Zielony listek - naklejka

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Doktor Jarek
    Classic
    • 2010
    • 15

Zamieszczone przez loyd
    I sądziłeś, że ile Ci będzie palił "po mieście" ?
    Spokojnie max 6l, kolega ma coś nie tak z autem.

Pietrass23, przegoń auto po trasie i kontroluj poziom oleju w silniku. I zacznij jeździć trochę bardziej dynamiczniej. Moje 1.9TDI po Krakowie nie przekracza 6.5l poza godzinami szczytu.
  • ged
    Ambiente
    • 2009
    • 144

Mam takie pytanie - czy wiecie co oznacza naklejka z zielonym listkiem na tyle samochodu i jak reagujecie na taką naklejkę :?: Pytanie wbrew pozorom bardzo ciekawe :diabelski_usmiech , bo swego czasu nawet głośno było o tej inicjatywie, a przecież kiedyś (daaaawno temu) był nawet obowiązek wożenia takiej naklejki.

Mam powód żeby pytać, ale o tym później. ops:

Komentarz

• vince123
      Elegance
      • 2009
      • 923

tzn ze:
      1 autem kieruje swiezo upieczony kierowca
      2 zwieksz ostroznosc

Zamieszczone przez ged
      a przecież kiedyś (daaaawno temu) był nawet obowiązek wożenia takiej naklejki.
      :idea: a czy przypadkiem obowiazek wozenia tej naklejki nie wszedl znowu w zycie :?:
      sprzedam do OI :

szyby cala lewa strona
      nadkole nowe LP
      kontakt PW

Komentarz

• Thundi
        L&K
        • 2005
        • 1157

Zamieszczone przez vince123
        :idea: a czy przypadkiem obowiazek wozenia tej naklejki nie wszedl znowu w zycie :?:
        Nie choć zamierzali.
        Wiem o tym że wycofano się z pomysłu po tym jak wypuszczono kierowców testowych z tymi listkami i choć byli to dobrzy kierowcy to okazało się iż społeczeństwo (czytaj inni kierowcy) reagują na nich jak na płachtę na byka czyli dokładnie odwrotnie niż zamierzone ich zachowanie (wciskali się itp. )
        Choć ostatnio znowu chyba była na ten temat debata.
        Zamieszczone przez ged
        a przecież kiedyś (daaaawno temu) był nawet obowiązek wożenia takiej naklejki.
        znaczy gdzieś w okolicy lat 70tch chyba
        O ortografie dba FF.
        Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
        http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
        Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• piotrek_os
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 8162
          • Octavia II (1Z3)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Tak czy inaczej jak widze ten listek....staram sie bardziej uważac na takiego jegomościa\ jegomościne - a jak to mozliwe staram się im pomóc gdzies przy parkowaniu itd. Moim zdaniem idea dawnych lat bardzo dobra
          Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• Voit
            Elegance
            • 2010
            • 816

Teraz rolę zielonych listków przejęły kapelusze i inne nakrycia głowy kierujących...

Na widok wspomnianych atrybutów niedoświadczonych kierowców, staram się szerzej otwierać oczy.
            :wink:

Komentarz

• Azazel
              Rider
              S_OCP Member
              • 2006
              • 313
              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Ja mam kolegę, który ma prawo jazdy z 10 lat, a mimo to jeździ z naklejonym listkiem, bo jak twierdzi dzięki temu ludzie dalej od niego parkują i ma więcej miejsca no i mu nie zarysują :lol:
              2006 - 2016 --> O1 1.9 TDI ASV: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=24133
              2016 --> O3 1.4 TSI: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=95492

Komentarz

• Jark7
                Elegance
                S_OCP Member
                • 2008
                • 777

