Jaki aparat kompaktowy kupic?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • blackrs
    RS
    • 2008
    • 4826
    • Superb II combi (3T5)
    • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

mam kolegę który ma zakład fotograficzny i mówił ze jak laik kupuje aparat za 500 zł do pstrykania zdjęć tu i tam to różnicy nie będzie widział w zdjeciach. co innego jak fachowiec.
    zajdz do salonu fotojockera tam sa całkiem fajni znajacy sie na tym ludzie przynajmniej u mnie tak jest. jak zaczną opowiadać to masakra bo np jak byłem w takim euro agd i zapytałem czym się różnią te 2 aparaty to pan wział z jednego i drugiego opis i mówił że ten ma zoomu 4 a ten 3.... to mu powiedziałem że przeczytac sam mogę. natomiast w fotojokerze pracują ludzie z pasja godzinami moga o tych aparatach gadać i wszystko z glowy. ale zaznaczam że to moze tylko u mnie w pobliskim salonie tak jest.
    przed tym samsungiem co mam teraz ( to jest kompakt z wymienną optyką cena ok 2 tys) to mialem dwa kompaktowe canony i calkiem sobie chwaliłem.
    weź też pod uwagę to że jedna sa na akumulatorki typu baterie a inne na takie jak by w telefonie i wybierz co tobie bardziej odpowiada
    BYŁA o1 rs
    BYŁA o2 1.6
    JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• alxxx
      RS
      • 2010
      • 1823
      • Octavia I (1U2)
      • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

blackrs, ale jak mogą nie gadać? Weź sobie nawet kogoś amatorsko robiącego zdjęcia postaw w takim sklepie.. jak mi przejdzie "wow" :shock: i ogarnie co tam ma to będzie miał słowotok że hoho, później to już uzupełnia wiedzę o nowinki. Do sklepów specjalistycznych nie bierze się ludzi z łapanki..
      VAG - diagnostyka - kodowania - adaptacje - PIN immo - adaptacje kluczyków
      Jeżeli post okazał się pomocny kliknij

Komentarz

• blackrs
        RS
        • 2008
        • 4826
        • Superb II combi (3T5)
        • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

no w takim euro agd widac biora bo czy chcialem kuchenkę czy prake to zawsze sam musiałem w necie info szukać bo oni nic nie wiedzieli. Z kolei w MM już lepie znaja się niektórzy. U nas w Białymstoku Mm wysłało swoich pracowników na kursy jezyka rosyjskiego za free bo mnóstwo ich do nas przyjeżdża
        BYŁA o1 rs
        BYŁA o2 1.6
        JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• marlej108
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 4976
          • Octavia III (5E3)
          • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez blackrs
          no w takim euro agd widac biora bo czy chcialem kuchenkę czy prake to zawsze sam musiałem w necie info szukać bo oni nic nie wiedzieli.
          obok mnie w najblizszym euroagd to samo... nic nie wiedza, a jak juz niby cos "wiedza" to zawsze sa to jakies fantasmagorie i brednie.
          http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
          Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• dylan80
            Rider
            • 2009
            • 625

jak kompakta to tylko canon albo olympus..... nie mam żadnego z nich, ale miałem okazje bawić sie i tym i tym i wiem że zdjęcia lepsze niż z innych firm.... teraz przerzuciłem sie na lustro..

Komentarz

• ruwado
              RS
              • 2009
              • 14885
              • Octavia IV (NX3)

dylan80, no to waśnie o to mi chodziło - to już jakaś wskazówka
              pozdrawiam - Darek

Komentarz

• endryu
                RS
                • 2006
                • 3773
                • Octavia II combi (1Z5)
                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

ściągawka np. http://www.optyczne.pl/porownaj.php?...1285&add4=1316
                teraz ceny niższe niż w teście.
                O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
                O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
                =================================================

Komentarz

• elpolacco
                  L&K
                  • 2010
                  • 1372
                  • Volkswagen
                  • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Mam możliwość kupienia aparatu Panasonic Lumix DMC-FZ7 za 300zł. Stan zewnętrzny bardzo dobry, bez otarć rys itp.

Branżowy portal dla entuzjastów fotografii cyfrowej i analogowej. Nowości ze świata fotografii - recenzje, testy i wywiady. Wejdź i zapoznaj się!

Bardzo bym prosił osoby które mają wiedzę w tym zakresie czy warto wydać na ten sprzęt 300zł czy lepiej dołożyć i kupić coś bardziej sensownego.

