Auto pochodzenia USA

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Brychu
    Drive
    • 2004
    • 40

Auto pochodzenia USA

iceman_n,
    Zobacz czy osłony przegubów masz całe, nie porwane.
    2001 Octavia 1.9 TDI 90 KM Ambiente
  • arci9
    RS
    • 2004
    • 2007

Auto pochodzenia USA

Cześć,

przymierzam się do zmiany auta na większe i bardziej komfortowe.Od jakiegoś czasu wytypowałem sobie kilka aut, a są to auta znanych marek ale już wyposażenie i głównie silniki sprawiają, że odmiany ich można w zasadzie dostać jako ściągnięte z USA.

No i teraz kwestie, które mnie nurtują:
    - Dostępność części i serwisu oraz koszty?
    - użytkowanie, oprócz np. innych świateł , które są przed rejestracja zmieniane(dostosowane??) , odczyty na liczniku itp, ma jakieś inne utrudnienia?
    - słyszałem , że używane są inne śruby? Czy dotyczy to tylko typowo amerykańskich aut, czy tez wersji tam kupionych?
    - Czy za pomocą carfaxu można dokładnie sprawdzić auto i mieć niemal 100% pewności o legalności oraz danych podawancyh przez sprzedajacego?

Auta o których myślę, o min. Mazda CX-7., Rav-4, Subaraki a nawet biorę pod uwage passata , wszystko rzecz jasna z silnikami benzynowymi

Zapraszam do dyskusji :-)

Komentarz

• Qulek
      RS
      • 2005
      • 1630
      • Octavia II combi (1Z5)
      • CAXA 1.4 TSI 122 KM
      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Często spotyka się informacje że auta które są robione na USDM (ale występujące w EU) mają mniejsze hamulce i słabszą bude (z czymś takim spotkałem się przy okazji Subaraków właśnie). W carfaxie masz w sumie 99% informacji o aucie i te raporty są "raczej miarodajne".
      BEST Czesci i artykuly motoryzacyjne

Było O1 jest O3

Komentarz

• Mr0czny
        Elegance
        • 2009
        • 948
        • Octavia III (5E3)
        • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

arci9,

jak juz bys cos upatrzył to zapytaj na bezwypadkowe.net

Komentarz

• arci9
          RS
          • 2004
          • 2007

Zamieszczone przez Qulek
          Często spotyka się informacje że auta które są robione na USDM (ale występujące w EU) mają mniejsze hamulce i słabszą bude (z czymś takim spotkałem się przy okazji Subaraków właśnie)
          Auta , które są w kręgu moich zainteresowań maja duże silniki więc sądzę, że pewnie i tak będą miały "normalniejsze" hamulce.

Zamieszczone przez Mr0czny
          arci9,

jak juz bys cos upatrzył to zapytaj na bezwypadkowe.net
          Znam tą stronę, ale jedyne co tam mogę zweryfikować to Carfax

Komentarz

• Morgoth
            L&K
            • 2010
            • 1116

Zamieszczone przez arci9
            Auta o których myślę, o min. Mazda CX-7., Rav-4, Subaraki a nawet biorę pod uwage passata , wszystko rzecz jasna z silnikami benzynowymi

Powiem jak jest z Toyotą. Oficjalnie żaden serwis autoryzowany w PL (i w Europie) nie podejmie się naprawy. To oficjalnie, bo powód jest prosty - Toyota Europe nie ma dokumentacji do wersji z innych rynków, nie ma dostępu do podzespołów i części. Nieoficjalnie zaś, sporo serwisów ogłasza się bardziej lub mniej otwarcie, że potrafi pomóc w serwisowaniu, naprawie, sprawdzeniu amerykańskich Toyot i Lexów.

Jeśli nie, to z uwagi na brak gwarancji globalnej (czyli w Europie nie honoruje się gwarancji na auta przeznaczone na inne rynki) i tak można spokojnie pojechać do innego serwisu specjalizującego się w Toykach i Lexach z Ameryki (piszę Ameryki, a nie USA, bo np. Kanada ma nieco inne modele).

W Wawie jest taki znany nieautoryzowany serwis Lexusa na Tarchominie (więc Twój kierunek), który radzi sobie z niemal każdym modelem, nawet na gwarancji i robi to taniej niż ASO. Znam ich z autopsji, jak chcesz to dam kontakt na priva.

W Lexusach na ogół nawet świateł nie trzeba zmieniać na europejskie, kumpel z klubu Toyki ma 2 Lexy z USA i tego nie robił.

