plazma czy lcd

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Purchawa
    Admin
    S_OCP Member
    • 2004
    • 8007

mirro, wez najwiekszy tv na jaki Cie stac i jaki zmiesci sie w pokoju. Wiekszosci tez starcza 100KM...
    Mit plazmy umarl jakis czas temu.

W tej chwili "top topow" to jest samsung seria C6000/7000 i Sharp 810E/820E. :szeroki_usmiech
    "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
    Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• winni77
      RS
      • 2009
      • 2183
      • Octavia II combi (1Z5)
      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez Purchawa
      W tej chwili "top topow" to jest samsung seria C6000/7000 i Sharp 810E/820E.
      Purchawa, w jakim sensie top topów? Ja się troszkę napaliłem na SONY KDL-40EX703 ze względu na dwie rzeczy - LED (niski pobór prądu, lepsza czerń itp) i freeview HD (ale to ze względu, że mieszkam w UK). Model ten nie jest (jeszcze?) dostępny w Polsce, pewnie, ze względu, że nie ma jeszcze freeview.
      Mój "Batmobil"

Komentarz

• Purchawa
        Admin
        S_OCP Member
        • 2004
        • 8007

Zamieszczone przez winni77
        w jakim sensie top topów?
        Nie chce autorytatywnie stwierdzac, ale mozna zalozyc ze sa to najlepsze w tej chwili modele na rynku, pod wzgledem nie tylko paramterow ale i jakosci, i technologii matryc.

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• kbjanek
          Rider
          • 2009
          • 381

panowie nie przesadzajcie z tym pradem,
          u mnie plazma gra max 2 h dziennie i nie widze roznicy w r-kach,
          zas jak kupilem kuchenke elektryczna to o 20 zł na miesiac w gore poszly

Komentarz

• grol
            Drive
            • 2009
            • 95

Witam

Wprawdzie temat jest wałkowany na forach HDTV do upadku, ale czego się nie robi dla Octavianów...
            Porada w skrócie: kup plazmę Panasonic G20 o przekątnej największej na jaką Cię stać.
            Trochę dokładniej (chociaż i tak w wielkim uproszczeniu - tak jak z autami: to temat-rzeka):
            1. Mit o zużyciu prądu przez plazmy to nieporozumienie: norma przewiduje podawanie zużycia maksymalnego. LCD max = średnie bo (w uproszczeniu) stałe podświetlenie, w plazmie max jest gdy cały panel pali się na biało, co prawie nie występuje, gdy czarny zużywa prawie nic. Fakt jest taki, ze obecnie LCD i plazma o tej samej przekątnej praktycznie nie różnią się jeżeli chodzi o zużycie prądu.
            2. Wypalanie panelu: obecny czas życia plazmy, czyli wypalenia do zmniejszenia kontrastu o połowę to kilkadziesiąt tysięcy godzin - czyli ponad 10 lat - moralnie 'umrze' wcześniej.
            3. Czerń w plazmie jest nie do pobicia ze względów konstrukcyjnych - plazma to źródło światła które jest wygaszane w czerni, w LCD podświetlenie jest przysłaniane przez ciekły kryształ, ale nigdy w całości. LCD lepiej radzi sobie z bezpośrednim oświetleniem (co nie znaczy dystansuje plazmy), dlatego w sklepach po prostu wygląda lepiej, ale z powodu jasnego oświetlenia oraz ustawienia jasności i kontrastu na poziomie uniemożliwiającym normalne oglądanie dłużej niż kilkanaście minut (ale kto testuje to dłużej w sklepie....). Przy normalnym skalibrowaniu jasności i kontrastu obraz jest dość podobny (poza czernią).
            4. Czas reakcji piksela w plazmie to mikrosekundy, w LCD to milisekundy...
            5. Kontrast w plazmie nie zależy od kąta patrzenia, w LCD zdecydowanie spada pod większym kątem. Parametry podawane w reklamach (170 stopni) to manipulacja wynikająca z normy, która mówi o kącie, dla którego kontrast spada do 10% oryginalnej wartości.
            6. Realna rozdzielczość obrazu ruchomego dopiero w plazmach Panasonica najnowszej generacji osiągnęła FullHD - dla wcześniejszych plazm i dla LCD oscyluje w zakresie kilkuset linii.

