z tego co szłyszalem od mechanika to całkiem dobre jednostki, tylko że w tych 150 czesto padja kola dwumasowe.
      http://www.wimeb.markomp.net
      Już nie moja Skodzina
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=31952

Komentarz

• AdamB
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 8030
        • Octavia IV (NX3)
        • DKZA 2.0 TSI 190 KM

lukanio63, na forum już było o tych silnikach w tym wątku http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...hlight=1.9cdti
        W nim też jest link do forum Opla Vectry
        Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• shok
          RS
          • 2009
          • 2070
          • Octavia I (1U2)
          • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez makog
          Przedewszystki to silniki Fiatowskie JTD montowane w Oplach jako CDTI, z tego co szłyszalem od mechanika to całkiem dobre jednostki, tylko że w tych 150 czesto padja kola dwumasowe.
          Prawie takie same -a prawie robi wielką różnicę. Ogólnie do 1.9 tdi VW ma daleko...

Komentarz

• lukanio63
            Ambiente
            • 2009
            • 202

Prawie takie same -a prawie robi wielką różnicę. Ogólnie do 1.9 tdi VW ma daleko...
            Czyli jednak awaryjne? Ladna astra jest na allegro i tak sie zastanawiam...

Komentarz

• shok
              RS
              • 2009
              • 2070
              • Octavia I (1U2)
              • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Po prostu specjaliści z Opla zrobili poprawki tego silnika.I tak się złożyło co ruszyli to popsuli.Najbardziej usterkowy jest ten 150km a 100 i 120 km są w miarę ok.Tak piszą na forum Opla.Jednak z bezawaryjnością do 1.9 VW mu daleko.Ogólnie Opel nigdy nie miał rozsądnego diesla.

Komentarz

• tomil
                L&K
                S_OCP Member
                • 2008
                • 1179

Gdyby to był Fiat to w ciemno można brać. Ale niestety Opel chciał poprawić twórców i wyszło jak zwykle.
                Ogólnie to bardzo fajne jednostki, trwałe i oszczędne. Od nas z forum ktoś ma z tegoco pamiętam 1,9 Vectrę 150 konną (Bouli???)
                It doesn't matter what we're losing
                It only matters what we're going to find!

Komentarz

• Big
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 6389

Ja bym doradzał rezygancje z diesla i zakup Opla z benzynką pod maską.
                  Czarny Elegance

Komentarz

• lukanio63
                    Ambiente
                    • 2009
                    • 202

Zamieszczone przez Big
                    Ja bym doradzał rezygancje z diesla i zakup Opla z benzynką pod maską.
                    Bardzo bym chcial ale chyba nie przesiade sie juz na benzyne bo zadrogo :/ Gdyby moje auto latalo na trasie to pewnie bym sie skusil, ale w miescie jest za duza roznica w spalaniu na korzysc diesla.

Komentarz

• Big
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 6389

Zamieszczone przez lukanio63
                      Bardzo bym chcial ale chyba nie przesiade sie juz na benzyne bo zadrogo
                      lukanio63, no czy ja wiem Policz ile wyniosą cie wszelkie naprawy diesla (EGR, koło dwymasowe, turbina, wtryski) i co ?? Myslisz że dalej sie to opłaca?? Owszem silnik benzynowy pali wiecej droższego paliwa - to fakt - ale za to jest totalnie bezawaryjny, a najdrozsze nie jest wcale paliwo tylko .... cześci i robocizna, stracony czas i nerwy, czyli mówiąc wprost, usuwanie awarii.
                      Czarny Elegance

Komentarz

• Bear.Paw
                        Drive
                        • 2009
                        • 55

Big, przesadzasz może z tą "totalną bezawaryjnością" ale zgodzę się.lukanio63, nie daj się zwieść pozornym oszczędnościom... Benzyna z tego samego roku będzie miała co najmniej połowę przebiegu odpowiednika w dieslu... a "taniość" napraw diesla to mit. Jeździłem VW bora 1.9 tdi pd 115 km, przebieg 134 000, pozbyłem się go bo koszty napraw w kosztorysach szybciutko dochodziły do 4-5 tyś. zł. ;/ Nie mówiąc o serwisie na który wydałem 2 tyś. Fakt nie można uogólniać, ale w rodzinie były u nas 3 diesle... Polecam tylko 1.9 sdi - niezniszczalny i mega oszczędny . Benzyna 4 life !
                        Ps. 1.9 multijet Fiata to prekursor techniki common rail, a panowie którzy mówią, że daleko im do bezawaryjności VW tdi nie mają po prostu racji. Te silniki są bardzo konkurencyjne dla tdi a problemy z dwumasą dotyczą WSZYSTKICH mocnych turbodiesli.
                        AUM sprzedany, sentyment do Was został...

