Dzisiaj spotkałem się z preparatem firmy STP do czyszczenia wtryskiwaczy. Co o tym myślicie?
STP Formuła do czyszczenia wtryskiwaczy silników DIESLA - 250ml
Silnie skoncentrowana, o dużej mocy działania formuła do usuwania nagarów i osadów z układu wtryskowego!
Jednorazowe zastosowanie skutecznie usuwa zanieczyszczenia i odblokowuje wtryskiwacze, zapobiega spadkowi mocy, gwarantuje dobre przyspieszenie.
Formuła jest bezpieczna dla katalizatorów spalin.
Preparat skutecznie:
- Przywraca moc i przyspieszenie,
- Redukuje zużycie paliwa
- Utrzymuje w czystości wtryskiwacze i przewody paliwowe,
- Zmniejsza toksyczność spalin,
- Ułatwia rozruch silnika.
1 sztuka wystarcza na 50-60 litrów paliwa!!
SPOSÓB UŻYCIA:
Dodać całą zawartość butelki do pełnego baku paliwa. Jedna butelka (250ml) wystarcza na 50-60 litrów paliwa.
Zaleca sie stosowanie co 5000km.
Może być dodawana do wszystkich rodzajów paliwa oraz stosowana z innymi Formułami STP.
Kumpel z pracy dzisiaj pojechał to kupić zobaczymy co z tego wyniknie. Przegrzebałem internet, rożne fora. Wszyscy piszą ze to działa dam przykładowe dwa linki do forum żebyście sami przeczytali:
Firmy STP. No cóż mogę powiedzieć? Nie wierzyłem, że takie wynalazki cokolwiek dają, ale... Do tej pory autko używałem codziennie/raz na dwa dni. Po zapaleniu kopcił pięknie. Niestety tak się stało, że teraz musiałem na tydzień odpuścić jazdy. Po tygodniu z duszą na ramieniu i ciężkim sercem (zak...
Ja tez spotkałem się z opiniami, że czasami ten środek 'za mocno' wyczyści i syf z układu paliwowego i baku potrafi zakitować wtryski/pompę.
Więc jeżeli ktoś cały czas jeździl na dobrym paliwku, to nie zaszkodzi. Ale w starym kiblu, który jeździł na paliwku z sieci 'krzak', efekty mogą być przeciwne do oczekiwanych.
Ja czasami prewencyjnie stosuję preparat do oczyszczania Shell'a i przyznaję się, że nie odczułem żadnej różnicy w osiągach. A czy coś czyści, to nie wiem, bo nie zagłądałem do środka silnika
Jednak po kilku opiniach gdzie środki tego typu spowodowały a to rozpuszczenie się uszczelek, a to zapchanie filtra paliwa lub układu wtryskowego syfem z baku, chyba dam sobie spokój i poprzestanę na tankowaniu paliwa na sprawdzonych stacjach.
Jest: VW Passat B6 04.2010 2.0 TDI CR CBBB (170KM/350Nm) http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=88468;
a do zadań miejskich: VW Lupo 1.4 AUD MY2004 (60KM/116Nm seria)
Była: O1 L&K kombi 1.9 TDI AHF 2001/2002 (160KM/356Nm by ECU Project)
O2 kombi 4x4 1.9 TDI BXE 2006 (147KM/345Nm by ECU Project)
Pytanie dlaczego na innych forach piszą ze środek jest "super". Czy człowiek jest tak głupi ze nawet jeśli nie ma popraw to i tak widzi ze jest lepiej? I czy nikt nie widzi minusów tego preparatu? Bo skoro czyści tak dobrze wtryskiwacze to zapewne tez wszystko co napotka na drodze i rozpuszcza
Komentarz