Jeżeli potrzebujesz więcej info - daj znać na prv to wyślę nr telefonu i pogadamy....
            Grzesiek

Komentarz

• KristopherT
              Drive
              • 2008
              • 45

grol, wreszcie ktoś napisał prawdę k

Komentarz

• mirro
                Ambiente
                S_OCP Member
                • 2007
                • 248

grol, a co powiesz na samsunga PS 50 C 6500

Komentarz

• Maicroft
                  Moderator
                  S_OCP MemberModeratorr
                  • 2004
                  • 25757
                  • Audi

Sharp 810E/820E.
                  Fajne sa, 4 kolory podstawowe, a nie 3 jak do tej pory, design tez na poziomie. Mnie sie podoba, tylko cena jakas taka mniej przystepna :diabelski_usmiech

Najwazniejsze to chyba jakie bedzie zrodlo sygnalu, czy bedzie to zwykla analogowa kablowka, czy jakas lepsza cyfrowa kablowka, ile mamy tak naprawde kanalod HD do ogladania w TV, czy moze jakas platforma. Bo kupno mega TV do ogladania analogowej kablowki mija sie z celem, bo obraz bedzie do bani
                  Spritmonitor.de

Komentarz

• grol
                    Drive
                    • 2009
                    • 95

Zamieszczone przez mirro
                    a co powiesz na samsunga PS 50 C 6500
                    Niewiele powiem, bo nie oglądałem w akcji.
                    Opinię o tym że na dziś Panasonic G20 opieram na prasie fachowej, gdzie napisano że:
                    - zdystansował resztę w tej klasie cenowej,
                    - wygrał w porównaniu z najnowszym LCD Sony
                    - oraz nieoficjalną informacją od dystrybutora, że model został 'źle' spozycjonowany przez producenta, bo jest 'overspecified' czyli włożyli za dużo funkcji dla tej klasy (i mają teraz problem z liną V, która kosztuje sporo więcej, a oferuje niewiele więcej)

[ Dodano: Nie 27 Cze, 10 21:15 ]
                    I jeszcze jedna uwaga - naprawdę ważne jest źródło sygnału. Ostatnio widziałem G20 podłączone do sygnału 'niby HD' z UPS i to był dramat - moja Nka, też niezbyt dobra, to niebo a ziemia.
                    W większości przypadków podłączenie sygnału telewizyjnego obnaża jego słabości i odbiera całą radochę.
                    Grzesiek

Komentarz

• martinl
                      Ambiente
                      • 2006
                      • 133
                      • Octavia III (5E3)
                      • DADA 1.5 TSI 150 KM

To "wypalanie" plazmy to też nadużycie bo chodzi tylko i wyłącznie o ucieczkę gazu (ksenon i neon) z panelu - gazu, który świeci po przyłożeniu mu prądu. I był to problem kilka lat temu gdzie żywotność plazm to było 2-3 tys godzin. Teraz plazmy są na tyle szczelne, że dorównują żywotnością LCD'kom.
                      Co ciekawe LCD'ki też się wypalają (oczywiście z innego powodu niż plazmy). Osobiście wyrzuciłem z roboty kilkanaście monitorów z utrwalonym na nich obrazem. Inna sprawa, że to były monitory do systemu produkcyjnego, które świeciły non-stop przez 4-5 lat i wyświetlały cały czas to samo - zmieniały się tylko liczby w okienkach.
                      1.9 TDI rulezzz...
                      Było 116.6HP 287,4Nm
                      Jest 139,6HP 325,5 Nm
                      Beżowa strzała kombi

Komentarz

• daneczek76
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 3642
                        • Toyota

Zamieszczone przez winni77
                        Purchawa napisał/a:
                        W tej chwili "top topow" to jest samsung seria C6000/7000 i Sharp 810E/820E.

Purchawa, w jakim sensie top topów? Ja się troszkę napaliłem na SONY KDL-40EX703 ze względu na dwie rzeczy - LED (niski pobór prądu, lepsza czerń itp) i freeview HD (ale to ze względu, że mieszkam w UK). Model ten nie jest (jeszcze?) dostępny w Polsce, pewnie, ze względu, że nie ma jeszcze freeview.
                        jesli chodzi o Sony to skończyło sie wraz z Tv CRT teraz robi na matrycach samsunga lub od tego roku na Sharpie i w świecie TV Sony niczym nie-zachwyca.

Jeśli chodzi o technologie to w LCD Prym i narazie wyprzedza konkurencje Sharp szczególnie z matrycami Ledowymi z 4 kolorowym pixelem i tu z Kolegą Purchawa, zgadzam się jesli chodzi o Telewizor LED SHARP serie 810E i tu np: LC-46LE810E 46" LED !! Full HD 100Hz USB MPEG4 Panel X-gen z technologią Quattro za 5310 zł można kupić.

Co do Plazmy jest tylko dwóch sensownych producentów Pionieer i Panasonic.
                        [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• Mirosław Brożyń
                          Ambiente
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 147

polecam Telewizor LED SHARP jakikolwiek teraz nowy model , mam już od roku
                          Sharp LC-46LE600 i jestem super zadowolony. N aziemny sygnał cyfrowy wymiata
                          KOLEJNY ZADOWOLONY Z SERWISU DOBRYGRZESWAWA

Komentarz

• Purchawa
                            Admin
                            S_OCP Member
                            • 2004
                            • 8007

Zamieszczone przez daneczek76
                            LC-46LE810E 46" LED !! Full HD 100Hz USB MPEG4 Panel X-gen z technologią Quattro za 5310 zł można kupić.
                            Mozna sporo taniej.
                            Bo swiat dawno temu odszedl od przestarzalej plazmy, ale ortodoksi dalej beda swoj lepszy czarny widziec.