Zamieszczone przez piotrek_os
                Tak czy inaczej jak widze ten listek....staram sie bardziej uważac na takiego jegomościa\ jegomościne - a jak to mozliwe staram się im pomóc gdzies przy parkowaniu itd. Moim zdaniem idea dawnych lat bardzo dobra
                Popieram w całej rozciągłości
                Moja ślubna choć już też ładnych parę lat ma prawo jazdy - i trzeba przyznać dobrze jeździ - też ma oklejone listkami autko (przód i tył). Z jej relacji wynika, że sporo kierowców w większą uwagą, ostrożnościa i uprzejmością do niej podchodzi. Choć jak przyznała, zdarzają się tacy którzy patrzą z politowaniem, ale tym się przestała przejmować.
                Człowiek planuje, Bóg decyduje ...
                Jark7
                było 119/296 jest 143/328 by Aligator

Komentarz

• bzyq_74
                  RS
                  • 2008
                  • 3467
                  • Volkswagen
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                  • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Ja bym sobie taki zapodał (ale z gandzi) i się dobrze bawił na drodze :szeroki_usmiech
                  MARCIN
                  Mój szkodnik

Komentarz

• krzynol
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 11007
                    • Superb II combi (3T5)
                    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                    • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez bzyq_74
                    Ja bym sobie taki zapodał (ale z gandzi) i się dobrze bawił na drodze :szeroki_usmiech
                    :diabelski_usmiech
                    ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
                    ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
                    poprzednie modele:
                    ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
                    ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
                    O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• Jac_ek
                      RS
                      • 2009
                      • 1733

Żona jeździ z takim listkiem, jest świeżo po prawku, tyle że jak każdy świeży i odpowiedzialny kierowca jest zbyt "wolna" na drodze i upewnia się zawsze dwa razy zanim coś zrobi ;-), bez listka reakcje innych kierowców były dla niej denerwujące (trąbienie), listek jednak jej pomaga bo właściwie jak ręką odjął skończyły się wszystkie trąbki.

Zamieszczone przez Thundi
                      reagują na nich jak na płachtę na byka czyli dokładnie odwrotnie niż zamierzone ich zachowanie (wciskali się itp. )
                      to potwierdzam, wydaje mi się że więcej osób zdaje sobie z tego sprawę że takiego kierowcę łatwiej zrobić, a że "cfaniaków" nie brakuje więc niektórzy rzeczywiście sobie korzystają, jednak nie jest to bardzo uciążliwe, przynajmniej dla mojej żony ;-)... Kobiety mają inne podejście do jazdy :twisted: ... podobno jazda to nie jest wyścig :?: :!: :twisted:
                      - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• rkb
                        RS
                        • 2008
                        • 2152
                        • Rapid Spaceback (NH1)
                        • CYVB 1.2 TSI 110 KM

moja zona ma solidnie obity zderzak, tylnie drzwi w innym kolorze niz auto, nie potrzeba listka zeby wszyscy w kolo na nia uwazali
                        Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• vince123
                          Elegance
                          • 2009
                          • 923

Zamieszczone przez rkb
                          nie potrzeba listka zeby wszyscy w kolo na nia uwazali
                          rkb, a moze to jest taki body kit/vinyl :?:
                          sprzedam do OI :

szyby cala lewa strona
                          nadkole nowe LP
                          kontakt PW

Komentarz

• ged
                            Ambiente
                            • 2009
                            • 144

No właśnie - żona właśnie przeczytała cały wątek i w końcu to ją przekonało! Dzięki chłopaki :szeroki_usmiech

No to teraz powód - żonka odebrała prawko jakieś 3 tygodnie temu, moim zdaniem jeździ naprawdę dobrze, ale manewry zajmują jej ciut więcej czasu - upewnić się musi dwa razy (jak ktoś napisał - to nie wyścig) i już mieliśmy kilka przypadków titania.

No a drugi powód - jak odbiorę Octe to mam zamiar dawać jej do jazdy (na razie jeździ Laguną po mnie) i nie wiedziałem, czy oklejać na stałe czy może jakaś magnetyczna wersja tego listka.

Chociaż na stałe wyglądać będzie troszkę dziwnie - antena CB i listek :P

Komentarz

Pracuję...