Alkomat

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • d_woj
    Drive
    • 2011
    • 68

Alkomat

Zamieszczone przez szkoda
    fajne felgi, idealne do O2 jak dla mnie
    Dla mnie tez :diabelski_usmiech
  • loyd
    RS
    • 2010
    • 2342

Alkomat

Przymierzam się do kupna alkomatu (jak popiję to na drugi dzień nigdy nie wiem czy już moge jechać i mam 0 we krwi czy jeszcze nie) i pomyślałem o czymś takim:

Ktoś z was ma alkomat do użytku prywatnego ? jakieś sugestie ?

Komentarz

• tomek
      L&K
      • 2005
      • 1078

loyd, jeżeli masz blisko komendę, to możesz poprosić o sprawdzenie. Dwa razy już tak robiłem i bez problemu można skorzystać z alkomatu.
      O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• shok
        RS
        • 2009
        • 2070
        • Octavia I (1U2)
        • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Pamiętaj,że nawet jak masz 0.0 w powietrzu to we krwi nie koniecznie.W ogólne ta nagonka w Polsce na pijanych kierowców jest chora.Na zachodzie ludzie też piją i jadą a wypadków mniej.Po prostu stan dróg odpowiedzialny za bezpieczeństwo chcą usprawiedliwić promilami.

Komentarz

• westwi78
          RS
          • 2008
          • 2940

Zamieszczone przez shok
          Pamiętaj,że nawet jak masz 0.0 w powietrzu to we krwi nie koniecznie.
          krew się bada tylko jeśli odmówisz "dmuchania"

Zamieszczone przez shok
          W ogólne ta nagonka w Polsce na pijanych kierowców jest chora.Na zachodzie ludzie też piją i jadą a wypadków mniej.Po prostu stan dróg odpowiedzialny za bezpieczeństwo chcą usprawiedliwić promilami.
          ????????????????????

Komentarz

• CIS73
            Rider
            • 2008
            • 522

Zamieszczone przez tomek
            loyd, jeżeli masz blisko komendę, to możesz poprosić o sprawdzenie. Dwa razy już tak robiłem i bez problemu można skorzystać z alkomatu.
            tylko nie jedź samochodem bo jak zobaczą że masz promilki to ci lejce zabiorą
            CISOWÓZ http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=40594
            CISOWÓZ ZWEI http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=50866

Komentarz

• shok
              RS
              • 2009
              • 2070
              • Octavia I (1U2)
              • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez westwi78
              Zamieszczone przez shok
              Pamiętaj,że nawet jak masz 0.0 w powietrzu to we krwi nie koniecznie.
              krew się bada tylko jeśli odmówisz "dmuchania"

Zamieszczone przez shok
              W ogólne ta nagonka w Polsce na pijanych kierowców jest chora.Na zachodzie ludzie też piją i jadą a wypadków mniej.Po prostu stan dróg odpowiedzialny za bezpieczeństwo chcą usprawiedliwić promilami.
              ????????????????????
              Po prostu najważniejszy jest alkomat.Zauważ jakiś artykuł w prasie i pisze "kierowca był trzeźwy" czy Polacy są aż takimi pijakami...że trzeba to tak podkreślać?

Komentarz

• westwi78
                RS
                • 2008
                • 2940

Zamieszczone przez shok
                Polacy są aż takimi pijakami...że trzeba to tak podkreślać?
                niestety, są.

Komentarz

• maba8
                  Ambiente
                  • 2009
                  • 168

Re: Alkomat

Zamieszczone przez loyd
                  Przymierzam się do kupna alkomatu (jak popiję to na drugi dzień nigdy nie wiem czy już moge jechać i mam 0 we krwi czy jeszcze nie) i pomyślałem o czymś takim:

Ktoś z was ma alkomat do użytku prywatnego ? jakieś sugestie ?

to wszystko zależy od tego jak często go potrzebujesz.
                  Jak rzadko to chyba nie ma sensu.
                  A i najważniejsza rzecz, każdy alkomat się zużywa tzn ten sensor odczytu
                  promili i jak pamiętam to raz na rok trzeba go kalibrować.
                  Kalibracja polega na tym że alkomat pakujesz i wysyłasz do producenta
                  a on go sprawdza.Oczywiscie taka usługa kosztuje chyba 100 zł.
                  więc warto ???? sam nie wiem.
                  Ja korzystam z takiego wirtualnego w internecie.
                  Jak wpiszesz w przegladarke "witrualny tester trzeźwości " to wyjdzie kilka
                  stron.Powodzenia
                  P O Z D R A W I A M O2 FL MPI srebrny Mint