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• tomikt
                              Rider
                              • 2007
                              • 391

a ja bym jednak ostrzegł przed za dużym TV. to co jest OK w sklepie w domu wydaje się być jakimś wielgachnym pudłem. ja mam 47" od LG i szukam zmiany na mniejszy.
                              a w ogóle to poziom TV mnie zniesmacza - chała sama leci - niezależnie od jakości telewizora
                              ech...
                              TomikT

Komentarz

• grol
                                Drive
                                • 2009
                                • 95

Pionieer nie produkuje plazm już od dłuższego czasu...
                                Grzesiek

Komentarz

• fan
                                  Elegance
                                  • 2009
                                  • 760

Zamieszczone przez tomikt
                                  a w ogóle to poziom TV mnie zniesmacza - chała sama leci - niezależnie od jakości telewizora
                                  Dlatego trzeba miec duzy TV zeby dostrzec to co jest dobre
                                  Respect All,Fear No One!

Komentarz

• Nexus6
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2004
                                    • 4847
                                    • Volkswagen

Zamieszczone przez tomikt
                                    poziom TV mnie zniesmacza - chała sama leci - niezależnie od jakości telewizora
                                    to problem telewizji, nie telewizora ;]
                                    With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• kowal 2002
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 5161

Zamieszczone przez grol
                                      Pionieer nie produkuje plazm już od dłuższego czasu...
                                      Pionieer sprzedał sprzęt i technologię firmie Panasonic...
                                      Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                                      Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• daneczek76
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 3642
                                        • Toyota

daneczek76 napisał/a:

Bo swiat dawno temu odszedl od przestarzalej plazmy, ale ortodoksi dalej beda swoj lepszy czarny widziec.
                                        święta prawda

swego czasu bardzo ładnie świeciły hybrydowe JVC - HD-ILA zabijała mnie ich głębia.
                                        [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• rrysio
                                          Rider
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 493

święta prawda ...
                                          Hmmmm, mówicie że świat odszedł od plazmy :?:
                                          A na przykład to info temu lekko przeczy: :wink:
                                          Panasonic wprowadził do sprzedaży w Polsce dwa modele telewizorów plazmowych serii V20. Telewizory TX-P50V20 oraz TX-P4…

Komentarz

• Morgoth
                                            L&K
                                            • 2010
                                            • 1116

Widać że jeszcze technologia im się nie zwróciła, to cały czas robią face lifting modeli i konkurują w kategorii wielkość/cena.

Gdybym miał wydać takie pieniądze na TV, to wybrałbym mniejszy LED LCD.
                                            Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
                                            G.B.Show

Komentarz

• kbjanek
                                              Rider
                                              • 2009
                                              • 381

Morgoth,
                                              ladnie ladnie ale technologia lcd to z roku 1964 jest a plazma z pelnia kolorow to lata 80 ubieglego wieku. wiec argument o zwrazaniu sie nakladow na birt jest kiepski.
                                              lcd jest popularnioejsza technologia bo jest tansza w produkcji.

Komentarz

• Techno200
                                                Elegance
                                                S_OCP Member
                                                • 2005
                                                • 782
                                                • Tesla

Ja mialem brac Plasme Panasonica G20, ale niestety, koledzy o tym nie pisza, plasmy Panasa migocza, niekotrzy ludzie to widza, np ja. To meczy i irytuje. Kupielem Sonego 46hx700, i co do czarnego to nie przesadzajcie z ta plasma, bo wcale tak zle nie jest, przynajmniej u mnie, A czern z plasmy to niestety, troche szara jest, zreszta popatrzcie sobie na zywa w sklepach jak to wyglada.
                                                Old Octavia 1.9 AHF - New Leon 2.0 BKD - New Passat 2.0 HGW ;-) Pontiac Trans Am 7.5

Spoty Lublin - kazda pierwsza sroda miesiaca. Zapraszamy

Komentarz

• winni77
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 2183
                                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez Techno200
                                                  plasmy Panasa migocza
                                                  Bardzo cenna uwaga, zwłaszcza, że mam bardzo wrażliwe oko w tej kwestii. Czy to dotyczy tylko Panasonica, czy ogólne plazm?
                                                  Mój "Batmobil"

Komentarz

• Nexus6
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2004
                                                    • 4847
                                                    • Volkswagen

Zamieszczone przez Techno200
                                                    popatrzcie sobie na zywa w sklepach jak to wyglada
                                                    popatrzeć to sobie możesz w domu, jak sobie ustawisz optymalnie sprzęt, a nie na oczojebnych ustawieniach "demo" :diabelski_usmiech
                                                    With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

Pracuję...