wakacje

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • maryan83
    Classic
    • 2010
    • 22

wakacje

Coś w tym musi być. Poczekajmy na jakieś rewelacje z Wikileaks...
  • michalse7
    Ambiente
    • 2008
    • 130

wakacje

Witam ,

mam do Was prośbę - planuję urlop wakacyjny. Co polecacie z ciepłych krajów? Budżet do ok 2500 PLN kierunek Egipt, Tunezja.
    Wymagania:
    - pobyt 14 dni
    - opcja all
    - dobry standard (czysto, bdb jedzenie :-)) ), NIE Hurgada
    Uprosi się o konkretne propozycje sprawdzonych hoteli ;-)

Pozdrawiam

Michał

Chip stage 1

Komentarz

• mani0
      Rider
      • 2008
      • 643

W Egipcie chciałem Ci polecić hotel OceanView w El Gouna, ale przeczytałem tyle nieciekawych opinii, że nie jestem pewien. Byliśmy tam w 2006 - widać sporo się zmieniło.
      Tunezja - 2007 - odradzam - chyba, że chcesz leżeć plackiem na plaży albo przy basenie - Tunezja jest młodym krajem i wg mnie kompletnie nie ma co tam robić.
      I w moim odczuciu standard 4* egipskich był znacznie wyższy niż 4* tunezyjskie.

Komentarz

• loyd
        RS
        • 2010
        • 2342

W Egipcie polecam Amphoras Holiday albo Club Fanara (oba w Sharm). Masz tam najlepsze rafy z wejściem protso z plaży (cena może być ciut większa).

W Turcji natomiast polecam szczególnie Hotel Armonia Holiday (ztw. Turcja egejska). Przy hotelu jest plaża z widokiem na grecką wyspę Kos - wieczorem rewelacja.

Komentarz

• Morgoth
          L&K
          • 2010
          • 1116

Z Egiptu to np. 60 km na południe od Hurghady - miejscowość Safaga, ośrodek Menaville.

:arrow: Ośrodek Menaville
          :arrow: Opinie
          :arrow: Inne w Safadze (Safadży)

Byłem i polecam, nie ma zgiełku typowego kurortu, do miasteczka tubylców ze 2 km, obok kilka ośrodków i hoteli z Holiday Inn włącznie. Sklepy na miejscu, dłuuuuga własna plaża, mała rafa praktycznie na środku plaży. Nie jestem pewien all inclusive, ale pewnie da się wykupić.

Do Tunezji
          najlepiej jeździć na last minute - o wiele taniej, mimo i tak niskich cen - więc nie wiadomo co się trafi.
          Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
          G.B.Show

Komentarz

• blackrs
            RS
            • 2008
            • 4826
            • Superb II combi (3T5)
            • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

a ja polece ci TURCJE miejscowość Marmaris jak lubisz rozrywkowe miejscowosci rewelacja jest co pozwiedzac i gdzie sie pobawić. biuro wezyr ma chyba najlepsze oferty na turcje
            BYŁA o1 rs
            BYŁA o2 1.6
            JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• michalse7
              Ambiente
              • 2008
              • 130

Amphoras Holiday

hmm, wygląda kusząco..

dzięki za opinie

pozdr
              M.

Chip stage 1

Komentarz

• loyd
                RS
                • 2010
                • 2342

michalse7, zapomniałem dopisać - w Amphorasie jedzenie jest słabe - mi przynajmniej wogóle nie podchodzi żarcie z Hoteli Arabskich/Tureckich itp.

Natomiast jak się nastawiasz na uroki morza czerwonego (ja potrafiłem snurkować 5 - 7 h dziennie) to bardzo polecam - poza Fanarą nic lepszego w Sharmie nie dostaniesz.

Komentarz

• dudek_t
                  L&K
                  • 2008
                  • 1421

W tej cenie zdecydowanie wybrałbym Chorwację z dojazdem własnym. Na dwie osoby 5000zł powinno wystarczyć bez codziennego jedzenia w knajpach. Fakt "all inclusive" nie będzie ale za to wrażenia estetyczne tysiąc razy lepsze niż w Egipcie czy Tunezji.

Jeśli jednak MUSI być coś w stylu "dwa tygodnie leżenia na plaży wackiem do góry" to mimo wszystko Turcja. Z tych trzech podanych lokalizacji jest najbardziej ciekawa.

