no fajnie wygląda
Deweloper i prawo wieczystego użytkowania gruntu
Zwiń
X
-
Deweloper i prawo wieczystego użytkowania gruntu
Dostałem umowę przedwstępną zakupu mieszkania od dewelopera i zaskoczyło mnie to, że deweloper posiada tylko prawo do wieczystego użytkowania gruntu, które w odpowiedniej części prezechodzi na kupującego po wybudowaniu budynku i sfinalizowaniu sprzedaży lokalu (zawarciu umowy przyżeczonej).
Z tego co doczytałem w sieci, póżniej tzreba będzie płacić odpowiedni procent od wartości gruntu na rzecz jego właściciela (w tym przypadku Skarbu Państwa).
Mam pytanie do Forumowiczów:
- czy z Waszego doświadczenia wynika, że często się zdarza sytuacja, że deweloper nie jest właścicielem gruntu lecz tylko posiada prwao do jego wieczystego użytkowania?
- czy są problemy z przekształceniem gruntu na własność (w budowanym bloku będzie 5 lokali mieszkalnych - czyli zapewne 5 róznych właścicieli) oraz jakie są koszty takiego przekształcenia?
- jakie są różnice w opłatach rocznych względem opłat podatkowych (gdy zamiast bycia właścicielem posiada się prawo do wieczystego użytkowania gruntu)?
Zapewne wiele opłat zależy od lokalizacji, wielkości itp. ale Wasze odpowiedzi dadzą pewien obraz.
Z góry dziękuję!
-
-
Tak,jest niestety...jezeli developer ma teren na wieczyste uzytkowanie,to i ty bedziesz placil
za wieczyste uzytkowanie.Jesli by kupil grunt na wlasnosc to oplaty roczne sa duzo mniejsze.
Np.moje mieszkanie 35m w Warszawie w dzielnicy Bemowo kosztowalo ponad 900 zl
rocznie za wieczyste uzytkowanie terenu dzielnicy.
Obecne moje mieszkanie 53m w Warszawie w dzielnicy Bialoleka,gdzie teren jest kupiony
na wlasnosc,oplaty wynosz 60 zl rocznie.Tato,tato...czy to auto jest chore?
Nie synku...to diesel PD.
Honda...the power of dreams.
Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F
Komentarz
-
Komentarz