Komentarz

• shok
                          RS
                          • 2009
                          • 2070
                          • Octavia I (1U2)
                          • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez Bear.Paw
                          Big, przesadzasz może z tą "totalną bezawaryjnością" ale zgodzę się.lukanio63, nie daj się zwieść pozornym oszczędnościom... Benzyna z tego samego roku będzie miała co najmniej połowę przebiegu odpowiednika w dieslu... a "taniość" napraw diesla to mit. Jeździłem VW bora 1.9 tdi pd 115 km, przebieg 134 000, pozbyłem się go bo koszty napraw w kosztorysach szybciutko dochodziły do 4-5 tyś. zł. ;/ Nie mówiąc o serwisie na który wydałem 2 tyś. Fakt nie można uogólniać, ale w rodzinie były u nas 3 diesle... Polecam tylko 1.9 sdi - niezniszczalny i mega oszczędny . Benzyna 4 life !
                          Ps. 1.9 multijet Fiata to prekursor techniki common rail, a panowie którzy mówią, że daleko im do bezawaryjności VW tdi nie mają po prostu racji. Te silniki są bardzo konkurencyjne dla tdi a problemy z dwumasą dotyczą WSZYSTKICH mocnych turbodiesli.

Tylko ty mówisz o 1.9fiata a kolega się pyta o silnikach 1.9 w Oplu.Jeśli poczytasz fora Opla a Fiata to zrozumiesz ,że to trochę inne rozwiązania techniczne.Tak masz racje Opel montuje silniki Fiatowskie TYLKO zmodyfikowane przez inżynierów Opla.I tak się złożyło ,iż co ruszyli to popsuli.TU jest mowa o 1.9CDTi a nie 1.9 fiata.Rozumiesz różnice?
                          Gdyby mowa była o silniku 1.9 fiata napewno nikt nie pisał by ,że daleko mu do 1.9 TDI VW

Komentarz

• Bear.Paw
                            Drive
                            • 2009
                            • 55

Zwracam honory aczkolwiek mój post pozbawiony jest jakiegokolwiek negatywnego nastawienia.
                            Zamieszczone przez shok
                            Tak masz racje Opel montuje silniki Fiatowskie TYLKO zmodyfikowane przez inżynierów Opla.I tak się złożyło ,iż co ruszyli to popsuli.
                            Jakieś konkretne przykłady może? Bo co, cały silnik zepsuli? :shock: Przesada. Obcowałem z tymi silnikami i demonizowanie czegoś z powodu, że "konstruktorzy opla tkneli i wszystko zepsuli" jest generalnie krzywdzące. Słyszałem ogrom negatywnych opinii o 2.0 dti i 2.2 dti (problemy z głowicą m. in.) ale oplowskie diesle 1.9 (120 i 150) z którymi się zetknąłem były bardzo chwalone przez użytkowników.
                            Ps. nie zapominajmy, że nawet jeśli nieco zmodyfikowane to WCIĄŻ są silnika pochodzenia FIATA, a więc trzonu konstrukcji na pewno nie zepsuli.
                            AUM sprzedany, sentyment do Was został...

Komentarz

• shok
                              RS
                              • 2009
                              • 2070
                              • Octavia I (1U2)
                              • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

-padający dwumas (ponad przeciętnie)
                              - klapki dolotu

Komentarz

• Yarek
                                Elegance
                                • 2005
                                • 992

Jeździłem VW bora 1.9 tdi pd 115 km, przebieg 134 000, pozbyłem się go bo koszty napraw w kosztorysach szybciutko dochodziły do 4-5 tyś. zł. ;/ Nie mówiąc o serwisie na który wydałem 2 tyś. Fakt nie można uogólniać, ale w rodzinie były u nas 3 diesle... Polecam tylko 1.9 sdi - niezniszczalny i mega oszczędny . Benzyna 4 life !
                                To że trafiłeś na pechowy (zarżnięty?) egzemplarz, to nie znaczy że jest to reguła
                                1.9TDI PD to bardzo dobry i trwały silnik.
                                . pzdr Jarek
                                aktualnie: Octavia 1.6 TDI i Laguna III 2.0 dci

Komentarz

• shok
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 2070
                                  • Octavia I (1U2)
                                  • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez Yarek
                                  Jeździłem VW bora 1.9 tdi pd 115 km, przebieg 134 000, pozbyłem się go bo koszty napraw w kosztorysach szybciutko dochodziły do 4-5 tyś. zł. ;/ Nie mówiąc o serwisie na który wydałem 2 tyś. Fakt nie można uogólniać, ale w rodzinie były u nas 3 diesle... Polecam tylko 1.9 sdi - niezniszczalny i mega oszczędny . Benzyna 4 life !
                                  To że trafiłeś na pechowy (zarżnięty?) egzemplarz, to nie znaczy że jest to reguła
                                  1.9TDI PD to bardzo dobry i trwały silnik.
                                  Pewnie kupiony z ksiażka serwisową i vin sprawdzony w serwisie :lol:
                                  Oczywiście sprawdzony miernikiem lakieru i ręką wróżki z szklaną kulą. Sory ale czasem nie mogę...
                                  Yarek dobrze napisał 1.9 VW to jeden z najtrwalszych silników Tdi na rynku.A u Ciebie przy 135tyś nie dawał juz rady...

