Bardzo cenna uwaga, zwłaszcza, że mam bardzo wrażliwe oko w tej kwestii. Czy to dotyczy tylko Panasonica, czy ogólne plazm?
Jeżeli jesteś w stanie zauważyć migotanie o częstotliwości 100Hz to jestem w szoku
A może ten Panas miał ustawione w menu odświeżanie 50Hz (jest taka możliwość np w moim modelu) - bo wtedy zgadzam się, że da się zauważyć migotanie.
Jeżeli jesteś w stanie zauważyć migotanie o częstotliwości 100Hz to jestem w szoku
100 oczywiście nie, ale 60 widzę bardzo wyraźnie. Nie jestem za bardzo w temacie i nie wiem jak plazmy działają. Myślałem, że podobnie jak LCD gdzie ten problem nie występuje.
ja sie nie znam, ale przekonuje mnie praktyka -> 2 moich kumpli kupiło w tym samym czasie telewizory, jeden plazmę a drugi led, jak dla mnie kosztowały jakieś chore pieniądze (jeden i drugi 10tys PLN+, gdzie ja na tv jestem w stanie wydać około 300PLN a najlepiej 0PLN :lol: ), minął jakis czas, wcale nie długi (max 4 lata) no i plazma się powypalała a led śmiga nadal...
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
To chyba tzw. 'urban legend' w odniesieniu do wszystkich telewizorów, a plazm w szczególności.
1. Czas reakcji piksela plazmy liczony jest w mikrosekundach czyli kilka do kilkudziesięciu kiloherców, w LCD jest to liczone w milisekundach.
2. większość telewizorów jest w tej chwili 100-hercowa (plazmy i LCD) i raczej migotanie nie jest z powodu częstotliwości odświeżania telewizora. Szczególnie, jak pisałem wcześniej, że rozdzielczość obrazu ruchomego (czyli wydajność procesorów wizyjnych) osiąga w tej chwili ok. tysiąc linii czyli FullHD.
Migotanie może wynikać ze złej jakości źródła sygnału lub tego, że ktoś oglądał obraz na telewizorze wyprodukowanym kilka lat temu i to uogólnił.
(...) 2 moich kumpli kupiło w tym samym czasie telewizory, jeden plazmę a drugi led,(...) minął jakis czas, wcale nie długi (max 4 lata) no i plazma się powypalała a led śmiga nadal...
Pozwolę powtórzyć zatem raz jeszcze:
... plazma (dodatkowo) szarpie znacznie więcej prądu - o krótszej żywotności panela nie wspominając.
No i dobra jest na zimę, kiedy słabo grzeją kaloryfery.
Do tego dochodzą niewspółmiernie wyższe koszty (ewentualnej) naprawy.
Sluchacie, jak nikogo na nic nie namawiam. To zadne urban legend. Pisze moje odczucia. Migotanie plasm nie wynika z czestotliwosci odswiezania, a samej techniki wyzwalania obrazu. Bylem w wielu sklepach, widzialem mase tv G20, g10, S20 S10, , roznie ustawionychh, i wszystkie mniej lub wiecej migocza. Samsungi jakby mniej w porownaniu do Panasonica Migotanie jest widoczne dla mnie ma jasnych obrazach, jak patrze katem oka. Ja to zauwazam, inni tez, choc takich osob jestmalo. to pisza na tym na foracb, zeby wybierac wdlug wlasnych preferencji. Tylko dla tego nie kupilem G20 bo wlasnie mnie to razilo w oczy.
winni77 :
jak masz wrazliwy wzrok na to nie sluchaj gadek o odswiezaniu, tylko sam popatrz co ci bardziej pasuje. Niektorzy tego nie widza, i beda wmawiac tym co to dostrzegaja, ze im sie wydaje Technika wyswietlania obrazu w lcd a plasmie to dwie rozne rzeczy. W plasmie masz podbudzony gaz ktory bardzo szybko migocze , na jasnych scenach najbardziej to widac.
Old Octavia 1.9 AHF - New Leon 2.0 BKD - New Passat 2.0 HGW ;-) Pontiac Trans Am 7.5
Spoty Lublin - kazda pierwsza sroda miesiaca. Zapraszamy
niezly zart proponuje wejsc w menu i ustawic odswiezanie na 100%
Chyba nie czytałeś uważnie, albo ja się dokładnie nie wyraziłem. Nie mam ani plazmy ani LCD (za wyjątkiem monitora), a w moim 14 calowym szklanym telewizorze za wiele nie nawojuję w memu :lol:
Zamieszczone przez Techno200
jak masz wrazliwy wzrok na to nie sluchaj gadek o odswiezaniu, tylko sam popatrz co ci bardziej pasuje. Niektorzy tego nie widza, i beda wmawiac tym co to dostrzegaja, ze im sie wydaje
Dokładnie. To samo mam ze słuchem - słyszę piszczenie starych szklanych telewizorów.
