Sprawa wygląda następująco nowa umowa na większą prędkość ,ale router vectry został stary i wyciąga 50% prędkości co śmieszne vectra ma inny lepszy ale po wi-fi wyciaga i tak 80% prędkości reszta po kablu ... wymyśliłem ,że bez ceregieli podepnę kablem do vectry inny router i będę cieszyć się całą prędkością . Myślałem o jakimś TP-linku 300/400 zl chyba, że macie inne typy . Prostą konfi ogarnę .
Router do internetu Vectra
Zwiń
X
-
Za te pieniądze to zdecydowanie polecam Ci router MikroTik. Raz skonfigurujesz i zapominasz o temacie.
Wszelkie TPLinki wysiadają po jakimś czasie. Mam tego złomu z 5 sztuk na strychu.
Ja mam dwa takie:
http://allegro.pl/mikrotik-routerboa...969068027.html
Trochę trudne do skonfigurowania, ale raz to zrobisz i już nigdy tam nie zajrzysz.
Plusem jest, że autorzy na bieżąco aktualizują firmware. To po prosu mikrokomputer pełniący rolę routera.
Póki co, jestem bardzo zadowolony - mam światłowód i umowę na 100 MBit/s i wyciąga toto spokojnie 80 po wifi.Pozdrawiam
Marcin
-
-
Jak sprawdzasz predkosc z Vectry ?? Router do domu jest podlaczany po przewodzie antenowym ??
Vectra daje modem ktory ma polaczenie skretka i po wi-fi. Po wi-fi predkosci 100-150Mbps i tak nie osiagniesz, bo wi-fi w kategorii N nie ma takiej realnej predkosci, tylko troche mniej. Wiec 60-70 przy ofercie na 150 jest i tak bardzo dobrym wynikiem.
Po skretce, karta sieciowa musi byc 1000 a nie 100Mbps. Wtedy nie ma problemu i te min 140/13-15 wyciagam.
Komentarz
-
-
Mam internet z vectry 100Mb/s router Linksys EA6700 prędkości po Wi-Fi 100Mb/s osiągam bez problemu, druga sprawa czy w laptopie masz kartę wifi która to ogarnie.Skoda Octavia II FL
Motul 8100 X-Cess 5W40, Filtry Knecht, Świece Beru
https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/2sDZh/
Komentarz
-
-
Testowałem sporo różnych routerów. Moje doświadczenie ze sprzętem jest takie, że routery Tp-link są po prostu gówniane. W pracy jak i w domu korzystam z routerów Linksysa oraz Asusa. Ostatnio postawiłem w domu Asusa RT-AC1200G. Internet mam do 100Mb/s. Bardzo duży plus dla tego routera za to, że ma dwa zakresy 2,4GHz oraz 5GHz. Mieszkając w bloku gdzie jest multum routerów i sieci w szczególności 2,4GHz, to 5GHz jest po prostu zbawienne. U siebie wyciągam na zwykłej karcie N po Wi-Fi w standardzie 5GHz prędkość 55Mb/s, przełączając na 2,4GHz dochodzi do ok. 44Mb/s. Ten sam router na karcie AC daje bez problemu 100Mb/s.
Jeśli chodzi o zasięg, to po prostu nie ma najmniejszego problemu, nawet przed blokiem, mieszkam na I pietrze.
Porównując tego Asusa do Linksysa EA 6700, to jeśl chodzi o transfery i zasięg Asus bije go na głowę. Mam takie Linksysy w pracy i niestety brak zewnętrznych antenek, jest dużym minusem.
Aktualne transfery 5 GHz, karta Intel(R) Centrino(R) Advanced-N 6200 AGN, niestety nie jest najlepsza, ale sprzęt już trochę lat ma.
Ostatnio edytowany przez dieselinside1900; 43793.Była Octavia II, jest Ford S-Max 2.0TDCi Titanium
Komentarz
-
-
Mała poprawka, bo było włączone QOS, na 2,4GHz dochodzi do 51Mb/s, natomiast na 5GHz dochodzi do 71Mb/s
W opcjach routera ustawione szyfrowanie WPA jako AES, tryb autentykacji na WPA2-Personal.
5ghz
Ostatnio edytowany przez dieselinside1900; 43793.Była Octavia II, jest Ford S-Max 2.0TDCi Titanium
Komentarz
-
-
Ostatnio edytowany przez Maly745; 34973.Skoda Octavia II FL
Motul 8100 X-Cess 5W40, Filtry Knecht, Świece Beru
https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/2sDZh/
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez patryk23 Zobacz wpisTen ASUS jest ciekawy i ,rozwojowy, bo ac , tym bardziej ,że mam podobne warunki ,ale inne propozycje jak najbardizej.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez patryk23 Zobacz wpisfull Hd jak 4k jest dawno na rynku
Komentarz
-
Komentarz