Co do Mazdy nie wiem, ale Subaru produkowane w USA jest nieco innym modelem niż oryginalne japońskie. Inne są spawy (w USA sporo rzadsze), inne silniki i osprzęt (słówko niepopularne na tym forum :diabelski_usmiech ) bo wersje amerykańskie przystosowane są do paliwa o niższej liczbie oktanowej, podobnie jest z olejami niższej klasy. Generalnie to nie przeszkadza, ale nie wiem jak z serwisem i zmianami.

- użytkowanie, oprócz np. innych świateł , które są przed rejestracja zmieniane(dostosowane??) , odczyty na liczniku itp, ma jakieś inne utrudnienia?
            Niektóre firmy stosują tylko zmianę w kompie (Lexus, Toyka), albo trzeba wymienić całe moduły (Volvo - wyświetlanie klimy w stopniach F, radio z inną podziałką FM). Prędkość podawana w milach to nie problem, często jest tam także podziałka w kilometrach (Kanada), ale przebieg w milach nie każdy lubi

- słyszałem , że używane są inne śruby? Czy dotyczy to tylko typowo amerykańskich aut, czy tez wersji tam kupionych?
            Owszem, tam mają system calowy u nas metryczny, jednak większość serwisów raczej sobie z tym poradzi. Oczywiście oficjalne ASO Toyoty może rozłożyć ręce, bo nie mają odpowiednich narzędzi

Jakich wersji to dotyczy? Producenci pewnie dostosowują śruby do wymagań rynku zbytu. Na przykład Volvo XC90 robione jest tylko w jednej fabryce na cały świat, nie mam pojęcia co robią ze śrubami, ale mogę kumpla podpytać.

Może się pojawić problem z spryskiwaczami reflektorów w wersjach wyposażonych w światła ksenonowe, bo nie są one obowiązkowe w USA, a do tego mogą się przyczepić nasze stacje kontroli pojazdów. Bo system samopoziomujący, którego też może nie być, nie jest widoczny, a ksenony bez spryskiwaczy raczej tak.

Passat z USA? To dobre ... drzewo do lasu
            Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
            G.B.Show

Komentarz

• Puchacz
              Moderator
              S_OCP Member
              • 2004
              • 1192
              • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez arci9
              Zalezy od konkretnego modelu auta, widze, ze piszesz o Mazdach, Toyotach i Subaru, generalnie wiekszosc czesci bedzie sie pokrywala, a i serwisy Japonczykow lub Japonczykow/Amerykanow nie powinny miec z tym wiekszego problemu. To nie sa 100% amerykany dostepne wylacznie na tamten rynek. Wiec nawet ich nie ma na stronach z czesciami do autek z USA. Predzej sklepy i serwisy Japonczykow.

Zamieszczone przez arci9
              Spalanie... Ale kto by sie tam tym przejmowal... ;-)

Swiatla powinny posiadac homologacje europejska, w przeciwnym wypadku zawsze sie ktos moze przyczepic. Mimo, ze tradycyjne "wklejki" czerwone z tylu i nawiercone lampy przednie w celu dodania pozycyjnych zazwyczaj przechodza, najlepszym wyjsciem (jesli jest taka mozliwosc) jest wymiana na europejskie. Liczniki maja duze MPH, dodatkowo male KMPH, kompy zazwyczaj da sie przestawic.

Gorzej z radiem... Otoz w EU radia sa na pelnych, parzystych i nieparzystych czestotliwosciach, w USA sa tylko nieparzyste. W efekcie jestes skazany na Radio ZET i pare pomniejszych lokalnych stacji i oczywiscie Radio MaRya. Niektore radia da sie przestroic, inne nie, jest to chyba najtrudniejszy element. Jesli zalezy Ci na fabrycznym to sa z tym problemy.

Zalezy od wyposazenia auta, ale nie skorzystasz w EU z takich dobrodziejstw jak wbudowany pilot do bramy garazowej - inne czestotliwosci. Radia satelitarnego. Czy jakis tam innych systemow np. AV - nie wiem do konca jak jest z problemem video NTSC/PAL, ale problemy na pewno beda z DVD, bo sa regiony.

Zamieszczone przez arci9
              Raczej typowo amerykanskich, albo odeszli juz od calowych srub/nakretek, nie wiem dokladnie... Nawet jesli nie to nie ma z tym tragedii, bo roznice w rozmiarach srub nie sa znaczne i metryczne zazwyczaj da sie dobrac.

