Deweloper i prawo wieczystego użytkowania gruntu

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mariusz1979
    Classic
    • 2010
    • 12

no fajnie wygląda
    Mariusz
  • krzysiek1974
    Rider
    • 2009
    • 323

Dostałem umowę przedwstępną zakupu mieszkania od dewelopera i zaskoczyło mnie to, że deweloper posiada tylko prawo do wieczystego użytkowania gruntu, które w odpowiedniej części prezechodzi na kupującego po wybudowaniu budynku i sfinalizowaniu sprzedaży lokalu (zawarciu umowy przyżeczonej).

Z tego co doczytałem w sieci, póżniej tzreba będzie płacić odpowiedni procent od wartości gruntu na rzecz jego właściciela (w tym przypadku Skarbu Państwa).

Mam pytanie do Forumowiczów:
    - czy z Waszego doświadczenia wynika, że często się zdarza sytuacja, że deweloper nie jest właścicielem gruntu lecz tylko posiada prwao do jego wieczystego użytkowania?

- czy są problemy z przekształceniem gruntu na własność (w budowanym bloku będzie 5 lokali mieszkalnych - czyli zapewne 5 róznych właścicieli) oraz jakie są koszty takiego przekształcenia?

- jakie są różnice w opłatach rocznych względem opłat podatkowych (gdy zamiast bycia właścicielem posiada się prawo do wieczystego użytkowania gruntu)?

Zapewne wiele opłat zależy od lokalizacji, wielkości itp. ale Wasze odpowiedzi dadzą pewien obraz.

Z góry dziękuję!

Komentarz

• gebek
      L&K
      S_OCP Member
      • 2007
      • 1214

Tak,jest niestety...jezeli developer ma teren na wieczyste uzytkowanie,to i ty bedziesz placil
      za wieczyste uzytkowanie.Jesli by kupil grunt na wlasnosc to oplaty roczne sa duzo mniejsze.
      Np.moje mieszkanie 35m w Warszawie w dzielnicy Bemowo kosztowalo ponad 900 zl
      rocznie za wieczyste uzytkowanie terenu dzielnicy.
      Obecne moje mieszkanie 53m w Warszawie w dzielnicy Bialoleka,gdzie teren jest kupiony
      na wlasnosc,oplaty wynosz 60 zl rocznie.
      Tato,tato...czy to auto jest chore?
      Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
      Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

• krzysiek1974
        Rider
        • 2009
        • 323

Dzięki.

Komentarz

Pracuję...