Komentarz

• djczas
                    RS
                    • 2005
                    • 9612

tekst z uwaga pirat kolesiowi zabrano wcześniej prawko za alkohol

koles na pytanie ile miał
                    -nie durzo 0.68mg na litr (ponad promil)
                    -skwitowanie policjanta jak na polaka to nie dużo :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech

Komentarz

• b707
                      L&K
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 1272

Zamieszczone przez shok
                      Pamiętaj,że nawet jak masz 0.0 w powietrzu to we krwi nie koniecznie.W ogólne ta nagonka w Polsce na pijanych kierowców jest chora.Na zachodzie ludzie też piją i jadą a wypadków mniej.Po prostu stan dróg odpowiedzialny za bezpieczeństwo chcą usprawiedliwić promilami.
                      To jak ktos po paru piwkach w Ciebie wjedzie lub potrąci Ci dzeciaka na drodze to rozumiem że będziesz wynił stan dróga a nie jego tak?
                      Adam

Komentarz

• AdamB
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 8038
                        • Octavia IV (NX3)
                        • DKZA 2.0 TSI 190 KM

b707, tu nie chodzi o parę piwek, tylko np. jedno
                        Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• shok
                          RS
                          • 2009
                          • 2070
                          • Octavia I (1U2)
                          • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez b707
                          Zamieszczone przez shok
                          To jak ktos po paru piwkach w Ciebie wjedzie lub potrąci Ci dzeciaka na drodze to rozumiem że będziesz wynił stan dróga a nie jego tak?
                          O to mi chodziło :

""Po prostu najważniejszy jest alkomat.Zauważ jakiś artykuł w prasie i pisze "kierowca był trzeźwy" czy Polacy są aż takimi pijakami...że trzeba to tak podkreślać?""
                          Proszę czytać z zrozumieniem.

Komentarz

• mozgi
                            L&K
                            • 2009
                            • 1129
                            • Octavia I (1U2)
                            • AKL 1.6 MPI 101 KM

Zamieszczone przez djczas
                            tekst z uwaga pirat kolesiowi zabrano wcześniej prawko za alkohol

koles na pytanie ile miał
                            -nie durzo 0.68mg na litr (ponad promil)
                            -skwitowanie policjanta jak na polaka to nie dużo :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech
                            też to oglądałem :wink:

Inny odcinek; ,,Uwaga pirat"
                            Nieoznakowani zatrzymali kolesia i policjant pyta
                            -pił pan coś?
                            -tak, jedno piwo
                            - i wsiadł pan do samochodu?
                            - pic mi sie chciało i nie widziałem co w sklepie wybrać cole czy piwo, i wybrałem piwo

Po chwili oznakowany radiowóz przywiózł alkomat, koleś dmucha i wyskoczyło 0,9 :shock: , czyli zmieścił się, bo od 1,0 zabierają, dostał tylko 10pkt i 500zł

A wracając do alkomatu,to widzę, że mamy taką samą zasadę, że jak baluję się pierwszego dnia, to na drugi dzień pozostaje nam inny kierowca lub komunikacja miejska i to jest bardzo dobre - ja zawsze biorę to pod uwagę i alkomat jest mi nie potrzebny

Najgorzej byłoby, gdyby Twój alkomat pozwolił Ci jechać a inny z drogówki co innego by wykazał i tu chyba kłania się temat kolegi maba8 związany z kalibracją
                            ASO Skoda Warszawa Ursynów ul.Gruchacza 39 - najlepsze ceny w Polsce na hasło :Octavia Club Polska
                            Kontakt mailowy w sprawie wyceny części: [email protected] (p.Adam Wiśniewski, p.Łukasz Poniatowski i p.Kamil Banaszek) , tel.22-549-10-60

Komentarz

• shok
                              RS
                              • 2009
                              • 2070
                              • Octavia I (1U2)
                              • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez AdamB
                              Właśnie

Komentarz

• b707
                                L&K
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 1272

Zamieszczone przez AdamB
                                Dla jednego to mało dla innego to dużo...
                                Alkohol różnie odziałuje na ludzi... Więc co będzie jak ktos ma słabą głowe i po jednym piwku potrąci Ci dzieciaka?
                                Tak jest prosto i uczciwie... piłeś nie jedź... Koniec kropka. Tak trudno się powstrzymać?