Zamieszczone przez arci9
              - Czy za pomocą carfaxu można dokładnie sprawdzić auto i mieć niemal 100% pewności o legalności oraz danych podawancyh przez sprzedajacego?
              Tak, masz niemal 100% pewnosci. Przy tak nowych autach, jesli auto mialoby wypadek to przecietny Amerykanin zglosci to do ubezpieczalni itd. Bo sie nie bedzie bawil w kombinowanie "pod stolem", bo ma ubezpieczalnie od tego zeby mu doprowadzili auto do porzadku. A jak zglosi to zostanie to odnotowane w CARFAX, podobnie z reszta jak kontrole drogowe spalin (nie wszystkie stany i raczej starsze auta), czy jakiekolwiek stluczki do ktorych zostala wezwana policja. A na pewno w CARFAX znajdzie sie stosowny title, jesli auto poszlo na zyletki, albo ma zakaz rejestracji na terenie Stanow.
              Ja tu tylko sprzątam...

Komentarz

• Maicroft
                Moderator
                S_OCP MemberModeratoRS
                • 2004
                • 25757
                • Audi

BMW Cie nie interesuje, ale sprawa serwisu wyglada tak, ze serwisy BMW nie maja softu do wersji z USA, ale chetnie poleca prywaciarzy ktorzy takim softem dysponuja.
                Spritmonitor.de

Komentarz

• keraj998
                  Rider
                  • 2008
                  • 359
                  • Volkswagen

znam temat z punnktu widzenia pacjenta Kia Sorento, inne zawieszenie oraz inna sprężarka klimatyzacji, tyle było przerabiane w związku z usterkami :evil: napewno są jeszcze inne mniej lub bardziej znaczące różnice :diabelski_usmiech
                  "Uczciwy człowiek szuka prawdy, kłamca jest patologicznie wszechwiedzący"

Komentarz

• arci9
                    RS
                    • 2004
                    • 2007

Morgoth, Puchacz, dzięki za obszerne wyjaśnienia

Maicroft, BMW też, biorę pod uwagę, aczkolwiek, gdybym się zdecydował to na E39 ,czyli inny kaliber , a tych u nas na pęczki choć ze stanem to inna bajka

Komentarz

• Udesky
                      RS
                      • 2007
                      • 1692
                      • Octavia I (1U2)
                      • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez arci9
                      Mazda CX-7
                      Tu raczej nie powinieneś mieć problemu z częściami. Ten model występuje tylko z silnikiem 2.3DISI (260KM), który spotkasz również w Mazdzie 3 MPS oraz 6 MPS.
                      Zamieszczone przez arci9
                      Subaraki
                      Na pewno Impreza ma nie co inne zawieszenie i mniejsze hamulce. Pamiętam, że w przypadku 2.5T było trzeba zakuć silnik, aby go nie przegrzać. Niestety nie wiem czy zakucie dotyczy wszystkich silników czy tylko tych na USA.
                      Zamieszczone przez Puchacz
                      CARFAX
                      Pamiętam, że na forum mazdaspeed.pl jest dostęp, a przynajmniej był:
                      W Polsce nie ma kryzysu.
                      Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.

Komentarz

• Purchawa
                        Admin
                        S_OCP Member
                        • 2004
                        • 8007

arci9, po co kupowac w USA auto, ktore jest normalnie w EU?
                        IMO szkoda zachodu. Roznica w cenie?
                        O ile to jeszcze bedzie to auto, ktore jest standardowo na rynek USA, a przy okazji na rynek EU to jeszcze tak, bo zwykle roznice nie sa znaczace (swiatla i radio), ale Paska?
                        "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
                        Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• Thundi
                          L&K
                          • 2005
                          • 1157

Jeśli chodzi o auta europejskie to przy sprowadzaniu z USA trzeba niestety nieco pomyśleć i zastanowić się. Niektóre auta można przerobić bez większego problemu ale i są takie które niestety sprawiają mnóstwo kłopotu ( Znajomy sprowadził do polski Audi A5 z USA i po przystosowaniu do polskich warunków okazało się że cała operacja była nieopłacalna (przełożenie zegarów powodowało potrzebę zmiany MMI, radio wchodzi w skład MMI, Nawigacja też cała do wymiany a na koniec okazało się że europejskie MMI nie współpracuje z kontrolerami by USA no i wymieniać musiał niemal 80% elektryki w aucie nawet moduł komfortu czy układ elektrycznego zamka szyb i lusterek - efekt taki że za cenę dwu latka z USA + przeróbka można było kupić niemal salonowe auto - choć co ciekawe z Q7 aż takiego problemu nie ma)