Real foto: - robione telefonem :?
                  Załączone pliki
                  VW Golf Sportsvan 1.2 TSI 110KM

Komentarz

• slawoj78
                    Ambiente
                    • 2012
                    • 102
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Za 300 zł ja bym brał.
                    Sam ma FZ 150. Panasonic robi bardzo dobre kompakty.
                    O ile nie wymagasz cudów, nie robisz dużych powiększeń , plakatów, potrzebujesz aparat do fotografowania rodziny - to nawet przewyższa oczekiwania.
                    Był: Nissan Almera, 2001 rok
                    VW Passat, 1999 rok
                    BMW 318 iT, 2000 rok
                    Jest: Skoda Octavia, 2009 rok

Komentarz

• elpolacco
                      L&K
                      • 2010
                      • 1372
                      • Volkswagen
                      • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Temat zakupu aparatu powrócił i obecnie skupiłem się na kompaktach z dopinany obiektywem. Wydaje mi się, że jest to dla mnie idealne rozwiązanie gdyż potrzebuję aparatu do rodzinnych zdjęć, na wakacyjne wyjazdy i czasem do wystawienia samochodu zrobić parę fotek detali samochodu. Lustrzanka w dużych rozmiarach byłaby raczej mało praktyczna, a jakość zdjęć bezlusterkowca wcale nie odbiega aż tak o tych z lustrzanek do 1500zł. Profesjonalnych sesji nie będę robił i moją pasją nie jest fotografowanie. Zależy mi na bezawaryjności i przyzwoitej jakości zdjęć. Inne bajery jak wi-fi itp są mi zbędne.

Wczoraj rozmawiałem z jednym z pracowników MM i do moich wymagań polecił mi Olympusa E-PM2.

Jego odpowiednikiem jest z tego co czytałem również model Olympus E-PL5 który ma odchylany wyświetlacz. Z budowy różnic się pokrętłem u góry z różnym funkcjami. Parametry prawdopodobnie bardzo zbliżone, a niemal identyczne.

Wypytywałem również od droższe modele Sony, ale stwierdził, że jakość zdjęć z tego Olympusa będzie na jednakowym poziomie, a jedynie szybkość robienia zdjęć i coś tam jeszcze będzie lepsze co w sumie dla mnie nie ma znaczenia. Według jego opinii obiektyw Olypusa również będzie bardziej trwały niż Sony.

Jakie jest wasze zdanie na ten temat? Jaki model ewentualnie polecacie?

Komentarz

• kazik4x4
                        RS
                        • 2008
                        • 2728

U mnie zazwyczaj pod ręką w samochodzie miałem jakiś kompakt z wysuwanym nieco obiektywem. Od czasu kiedy mam

Smartfon Nokia 808 Pure View , Ekran AMOLED 4.00", ?Li-Ion 1400mAh; 512 MB16 GB, ARM11

wszystkie dotychczasowe kompakty mogą robić za przycisk do papieru.

Do lepszych fot jest lustrzanka Cannon i Nikon, ale Nokia to zajeb..sta opcja żeby mieć coś dobrego do foto pod ręką.

A dopinanie obiektywu do kompakta?? Chyba bym wolał wozić ze sobą lustro z jakimś niewielkim obiektywem.

Komentarz

• pstryczek
                          RS
                          • 2009
                          • 10778
                          • Superb III (3V3)

Ja się na aparatach kompaktowych mało znam, ale porównywać do bezlusterkowców jakąś Nokię to już bluźnierstwo :P
                          Marek

Komentarz

• czernobyl
                            L&K
                            • 2008
                            • 1276
                            • Octavia III (5E3)
                            • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                            • BSE 1.6 MPI 102 KM
                            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

bawiłem się ostatnio bezlusterkowcem samsunga nx-1000 - jakość zdjęć z tańszych lustrzanek za tysia i rozmiar połowę mniejszy. tylko gdzie jest ten cholerny wizjer optyczny??

ogólnie za tysia to taki bezlusterkowiec będzie robił zdecydowanie najlepsze zdjęcia. a przy wyborze polecam patrzeć na wielkość fizyczną matrycy - taki APS-C z ww. samsunga jest o rząd wielkości większy niż w jakimkolwiek kompacie

tu szybkie porównanie rozmiarów matryc: http://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:SensorSizes.svg (to, co siedzi w kompaktach obecnie to będzie zazwyczaj 1/2.3")

---
                            co do panasonica FZ7 - zrób testowo kilka zdjęć w domu z lampą na automacie i sprawdź po przerzuceniu na kompa, jaki kolor ma skóra na twarzy - jeśli wpada w róż/fiolet to odpuść, starsze panasy miały -owszem- świetne szkła itp itd, ale algorytmy odszumiająco-poprawiające jakość fotek były fatalne, nie pamiętam czy FZ7 też do nich należy

Komentarz

• crom.de
                              RS
                              • 2012
                              • 1545
                              • Superb II (3T4)
                              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez elpolacco
                              Wydaje mi się, że jest to dla mnie idealne rozwiązanie
                              A mnie wydaje mi się, że masz za dużo kasy Oczywiście jeżeli zamierzasz wydać 3x więcej kasy na aparat który Ci nie jest tak do końca potrzebny to dalszej części czytać nie musisz.