Bo jak tak to zgadzam sie z tym:
                                Zamieszczone przez westwi78
                                Zamieszczone przez shok
                                Polacy są aż takimi pijakami...że trzeba to tak podkreślać?
                                niestety, są.
                                pzdr

[ Dodano: Nie 09 Maj, 10 23:51 ]
                                Zamieszczone przez mozgi
                                A wracając do alkomatu,to widzę, że mamy taką samą zasadę, że jak baluję się pierwszego dnia, to na drugi dzień pozostaje nam inny kierowca lub komunikacja miejska i to jest bardzo dobre - ja zawsze biorę to pod uwagę i alkomat jest mi nie potrzebny
                                Mam taką samą
                                Adam

Komentarz

• loyd
                                  RS
                                  • 2010
                                  • 2342

Ostatnio byłem nad morzem i popiliśmy z kolegą przez cały dzień (jak to nad morzem - piwka od rana ) a na drugi chcieliśmy skoczyć do Sopotu.

No i oczywiście pojawił się problem - czy już mogę jeździć. W całym Władysławowie nie było ani jednego alkomatu i musiałem jechać na komednę policji. Wprawdzie miałem 0, ale co się musiałem na łazić to moje.

Ponieważ nie była to pierwsza tego typu sytuacja to postanowiłem kupić alkomat i stąd moje pytanie.

Co do dyskusji OT - jeżeli w Polsce obowiązują przepisy że można jeździć do 0,2 promila to alkomat jest niezbędny. Przy najdrobnijszej stłuczce nie z mojej winy nawet, policja robi badanie na trzeźwość, a będąc "wczorajszym" miałbym prz.......e.

Komentarz

• maba8
                                    Ambiente
                                    • 2009
                                    • 168

Zamieszczone przez loyd
                                    Ostatnio byłem nad morzem i popiliśmy z kolegą przez cały dzień (jak to nad morzem - piwka od rana ) a na drugi chcieliśmy skoczyć do Sopotu.

No i oczywiście pojawił się problem - czy już mogę jeździć. W całym Władysławowie nie było ani jednego alkomatu i musiałem jechać na komednę policji. Wprawdzie miałem 0, ale co się musiałem na łazić to moje.

Ponieważ nie była to pierwsza tego typu sytuacja to postanowiłem kupić alkomat i stąd moje pytanie.

Co do dyskusji OT - jeżeli w Polsce obowiązują przepisy że można jeździć do 0,2 promila to alkomat jest niezbędny. Przy najdrobnijszej stłuczce nie z mojej winy nawet, policja robi badanie na trzeźwość, a będąc "wczorajszym" miałbym prz.......e.
                                    wszystko sie zgadza tylko czy ten lub inny alkomat który kupisz podaje właściwe
                                    stężenie to nikt nie wie.
                                    Jeśli pokaże 0,18 to mozesz jechać czy nie bo trochę zaniżył.
                                    ryzyko będzie zawsze.
                                    Kiedyś kupiłem jakiś wynalazek za 60 zł. i po kilku uzyciach pokazywał
                                    bardzo zanizone wartosci więc trzeba by go non stop kalibrować.
                                    P O Z D R A W I A M O2 FL MPI srebrny Mint

Komentarz

• loyd
                                      RS
                                      • 2010
                                      • 2342

Zamieszczone przez maba8
                                      Zamieszczone przez loyd

wszystko sie zgadza tylko czy ten lub inny alkomat który kupisz podaje właściwe
                                      stężenie to nikt nie wie.
                                      Jeśli pokaże 0,18 to mozesz jechać czy nie bo trochę zaniżył.
                                      ryzyko będzie zawsze.
                                      Kiedyś kupiłem jakiś wynalazek za 60 zł. i po kilku uzyciach pokazywał
                                      bardzo zanizone wartosci więc trzeba by go non stop kalibrować.