Tak więc radzę tych co ściągają z USA pytać o dany model aby nie wpaść na minę.
                          O ortografie dba FF.
                          Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
                          http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
                          Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• arci9
                            RS
                            • 2004
                            • 2007

Zamieszczone przez Udesky
                            Tu raczej nie powinieneś mieć problemu z częściami. Ten model występuje tylko z silnikiem 2.3DISI (260KM), który spotkasz również w Mazdzie 3 MPS oraz 6 MPS.
                            no tak, silnik to wiadoma sprawa, a zawieszenie, elektronika?

arci9, po co kupowac w USA auto, ktore jest normalnie w EU?
                            IMO szkoda zachodu. Roznica w cenie?
                            Purchawa, nie chcę ściągać z USA.Piszę o autach , które już są u nas.W rozważaniach jakie auto, biore pod uwagę min. Rav-4, Mazdę CX-7, Subaru Tribeca, i jak zawężę wybor silników do mocnych benzynowych jednostek, to wśród perełek :diabelski_usmiech są wersje przyciągnięte z USA.
                            Stąd moje pytanie z czym to się je, i jakie są zagrożenia.

Komentarz

• Purchawa
                              Admin
                              S_OCP Member
                              • 2004
                              • 8007

arci9, jako ze jedze amerykancem, to jedyny problem jaki u mnie jest to radio i swiatla.
                              Swiatla sa przerobione i ogolnie sa ok, choc jezeli chcemy byc w 100% legalni, to trzeba by wziac od wersji europejskiej, w ktorej moj model akurat wystepuje.
                              Tak samo radio. Mozna wymienic z wersji EU lub wlozyc poprostu nieseryjne.
                              Wszystkie wskazniki mozna samemu ustawic na system metryczny. Predkosciomierz jest i w milach i kilometrach.

Sam myslalem o Tribece, bo jest calkiem fajna, ale odstraszylo mnie mysl o serwisowaniu 6scio cylindrowego boxera.
                              "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
                              Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• Thundi
                                L&K
                                • 2005
                                • 1157

Zamieszczone przez arci9
                                nie chcę ściągać z USA.Piszę o autach , które już są u nas.
                                A to w takim wypadku to zanim kupisz poproś o VIN i poproś kogoś kto ma dostęp do Carfaxu (bezwypadkowe i tamtejszy Pablo pomocni ) o sprawdzenie stanu auta.

Raporty z USA mają tą zaletę że zazwyczaj oprócz danych zawierają też kategorie techniczną (uszkodzony, totalnie uszkodzony, zalany itp. ) zawierają zdjęcia (na których czasami widać ogrom tragedii ) generalnie dokument bardzo przydatny.
                                O ortografie dba FF.
                                Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
                                http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
                                Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• arci9
                                  RS
                                  • 2004
                                  • 2007

Zamieszczone przez Purchawa
                                  arci9, jako ze jedze amerykancem, to jedyny problem jaki u mnie jest to radio i swiatla.
                                  Purchawa, radio wiadomo, będzie niestandardowe

światła: tu bym chciał mieć święty spokój, więc zmiany potrzebne

Zamieszczone przez Thundi
                                  A to w takim wypadku to zanim kupisz poproś o VIN i poproś kogoś kto ma dostęp do Carfaxu (bezwypadkowe i tamtejszy Pablo pomocni ) o sprawdzenie stanu auta.

Raporty z USA mają tą zaletę że zazwyczaj oprócz danych zawierają też kategorie techniczną (uszkodzony, totalnie uszkodzony, zalany itp. ) zawierają zdjęcia (na których czasami widać ogrom tragedii ) generalnie dokument bardzo przydatny.
                                  Thundi, chciałem potwierdzenia, że z tego raportu będę miał wszystko o aucie i z niemal 100% pewnością 8)

Chyba po prostu podzwonię po serwisach i podpytam jak z danym modelem mogą sobie poradzić w obłudze :diabelski_usmiech

Komentarz

• Jabar1975
                                    RS
                                    • 2006
                                    • 3331