Ja mam Samsunga WB200F, bo żona chciała następcę dla Canona A520 (jej zdaniem wolnego, ten to wytrzymał sporo!) i dla tych zastosowań o których pisałeś taki kompakt jest ok. Jak chce coś "popstrykać" to Canona 400D też mam, ale nie zawsze chce się to na wakacjach nosić - to samo tyczy się każdego aparatu z wymiennymi obiektywami.

Zerknij też na tego kompakta od Canona http://www.ceneo.pl/26195753. Z rodzicami kupiliśmy kiedyś na bułę SX100 i bardzo miło go wspominam.

Generalnie coś z szerokim kątem i zoomem na poziomie 10x Ci wystarczy do wszelkich zastosowań. Wymienna optyka to dodatkowe koszty i więcej do noszenia - potrzebne Ci to do sfocenia wakacji czy imienin u wujka Wieśka?
                              - Superb
                              - Panda 1.2

Komentarz

• elpolacco
                                L&K
                                • 2010
                                • 1372
                                • Volkswagen
                                • CYVB 1.2 TSI 110 KM

crom.de, miałem dotychczas kompakta od Canona i było fajnie, aż do upadku i urwania zaczepów od klapki z baterią. Naprawa nieopłacalna bo trzeba cały korpus wymienić. W między czasie robiłem zdjęcia Canonem alfa350 fabii którą miałem do sprzedania i starym aparatem sony. Zdjęcia z lusterka wychodziły z połyskiem na aucie, a robione były jedynie z automatu, a te z kompaktu wyglądały jak pół d...y za krzaka :P Nie będę opisywał różnic na grafitowym kolorze Golfa V bo tam to już wogóle była masakra. Kolor na zdjęciach nawet w 50% nie był taki jak w rzeczywistości.

Komentarz

• crom.de
                                  RS
                                  • 2012
                                  • 1545
                                  • Superb II (3T4)
                                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

elpolacco, alpha 350 to lustrzanka Sonego coś pomieszałeś. Jednak skoro byłeś zadowolony z Canona to dlaczego nie chcesz kupić jakiegoś podobnego modelu tylko nowszego jak np ten IX170? Nie wiem co miałeś za aparaty, w jakich warunkach robiłeś te zdjęcia, że kiepsko wychodziły Ci te auta. Tak jak mówię rób co chcesz, ale za te 500 czy 1000 różnicy to ja bym sobie zafundował jakiś miły weekend w hotelu z połówką. Albo litrem :lol:
                                  - Superb
                                  - Panda 1.2

Komentarz

• elpolacco
                                    L&K
                                    • 2010
                                    • 1372
                                    • Volkswagen
                                    • CYVB 1.2 TSI 110 KM

crom.de, być może coś namieszałem, ale to dlatego, że tak mnie interesuje fotografia i sprzęt do niej Po za tym to moja druga połówka namawia mnie do lepszego aparatu ponieważ ONA uwielbia zdjęcia w przeciwieństwie do mnie :P Nie ma już ich gdzie trzymać to teraz zagracają mój 1TB dysk zewnętrzny :diabelski_usmiech Właśnie ze względu na święty spokój odżałuję parę złotych i niech się kobieta cieszy :szeroki_usmiech

Komentarz

• crom.de
                                      RS
                                      • 2012
                                      • 1545
                                      • Superb II (3T4)
                                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

elpolacco, no tak - te baby :twisted: choć z zagracaniem dysku to znowu narzeka moja żona na mnie w jej lapie :diabelski_usmiech w każdym razie IMO przyjrzyj się takim właśnie aparatom pokroju jak ten IX170. Wymienne obiektywy fajny bajer, ale to trzeba kupić$, nosić itd itd Chyba, że połówka przejawia naprawdę talenta to wtedy zmienia postać rzeczy, ale to wtedy celuj jeszcze wyżej.
                                      - Superb
                                      - Panda 1.2

Komentarz

• kazik4x4
                                        RS
                                        • 2008
                                        • 2728

Zamieszczone przez pstrykacz
                                        Ja się na aparatach kompaktowych mało znam, ale porównywać do bezlusterkowców jakąś Nokię to już bluźnierstwo :P
                                        Nie jakąś tylko 808 Pure View :P :P
                                        A bluźnierstwem są zdjęcia robione kompaktami :P
                                        Krótko mówiąc: nie masz TEJ nokii to się nie wypowiadaj o jakości zdjęć robionych tym aparatem. :P

Komentarz

• Pixon
                                          Rider
                                          • 2013
                                          • 541
                                          • Fabia (NJ3)

kazik4x4, wrzuć jeśli łaska jakieś sample z tego aparatu robione w pomieszczeniu przy słabym oświetleniu z lampą błyskową oraz bez niej, to się wypowiemy czy ten aparat jest rzeczywiście taki ach och jak go zachwalasz
                                          Tempo!! I tak cały tydzień, życie idzie jak na spidzie!