Chyba zrobię tak jak mówisz - przejdę się i samemu zdecyduję.
rowniez legendy, tak bywalo na analogowym sygnale.
w zadnym moim poscie nie napisalem ze to lepsze lub to,
poprostu jako uzytkownik plazmy obalam legendy o jasnych duchach, przypalonej farbie na scianie, zuzyciu pradu w megawatach itp. na lcd pracuje w moim wlasnym biurze projektowym. sa fajne tak jak i fajna jest plazma.
a pitolenie ze to lepsze lub to to tylko pitolenie,
a gadka ze 1 kumpel ma to i mu sie popsulo a drugi tamto i jest ok jest bardzo subiektywna ocena nie oparta na zadnych danych serwisowych.
jak chcesz porownac sprzet to wez dodomu plazme i lcd i wlacz obok siebie na tym samym sygnale.
recze ci ze zobaczysz roznice w sprocie zwlaszcza motorowym gdzie szybko migaja kolorowe banery. jesli ktos nie oglada sportu tylko np programy przyrodnicze to roznicy za wuja nie obaczy.
rowniez legendy, tak bywalo na analogowym sygnale.
w zadnym moim poscie nie napisalem ze to lepsze lub to,
poprostu jako uzytkownik plazmy obalam legendy o jasnych duchach, przypalonej farbie na scianie, zuzyciu pradu w megawatach itp. na lcd pracuje w moim wlasnym biurze projektowym. sa fajne tak jak i fajna jest plazma.
a pitolenie ze to lepsze lub to to tylko pitolenie,
a gadka ze 1 kumpel ma to i mu sie popsulo a drugi tamto i jest ok jest bardzo subiektywna ocena nie oparta na zadnych danych serwisowych.
jak chcesz porownac sprzet to wez dodomu plazme i lcd i wlacz obok siebie na tym samym sygnale.
recze ci ze zobaczysz roznice w sprocie zwlaszcza motorowym gdzie szybko migaja kolorowe banery. jesli ktos nie oglada sportu tylko np programy przyrodnicze to roznicy za wuja nie obaczy.
To piszesz ze to co widze to legenda? Przeciez wiedze wyraznie ze mi miga. Napisz ze ty nie widziesz i bedzie OK, a nie ze legenda. Bo to nie prawda. Nie dla kazdego.
Old Octavia 1.9 AHF - New Leon 2.0 BKD - New Passat 2.0 HGW ;-) Pontiac Trans Am 7.5
Spoty Lublin - kazda pierwsza sroda miesiaca. Zapraszamy
a gadka ze 1 kumpel ma to i mu sie popsulo a drugi tamto i jest ok jest bardzo subiektywna ocena nie oparta na zadnych danych serwisowych
no pewnie, że subiektywna, a jaka ma być :?: :!: :szeroki_usmiech
ja w każdym razie, żadnych danych serwisowych nie miałem zamiaru przytaczać, słyszę, że ktoś jest niezadowolony i tyle.
przynajmniej wiem, że to nie żadna legenda ani statystyka.
[ Dodano: Czw 01 Lip, 10 16:27 ]
a co jest lepsze NIE WIEM, ja mam CRT 29 cali bez anteny, jak oglądam mecz widzę 44 zawodników we mgle, raz kolorowych raz B&W i nie przeszkadza mi to wcale :lol:
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Techno200, masz calkowita racje z tym migotaniem.Ja tez to widze,na kazdej
plazmie,bez wgledu na producenta.
A tak przy okazji,tez mam plazme Panasonica...wiec jestem obiektywny :szeroki_usmiech .
Natomiast wielkim plusem plazmy jest po prostu mniej sztuczny ''plastikowy''obraz od
lcd...mialem dwa...wiec jestem obiektywny :szeroki_usmiech
Tato,tato...czy to auto jest chore?
Nie synku...to diesel PD.
Honda...the power of dreams.
Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F
panowie, ja to jestem lajkonikiem w tych sprawach, ale 2 lata temu probowalem najpierw zrobic doktorat z tematu 'plazma czy lcd?' a potem kupic lepsze. Efekt byl taki, ze im wiecej czytalem tym mniej bylem zdecydowany na cokolwiek. I jeden madry koles, ktory podobno sie zna na sprawie powiedzial tak: idz do sklepu i se kup taki jaki ci sie najbardziej spodoba! Wiec wlazlem do sklepu kazalem wlaczyc zwykla TV a nie jakies demo, zapytalem co ma najdluzsza gwarancje i od razu pokazalem paluchem - chce ten! do dzis dziala, a gwarancja jeszcze 3 lata.
Komentarz