zatarte łozysko??

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Brychu
    Drive
    • 2004
    • 40

zatarte łozysko??

No oznaka moze byc taka, ze zima mozesz miec klopoty z odpaleniem na zimnym, a vagiem mozna to sprawdzic. A gdzie dokladnie bywasz w Rydułtowach ?
    2001 Octavia 1.9 TDI 90 KM Ambiente
  • arci9
    RS
    • 2004
    • 2007

zatarte łozysko??

Problem dotyczy Matiza mojej mamy.Po tygodniu stania auto nie chce ruszyć, zblokowane jest tylne prawe koło, początkowo zakładałem, że zapiekł się hamulec, może linka od ręcznego nie odbiła, może bęben nie odpuścił...
    Udało mi się ruszając trochę do przodu i trochę do tyłu odblokować koło, ma skok okolo pół metrowy , lecz potem staje dęba (obojetnie czy jade do tyłu czy do przodu).Wcześniej te jedno koło poprostu było zablokowane na amen i ciągneło się po powierzchni za autem.

Pytanie czy to ofekt zatartego łożyska? Czy jednak coś może te koło blokuje?Ważne o tyle, że auto nie jedzie, w weekend znaleźć kogoś to cud, a jeśli to łożysko to czeka mnie laweta?

Komentarz

• winni77
      RS
      • 2009
      • 2183
      • Octavia II combi (1Z5)
      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

arci9, a próbowałeś zdjąć koło i samemu popatrzeć? Może coś oczywistego je blokuje?
      Mój "Batmobil"

Komentarz

• arci9
        RS
        • 2004
        • 2007

winni77, nie próbowałem i nie będę się w to bawił, bo nie mam stosownej wiedzy a i czas mi nie pozwala na potraktowanie jako hobby

Auto stalo tydzień, wyglądało że mogło coś się zapiec, tylko dlaczego udało się trochę odblokować (co sugerował mechanik, że trzeba próbować i je odblokować)??

Gdyby coś jeszcze trzymało, to opór byłby poprostu mniejszy ale koło by się kręciło ?
        A tutaj na chwile jest luz i potem blokada jakby ktoś nacisnął hamulec.

Komentarz

• winni77
          RS
          • 2009
          • 2183
          • Octavia II combi (1Z5)
          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Nie wiem na ile konstrukcyjnie Matiz jest podobny do Tico, ale w Tico też były problemy z tylnym hamulcem, ale po "ostrzejszym" ruszeniu poszczał. Problemem były hamulce, więc te bym obstawiał mimo wszystko.
          Mój "Batmobil"

Komentarz

• arci9
            RS
            • 2004
            • 2007

Pytanie w takim razie jak zachowuje się auto (koło) z zatartym łożyskiem??

Komentarz

• winni77
              RS
              • 2009
              • 2183
              • Octavia II combi (1Z5)
              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Tak na logikę, to łożysko raczej nie powinno się zatrzeć tak nagle. Najpierw powinno zacząć "wyć". Może w bębnie coś się oderwało (jakaś sprężynka poszła) i ta cześć blokuje koło? Skoro nie masz czas się bawić, to może pogadaj z jakimś mechanikiem? Ja musiałem jakiś czas temu zawieść (na lawecie) Tico, bo mi alternator siadł. Koszt lawety koło 70pln, więc może taniej byłoby załatwić mechanika, który podjedzie do domu?
              Mój "Batmobil"

Komentarz

• arci9
                RS
                • 2004
                • 2007

Tak na logikę, to łożysko raczej nie powinno się zatrzeć tak nagle. Najpierw powinno zacząć "wyć".
                na logike tak, ale weź poprawkę , że kobieta używa auta i nie zawsze rozpoznaje , że cos się dzieje

Cały czas nie mam odp. jak zachowuje się koło z zatartym na amen łożyskiem?

Komentarz

• shok
                  RS
                  • 2009
                  • 2070
                  • Octavia I (1U2)
                  • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Na moje oko szczęka staję "bokiem" i dlatego da się ruszyć trochę do tyłu i do przodu.Wyskoczyła z swojego mocowania i blokuje ...

Komentarz

• bradley
                    L&K
                    • 2008
                    • 1465

Zamieszczone przez shok
                    Na moje oko szczęka staję "bokiem" i dlatego da się ruszyć trochę do tyłu i do przodu.Wyskoczyła z swojego mocowania i blokuje ...
                    Podazalbym tym tropem Bez sciagniecia bebna wiele nie zobaczysz. A tak czy siak bedziesz musial kombinowac z laweta, a sciagniecie bebna to nie jest jakas wielka filozofia.

http://daewooforum.pl/ Zapraszam
                    VW Vento 1.9TDI 1Z ++
                    Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
                    Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol

Komentarz

Pracuję...