Komentarz

• Big
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 6389

Panowie ale dajcie sposkój tej Borze !! Tu nie chodzi o Borę kolegi ale ogólnie o nowoczesne silniki diesla i to niezależnie od producenta Po prostu te nowoczesne dielsle są niedopracowane !! Owszem są silne, elastyczne i mało palą, ale przy tym wszystkim sa też awaryjne !!!
                                    Powiedzcie jak to jest, że ja czy mój tato mają auta z silnikami benzynowymi NIGDY nie mieliśmy jakiegokolwiek przypadku awarii tych silników.
                                    Natomiast własciciele aut z silnikami diesla non stop coś robią przy sinikach, a to EGR, a to koło dwumasowe a to wtryskiwacze, a to turbina itd. Sam miałem Clio II 1.9d i to jest jedny mój samochód w którym robiłem coś przy silniku, a konkretnie padł czujnik położenia wału. Przyjaciel ojca kupił w styczniu Nissana Kaszkaja 2.0 DCI i juz 2 razy był na czyszczeniu EGR. Kumpel z działu z pracy ma Saaba z dielslem i już wymieniał dwumasę i EGR i tak własciwie każdy kogo znam kto ma diesla to coś przy silniku robił. Więc co komu po tym mniejszym spalaniu tańszego paliwa skoro cały czas coś sie dzieje z silnikiem?
                                    I tak w Renault diesle padaja jak muchy, podobnie jest w Oplu, PSA, Saabie czy VAG. O dziwo z silnikami benzynowymi w tych markach nie ma większych problemów.
                                    Owszem stare poczciwe diesle były niezniszczale, ale nie miały osiagów. Dziś jest odwrotnie, diesle mają wspaniałe osiagi ale ich awaryjność jest bardzo wysoka.
                                    Czarny Elegance

Komentarz

• lukanio63
                                      Ambiente
                                      • 2009
                                      • 202

Chyba cos w tym jest kolego Big, naszczescie ja poki co jezdze sprawdzonym ASV i nie nazekam Silniki koncernu VAG maja naprawde dobra opinie, ale to sie pomalu zmienia. Jak slucham i czytam co za cuda sie dzieje z nowymi 2.0TDI to mnie ciary po plecach przechodza! Za jakis czas diesle nie beda sie juz kojarzyc z bezawaryjnoscia.

Komentarz

• ArturTDI
                                        Rider
                                        • 2008
                                        • 469

Zamieszczone przez lukanio63
                                        Jak slucham i czytam co za cuda sie dzieje z nowymi 2.0TDI to mnie ciary po plecach przechodza!
                                        co takiego słyszysz o tych silnikach?
                                        Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...

DIAGNOSTYKA I ELEKTRONIKA SAMOCHODOWA

USŁUGI TRANSPORTOWE

TEL: 531-33-55-77

Komentarz

• lukanio63
                                          Ambiente
                                          • 2009
                                          • 202

Zamieszczone przez ArturTDI
                                          co takiego słyszysz o tych silnikach?
                                          Nie podpuszczaj mnie ArturTDI. Silniki te nie maja juz tak dobrej opinii jak poprzednie jednostki 1.9 TDI.

Komentarz

• ArturTDI
                                            Rider
                                            • 2008
                                            • 469

lukanio63, ja Cie wcale nie podpuszczam.

Miałeś doczynienia z tym motorem?

Ja mam styczność z tym silnikiem i nic się nie dzieje. samochod robi około 70-80kkm rocznie
                                            Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...

USŁUGI TRANSPORTOWE

Komentarz

• Big
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 6389

Zamieszczone przez ArturTDI
                                              Ja mam styczność z tym silnikiem i nic się nie dzieje.
                                              Opinia jednostki nie jest miarodajna i na jej podstawie nie można opierać swojego zdania o danej rzeczy
                                              Wiesz do dobrze co sie dzieje i działo z 2.0 TDI, są to fakty powszechnie znane i nie ma co tego kryć
                                              Czarny Elegance

Komentarz

• marekzu
                                                L&K
                                                • 2007
                                                • 1412
                                                • Superb II combi (3V5)

a wracajac do 1.9cdti - tesc ma tego 120KM w zafirze - ogolnie jak na razie OK , przebieg kolo 80kkm , jak zimny to dzwiek jak zetora - tak rechocze , z problemow - DPF - ale po diagnozie wyszla glupota - zagiety przewod/rurka do czujnika.
                                                Spalanie jakies 6,5-7 litrow - porownywalnie do 1.9 BKC

Komentarz

• ArturTDI
                                                  Rider
                                                  • 2008
                                                  • 469

Ja nie powiem złego słowa na 2.0 TDI bo nie widzę nic co by mogło mnie do tego skłonić.

Założe temat nowy w innym dziale żeby nie robic koledze śmietnika w temacie

USŁUGI TRANSPORTOWE

Komentarz

Pracuję...