Nie no, jak mi pokaże 0,18 to nie jadę mając na względzie właśnie ryzyko związane z błędem pomiaru.

Ale jak mam 0 to jadę - po to chce alkomat.

Komentarz

• Mihau
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 7461
                                        • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez mozgi
                                        Po chwili oznakowany radiowóz przywiózł alkomat, koleś dmucha i wyskoczyło 0,9 :shock: , czyli zmieścił się, bo od 1,0 zabierają, dostał tylko 10pkt i 500zł
                                        on miał 0,09 mg/l , a zabierają od 0,1 mg/l
                                        O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• Rekin Chlebojad
                                          Rider
                                          • 2010
                                          • 474

Zamieszczone przez loyd
                                          Nie no, jak mi pokaże 0,18 to nie jadę mając na względzie właśnie ryzyko związane z błędem pomiaru.

Ale jak mam 0 to jadę - po to chce alkomat.
                                          a nie lepiej poprostu skonczyc pic np: poprzedniego dnia koło 21 godz najdalej?? (liczac że wychodzisz z domu koło 9 rano) we krwi masz jeszcze 24h alkochol wykrywalny z duza dokladnoscia, zreszta wogole nierozumiem zakupu alkomatu, jak sie piło to sie nie jezdzi, a jak ktos LUBI pic to niech zamawia TAXI i po sprawie. Ja jak pije to minimum 13-14 h odczekuje od ostatniej butelki piwa czy kielicha.
                                          [scroll:d077aef450]Moja Czesia 1.6 TDI CR DSG---SPRZEDANA------> Jest Lexus CT200h [/scroll:d077aef450]

Komentarz

• piramida
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 12222
                                            • Superb III (3V3)

no te 13-14 godzin moze czasami okazac sie za mało :szeroki_usmiech w sobotę popilismy z kumplami na miescie pierwszy raz chyba od 5lat tak po 7-8piw na głowe i powiem wam ze na dugi dzien do wieczora trzymalo mnie 8) więc wydaje mi sie ze 24godziny czasami może byc za mało, hehe
                                            superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Mihau
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 7461
                                              • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

ale to też zależy od organizmu
                                              więc czasami alkomat si przydaje lub robi się tak jak mozgi napisał i po kłopocie
                                              O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• mozgi
                                                L&K
                                                • 2009
                                                • 1129
                                                • Octavia I (1U2)
                                                • AKL 1.6 MPI 101 KM

Zamieszczone przez Mihau
                                                Zamieszczone przez mozgi
                                                on miał 0,09 mg/l , a zabierają od 0,1 mg/l
                                                hehehe Michał masz racje, głównie chodziło mi, że był bardzo bliski załapania się na jazde po pijanemu

Zamieszczone przez Mihau
                                                ale to też zależy od organizmu
                                                więc czasami alkomat si przydaje lub robi się tak jak mozgi napisał i po kłopocie
                                                dokładnie dzisiaj pije= jutro prawo jazdy leży w szufladzie
                                                ASO Skoda Warszawa Ursynów ul.Gruchacza 39 - najlepsze ceny w Polsce na hasło :Octavia Club Polska
                                                Kontakt mailowy w sprawie wyceny części: [email protected] (p.Adam Wiśniewski, p.Łukasz Poniatowski i p.Kamil Banaszek) , tel.22-549-10-60

Komentarz

• 5021
                                                  Classic
                                                  • 2009
                                                  • 19

odświeżę temat

może ktoś z czystym sumieniem polecić jakiś długo nierozkalibrujący się model? (byle nie ten za 4 tysie którego używają profesjonaliści) :wink:

edit:
                                                  znalazłem na necie dużo niewiarygodnych testów (przy sklepach internetowych) i 2 mam nadzieję w miarę obiektywne:
                                                  Gazeta Wyborcza - Wiadomości z kraju i ze świata, nauki i kultury oraz sportu, a także aktualne komentarze. Zajrzyj na Wyborcza.pl.

Fotosik.pl to idealne miejsce na Twoje zdjęcia i realizowanie pasji fotografią.

-----
                                                  dawniej: O1 1.9 TDI ALH

Komentarz

Pracuję...