Komentarz

• Morgoth
                    L&K
                    • 2010
                    • 1116

Zamieszczone przez dudek_t
                    Jeśli jednak MUSI być coś w stylu "dwa tygodnie leżenia na plaży wackiem do góry" to mimo wszystko Turcja. Z tych trzech podanych lokalizacji jest najbardziej ciekawa.
                    Sam sobie przeczysz, bo do leżenia na plaży zupełnie nie ma znaczenia czy lokalizacja jest ciekawa

Co kto lubi, ale czy w Tunezji, czy w Egipcie, czy Turcji jest sporo rzeczy do robienia oprócz smażenia na plaży czy przy basenie.
                    Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
                    G.B.Show

Komentarz

• MrSpike
                      Rider
                      • 2008
                      • 295

Edyta Bulińska
                      Tel. 606 287 606
                      e-mail: [email protected]

moja znajoma. napewno znajdzie Ci cos ciekawego. ja na ten sezon dokonalem zakupu u niej.
                      powiedz, ze jestes od spajka - moze cos wyrwiesz dodatkowo

pozdr
                      http://dobryprojekt.org

stage 1 - 250 / 370
                      stage 2 - 287 / 394

Komentarz

• Big
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 6389

michalse7, jeśli lubisz wypoczywac pasywnie to te kraje są o.k.
                        Ale jesli preferujesz aktywny wypoczynek to nie sa one propozycje dla ciebie. Tam nie wypożyczysz auta i nie pojeździsz po okolicy. Nie wsiadzisz do autobusu komunikacji i niepojedziesz do innego miasta pozwiedzać.
                        Takze jeśli tylko leżenie na plazy i co najwyzej zorganizowane przez tour operatora wycieczki to o.k.
                        Czarny Elegance

Komentarz

• dudek_t
                          L&K
                          • 2008
                          • 1421

Zamieszczone przez Morgoth
                          Sam sobie przeczysz, bo do leżenia na plaży zupełnie nie ma znaczenia czy lokalizacja jest ciekawa

Co kto lubi, ale czy w Tunezji, czy w Egipcie, czy Turcji jest sporo rzeczy do robienia oprócz smażenia na plaży czy przy basenie.
                          Napisałem "jeżeli jednak MUSI" być leżenie plackiem... propozycja Chorwacji jest w przypadku kiedy NIE MUSI BYĆ LEŻENIA PLACKIEM NA PLAŻY. A Turcja umożliwia chociażby dojście do plaży w ładnej scenerii czy ciekawsze widoki z plaży niż płaskie jak stół wybrzeże Egiptu i nudna do bólu Tunezja.

Coś jeszcze wytłumaczyć?

Komentarz

• michalse7
                            Ambiente
                            • 2008
                            • 130

dziękuję jeszcze raz za uwagi.
                            jeżeli chodzi o sam wypoczynek to skłaniam się ku opcji 7+7 czyli np rejs po Nilu + leżenie bykiem na plaży i popijanie piwka ;-) (wiem prohibicja... ale dla chcącego nic trudnego - zawiozłem już raz Tyskie do Kenii to i do Egiptu coś bym zaimportował rodzimego ;-)).

ps.
                            Chorwacja już była, a Egipt/Turcja/Tunezja - nie (i poza tym to budżet rodzinny wytrzyma to ;-))

Chip stage 1

Komentarz

• loyd
                              RS
                              • 2010
                              • 2342

W tej cenie zdecydowanie wybrałbym Chorwację z dojazdem własnym. Na dwie osoby 5000zł powinno wystarczyć bez codziennego jedzenia w knajpach. Fakt "all inclusive" nie będzie ale za to wrażenia estetyczne tysiąc razy lepsze niż w Egipcie czy Tunezji.

To zależy. Ja np. uwielbiam snorkować a porównywanie Adriatyku do Morza Czerwonego jest pod tym względem jak porównywanie gówna z miodem.

Komentarz

• dudek_t
                                L&K
                                • 2008
                                • 1421

Zamieszczone przez loyd

To zależy. Ja np. uwielbiam snorkować a porównywanie Adriatyku do Morza Czerwonego jest pod tym względem jak porównywanie gówna z miodem.
                                Jeśli chodzi o nurkowanie to oczywiście masz racje. Egipt ma chyba najlepszy stosunek jakości do ceny w tym względzie.

Komentarz

• rkb
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 2152
                                  • Rapid Spaceback (NH1)
                                  • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Ja polecam Tunezje, w Egipcie latwo o problemy zoladkowe (wszystko gotowane na wodzie z nilu...)
                                  Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• Morgoth
                                    L&K
                                    • 2010
                                    • 1116

Eeee tam, zresztą skoro już ugotowane to zemsta Faraona nie działa
                                    Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• loyd
                                      RS
                                      • 2010
                                      • 2342

Jeśli chodzi o nurkowanie to oczywiście masz racje. Egipt ma chyba najlepszy stosunek jakości do ceny w tym względzie.
                                      Jak 1.4 tsi w O2 :wink:

Komentarz

• b-bar01
                                        Elegance
                                        • 2007
                                        • 985
                                        • Octavia I (1U2)
                                        • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

michalse7,
                                        a może Cypr z opcją wycieczki do Egiptu i Izraela.
                                        nie ma Nilu :wink:
                                        nie jeździsz w konwojach.
                                        *** Cicho, łatwo i przyjemnie ***

Komentarz

• loyd
                                          RS
                                          • 2010
                                          • 2342

Zamieszczone przez b-bar01
                                          michalse7,
                                          a może Cypr z opcją wycieczki do Egiptu i Izraela.
                                          nie ma Nilu :wink:
                                          nie jeździsz w konwojach.
                                          Jechałem na wycieczkę z Sharm do Izraela i nie było żadnego konwoju

Komentarz

Pracuję...