No oznaka moze byc taka, ze zima mozesz miec klopoty z odpaleniem na zimnym, a vagiem mozna to sprawdzic. A gdzie dokladnie bywasz w Rydułtowach ?
zatarte łozysko??
Zwiń
X
-
zatarte łozysko??
Problem dotyczy Matiza mojej mamy.Po tygodniu stania auto nie chce ruszyć, zblokowane jest tylne prawe koło, początkowo zakładałem, że zapiekł się hamulec, może linka od ręcznego nie odbiła, może bęben nie odpuścił...
Udało mi się ruszając trochę do przodu i trochę do tyłu odblokować koło, ma skok okolo pół metrowy , lecz potem staje dęba (obojetnie czy jade do tyłu czy do przodu).Wcześniej te jedno koło poprostu było zablokowane na amen i ciągneło się po powierzchni za autem.
Pytanie czy to ofekt zatartego łożyska? Czy jednak coś może te koło blokuje?Ważne o tyle, że auto nie jedzie, w weekend znaleźć kogoś to cud, a jeśli to łożysko to czeka mnie laweta?
-
-
winni77, nie próbowałem i nie będę się w to bawił, bo nie mam stosownej wiedzy a i czas mi nie pozwala na potraktowanie jako hobby
Auto stalo tydzień, wyglądało że mogło coś się zapiec, tylko dlaczego udało się trochę odblokować (co sugerował mechanik, że trzeba próbować i je odblokować)??
Gdyby coś jeszcze trzymało, to opór byłby poprostu mniejszy ale koło by się kręciło ?
A tutaj na chwile jest luz i potem blokada jakby ktoś nacisnął hamulec.
Komentarz
-
-
Tak na logikę, to łożysko raczej nie powinno się zatrzeć tak nagle. Najpierw powinno zacząć "wyć". Może w bębnie coś się oderwało (jakaś sprężynka poszła) i ta cześć blokuje koło? Skoro nie masz czas się bawić, to może pogadaj z jakimś mechanikiem? Ja musiałem jakiś czas temu zawieść (na lawecie) Tico, bo mi alternator siadł. Koszt lawety koło 70pln, więc może taniej byłoby załatwić mechanika, który podjedzie do domu?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez shokNa moje oko szczęka staję "bokiem" i dlatego da się ruszyć trochę do tyłu i do przodu.Wyskoczyła z swojego mocowania i blokuje ...Bez sciagniecia bebna wiele nie zobaczysz. A tak czy siak bedziesz musial kombinowac z laweta, a sciagniecie bebna to nie jest jakas wielka filozofia.
http://daewooforum.pl/ ZapraszamVW Vento 1.9TDI 1Z ++
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol
Komentarz
-
Komentarz