Komentarz

• alxxx
                                            RS
                                            • 2010
                                            • 1823
                                            • Octavia I (1U2)
                                            • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

Tutaj macie jakąś galerie z takiej nokii jak kazika..

imho, jeżeli mowa o kompaktach pokroju (rozmiaru) telefonu to nie ma co dyskutować ale lepsze kompakty biją na łeb na szyję tą nokię a jeżeli fotograf umie robić zdjęcia i wie o co chodzi z ustawieniami to już w ogóle.
                                            Porównanie lustra do telefonu to już... ad:
                                            VAG - diagnostyka - kodowania - adaptacje - PIN immo - adaptacje kluczyków
                                            Jeżeli post okazał się pomocny kliknij

Komentarz

• kazik4x4
                                              RS
                                              • 2008
                                              • 2728

Zamieszczone przez Pixon
                                              kazik4x4, wrzuć jeśli łaska jakieś sample z tego aparatu robione w pomieszczeniu przy słabym oświetleniu z lampą błyskową oraz bez niej, to się wypowiemy czy ten aparat jest rzeczywiście taki ach och jak go zachwalasz
                                              Kolego nie za bardzo mam teraz zamiar i przede wszystkim nie mam ochoty łazić i pstrykać foty porównawcze, żeby komuś na forum uczynić zadość
                                              Odniosę się jedynie, że w porównaniu do typowych kompaktów a konkretnie do CyberShota W830 i Lumixa LZ7 (takie mam) ta Nokia wypada bardzo korzystnie.

I jeżeli miałbym nosić przy sobie telefon i zwykłego kompakta to jasną sprawą jest, że można mieć dwa w jednym czyli Nokię 808. Oczywiście znawcy powiedzą że ani to telefon (no bo nie android z milionem nieużywanych opcji) ani aparat foto.

Jak komuś nie pasuje to niech sobie kupi co chce. Ja napisałem o wyborze dla mnie optymalnym.

Komentarz

• Pixon
                                                Rider
                                                • 2013
                                                • 541
                                                • Fabia (NJ3)

Zamieszczone przez kazik4x4
                                                I jeżeli miałbym nosić przy sobie telefon i zwykłego kompakta to jasną sprawą jest, że można mieć dwa w jednym czyli Nokię 808. Oczywiście znawcy powiedzą że ani to telefon (no bo nie android z milionem nieużywanych opcji) ani aparat foto.
                                                I w tym jest całe sedno! Popieram, do zwykłych pstryków które wiem, że nie będą mi służyły do wywołania też używam wbudowanego aparatu w Samsungu S3. Uważam, że jest już na takim poziomie, że spokojnie daje radę.

Jednak do czegoś więcej to tylko aparat.
                                                Tempo!! I tak cały tydzień, życie idzie jak na spidzie!

Komentarz

• kazik4x4
                                                  RS
                                                  • 2008
                                                  • 2728

Zamieszczone przez Pixon
                                                  Zamieszczone przez kazik4x4
                                                  I w tym jest całe sedno! Popieram, do zwykłych pstryków które wiem, że nie będą mi służyły do wywołania też używam wbudowanego aparatu w Samsungu S3. Uważam, że jest już na takim poziomie, że spokojnie daje radę.

Jednak do czegoś więcej to tylko aparat.
                                                  Miło że się zrozumieliśmy.
                                                  Przy obecnej jakości aparatów w dobrych telefonach, a już szczególnie przy takich jak Nokia 808, 1020 kupowanie zwykłego a tym bardziej taniego kompakta jest wyrzucaniem pieniędzy w błoto.
                                                  Jak ktoś chce własnie coś wiecej, to niech wyłoży 3000pln a w tej kwocie będzie mieć już na prawdę przyzwoitą lustrzankę z dobrym obiektywem.

Komentarz

• crom.de
                                                    RS
                                                    • 2012
                                                    • 1545
                                                    • Superb II (3T4)
                                                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

kazik4x4, fajnie, że Cię stać i chce Ci się tachać kobyłę np. na wakacjach. Jednak jak ktoś nie ma mega aspiracji a chce tylko dobre (nie szałowe, nie idealne) zdjęcia które będzie mógł wywołać w małym formacie 10x15, 13x18 to kompakt ma sens. A Twoja Nokia no cóż... Spoko jako aparat podręczny, ale 41mpx daj pan przestań. Przekreśla brak zoomu optycznego. Z ciekawości rzeknij ile zajmuje takie foto 41mpx? 5mpx w komórce to jest wystarczające IMO.
                                                    - Superb
                                                    - Panda 1.2

Komentarz

Pracuję...