Zamieszczone przez Morgoth
                                    Inne są spawy (w USA sporo rzadsze), inne silniki i osprzęt (słówko niepopularne na tym forum ) bo wersje amerykańskie przystosowane są do paliwa o niższej liczbie oktanowej, podobnie jest z olejami niższej klasy
                                    nie do konca tak, w US sa ostrzejsę normy dotyczace bezpieczenstwa - dlatego nikt nie oszczedza na "waznych" spawach, co wiecej w wiekszosci aut montowane sa w zderzakach dodatkowe wzmocnienia (np. w Evo) - nie wystepujace w analogicznych modelach aut produkowanych na rynek europejski. Paliwa maja dokladnie takie same - jak nie lepsze - polecam poczytanie o tym w jakich jednostkach podaje sie liczbe oktanowa w US i EU, z tego co pamietam to amerykanskie 91 lub 93 to nasze 98+,
                                    Zamieszczone przez Udesky
                                    Na pewno Impreza ma nie co inne zawieszenie i mniejsze hamulce. Pamiętam, że w przypadku 2.5T było trzeba zakuć silnik, aby go nie przegrzać. Niestety nie wiem czy zakucie dotyczy wszystkich silników czy tylko tych na USA.
                                    zalezy jaka impreza, wrx np ma rzeczywiscie mniejsze hamulce, co do zakuwania silnika to wszystkie 2.5T sie grzeja i we wszystkich pekaja tloki - rzadkoscia sa auta z tym silnikiem (bez wzgledu czy jest to wrx czy sti us czy eu) ktore maja wiecej niz 100k km bez remontu lub wymiany uszczelek.

CX-7 w US mialo chyba pare koni mniej i wystepowalo tez w automacie.
                                    nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• Yarek
                                      Elegance
                                      • 2005
                                      • 992

Zamieszczone przez Morgoth
                                      bo wersje amerykańskie przystosowane są do paliwa o niższej liczbie oktanowej, podobnie jest z olejami niższej klasy.
                                      litości...
                                      . pzdr Jarek
                                      aktualnie: Octavia 1.6 TDI i Laguna III 2.0 dci

Komentarz

• misiekwaw
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2004
                                        • 7715
                                        • Ford

Zamieszczone przez Jabar1975
                                        CX-7 w US mialo chyba pare koni mniej i wystepowalo tez w automacie.
                                        oraz jako FWD
                                        Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
                                        http://www.disi-tune.pl
                                        Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
                                        Był WRX
                                        Była Octa

Komentarz

• dede_adam
                                          L&K
                                          S_OCP Member
                                          • 2004
                                          • 1449

a w cx-7 to przypadkiem nie jest taki silnik co w MPS ? 2.3t ? :diabelski_usmiech

Komentarz

• misiekwaw
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2004
                                            • 7715
                                            • Ford

ten sam, w CX-7 występuje podobno w wersji 244KM, ale czy we wszystkich US czy tylko w części tego jeszcze na mazdaspeed nie uzgodnili :lol: :wink:
                                            Był WRX
                                            Była Octa

Komentarz

• Qulek
                                              RS
                                              • 2005
                                              • 1630
                                              • Octavia II combi (1Z5)
                                              • CAXA 1.4 TSI 122 KM
                                              • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez Jabar1975
                                              z tego co pamietam to amerykanskie 91 lub 93 to nasze 98+,
                                              dokładnie tak jest. Wikipedia twierdzi iż :

Kod:
                                              W Polsce, podobnie jak w całej Europie, obowiązuje norma oznaczania liczby oktanowej zbliżona do RON, natomiast w USA, Kanadzie, Australii  i kilku innych krajach liczba oktanowa podawana jest wg normy DON (roaD Octane Number), która jest równa (RON+MON)/2. Wg jednych źródeł wartości liczby oktanowej podawane w Europie i USA w praktyce różnią się nie więcej niż o wartość rzędu 1-2.[3], zaś wg innych wynoszą ok 4-5.4].
                                              BEST Czesci i artykuly motoryzacyjne

Było O1 jest O3

Komentarz

• Sarrazin
                                                Ambiente
                                                • 2008
                                                • 151

arci9, weź też pod uwagę to, że poziom jakości wykończenia wnętrza może troszkę odbiegać od standardów europejskich, oczywiście na minus. Swojego czasu mogłem porównać Porsche Cayenne krajowe i z USA i niestety się troszkę różniły.
                                                1.9 TDi ASV - seria, Φ 5,5l/100km

Komentarz

• misiekwaw
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2004
                                                  • 7715
                                                  • Ford

apropos jakości wykończenia - cytując człowieka który zawodowo pisuje na portalu moto, nie wiem czy chciałby bym nazywał go dziennikarzem powiedział mi kiedyś coś takiego, może nie co do słowa ale sens napewno zachowałem

"zawsze śmiałem się z ludzi mówiących o gorszym wykończeniu wersji USA i mówiłem że to bzdura, a później kupiłem Mazdę 6 w wersji US i po porównaniu jej z wersją EU przestałem"
                                                  Był WRX
                                                  Była Octa

Komentarz

Pracuję...